Doe mee en deel je reiskennis!

Trier

Uit Wikitravel
Versie door 84.87.226.241 (overleg) op 6 jun 2010 om 21:09 (Per Trein)
Ga naar: navigatie, zoeken
Trier

Default Banner.jpg

Trier is de oudste stad van Duitsland. De stad ligt op de rechteroever van de Moezel en heeft circa 101.000 inwoners. De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr. De stad heette oorspronkelijk Augusta Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Het meest kenmerkend beeld van de stad is de Porta Nigra.

Begrijpen

Arriveren

Per Vliegtuig

Dichtsbijzijnde vliegveld: Luxembourg Findel. KLM Cityhopper vliegt 3x per dag van Schiphol naar Luxembourg Findel. Vanuit Findel is het met de auto ca 30 min. rijden naar Trier. Ook wordt er een regelmatige directe busverbinding onderhouden tussen Luxembourg Findel Airport en Trier Hbf.

Per Trein

Trier is per trein uitstekend bereikbaar. Het Centraal Station (Hauptbahnhof) ligt op ca 10 minuten lopen vanaf de Porta Nigra en het stadscentrum. Dagelijks zijn er frequente directe verbindingen met de volgende steden: Koblenz (ieder uur een sneltrein of IC en 1 stoptrein); Luxemburg (Ieder uur); Saarbruecken (Ieder uur een sneltrein) en Köln Hbf (iedere twee uur een sneltrein via Gerolstein en iedere twee uur een IC via Koblenz). Voor dienstregeling zie de site van de Deutsche Bahn

Per Auto

Trier ligt globaal aan de kruising van de A64/A602 (Luxemburg-Koblenz) en de B51 (Keulen-Trier-Saarbrücken). Vanuit de Randstad is het ongeveer 4 1/2 uur rijden via de Nederlandse A2, dan bij Luik richting St. Vith en de Duitse A60 tot aan Bitburg. Vanaf Bitburg de B51 volgen naar Trier. Vanuit Zuidwest Nederland via Brussel naar Luxemburg, hiervandaan via de Luxemburgse A3 naar Trier (eerste afrit na de Duits - Luxemburgse grens, vervolgens de B51 naar Trier volgen). Vanuit Oost en Noord Nederland via de Duitse A31 (Emden-Oberhausen) of de Duitse A3 (Elten Autobahn - Oberhausen) de A3 volgen tot Kreuz Leverkusen, Hier de A1 (ring Köln Nord) volgen tot de splitsing met de A61. Blijf de borden A1 Euskirchen volgen tot de Autobahn ophoudt (bij Blankenheim). Volg hiervandaan de B51 richting Bitburg. Deze volgt een stuk van ca 20km de A60, vervolgens weer de B51 richting Bitburg-Trier volgen tot Trier.

Per Bus

Het openbaar vervoer in de stad en regio Trier wordt verzorgd door de VRT (Verkehrsverbund Regio Trier) en de SWT (Stadtwerke Trier). De stadsbussen rijden een redelijk frequente dienstregeling (halfuurs- en kwartierdiensten, 's avonds en op Zondag minder frequent).

Per Boot

Rondreizen

Wandelen is de beste manier om Trier te verkennen.

Zien

  • De Hauptmarkt van Trier is een van de mooiste stadspleinen (innerstädtische Plätze) van Duitsland. Op het plein bevindt zich het Marktkruis, dat stamt uit 958, en dat het symbool was van het verkrijgen van marktrechten. Aan het plein staan schitterende panden in verschillende stijlen. Het geheel wordt gedomineerd door de St. Gangolfkerk (gewijd in 1459).
  • Basilica van Constantijn, of zoals ze vroeger genoemd werd de Aula Palatina, is een uit baksteen opgetrokken gebouw, dat waarschijnlijk omstreeks 310 gebouwd is tijdens de regeringsperiode van Constantijn de Grote. Het was het paleis en troonzaal van Constantijn.
  • De St. Petersdom is gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn (306-337), die in 326 begon met de bouw ervan.
  • In Trier is een Romeins amfitheater. Het is rond het jaar 100 gebouwd tegen de helling van de Petrisberg. De arena beschikte over zo’n 20.000 zitplaatsen. Het complex is door een verdedigingsmuur omringd. De grote openingen waren bestemd om de kooien met dieren door te kunnen laten. In de kelder onder de arena bevonden zich de cellen voor de ter dood veroordeelde gevangenen en de dierenverblijven. De gevangenen werden in de arena opgevoerd aan de eerst uitgehongerde wilde dieren. De kelder is momenteel te bezichtigen. In de arena zelf worden in de zomer openluchtvoorstellingen gegeven. Het Amfitheater is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
  • Porta Nigra is een poort in de Romeinse stadsmuur van Trier. De Porta Nigra is gemaakt van zandsteen dat in de loop van de eeuwen, onder invloed van het weer verkleurd is. Vandaar de naam : Porta ( poort ) Nigra ( zwart )

Doen

Leren

Werken

Kopen

Trier heeft een levendig winkelcentrum rondom Simeonstrasse (vanaf Porta Nigra naar de Hauptmarkt). Alle bekende Duitse winkelconcerns zijn hier vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er vele restaurants in en rondom het winkelgebied.

Eten

Budget

Medium

Duur

Drinken

Trier is het centrum van het wijngebied Mosel-Saar-Ruwer. In de buitenwijken van de stad en de directe omgeving zijn diverse wijnboerderijen (Weingüter). Het wijnbouwgebied is onderdeel van het bekende wijngebied langs de Duitse (ten noordoosten van de stad) en Luxemburgse (ten zuidwesten van de stad) Moezel. In de steek worden vooral witte wijnen geproduceerd: De Riesling is er van grote klasse. Een dure variant is de "Eiswein" een zoete dessertwijn die gemaakt wordt uit druiven die het laatste geoogst worden (Spätlese) en die enige dagen voor het oogsten aan lichte nachtvorst zijn blootgesteld.

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Trier is een veilige stad.

Volgende bestemmingen


Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!