Doe mee en deel je reiskennis!

Turkije: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Turkije

Default Banner.jpg

k (Mischien iets te veel een (voor)oordeel over de bevolking)
(Per trein)
Regel 54: Regel 54:
 
===Per trein===
 
===Per trein===
 
{{Trein}}
 
{{Trein}}
 +
 +
===Per auto===
 +
 +
Turkije is redelijk per auto te bereiken over het Balkanschiereiland. De tocht over land duurt erg lang en is niet geheel ongevaarlijk. Deze weg is wel zeer geliefd onder de wat meer avontuurlijk aangelegde toerist die veel tijd heeft. Er is heel veel te zien en te ontdekken op deze tocht. Houd er rekening mee dat er een visum moet worden aangeschaft voor Turkije. De tocht voert langs Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Turkije of via Duitsland, Oostenrijk (evt. Italië), Slovenië, Kroatië, Servië en Bulgarije naar Turkije. Houd er ook rekening mee dat je vanaf Hongarije nauwelijks/geen snelwegen meer hebt en vanaf half Kroatië evenmin. Ook ontbreekt het de inwoners van het Balkanschiereiland vaak aan een goede rijstijl.
 +
 
===Tijdverschil===
 
===Tijdverschil===
 
1 uur later dan in Nederland en België.
 
1 uur later dan in Nederland en België.

Versie van 2 nov 2008 om 16:20

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Tu-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Ankara
Regering Republikeinse parlementaire democratie
Munt Nieuwe Turkse Lira (Yeni Türk Lirası)(YTL)
Oppervlakte 780.580 km2
Bevolking 73.193.000 (Schatting 2006)
Taal Turks (officieel), Koerdisch, Dimli (of Zazaisch, Azeri, Kabardisch
Religie Moslim 99,9% (grotendeels Sunniet), anders 0,1% (Christenen en Joden)
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +90
Internet TLD .tr
Tijdzone UTC +2

Turkije (Türkiye) [1] gelegen tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee op de grens van Europa en Azië. Naast lange kustlijnen aan Zwarte Zee, de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee, heeft Turkije ook landgrenzen met Bulgarije en Griekenland in het westen, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië in het noordoosten, en Syrië, Irak en Iran in het zuidoosten.

Regio's

Regio's van Turkije
.


Steden

Map of Turkey
 • Ankara - de hoofdstad van de Turkse Republiek, ook de grootste stad op één na
 • Antalya - de snelst groeiende (toeristen)stad, aan de zuidkust
 • Bursa - historische stad, eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, nu gelegen bij een Nationaal Park en wintersportgebied
 • Çanakkale - Gelibolu yarımadası (Gallipoli) de oude stad Troje ligt hier vlakbij
 • Edirne - het begin van Turkije als je aankomt vanuit het westen, de tweede voormalige hoofdstad van het Ottomaanse Rijk
 • Istanbul - de grootste stad van Turkije, gelegen in Europa en in Azië
 • Izmir - de op twee na grootste stad in Turkije
 • Konya- de Anatolische stad waar Rumi leefde en zijn graftombe staat
 • Sinop - noordelijkste puntje van Anatolië met onbedorven stranden
 • Trabzon - met het prachtige Sumela Klooster en de heerlijke regionale visgerechten
 • Erzurum - een grote stad in het oosten van het land, bekend om wintersport op het Palandöken-gebergte.


Arriveren

Per vliegtuig

Vanaf het vliegveld van Amsterdam, Schiphol, vliegen maatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad.
En ook vanaf het vliegveld van Brussel Airport zijn verschillende vluchten te boeken.

Voor vluchtinformatie naar andere steden in het land kijk je bij de artikelen van die stad.

De vliegvelden bij de badplaatsen worden ook door een groot aantal chartermaatschappijen aangevlogen.

Per trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [3].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [4].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Turkije is redelijk per auto te bereiken over het Balkanschiereiland. De tocht over land duurt erg lang en is niet geheel ongevaarlijk. Deze weg is wel zeer geliefd onder de wat meer avontuurlijk aangelegde toerist die veel tijd heeft. Er is heel veel te zien en te ontdekken op deze tocht. Houd er rekening mee dat er een visum moet worden aangeschaft voor Turkije. De tocht voert langs Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar Turkije of via Duitsland, Oostenrijk (evt. Italië), Slovenië, Kroatië, Servië en Bulgarije naar Turkije. Houd er ook rekening mee dat je vanaf Hongarije nauwelijks/geen snelwegen meer hebt en vanaf half Kroatië evenmin. Ook ontbreekt het de inwoners van het Balkanschiereiland vaak aan een goede rijstijl.

Tijdverschil

1 uur later dan in Nederland en België.

Rondreizen

Bus

De bus is een prima en relatief goedkoop vervoermiddel. De busdienstregelingen zijn betrouwbaar, de bussen comfortabel en hebben vaak airconditioning. Reserveer wel van te voren, bij een agent of bij de busonderneming zelf. De bussen vertrekken vanaf een busstation.

Trein

Treinen hebben eerste- en tweedeklaszitplaatsen. Een aantal treinen zijn voorzien van een restaurant en of couchettes. Treinkaartjes kan je bestellen bij een agent of op het treinstation. De spoorwegmaatschappij van Turkije heet TCDD. Zie hun website voor reistijden [5] Van west tot oost kan men gemakkelijk en goedkoop met de trein reizen. Ook kan men met de trein bijvoorbeeld naar Syrië en Iran.

Plaatselijk vervoer

Dolmuş (betekent letterlijk volgepakt) taxibusjes zijn relatief het goedkoopste vervoermiddel. Deze minibusjes leggen een vaste route af en rijden op geregelde tijden. Je kan ze onderweg aanhouden door je hand op te steken. Houd er wel rekening mee dat indien het busje vol is, deze niet stopt. Je betaalt per afstand en rekent af op het moment dat je weer uitstapt. Vaak staan de dolmuş busjes op plaatsen waar veel mensen komen, zoals het marktplein, het postkantoor, het strand, etc...

Taxi's

Taxi's zijn voor Nederlandse en Belgische begrippen goedkoop. De taxi's hebben een meter. Nachttarief is 50% duurder dan het dagtarief. In vele gevallen is het ook mogelijk om een vaste prijs af te spreken.

Postkantoor

Turkse postkantoren zijn herkenbaar aan de gele PTT-borden. Deze zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 24:00 uur en op zondag van 09:00-19:00 uur. De kleine kantoren zijn meestal al gesloten om 18:00 uur. Postzegels worden gekocht op het postkantoor.

Eten en drinken

Turkse keuken is een van de beste keukens ter wereld, en staat als derde genoteerd. De gerechten worden licht gekruid en bestaan meestal uit vlees of vis en een combinatie van rijst en of aardappelen en groenten. De gemiddelde Europeaan heeft dan ook geen moeite om zich aan te passen aan de smaken van de Turkse keuken. Er zijn veel soorten kebab, maar de döner kebap is zeker aan te bevelen, want in Turkije wordt deze bereid met vers vlees in plaats van gehakt. Ook İskender kebap is een aanrader: dit gerecht is enkel verkrijgbaar in Turkije. Het bestaat uit plakjes gegrild vlees op brood met tomatensaus en yoghurt. De meeste toeristen zijn heel aangenaam verrast over dit heerlijk gerecht dat meestal minder dat €3 per persoon kost. Stoofschotels worden in veel gevallen bereid in een kleipotje, dat aan tafel wordt stuk geslagen. Deze stoofpotjes bevatten meestal een combinatie van vlees en groenten. Vaak wordt op restaurant onder het wachten "peynir" aangeboden. Dit is een witte kaas vergelijkbaar met feta, welke soms besprenkeld is met een laagje olijfolie en wat peper. Vis is zeker in de kustgebieden aan te bevelen, maar buiten het visseizoen kan de prijs soms een verrassing zijn. Verder ontbreken pasta's en pizza's niet. Turkije is ook een land voor wie van zoet houdt. Baklava is een nagerecht gemaakt van flinterdunne laagjes bladerdeeg gebakken in siroop en noten. Ook de rijstpap of sütlaç (suutlatsj) is een aanrader. Rijstpap is dan ook een gerecht, dat vanuit Turkije via de Lage Landen in Europa bekend werd. Rakı (uitgesproken: rakke) is de meest populaire drank, deze drank heeft een anijsachtige smaak. De koffie die wordt geserveerd is Nescafe of Turkse koffie. Turkse koffie is nog het best te vergelijken met koffie in Frankrijk. U kunt in Turkije ook een behoorlijk biertje drinken (Efes), maar ook het meer bekende merk Tuborg is verkrijgbaar. Verder kent Turkije een aantal redelijke tot goede wijnen (kankaya, kavak, muscat).

Uitgaan

Probeer diverse clubs in de wijk Ortaköy in Istanbul. Reina en Laila zijn bekende clubs in Turkije en liggen beiden in Istanbul. In Antalya kan men naar Club Ally, Club Arma, Club JayJay bij Dedeman hotel, CherryLady in Lara en anderen gaan. Alanya heeft ook veel bekende clubs. Turken zijn wel erg trots, en voelen zich vaak beter dan buitenlanders, wees dan ook niet verrast dat als een turk je aanspreekt, en je niet antwoordt in het turks, je een vieze blik kan verwachten. Een bekende is de Robin Hood met haar 4 etages waar verschillende soorten muziek worden gedraaid. Ook is Club Aura bekend in Kemer. Verder is de Halikarnas in Bodrum wereldwijd bekend. De meeste clubs liggen toch wel aan de kusten.

Overnachten

In steden zoals Istanbul, Ankara, Izmir, Cesme, Bodrum, Antalya, Konya, Adana, Bursa, Erzurum, Kayseri, Mersin zijn er vele vijfsterrenhotels. Vooral in Antalya en omstreken kan men verschillende vijfsterrenhotels bewonderen.

Leren

Studeren aan universiteiten kan o.a. in Istanbul, Ankara, Konya, Izmir, Antalya, Adana. In elke grote stad is er wel een universiteit. En in sommigen wel meerdere. (Istanbul, Ankara(!))

Werken

Veiligheid

's Avonds worden de armere buurten best vermeden.

Bij het nemen van een taxi is het best om te checken dat de nummerplaat overeenkomt met de nummers die op de deur staan. En best neem je een taxi die deel uitmaakt van een bedrijf, zo ben je zeker dat het een legale taxi is en dat het juiste tarief aangerekend wordt.

In Turkije is de auto de koning van de weg. De auto heeft altijd voorrang. Let dus extra op in het verkeer als voetganger!

Gezondheid

Drink geen water uit de kranen in Turkije. In hotels en parken staan meestal waterkoelers waar je water kunt krijgen. In de supermarkten is een groot aanbod aan flessenwater.

Respect

Turken zijn erg respectvol en gastvrij voor buitenlanders. Turkije is ook een moslimcultuur, niettegenstaande dat het land een radicale scheiding tussen kerk en staat kent. De meeste mensen zijn niet practiserend, maar kritiek op de cultuur en het geloof worden mogelijk als zeer beledigend ervaren. Ook over politiek praten, kan een heikel punt zijn en dit wordt best vermeden. Denk er ook aan dat bij het bezoeken van een moskee, de schoenen uitmoeten en men deftig gekleed moet gaan. Dit wil zeggen een lange broek voor de mannen en een sjaaltje over het hoofd voor de vrouwen. Zorg er ook voor dat de armen en schouders bedekt zijn. Een andere gevoeligheid is Atatürk. Openlijke kritiek op Atatürk wordt niet gauw vergeten of vergeven. Vermijd dus kritiek op Atatürk. Ook de Armeense genocide wordt best niet ter sprake gebracht, want dit is een punt dat ook onder de Turken sterk leeft. De genocide wordt door de Turken ontkent en dat willen ze zo houden.

Verder is het best je beleefd te gedragen, zoals je in Vlaanderen of Nederland ook zou doen. Zo gaat alles goed.

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika