Doe mee en deel je reiskennis!

Tilburg: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
(Pagina aangemaakt: Tilburg is in Noord Brabant {{IsIn|Noord_Brabant}})
 
 
(83 tussenliggende versies door 17 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Tilburg is in Noord Brabant
+
{{pagebanner|Tilburg banner.jpg}}
 +
'''Tilburg''' [http://www.tilburg.nl] is een gemeente en stad in [[Noord-Brabant]]. Op 1 april 2011 had de gemeente Tilburg 206.186 inwoners  en de stad zelf 185.895 inwoners; Tilburg is hiermee de zesde stad van [[Nederland]], met ruim 200.000 inwoners is het de tweede gemeente in Noord Brabant (na [[Eindhoven]]) en de zesde gemeente in Nederland. De gemeente Tilburg omvat tevens de dorpen [[Berkel-Enschot]] en [[Udenhout]]. Tilburg maakt deel uit van stedelijk netwerk BrabantStad.
  
{{IsIn|Noord_Brabant}}
+
==Info==
 +
===Geografie===
 +
Tilburg ligt vrij exact tussen zowel 's-Hertogenbosch, Breda als Eindhoven in. Net als de rest van het land is het er vrij vlak, en heeft een (niet al te vruchtbare) zandgrond.
 +
Het beste kan men de wijken als volgt verdelen:
 +
*'''Binnenstad'''- Hierin liggen de belangrijkste winkelgebieden, uitgaansgelegenheden en de meest historische gebouwen. Herdgangen: Heuvel De wijk wordt begrensd door de spoorweg, de Noordhoek- Schouwburg- Paleis- en Heuvelring.
 +
*'''Centrum Noord'''- Deze wijk stond vroeger vol van de fabrieken. Momenteel zijn het Wilhelminapark, museum De Pont en het Textielmuseum de belangrijkste bezienswaardigheden. Herdgangen: Goirke, Besterd, Veldhoven. De wijk wordt begrensd door de spoorweg en de Ringbaan Noord, Oost en West.
 +
*'''Centrum Zuid'''- ook deze heeft volgestaan van fabrieken. In dit gedeelte zijn ook de hoogste torens van de stad: Westpoint, de Stadsheer en de Interpolistoren staan alle drie in dit gedeelte van de stad. Herdgangen: Oerle, Korvel, Broekhoven. De wijk wordt begrensd door de Spoorweg, Noordhoek, Schouwburg-, Paleis- en Heuvelring, de Ringbaan Zuid, West en Oost.
 +
*'''Zuid'''- een uitgestrekt gedeelte van de stad, van de Blaak tot aan het Leijpark. Hier staan de belangrijkste sportfaciliteiten van Tilburg, zoals het stadion van Willem II, en een 400-meter ijsbaan. Bezienswaardigheden: Leijpark, Kaaistoep. De wijk wordt begrensd door de Ringbaan zuid en de Baroniebaan van de rest van Tilburg.
 +
*'''Noord'''- Een wijk die vooral uit laat-naoorlogse woningen en flats bestaat, maar er is ook nog een pittoresk dorpje genaamd Heikant in het midden van de wijk. De wijk is gescheiden van de rest van Tilburg door het Wilhelminakanaal.
 +
*'''Oost'''- Eigenlijk niet meer dan Armhoef en Jeruzalem en een strook van bedrijven die daar gevestigd zijn. Ook is hier de Moerenburg.
 +
*'''West'''- Deze wijk is na de Tweede Wereldoorlog tot stand gekomen, en hier ligt de Universiteit, de Oude Warande en het Wandelbos.
 +
*'''Reeshof'''- Deze wijk is vanaf 1980 uit de grond gestampt om meer mensen onderdak te kunnen geven. Behalve een aantal historische boerderijpanden langs de Langendijk en natuurontwikkelgebied de Dongevallei, die middenin de wijk ligt, is deze wijk niet bezienswaardig.
 +
*'''Berkel, Enschot en Udenhout'''- Twee, of drie pittoreske dorpen die steeds meer opgeslokt door Tilburg lijken te raken. Hier is een groot deel van het landelijk gebied en liggen natuurgebieden De Leemkuilen en het zuidelijkste deel van de Loonse en Drunense Duinen.
 +
 
 +
===Geschiedenis===
 +
Voor de Industriële revolutie bestond Tilburg voornamelijk uit agrarische dorpen die in driehoekige vorm aan elkaar verbonden waren: de zogenaamde herdgangen. Daarnaast stond er een kasteel in de huidige wijk Hasselt.
 +
Het was aan Lodewijk Napoleon te danken dat Tilburg stadsrechten kreeg: op 18 april 1809. Halverwege de 19e eeuw kwam koning Willem II graag in Tilburg. Hij liet er een paleis bouwen, waarin hij nooit levend zou komen. 22 dagen van tevoren, in 1849, overleed Willem II. Het paleis staat er nog altijd, en is tegenwoordig deel van het Stadhuis.
 +
 
 +
Tijdens de Industriële revolutie veranderde Tilburg drastisch: tussen de herdgangen vestigden zich talloze (wol-)fabrieken. Hieruit is ook de bijnaam van Tilburg ontstaan: Door urine te plassen in de kruiken voor de wolindustrie, daardoor werd Tilburg bekend als Kruikenzeikersstad. Tilburg maakte eind 19e en begin 20e eeuw een ongekende groei door: van amper 20.000 inwoners rond 1850 naar 93.000 inwoners in 1940.
 +
 
 +
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft men veel meer inwoners erbij gekregen: in 1960 waren er 139.000. Maar de wolindustrie liep terug, en de economische bloei werd een halt toegeroepen. Ongeveer tien jaar later greep de overheid in om de Tilburgse economie weer op gang te helpen. Nadat Cees Becht in 1957 burgemeester werd heeft hij niet alleen de fabrieken gesloopt, maar vele monumentale gebouwen gingen mee in het graf. Een 19e eeuws stadhuis (niet het paleis) en het monumentale station waren voorbeelden daarvan. Een grijze massa van gebouwen kwam ervoor in de plaats, en dat heeft het imago van de stad geen goed gedaan. In latere vervangingen van de overgebleven ruimte is beter omgegaan met de omgeving.
 +
 
 +
In de jaren vanaf 1980 heeft Tilburg zich uitsluitend westwaarts uitgebreid (Reeshof) en bouwde men de hoogte in: de Westpoint-toren is daar een voorbeeld van. Het is de hoogste toren van de provincie en de hoogste in Nederland buiten Rotterdam.
 +
 
 +
===Toeristische informatie===
 +
VVV Tilburg, Nieuwlandstraat 34, 5038 SN  (centrum), tel: 0900 - 2020 815 ''(betalen)'' [http://www.vvvtilburg.nl/] Voor aanvullende toeristische informatie over Tilburg kunt u naar de VVV. Men kan er een aantal stadskaarten kopen met verschillende wandel- en fietsroutes, hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Ook kan men er boeken vinden over de stad Tilburg.
 +
 
 +
==Arriveren==
 +
===Per trein===
 +
Tilburg heeft drie stations: Tilburg, Tilburg Universiteit, en Tilburg Reeshof. Het laatstgenoemde station werd in 2003 voltooid om de afgelegen wijk Reeshof te ontsluiten. Intercity-treinen stoppen alleen op station Tilburg. Het Tilburgse stadsbusnet T-bus wordt geëxploiteerd door Veolia. De stad heeft in het verleden geëxperimenteerd met gratis openbaar vervoer. Deze is in 2009 afgebouwd wegens te hoge kosten.
 +
 
 +
===Per auto===
 +
In tegenstelling tot veel andere steden van vergelijkbare grootte ligt Tilburg slechts aan één belangrijke snelweg. Dat is de Rijksweg A58 [[Vlissingen]] – [[Breda]] – [[Eindhoven]]). Er wordt echter hard gewerkt om Tilburg over de weg beter bereikbaar te maken.
 +
Thans wordt gebouwd aan een ringweg rond de stad. Deze moet rond 2010 klaar zijn. Aansluitend zal worden begonnen met de opwaardering van de route Tilburg-West - [[Dongen]] - [[Oosterhout]] waardoor een directe verbinding met de Rijksweg A27 richting [[Utrecht (stad)]] zal ontstaan. Tussen 2010 en 2013 wordt de Provinciale weg N261 (Tilburg-[[Waalwijk]]) tot volwaardige autoweg omgebouwd. Soortgelijke plannen zijn er ook voor de Rijksweg N65 ([[Vught]]-Tilburg).
 +
 
 +
===Per bus===
 +
Voor de lange afstand is de trein meestal handiger, maar verschillende streekbussen zijn een vervanging bij gebrek daaraan:
 +
 
 +
127 en 128 van/naar Oosterhout,
 +
137 en 300 van/naar Waalwijk,
 +
169 van/naar De Efteling en
 +
450 van/naar Turnhout
 +
 
 +
===Per boot===
 +
Er zijn geen vaste verbindingen om per boot naar Tilburg te gaan, maar via het Wilhelminakanaal kan men vanuit Eindhoven en vanaf de Maas vrij gemakkelijk naar Tilburg varen.
 +
 
 +
==Rondreizen==
 +
Tilburg heeft ongeveer tien buslijnen (T-bus) die elke buurt aandoen. Een aantal nachtbussen doet Tilburg aan, maar komt slechts in enkele buurten.
 +
 
 +
Met de auto door Tilburg reizen is vanwege de ovevloed aan brede wegen redelijk te doen. Wel dient men op te letten dat er veel parkeergeld moet worden betaald. Eenrichtingsverkeer blijft grotendeels beperkt tot kleine straatjes in het centrum, hoewel er ook een centrumring een (kloksgewijs gaande) eenrichtingsringweg is. Parkeren is buiten de ringbanen (vrijwel altijd op de kaart sterk benadrukt) vaak gratis.
 +
 
 +
Voor sommige omgevingen binnen Tilburg kan de trein worden gebruikt. Ze zijn snel, maar relatief duur en stoppen maar op drie stations. Naast het centraal station zijn er Tilburg-Universiteit (op verouderde kaarten aangegeven als Tilburg-West) en Tilburg-Reeshof, op beide stoppen alleen sprinters (om de 15 minuten).
 +
 
 +
Echter, de beste manier om Tilburg te leren kennen is met de fiets: Veel buurten hebben bussluizen of liggen langs kanalen waar bij bruggetjes geen auto's overheen mogen. Tilburg heeft een uitstekend netwerk van fietspaden (en had dertig jaar geleden als een van de eerste Nederlandse gemeenten rode fietspaden) die veelal apart liggen van het wegennet. Er zijn ook meerdere fietsstallingen in het centrum, waaronder onder het Pieter Vreedeplein of de Heuvel. Daarnaast kan men de fiets ook goed gebruiken door de bossen en natuurgebieden.
 +
 
 +
Als men een taxi nodig heeft voor vervoer (bijvoorbeeld om comfortabel van het station naar het hotel te gaan), kan men kiezen uit meerdere taxibedrijven:
 +
 
 +
* Airportservice Brabant: 013 571 6043
 +
* Taxicentrale Korthout: 013 533 5445
 +
* Tilburgse Taxicentrale: 013 580 9555
 +
* Stationstaxi: 013 543 2100
 +
* Citytax: 013 455 5555
 +
 
 +
Let wel op dat taxi's niet goedkoop zijn. Gebruik ze dan ook alleen incidenteel.
 +
 
 +
==Bekijken==
 +
'''Fraaie historische plekken in het centrum'''
 +
*de [[Oude Markt (Tilburg)|Oude Markt]] met de Heikese kerk
 +
*het '''[[Paleis-Raadhuis]]''', '''Stadhuisplein''', In opdracht van Koning Willem II werd het paleis gebouwd. Het gebouw is in april 1849 opgeleverd, zodat Willem II er nooit gewoond had: hij stierf in maart van dat jaar. Is tegenwoordig in gebruik als onderdeel van het stadhuis. Het bouwwerk is niet van binnen te bezichtigen, uitzonderingen (zoals bij de kermis) worden er weinig gemaakt.
 +
*het Heuvelplein met de [[St Jozefkerk]]
 +
*de Nieuwlandstraat
 +
*de Heuvelstraat, hier staan vele historische panden. De straat fungeert als de belangrijkste Tilburgse winkelstraat.
 +
*de Willem II-straat, een straat met vele historische gebouwtjes, welke voor een groot deel tot het ''Dwaalgebied'' behoort, veelal rustige straatjes aan de westzijde van het centrum. Er staan een groot aantal horecagelegenheden aan de zuidzijde van de straat. Ook zijn er minder bekende winkeltjes en het muziekpodium Paradox, waar veelal  jazz, geïmproviseerde muziek/zang, wereldmuziek en blues worden gespeeld. Het vormt een makkelijke wandelroute van het winkelgebied naar het station.
 +
*de Tuinstraat. Deze pittoreske straat ligt in het zogeheten 'dwaalgebied', een rustig en historisch buurtje middenin het centrum. Hier staan veel, zelfs voor Tilburgse inwoners onbekende cafeetjes.
 +
 
 +
'''Fraaie historische plekken buiten het centrum'''
 +
*de Goirkestraat met het Textielmuseum en de Goirkese Kerk
 +
*het geboortehuis van Peerke Donders, aan de ''Pater Dondersstraat'', in een landelijk gelegen deel van Tilburg-Noord.
 +
*het Hasseltplein met de Hasseltse Kapel
 +
*De Oude Warande, een oud sterrenbos, een van de best bewaarde sterrenbossen van Nederland. In 2008 was de twintig jaar durende renovatie afgelopen. Hierbij werd het sterrenbos, inclusief de rechte paden en een uitgediept vijver opgeleverd. Adres: ''Warandelaan'' (geen specifiek nummer), voor parkeren bij de Warandelaan vanuit de Bredaseweg: naar de linker parkeerplaats.
 +
*het Wilhelminapark, gelegen in een oude herdgang, is een 19e eeuws park van ongeveer 5 hectare in Oud-Noord. Het kenmerkt zich door het grote aantal loof- en naaldboomsoorten. Ligt op fietsafstand van het centraal station. Ook kan men buslijn 5 nemen.
 +
 
 +
'''Moderne architectuur'''
 +
*het Kunstkluster (Kunstacademie, Stadsschouwburg, Concertzaal), ''Louis Bouwmeesterplein 1'', strekt zich uit tot aan de ''Bisschop Zwijsenstraat'', bestaande uit verschillende gebouwen uit verschillende perioden na de 2e Wereldoorlog. De schouwburg uit 1961, de concertzaal en de kunstacademie (met de schouwburg verbonden d.m.v een loopbrug)  zijn rond 1996 opgeleverd.
 +
*De Westpoint. Deze toren, ''op de kruising van de Ringbaan West en de Hart van Brabantlaan'' is nog altijd de hoogste toren van Nederland buiten [[Rotterdam]]. De toren is ongeveer 143 meter hoog en telt dan ook nog 47 verdiepingen. 's-Avonds wordt deze toren verlicht met verschillende kleuren aan de west- en oostzijde.
 +
*het Regenboog- en Kromhoutpark
 +
*het Interpolisgebouw met de Interpolistuin. ''Spoorlaan 298'', Het bedrijf Interpolis is sinds 1996 gevestigd in een van de eerste hoge torens van Tilburg. De toren is 92 meter hoog en valt vooral op door zijn roodachtige kleur. 
 +
*het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg
 +
*het [[Station Tilburg|Centraal Station]], een gebouw uit 1965 ontworpen door Koen van der Gaast. Het meest opvallende is wel het ''kroepoekdak'', welke zorgde voor een minder sobere indruk dan vele andere stations uit die tijd (zoals Breda en Eindhoven).
 +
*het Cenakel
 +
 
 +
'''Musea:'''
 +
 
 +
* '''Museum De Pont‎''', Wilhelminapark 1, 5041 EA (Oud-Noord), tel: 013 543 8300, [http://depont.nl‎], een museum voor hedendaagse kunst. Hierbij zijn er vaak werken van de meest bekende moderne kunstenaars te zien. Een voorbeeld hiervan is de Chinese dissident Ai Weiwei.
 +
* '''Natuurmuseum Brabant''', Spoorlaan 434, 5038 CH (Centrum), tel:013 535 3935, [http://natuurmuseumbrabant.nl‎], is een museum met tentoonstellingen over de natuur.
 +
* '''Textielmuseum''' Goirkestraat 96,5046 GN (Oud-Noord), 013 536 7475, [http://textielmuseum.nl‎], een museum over het maken van textiel uit wol, welke vroeger een zeer belangrijke bedrijfstak in Tilburg was.
 +
* '''Vincents Tekenlokaal''', Stadhuisplein 128, 5038 TC Centrum, 013 542 91 97, [http://www.vincentstekenlokaal.nl/]. Hier wordt tentoongesteld en worden tekencursussen en -arrangementen gehouden op de plaats waar Vincent van Gogh tekenlessen kreeg.
 +
* '''Peerke Donderspaviljoen (museum voor naastenliefde)''', Pater Dondersstraat 20, 5011 XG (Noord), 013 455 72 45, [http://www.peerkedonders.nl/index.php/peerke-donders], een museum op de plek waar de  zaligverklaarde Peerke Donders geboren is.
 +
* '''Muzima''', Lovense Kanaaldijk 7, 5046 AV (Oost), 06-10799009, [http://www.muziekinstrumentenmuseum.nl/], Beschrijving volgt later. Inbrekers hadden in 2010 ongeveer honderd blaasinstrumenten gestolen. Medio 2012 zal dit museum weer openen.
 +
 
 +
==Doen==
 +
*het jaarlijks carnaval van Kruikenstad
 +
*Het jaarlijkse Tilburg culinair
 +
*het jaarlijkse City Sounds Festival
 +
*de jaarlijkse meimarkt
 +
*het jaarlijkse festival van het levenslied
 +
*'''Festival Mundial''', officiële website: [http://www.festivalmundial.nl/nl/], is een muziekfestival, meestal in juni in het Leijpark (zuid), waarbij er vooral wereldmuziek en -dans gespeeld wordt. De laatste jaren geniet het festival landelijke bekendheid en komen er bekendere artiesten. De nadruk ligt op het bijeenbrengen van verschillende werelddelen op gebied van muziek, waarbij de laatste jaren ook het totaalplaatje (met dans en show) belangrijk is geworden.
 +
*'''De Tilburgse Kermis''', officiële website: [http://www.detilburgsekermis.nl/] is een van de grootste Europese kermissen (en de grootste van de Benelux) en is de belangrijkste publiekstrekker van Tilburg. De kermisplattegrond bevat een kilometerslange lint waarop ongeveer 250 attracties te vinden zijn. Er zijn een aantal themadagen, zoals ''Roze Maandag'', ooit de minst drukke dag, werd door een redacteur van de Gaykrant die opriep naar Tilburg te gaan, een van de bestbezochte dagen van de kermis waarbij Holebi's in de schijnwerpers staan. De kermis wordt gehouden in de anderhalve week vóór de laatste zondag van juli.
 +
*de boekenmarkt Rond het Paleis, laatste zondag van augustus
 +
*'''Tilburg Ten Miles''', officiële website: [http://www.tilburgtenmiles.nl/] is een hardloopwedstrijd, waarbij er zowel wedstrijdlopers als recreanten toegankelijk zijn, die meestal plaatsvindt in september. Er wordt dan 10 kilometer afgelegd door zowel vrouwen als mannen en 10 Engelse mijl (16,1 kilometer) door de mannen.
 +
* het jaarlijkse ZXZW
 +
* de introductieweek voor nieuwe studenten in Tilburg
 +
 
 +
Op het gebied van kunst en cultuur zijn te noemen
 +
*'''het popmuziek-podium 013''' Veemarktstraat 44,5038 CV, tel:013 4609500, [http://013.nl] is hét popmuziek-podium van Tilburg. Sinds eind jaren '90 zijn de verschillende podia van de drie Tilburgse organisaties Noorderligt, Bat Cave en MuziekKantenWinkel onder een dak gekomen. Het meest opvallende kenmerk aan de buitenkant is de zwarte muur met (blanco) cd's erop.
 +
*'''het jazzcafé Paradox''', Telegraafstraat 62, Centrum, tel:013 543 2266, [http://paradoxtilburg.nl]‎
 +
*'''de Theaters Tilburg''', Louis Bouwmeesterplein 1,5038 TN, tel:013 543 2220, [http://theaterstilburg.nl‎]. Een schouwburg, een concertzaal, een studio en een filmfoyer aan de Schouwburgring.
 +
 
 +
Overig:
 +
* '''Koningshoeven''', Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot, In het trappistenklooster ''Koningshoeven'', dat officieel bij Berkel-Enschot hoort (maar veel makkelijker bereikbaar is vanuit Tilburg en Moergestel), wordt het enige trappistenbier van Nederland gebrouwen. In de winkel bij het klooster wordt '''La Trappe''' verkocht. Meer informatie over openingstijden winkel en rondleidingen: [http://www.koningshoeven.nl/nl/abdij/kloosterwinkel.php]
 +
*'''Dierenpark Reptielenhuis De Oliemeulen''', Reitse Hoevenstraat 30, West, 013 4630026, [http://oliemeulen.nl‎], is een kleine dierentuin met voornamelijk vogels, reptielen en insecten. Eveneens kan men ook zelf een vogelspin of een slang aanraken. Er wonen ook kleine zoogdieren.
 +
 
 +
Bekende Tilburgse sportclubs zijn
 +
*de voetbalclub Willem II
 +
*de hockeyclubs Were Di Tilburg, TMHC Forward en TMHC Tilburg
 +
*de ijshockeyclub Tilburg Trappers
 +
 
 +
==Leren==
 +
Tilburg beschikt over een universiteit (UvT, tegenwoordig in het Anglicisme: Tilburg University genoemd), is een bijzondere universiteit, en dus géén rijksuniversiteit. Ze specialiseert zich in mens- en maatschappijwetenschappen. Hiernaast zijn er meerdere hogescholen aanwezig (Avans, Fontys) en zijn er talloze basis- en middelbare scholen.
 +
 
 +
==Werken==
 +
 
 +
==Kopen==
 +
Ofschoon het winkelaanbod in Tilburg nog steeds achterligt op dat van vergelijkbare steden is het in de binnenstad van Tilburg steeds beter winkelen. De Heuvelstraat is de belangrijkste winkelstraat van Tilburg. Hier bevinden zich de meeste bekende ketens zoals V&D en H&M. Direct nabij de Heuvelstraat bevinden zich de winkelgebieden "Heuvelpoort" en "Emmapassage" Daarnaast behoren ook de Schouwburgpromenade en de Juliana van Stolbergstraat tot het kernwinkelgebied. In de lente van 2008 kwam er in Tilburg een groot winkelgebied bij, het Pieter Vreedeplein. Hier is onder andere een van de grootste vestigingen van Saturn (van dezelfde eigenaar als de Mediamarkt; in oktober 2014 zijn alle vestigingen van Saturn opgegaan in Media Markt) geopend. Het Pieter Vreedeplein ligt parallel aan de Heuvelstraat. De Heuvelstraat zal via de Pieter Vreedestraat verbonden worden met het Pieter Vreedeplein.
 +
 
 +
Op donderdagavond is het koopavond in het centrum van Tilburg. In winkelcentra buiten de ringbanen, zoals de Westermarkt (West), de Heyhoef (Reeshof) en het Wagnerplein (Noord) is dat op vrijdagavond. Op zondag zijn veel winkels in Tilburg ook gewoon geopend of, zoals bijvoorbeeld bij de Action, één van de twee vestigingen. De openingstijden verschillen doorgaans wel ten opzichte van andere dagen: ze openen later en sluiten eerder; de meeste om 17.00 uur. Zo is de Albert Heijn XL geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.
 +
 
 +
===Markten===
 +
Er zijn diverse weekmarkten in Tilburg:
 +
* Besterdplein op woensdag van 09.00 - 12.00 uur 
 +
* Burg. van Mortelplein op dinsdag van 09.00 - 12.00 uur 
 +
* Koningsplein op vrijdag van 09.00 - 12.00 uur en op zaterdag van 10.00 - 16.30 uur 
 +
* Pater van Elzenplein op dinsdag van 13.00 - 16.00 uur
 +
* Udenhout op dinsdag van 09.00 - 12.00 uur 
 +
* W.C. Heijhoef op donderdag van 13.00 - 17.00 uur 
 +
* Wagnerplein op vrijdag van 11.00 - 17.00 uur 
 +
* Westermarkt op donderdag van 09.00 - 12.00 uur 
 +
* Berkel-Enschot op donderdag van 09.00 - 12.00 uur
 +
 
 +
==Eten==
 +
Net als veel Nederlanders, eten Tilburgers vooral uit om iets speciaals te eten: daarom hebben vele restaurants een buitenlands menu en/of eigenaar. Voor het lokale eten zijn er mogelijkheden, maar deze worden des te vaker thuis gemaakt en gegeten.
 +
 
 +
===Budget===
 +
* '''Faja Lobi''', Oude Markt 9, 5038 TJ (centrum), [http://www.fajalobi-tilburg.nl] is een eethuisje waar Surinaams eten geserveerd wordt. Openingstijden: di-za: 12.00-21.30. Zondag: 16.00-20.30. Prijs: varieert, vanaf ongeveer €15 compleet.
 +
* '''KFC''', Heuvel 19,5038 CP (centrum) [http://www.kfc.nl], internationaal fastfoodketen met de nadruk op gefrituurde kip.
 +
* '''McDonald's''', diverse locaties (Piusplein 75 (centrum), Aphroditestraat 18 (Reeshof), Mina Krusemanweg 4 (zuid), Rijksweg 1 (Udenhout)) [http://www.mcdonalds.nl], internationaal fastfoodketen.
 +
* '''Melati Dua''', Heyhoefpromenade 55, 5043 RA (Reeshof), tel:013 571 2121 [http://www.bungamelati.nl/], Indisch restaurant, welke een verrassend aangename sfeer biedt temidden in een nieuwbouwwijk, mogelijkheid tot afhalen. openingstijden: 10.00(di-za)/11.00(zo)/12.00(ma)-21.30, prijs: vanaf €10.
 +
 
 +
===Medium===
 +
* '''Etenstijd''', Professor van Buchemlaan 4, 5022 KB (zuid), tel:013 537 2650 [http://www.etenstijd.nl/], is een groot restaurant met vele gangbare en soms aparte gerechten. Van tevoren reserveren is wel aangeraden. Openingstijden: dagelijks, brunch alleen in weekeinde tot 17:30, diner vanaf 17.00-22.30 (ma-do)/23.00(vr-zo). Let op: u betaalt voor de tijd die u eet, niet voor de kwantiteit. Prijs: €25-30.
 +
* '''Minos Pallas''', Heuvelring 224, 5038 CL (centrum), tel:013 535 0035 [http://www.minospallas.net/], een Grieks restaurant dat vanbinnen mooi gethematiseerd is. Openingstijden: 16u-22u (dagelijks). Prijs: €20-30 (gemiddeld €22,50)
 +
* '''De Pannekoekenbakker''', Heuvelstraat 40, 5038 AE (centrum), tel: 013 536 1426 [http://www.pannekoekenbakker-tilburg.nl/], is een traditioneel pannenkoekenhuis in een knus steegje achter de Heuvelstraat, in tegenstelling wat het adres doet vermoeden. Een aanrader als u kinderen heeft en geen zin hebt in een Amerikaans fastfoodrestaurant. Di-wo+za van 12.00-19.00 en do-vr+zo van 12.00 tot 20.00, maandag gesloten. Prijs: ongeveer €20-25.
 +
* '''De Sinjoor''' Oude Markt 8,5038 TJ (centrum), tel:013 583 3530 [http://www.oudemarkt.nl/de_sinjoor.html] is een grillrestaurant die ooit door een Antwerpenaar is opgericht. Openingstijden: Zo t/m do: vanaf 17.00 (vr+za vanaf 12.00u.) Keuken sluit (zo t/m wo) om 21.00 uur en (do t/m za) om 21.30 uur. Prijs: vanaf €20,50.
 +
* '''Sushi Suki''', Piusplein 55, 5038 WP (centrum), tel:013 544 9128 [http://www.sushisuki.nl/], een Japans sushi- en grillrestaurant. Tijdens een lunch is het menu à la carte en tijdens het diner een "all-you-can-eat-menu". Mogelijkheid tot afhalen. Openingstijden: zo-do: 16:00 - 22:00 uur, vr-za: 16:00 - 22:30 uur. Prijs: tussen €22,50 en €24,50.
 +
* '''Wokrestaurant Dynasty''', Kalverstraat 75, 5011 XK (noord), tel:013 455 8083 [http://www.wokdynasty.nl], een Aziatisch restaurant met verschillende mogelijkheden: wok, rijsttafel, sushi en verschillende buffets. Openingstijden: 16.30-22.00 (dagelijks, gesloten op maandag), prijs: €25-€29,50 voor arrangementen, een diner wokbuffet is €17-€19 per couvert.
 +
 
 +
===Duur===
 +
* '''Auberge Du Bonheur''', Bredaseweg 441, 5036 NA (west), tel:013 468 6942 [http://www.bonheurhorecagroep.nl/Particulieren/Onze_locaties/Auberge-du-Bonheur/Auberge-du-Bonheur-algemeen.aspx], is een van de meest gewaardeerde (en daarmee een van de prijzigste) restaurants van Tilburg, openingstijden: Maandag t/m zaterdag, diner 18.00 tot 22.00, ontbijt 7.00-10.00(ma-vr)/8.00-11.00(za), lunch 12-14:30(alleen ma-vr), eveneens hotel aanwezig. Prijs: €50.
 +
* '''Il Calatino''', Piusplein 74, 5038 WP (centrum), tel:013 535 4473 [http://www.il-calatino.nl] een Italiaans restaurant in het luxere segment, openingstijden: 17.00-22.00 (dagelijks, gesloten op maandag), prijs: vanaf €30.
 +
 
 +
==Uitgaan==
 +
De uitgaansgelegenheden mogen volgens de wet tot 4 uur 's-ochtends open zijn, waarbij er het laatste uur alleen nog maar mensen naar buiten mogen. Verkopers van broodjes en snacks mogen tot 5 uur 's-ochtends open zijn. Deze openingstijden zijn meestal echter alleen toegepast op vrijdag- en zaterdagavond.
 +
*de Korte Heuvel
 +
*het Piusplein
 +
*Stadhuisstraat/oude Markt
 +
 
 +
===Typisch Tilburgs===
 +
Tijdens carnaval wordt het drankje '''Schrobbelèr''' veel gedronken. Het is een bitter kruidenlikeurtje met ongeveer 21,5% alcohol, minder dan andere kruidenlikeurtjes. Ondanks het feit dat het een kruidenbitter is, is de smaak dus zoeter dan van soortgelijke drankjes. Binnen Tilburg wordt het in de horeca verkocht en tijdens carnaval ook in landelijk bekende ketens binnen Tilburg.
 +
 
 +
Een ander Tilburgs drankje is '''Peerke's Nat''', eveneens een kruidenlikeur die een hoger alcoholpercentage heeft dan Schrobbelèr. Deze wordt gemaakt sinds de zaligverklaring van Peerke Donders. Een verhaal doet ronde dat iemand door dit drankje genas van botkanker.
 +
 
 +
===Coffeeshops===
 +
In Tilburg gelden tot 30 april 2012 dezelfde regels voor het gebruik van wiet. Echter, vanaf 1 mei 2012 wordt de zogenaamde ''wietpas'' ingevoerd. Dit heeft tot gevolg dat er geen cannabis meer mag worden verkocht aan buitenlanders (ook Europeanen) en Nederlanders er alleen welkom zijn met een pasje. De coffeeshops worden zo een besloten club en kan men dus ook als buitenstaander (helaas) geen cannabis meer kopen. De wietpas wordt als eerste in de grensstreken met België ingevoerd.
 +
 
 +
==Overnachten==
 +
 
 +
===Budget===
 +
 
 +
===Medium===
 +
 
 +
*Bastion Hotel, Kempenbaan 2, Tel: (0031-)013 5441999 ligt vlakbij de snelweg naar andere steden, op de weg naar Hilvarenbeek en vlakbij de Beekse Bergen.
 +
*Bed and Breakfast Tilburg "Gust van Dijk", Tivolistraat 22, Tel: (0031-) 013 544 4495 is gelegen in een knus buurtje ten zuiden van de Interpolistoren.
 +
*City Hotel Tilburg, Heuvelring 126, Tel: (0031-)013 535 1355‎ ligt in het stadscentrum, nabij het winkelgebied.
 +
*Hotel Brasserij Grand Central, Spoorlaan 422, Tel: (0031-)013 543 6234 ligt tegenover het centrale treinstation van Tilburg.
 +
*Ibis Hotel, Dr. Hub Van Doorneweg 105, Tel: (0031-)013 4636465 ligt vlak naast de snelweg nabij Goirle.
 +
*Mercure Hotel, Heuvelpoort 300, Tel: (0031-)013 5354675 is gelegen in het centrum in het winkelgebied.
 +
*De Postelse Hoeve, Dr. Deelenlaan 10, Tel: (0031-)013 463 6335 ligt in het noordwesten langs de weg naar de Efteling.
 +
 
 +
===Duur===
 +
 
 +
*Auberge du Bonheur, Bredaseweg 441, Tel: (0031-) 013 468 6942 ligt in bosachtig gebied nabij de Oude Warande en de Kaaistoep.
 +
*Het Wapen van Tilburg, Spoorlaan 362, Tel: (0031-)013 542 2692 ligt in het stadscentrum nabij het winkelgebied en het centraal station.
 +
 
 +
==Communicatie==
 +
Het Tilburgs is het Brabantse dialect van de stad Tilburg. In het Woordenboek van de Brabantse Dialecten is het de naam voor een hele groep dialecten die in het midden van Noord-Brabant gesproken worden, deze groep maakt samen met het Maaslands en het Hollands-Brabants het Midden-Noord-Brabants uit. Het gebied waarin deze dialecten gesproken worden heeft de vorm van een in noord-zuidrichting uitgerekte strook, die in het noorden bij de Maas begint en in het zuiden doorloopt tot in België, waar ze grofweg de gemeente Ravels omvat.
 +
 
 +
Iedereen beheerst echter het Nederlands en het dialect wordt vrijwel uitsluitend door oudere Tilburgers gesproken.
 +
 
 +
Het netnummer van Tilburg is 013, waarvan de naam ook in een concertgebouw in Tilburg voorkomt.
 +
 
 +
Er zijn, net als in de rest van Nederland, geen postkantoren meer. Daarvoor moet men naar kleinere afhaalplaatsen bij supermarkten en boekhandels gaan. Een kaart van de postkantoren in Tilburg is te vinden op [http://www.postkantoor.nl/handig/postkantoor-vinden/]. Typ in: Tilburg. Vaak zijn de openingstijden gelijk aan die van de openingstijden van de winkel, welke ruimer zijn dan de voormalige postkantoren.
 +
 
 +
Betreft mobiele telefonie heeft men vrijwel overal binnen en buiten dekking. Hetzelfde geldt ook voor internet via de telefoon, welke bijna overal in HSDPA is. Let op: als je van plan bent naar België te gaan, kan de rekening voor Nederlanders flink oplopen vanwege het voortdurende concurrentieprobleem op de Nederlandse markt. Vanuit België en andere landen kan het eveneens duur zijn. In dat geval is het beter om het automatisch roamen uit te zetten. Vanaf 1 juli 2012 mag het internet niet meer dan €0,50 kosten. Mocht dit er toch overheengaan, dan is de provider juridisch aansprakelijk. Om probemen te vermijden kan men het best inchecken op Wifi-hotspots:
 +
*Alle McDonaldsvestigingen (gratis)
 +
*La Place (Heuvelstraat, betaald)
 +
 
 +
Bij vele horecavestigingen is er een open betaalde wifi-portaal of een gratis, beveiligd portaal. In het laatste geval kan men het wachtwoord vragen, maar alleen als er in uw telefoon "Gast(en)" (of "Guest(s)") of "klant(en)" (of "customer(s)") staat.
 +
 
 +
==Veiligheid==
 +
Tilburg heeft een reputatie niet de veiligste stad te zijn, maar is veiliger dan de stad Eindhoven. Een aantal plaatsen waar er toch moet worden opgelet:
 +
* Tilburg-Noord
 +
* Tilburg-West
 +
 
 +
Binnen deze wijken verschit de veiligheid ook nogal. Ondanks dat ze als onveilig worden bestempeld, betekent dit weinig in het dagelijks leven. Geen enkele Tilburgse wijk staat op de landelijke lijst van probleemwijken: dit kan met een korreltje zout worden genomen omdat Tilburg bang is voor verdere reputatieverlies.
 +
 
 +
=== Ziekenhuizen ===
 +
* '''St. Elisabethziekenhuis Tilburg''', Hilvarenbeekse Weg 60, 5022 GC, Tel:(31-)013 539 1313 ‎
 +
 
 +
* '''Tweestedenziekenhuis Loc. Tilburg‎''', Dr. Deelenlaan 5, 5042 AD, Tel:(31-)013 4655655
 +
 
 +
===Politiebureaus ===
 +
 
 +
*'''Politiebureau binnenstad:''', Stationsstraat 22, 5038 ED Tilburg - Voor het stadscentrum en Oud-zuid
 +
 
 +
*'''Politiebureau Leijdal:''', Ringbaan Zuid 498a, 5026 PA Tilburg - Voor het zuiden en oosten van Tilburg
 +
 
 +
* '''Politiebureau West/Reeshof:''', Karel Boddenweg 9, 5044 EL Tilburg - Voor alle locaties ten westen van de 'Ringbaan West'
 +
 
 +
* '''Politiebureau Wilhelminapark:''', Wilhelminapark 6, 5041 EA Tilburg - Voor Tilburg Oud-noord
 +
 
 +
* '''Politiebureau Noord:''', Brucknerlaan 18, 5011 DM Tilburg - Voor Tilburg ten noorden van het Wilhelminakanaal
 +
 
 +
==Dagelijks leven==
 +
 
 +
'''Centrale bibliotheek Tilburg''', Koningsplein 10, 5038 WG (centrum), tel:013 464 8500, [http://www.bibliotheekmb.nl/nl-NL.aspx] openingstijden: 11.00-21.00 (ma-vr) -17.00 (za). Zondag's open in winterseizoen (oktober-maart) van 13.00-17.00.
 +
 
 +
==Rondom==
 +
* [[Hilvarenbeek]] -'''Beekse Bergen''', onder andere safaripark
 +
* [[Kaatsheuvel]] - '''De Efteling''', attractiepark
 +
* Loonse en Drunense duinen (nationaal park), een grote zandverstuiving en bossen ten noorden van Tilburg.
 +
* Vele bossen en natuurgebieden, zoals Huis ter Heide, Kaaistoep, de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina.
 +
* Historische stad van [[Oisterwijk]]
 +
{{Str}}
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
[[de:Tilburg]]
 +
[[en:Tilburg]]
 +
 
 +
 
 +
[[WikiPedia:Tilburg]]
 +
 
 +
{{IsIn|Noord-Brabant}}

Huidige versie van 21 sep 2019 om 16:44

Tilburg [1] is een gemeente en stad in Noord-Brabant. Op 1 april 2011 had de gemeente Tilburg 206.186 inwoners en de stad zelf 185.895 inwoners; Tilburg is hiermee de zesde stad van Nederland, met ruim 200.000 inwoners is het de tweede gemeente in Noord Brabant (na Eindhoven) en de zesde gemeente in Nederland. De gemeente Tilburg omvat tevens de dorpen Berkel-Enschot en Udenhout. Tilburg maakt deel uit van stedelijk netwerk BrabantStad.

Info[bewerken]

Geografie[bewerken]

Tilburg ligt vrij exact tussen zowel 's-Hertogenbosch, Breda als Eindhoven in. Net als de rest van het land is het er vrij vlak, en heeft een (niet al te vruchtbare) zandgrond. Het beste kan men de wijken als volgt verdelen:

 • Binnenstad- Hierin liggen de belangrijkste winkelgebieden, uitgaansgelegenheden en de meest historische gebouwen. Herdgangen: Heuvel De wijk wordt begrensd door de spoorweg, de Noordhoek- Schouwburg- Paleis- en Heuvelring.
 • Centrum Noord- Deze wijk stond vroeger vol van de fabrieken. Momenteel zijn het Wilhelminapark, museum De Pont en het Textielmuseum de belangrijkste bezienswaardigheden. Herdgangen: Goirke, Besterd, Veldhoven. De wijk wordt begrensd door de spoorweg en de Ringbaan Noord, Oost en West.
 • Centrum Zuid- ook deze heeft volgestaan van fabrieken. In dit gedeelte zijn ook de hoogste torens van de stad: Westpoint, de Stadsheer en de Interpolistoren staan alle drie in dit gedeelte van de stad. Herdgangen: Oerle, Korvel, Broekhoven. De wijk wordt begrensd door de Spoorweg, Noordhoek, Schouwburg-, Paleis- en Heuvelring, de Ringbaan Zuid, West en Oost.
 • Zuid- een uitgestrekt gedeelte van de stad, van de Blaak tot aan het Leijpark. Hier staan de belangrijkste sportfaciliteiten van Tilburg, zoals het stadion van Willem II, en een 400-meter ijsbaan. Bezienswaardigheden: Leijpark, Kaaistoep. De wijk wordt begrensd door de Ringbaan zuid en de Baroniebaan van de rest van Tilburg.
 • Noord- Een wijk die vooral uit laat-naoorlogse woningen en flats bestaat, maar er is ook nog een pittoresk dorpje genaamd Heikant in het midden van de wijk. De wijk is gescheiden van de rest van Tilburg door het Wilhelminakanaal.
 • Oost- Eigenlijk niet meer dan Armhoef en Jeruzalem en een strook van bedrijven die daar gevestigd zijn. Ook is hier de Moerenburg.
 • West- Deze wijk is na de Tweede Wereldoorlog tot stand gekomen, en hier ligt de Universiteit, de Oude Warande en het Wandelbos.
 • Reeshof- Deze wijk is vanaf 1980 uit de grond gestampt om meer mensen onderdak te kunnen geven. Behalve een aantal historische boerderijpanden langs de Langendijk en natuurontwikkelgebied de Dongevallei, die middenin de wijk ligt, is deze wijk niet bezienswaardig.
 • Berkel, Enschot en Udenhout- Twee, of drie pittoreske dorpen die steeds meer opgeslokt door Tilburg lijken te raken. Hier is een groot deel van het landelijk gebied en liggen natuurgebieden De Leemkuilen en het zuidelijkste deel van de Loonse en Drunense Duinen.

Geschiedenis[bewerken]

Voor de Industriële revolutie bestond Tilburg voornamelijk uit agrarische dorpen die in driehoekige vorm aan elkaar verbonden waren: de zogenaamde herdgangen. Daarnaast stond er een kasteel in de huidige wijk Hasselt. Het was aan Lodewijk Napoleon te danken dat Tilburg stadsrechten kreeg: op 18 april 1809. Halverwege de 19e eeuw kwam koning Willem II graag in Tilburg. Hij liet er een paleis bouwen, waarin hij nooit levend zou komen. 22 dagen van tevoren, in 1849, overleed Willem II. Het paleis staat er nog altijd, en is tegenwoordig deel van het Stadhuis.

Tijdens de Industriële revolutie veranderde Tilburg drastisch: tussen de herdgangen vestigden zich talloze (wol-)fabrieken. Hieruit is ook de bijnaam van Tilburg ontstaan: Door urine te plassen in de kruiken voor de wolindustrie, daardoor werd Tilburg bekend als Kruikenzeikersstad. Tilburg maakte eind 19e en begin 20e eeuw een ongekende groei door: van amper 20.000 inwoners rond 1850 naar 93.000 inwoners in 1940.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft men veel meer inwoners erbij gekregen: in 1960 waren er 139.000. Maar de wolindustrie liep terug, en de economische bloei werd een halt toegeroepen. Ongeveer tien jaar later greep de overheid in om de Tilburgse economie weer op gang te helpen. Nadat Cees Becht in 1957 burgemeester werd heeft hij niet alleen de fabrieken gesloopt, maar vele monumentale gebouwen gingen mee in het graf. Een 19e eeuws stadhuis (niet het paleis) en het monumentale station waren voorbeelden daarvan. Een grijze massa van gebouwen kwam ervoor in de plaats, en dat heeft het imago van de stad geen goed gedaan. In latere vervangingen van de overgebleven ruimte is beter omgegaan met de omgeving.

In de jaren vanaf 1980 heeft Tilburg zich uitsluitend westwaarts uitgebreid (Reeshof) en bouwde men de hoogte in: de Westpoint-toren is daar een voorbeeld van. Het is de hoogste toren van de provincie en de hoogste in Nederland buiten Rotterdam.

Toeristische informatie[bewerken]

VVV Tilburg, Nieuwlandstraat 34, 5038 SN (centrum), tel: 0900 - 2020 815 (betalen) [2] Voor aanvullende toeristische informatie over Tilburg kunt u naar de VVV. Men kan er een aantal stadskaarten kopen met verschillende wandel- en fietsroutes, hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Ook kan men er boeken vinden over de stad Tilburg.

Arriveren[bewerken]

Per trein[bewerken]

Tilburg heeft drie stations: Tilburg, Tilburg Universiteit, en Tilburg Reeshof. Het laatstgenoemde station werd in 2003 voltooid om de afgelegen wijk Reeshof te ontsluiten. Intercity-treinen stoppen alleen op station Tilburg. Het Tilburgse stadsbusnet T-bus wordt geëxploiteerd door Veolia. De stad heeft in het verleden geëxperimenteerd met gratis openbaar vervoer. Deze is in 2009 afgebouwd wegens te hoge kosten.

Per auto[bewerken]

In tegenstelling tot veel andere steden van vergelijkbare grootte ligt Tilburg slechts aan één belangrijke snelweg. Dat is de Rijksweg A58 VlissingenBredaEindhoven). Er wordt echter hard gewerkt om Tilburg over de weg beter bereikbaar te maken. Thans wordt gebouwd aan een ringweg rond de stad. Deze moet rond 2010 klaar zijn. Aansluitend zal worden begonnen met de opwaardering van de route Tilburg-West - Dongen - Oosterhout waardoor een directe verbinding met de Rijksweg A27 richting Utrecht (stad) zal ontstaan. Tussen 2010 en 2013 wordt de Provinciale weg N261 (Tilburg-Waalwijk) tot volwaardige autoweg omgebouwd. Soortgelijke plannen zijn er ook voor de Rijksweg N65 (Vught-Tilburg).

Per bus[bewerken]

Voor de lange afstand is de trein meestal handiger, maar verschillende streekbussen zijn een vervanging bij gebrek daaraan:

127 en 128 van/naar Oosterhout, 137 en 300 van/naar Waalwijk, 169 van/naar De Efteling en 450 van/naar Turnhout

Per boot[bewerken]

Er zijn geen vaste verbindingen om per boot naar Tilburg te gaan, maar via het Wilhelminakanaal kan men vanuit Eindhoven en vanaf de Maas vrij gemakkelijk naar Tilburg varen.

Rondreizen[bewerken]

Tilburg heeft ongeveer tien buslijnen (T-bus) die elke buurt aandoen. Een aantal nachtbussen doet Tilburg aan, maar komt slechts in enkele buurten.

Met de auto door Tilburg reizen is vanwege de ovevloed aan brede wegen redelijk te doen. Wel dient men op te letten dat er veel parkeergeld moet worden betaald. Eenrichtingsverkeer blijft grotendeels beperkt tot kleine straatjes in het centrum, hoewel er ook een centrumring een (kloksgewijs gaande) eenrichtingsringweg is. Parkeren is buiten de ringbanen (vrijwel altijd op de kaart sterk benadrukt) vaak gratis.

Voor sommige omgevingen binnen Tilburg kan de trein worden gebruikt. Ze zijn snel, maar relatief duur en stoppen maar op drie stations. Naast het centraal station zijn er Tilburg-Universiteit (op verouderde kaarten aangegeven als Tilburg-West) en Tilburg-Reeshof, op beide stoppen alleen sprinters (om de 15 minuten).

Echter, de beste manier om Tilburg te leren kennen is met de fiets: Veel buurten hebben bussluizen of liggen langs kanalen waar bij bruggetjes geen auto's overheen mogen. Tilburg heeft een uitstekend netwerk van fietspaden (en had dertig jaar geleden als een van de eerste Nederlandse gemeenten rode fietspaden) die veelal apart liggen van het wegennet. Er zijn ook meerdere fietsstallingen in het centrum, waaronder onder het Pieter Vreedeplein of de Heuvel. Daarnaast kan men de fiets ook goed gebruiken door de bossen en natuurgebieden.

Als men een taxi nodig heeft voor vervoer (bijvoorbeeld om comfortabel van het station naar het hotel te gaan), kan men kiezen uit meerdere taxibedrijven:

 • Airportservice Brabant: 013 571 6043
 • Taxicentrale Korthout: 013 533 5445
 • Tilburgse Taxicentrale: 013 580 9555
 • Stationstaxi: 013 543 2100
 • Citytax: 013 455 5555

Let wel op dat taxi's niet goedkoop zijn. Gebruik ze dan ook alleen incidenteel.

Bekijken[bewerken]

Fraaie historische plekken in het centrum

 • de Oude Markt met de Heikese kerk
 • het Paleis-Raadhuis, Stadhuisplein, In opdracht van Koning Willem II werd het paleis gebouwd. Het gebouw is in april 1849 opgeleverd, zodat Willem II er nooit gewoond had: hij stierf in maart van dat jaar. Is tegenwoordig in gebruik als onderdeel van het stadhuis. Het bouwwerk is niet van binnen te bezichtigen, uitzonderingen (zoals bij de kermis) worden er weinig gemaakt.
 • het Heuvelplein met de St Jozefkerk
 • de Nieuwlandstraat
 • de Heuvelstraat, hier staan vele historische panden. De straat fungeert als de belangrijkste Tilburgse winkelstraat.
 • de Willem II-straat, een straat met vele historische gebouwtjes, welke voor een groot deel tot het Dwaalgebied behoort, veelal rustige straatjes aan de westzijde van het centrum. Er staan een groot aantal horecagelegenheden aan de zuidzijde van de straat. Ook zijn er minder bekende winkeltjes en het muziekpodium Paradox, waar veelal jazz, geïmproviseerde muziek/zang, wereldmuziek en blues worden gespeeld. Het vormt een makkelijke wandelroute van het winkelgebied naar het station.
 • de Tuinstraat. Deze pittoreske straat ligt in het zogeheten 'dwaalgebied', een rustig en historisch buurtje middenin het centrum. Hier staan veel, zelfs voor Tilburgse inwoners onbekende cafeetjes.

Fraaie historische plekken buiten het centrum

 • de Goirkestraat met het Textielmuseum en de Goirkese Kerk
 • het geboortehuis van Peerke Donders, aan de Pater Dondersstraat, in een landelijk gelegen deel van Tilburg-Noord.
 • het Hasseltplein met de Hasseltse Kapel
 • De Oude Warande, een oud sterrenbos, een van de best bewaarde sterrenbossen van Nederland. In 2008 was de twintig jaar durende renovatie afgelopen. Hierbij werd het sterrenbos, inclusief de rechte paden en een uitgediept vijver opgeleverd. Adres: Warandelaan (geen specifiek nummer), voor parkeren bij de Warandelaan vanuit de Bredaseweg: naar de linker parkeerplaats.
 • het Wilhelminapark, gelegen in een oude herdgang, is een 19e eeuws park van ongeveer 5 hectare in Oud-Noord. Het kenmerkt zich door het grote aantal loof- en naaldboomsoorten. Ligt op fietsafstand van het centraal station. Ook kan men buslijn 5 nemen.

Moderne architectuur

 • het Kunstkluster (Kunstacademie, Stadsschouwburg, Concertzaal), Louis Bouwmeesterplein 1, strekt zich uit tot aan de Bisschop Zwijsenstraat, bestaande uit verschillende gebouwen uit verschillende perioden na de 2e Wereldoorlog. De schouwburg uit 1961, de concertzaal en de kunstacademie (met de schouwburg verbonden d.m.v een loopbrug) zijn rond 1996 opgeleverd.
 • De Westpoint. Deze toren, op de kruising van de Ringbaan West en de Hart van Brabantlaan is nog altijd de hoogste toren van Nederland buiten Rotterdam. De toren is ongeveer 143 meter hoog en telt dan ook nog 47 verdiepingen. 's-Avonds wordt deze toren verlicht met verschillende kleuren aan de west- en oostzijde.
 • het Regenboog- en Kromhoutpark
 • het Interpolisgebouw met de Interpolistuin. Spoorlaan 298, Het bedrijf Interpolis is sinds 1996 gevestigd in een van de eerste hoge torens van Tilburg. De toren is 92 meter hoog en valt vooral op door zijn roodachtige kleur.
 • het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg
 • het Centraal Station, een gebouw uit 1965 ontworpen door Koen van der Gaast. Het meest opvallende is wel het kroepoekdak, welke zorgde voor een minder sobere indruk dan vele andere stations uit die tijd (zoals Breda en Eindhoven).
 • het Cenakel

Musea:

 • Museum De Pont‎, Wilhelminapark 1, 5041 EA (Oud-Noord), tel: 013 543 8300, [3], een museum voor hedendaagse kunst. Hierbij zijn er vaak werken van de meest bekende moderne kunstenaars te zien. Een voorbeeld hiervan is de Chinese dissident Ai Weiwei.
 • Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, 5038 CH (Centrum), tel:013 535 3935, [4], is een museum met tentoonstellingen over de natuur.
 • Textielmuseum Goirkestraat 96,5046 GN (Oud-Noord), 013 536 7475, [5], een museum over het maken van textiel uit wol, welke vroeger een zeer belangrijke bedrijfstak in Tilburg was.
 • Vincents Tekenlokaal, Stadhuisplein 128, 5038 TC Centrum, 013 542 91 97, [6]. Hier wordt tentoongesteld en worden tekencursussen en -arrangementen gehouden op de plaats waar Vincent van Gogh tekenlessen kreeg.
 • Peerke Donderspaviljoen (museum voor naastenliefde), Pater Dondersstraat 20, 5011 XG (Noord), 013 455 72 45, [7], een museum op de plek waar de zaligverklaarde Peerke Donders geboren is.
 • Muzima, Lovense Kanaaldijk 7, 5046 AV (Oost), 06-10799009, [8], Beschrijving volgt later. Inbrekers hadden in 2010 ongeveer honderd blaasinstrumenten gestolen. Medio 2012 zal dit museum weer openen.

Doen[bewerken]

 • het jaarlijks carnaval van Kruikenstad
 • Het jaarlijkse Tilburg culinair
 • het jaarlijkse City Sounds Festival
 • de jaarlijkse meimarkt
 • het jaarlijkse festival van het levenslied
 • Festival Mundial, officiële website: [9], is een muziekfestival, meestal in juni in het Leijpark (zuid), waarbij er vooral wereldmuziek en -dans gespeeld wordt. De laatste jaren geniet het festival landelijke bekendheid en komen er bekendere artiesten. De nadruk ligt op het bijeenbrengen van verschillende werelddelen op gebied van muziek, waarbij de laatste jaren ook het totaalplaatje (met dans en show) belangrijk is geworden.
 • De Tilburgse Kermis, officiële website: [10] is een van de grootste Europese kermissen (en de grootste van de Benelux) en is de belangrijkste publiekstrekker van Tilburg. De kermisplattegrond bevat een kilometerslange lint waarop ongeveer 250 attracties te vinden zijn. Er zijn een aantal themadagen, zoals Roze Maandag, ooit de minst drukke dag, werd door een redacteur van de Gaykrant die opriep naar Tilburg te gaan, een van de bestbezochte dagen van de kermis waarbij Holebi's in de schijnwerpers staan. De kermis wordt gehouden in de anderhalve week vóór de laatste zondag van juli.
 • de boekenmarkt Rond het Paleis, laatste zondag van augustus
 • Tilburg Ten Miles, officiële website: [11] is een hardloopwedstrijd, waarbij er zowel wedstrijdlopers als recreanten toegankelijk zijn, die meestal plaatsvindt in september. Er wordt dan 10 kilometer afgelegd door zowel vrouwen als mannen en 10 Engelse mijl (16,1 kilometer) door de mannen.
 • het jaarlijkse ZXZW
 • de introductieweek voor nieuwe studenten in Tilburg

Op het gebied van kunst en cultuur zijn te noemen

 • het popmuziek-podium 013 Veemarktstraat 44,5038 CV, tel:013 4609500, [12] is hét popmuziek-podium van Tilburg. Sinds eind jaren '90 zijn de verschillende podia van de drie Tilburgse organisaties Noorderligt, Bat Cave en MuziekKantenWinkel onder een dak gekomen. Het meest opvallende kenmerk aan de buitenkant is de zwarte muur met (blanco) cd's erop.
 • het jazzcafé Paradox, Telegraafstraat 62, Centrum, tel:013 543 2266, [13]
 • de Theaters Tilburg, Louis Bouwmeesterplein 1,5038 TN, tel:013 543 2220, [14]. Een schouwburg, een concertzaal, een studio en een filmfoyer aan de Schouwburgring.

Overig:

 • Koningshoeven, Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot, In het trappistenklooster Koningshoeven, dat officieel bij Berkel-Enschot hoort (maar veel makkelijker bereikbaar is vanuit Tilburg en Moergestel), wordt het enige trappistenbier van Nederland gebrouwen. In de winkel bij het klooster wordt La Trappe verkocht. Meer informatie over openingstijden winkel en rondleidingen: [15]
 • Dierenpark Reptielenhuis De Oliemeulen, Reitse Hoevenstraat 30, West, 013 4630026, [16], is een kleine dierentuin met voornamelijk vogels, reptielen en insecten. Eveneens kan men ook zelf een vogelspin of een slang aanraken. Er wonen ook kleine zoogdieren.

Bekende Tilburgse sportclubs zijn

 • de voetbalclub Willem II
 • de hockeyclubs Were Di Tilburg, TMHC Forward en TMHC Tilburg
 • de ijshockeyclub Tilburg Trappers

Leren[bewerken]

Tilburg beschikt over een universiteit (UvT, tegenwoordig in het Anglicisme: Tilburg University genoemd), is een bijzondere universiteit, en dus géén rijksuniversiteit. Ze specialiseert zich in mens- en maatschappijwetenschappen. Hiernaast zijn er meerdere hogescholen aanwezig (Avans, Fontys) en zijn er talloze basis- en middelbare scholen.

Werken[bewerken]

Kopen[bewerken]

Ofschoon het winkelaanbod in Tilburg nog steeds achterligt op dat van vergelijkbare steden is het in de binnenstad van Tilburg steeds beter winkelen. De Heuvelstraat is de belangrijkste winkelstraat van Tilburg. Hier bevinden zich de meeste bekende ketens zoals V&D en H&M. Direct nabij de Heuvelstraat bevinden zich de winkelgebieden "Heuvelpoort" en "Emmapassage" Daarnaast behoren ook de Schouwburgpromenade en de Juliana van Stolbergstraat tot het kernwinkelgebied. In de lente van 2008 kwam er in Tilburg een groot winkelgebied bij, het Pieter Vreedeplein. Hier is onder andere een van de grootste vestigingen van Saturn (van dezelfde eigenaar als de Mediamarkt; in oktober 2014 zijn alle vestigingen van Saturn opgegaan in Media Markt) geopend. Het Pieter Vreedeplein ligt parallel aan de Heuvelstraat. De Heuvelstraat zal via de Pieter Vreedestraat verbonden worden met het Pieter Vreedeplein.

Op donderdagavond is het koopavond in het centrum van Tilburg. In winkelcentra buiten de ringbanen, zoals de Westermarkt (West), de Heyhoef (Reeshof) en het Wagnerplein (Noord) is dat op vrijdagavond. Op zondag zijn veel winkels in Tilburg ook gewoon geopend of, zoals bijvoorbeeld bij de Action, één van de twee vestigingen. De openingstijden verschillen doorgaans wel ten opzichte van andere dagen: ze openen later en sluiten eerder; de meeste om 17.00 uur. Zo is de Albert Heijn XL geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Markten[bewerken]

Er zijn diverse weekmarkten in Tilburg:

 • Besterdplein op woensdag van 09.00 - 12.00 uur
 • Burg. van Mortelplein op dinsdag van 09.00 - 12.00 uur
 • Koningsplein op vrijdag van 09.00 - 12.00 uur en op zaterdag van 10.00 - 16.30 uur
 • Pater van Elzenplein op dinsdag van 13.00 - 16.00 uur
 • Udenhout op dinsdag van 09.00 - 12.00 uur
 • W.C. Heijhoef op donderdag van 13.00 - 17.00 uur
 • Wagnerplein op vrijdag van 11.00 - 17.00 uur
 • Westermarkt op donderdag van 09.00 - 12.00 uur
 • Berkel-Enschot op donderdag van 09.00 - 12.00 uur

Eten[bewerken]

Net als veel Nederlanders, eten Tilburgers vooral uit om iets speciaals te eten: daarom hebben vele restaurants een buitenlands menu en/of eigenaar. Voor het lokale eten zijn er mogelijkheden, maar deze worden des te vaker thuis gemaakt en gegeten.

Budget[bewerken]

 • Faja Lobi, Oude Markt 9, 5038 TJ (centrum), [17] is een eethuisje waar Surinaams eten geserveerd wordt. Openingstijden: di-za: 12.00-21.30. Zondag: 16.00-20.30. Prijs: varieert, vanaf ongeveer €15 compleet.
 • KFC, Heuvel 19,5038 CP (centrum) [18], internationaal fastfoodketen met de nadruk op gefrituurde kip.
 • McDonald's, diverse locaties (Piusplein 75 (centrum), Aphroditestraat 18 (Reeshof), Mina Krusemanweg 4 (zuid), Rijksweg 1 (Udenhout)) [19], internationaal fastfoodketen.
 • Melati Dua, Heyhoefpromenade 55, 5043 RA (Reeshof), tel:013 571 2121 [20], Indisch restaurant, welke een verrassend aangename sfeer biedt temidden in een nieuwbouwwijk, mogelijkheid tot afhalen. openingstijden: 10.00(di-za)/11.00(zo)/12.00(ma)-21.30, prijs: vanaf €10.

Medium[bewerken]

 • Etenstijd, Professor van Buchemlaan 4, 5022 KB (zuid), tel:013 537 2650 [21], is een groot restaurant met vele gangbare en soms aparte gerechten. Van tevoren reserveren is wel aangeraden. Openingstijden: dagelijks, brunch alleen in weekeinde tot 17:30, diner vanaf 17.00-22.30 (ma-do)/23.00(vr-zo). Let op: u betaalt voor de tijd die u eet, niet voor de kwantiteit. Prijs: €25-30.
 • Minos Pallas, Heuvelring 224, 5038 CL (centrum), tel:013 535 0035 [22], een Grieks restaurant dat vanbinnen mooi gethematiseerd is. Openingstijden: 16u-22u (dagelijks). Prijs: €20-30 (gemiddeld €22,50)
 • De Pannekoekenbakker, Heuvelstraat 40, 5038 AE (centrum), tel: 013 536 1426 [23], is een traditioneel pannenkoekenhuis in een knus steegje achter de Heuvelstraat, in tegenstelling wat het adres doet vermoeden. Een aanrader als u kinderen heeft en geen zin hebt in een Amerikaans fastfoodrestaurant. Di-wo+za van 12.00-19.00 en do-vr+zo van 12.00 tot 20.00, maandag gesloten. Prijs: ongeveer €20-25.
 • De Sinjoor Oude Markt 8,5038 TJ (centrum), tel:013 583 3530 [24] is een grillrestaurant die ooit door een Antwerpenaar is opgericht. Openingstijden: Zo t/m do: vanaf 17.00 (vr+za vanaf 12.00u.) Keuken sluit (zo t/m wo) om 21.00 uur en (do t/m za) om 21.30 uur. Prijs: vanaf €20,50.
 • Sushi Suki, Piusplein 55, 5038 WP (centrum), tel:013 544 9128 [25], een Japans sushi- en grillrestaurant. Tijdens een lunch is het menu à la carte en tijdens het diner een "all-you-can-eat-menu". Mogelijkheid tot afhalen. Openingstijden: zo-do: 16:00 - 22:00 uur, vr-za: 16:00 - 22:30 uur. Prijs: tussen €22,50 en €24,50.
 • Wokrestaurant Dynasty, Kalverstraat 75, 5011 XK (noord), tel:013 455 8083 [26], een Aziatisch restaurant met verschillende mogelijkheden: wok, rijsttafel, sushi en verschillende buffets. Openingstijden: 16.30-22.00 (dagelijks, gesloten op maandag), prijs: €25-€29,50 voor arrangementen, een diner wokbuffet is €17-€19 per couvert.

Duur[bewerken]

 • Auberge Du Bonheur, Bredaseweg 441, 5036 NA (west), tel:013 468 6942 [27], is een van de meest gewaardeerde (en daarmee een van de prijzigste) restaurants van Tilburg, openingstijden: Maandag t/m zaterdag, diner 18.00 tot 22.00, ontbijt 7.00-10.00(ma-vr)/8.00-11.00(za), lunch 12-14:30(alleen ma-vr), eveneens hotel aanwezig. Prijs: €50.
 • Il Calatino, Piusplein 74, 5038 WP (centrum), tel:013 535 4473 [28] een Italiaans restaurant in het luxere segment, openingstijden: 17.00-22.00 (dagelijks, gesloten op maandag), prijs: vanaf €30.

Uitgaan[bewerken]

De uitgaansgelegenheden mogen volgens de wet tot 4 uur 's-ochtends open zijn, waarbij er het laatste uur alleen nog maar mensen naar buiten mogen. Verkopers van broodjes en snacks mogen tot 5 uur 's-ochtends open zijn. Deze openingstijden zijn meestal echter alleen toegepast op vrijdag- en zaterdagavond.

 • de Korte Heuvel
 • het Piusplein
 • Stadhuisstraat/oude Markt

Typisch Tilburgs[bewerken]

Tijdens carnaval wordt het drankje Schrobbelèr veel gedronken. Het is een bitter kruidenlikeurtje met ongeveer 21,5% alcohol, minder dan andere kruidenlikeurtjes. Ondanks het feit dat het een kruidenbitter is, is de smaak dus zoeter dan van soortgelijke drankjes. Binnen Tilburg wordt het in de horeca verkocht en tijdens carnaval ook in landelijk bekende ketens binnen Tilburg.

Een ander Tilburgs drankje is Peerke's Nat, eveneens een kruidenlikeur die een hoger alcoholpercentage heeft dan Schrobbelèr. Deze wordt gemaakt sinds de zaligverklaring van Peerke Donders. Een verhaal doet ronde dat iemand door dit drankje genas van botkanker.

Coffeeshops[bewerken]

In Tilburg gelden tot 30 april 2012 dezelfde regels voor het gebruik van wiet. Echter, vanaf 1 mei 2012 wordt de zogenaamde wietpas ingevoerd. Dit heeft tot gevolg dat er geen cannabis meer mag worden verkocht aan buitenlanders (ook Europeanen) en Nederlanders er alleen welkom zijn met een pasje. De coffeeshops worden zo een besloten club en kan men dus ook als buitenstaander (helaas) geen cannabis meer kopen. De wietpas wordt als eerste in de grensstreken met België ingevoerd.

Overnachten[bewerken]

Budget[bewerken]

Medium[bewerken]

 • Bastion Hotel, Kempenbaan 2, Tel: (0031-)013 5441999 ligt vlakbij de snelweg naar andere steden, op de weg naar Hilvarenbeek en vlakbij de Beekse Bergen.
 • Bed and Breakfast Tilburg "Gust van Dijk", Tivolistraat 22, Tel: (0031-) 013 544 4495 is gelegen in een knus buurtje ten zuiden van de Interpolistoren.
 • City Hotel Tilburg, Heuvelring 126, Tel: (0031-)013 535 1355‎ ligt in het stadscentrum, nabij het winkelgebied.
 • Hotel Brasserij Grand Central, Spoorlaan 422, Tel: (0031-)013 543 6234 ligt tegenover het centrale treinstation van Tilburg.
 • Ibis Hotel, Dr. Hub Van Doorneweg 105, Tel: (0031-)013 4636465 ligt vlak naast de snelweg nabij Goirle.
 • Mercure Hotel, Heuvelpoort 300, Tel: (0031-)013 5354675 is gelegen in het centrum in het winkelgebied.
 • De Postelse Hoeve, Dr. Deelenlaan 10, Tel: (0031-)013 463 6335 ligt in het noordwesten langs de weg naar de Efteling.

Duur[bewerken]

 • Auberge du Bonheur, Bredaseweg 441, Tel: (0031-) 013 468 6942 ligt in bosachtig gebied nabij de Oude Warande en de Kaaistoep.
 • Het Wapen van Tilburg, Spoorlaan 362, Tel: (0031-)013 542 2692 ligt in het stadscentrum nabij het winkelgebied en het centraal station.

Communicatie[bewerken]

Het Tilburgs is het Brabantse dialect van de stad Tilburg. In het Woordenboek van de Brabantse Dialecten is het de naam voor een hele groep dialecten die in het midden van Noord-Brabant gesproken worden, deze groep maakt samen met het Maaslands en het Hollands-Brabants het Midden-Noord-Brabants uit. Het gebied waarin deze dialecten gesproken worden heeft de vorm van een in noord-zuidrichting uitgerekte strook, die in het noorden bij de Maas begint en in het zuiden doorloopt tot in België, waar ze grofweg de gemeente Ravels omvat.

Iedereen beheerst echter het Nederlands en het dialect wordt vrijwel uitsluitend door oudere Tilburgers gesproken.

Het netnummer van Tilburg is 013, waarvan de naam ook in een concertgebouw in Tilburg voorkomt.

Er zijn, net als in de rest van Nederland, geen postkantoren meer. Daarvoor moet men naar kleinere afhaalplaatsen bij supermarkten en boekhandels gaan. Een kaart van de postkantoren in Tilburg is te vinden op [29]. Typ in: Tilburg. Vaak zijn de openingstijden gelijk aan die van de openingstijden van de winkel, welke ruimer zijn dan de voormalige postkantoren.

Betreft mobiele telefonie heeft men vrijwel overal binnen en buiten dekking. Hetzelfde geldt ook voor internet via de telefoon, welke bijna overal in HSDPA is. Let op: als je van plan bent naar België te gaan, kan de rekening voor Nederlanders flink oplopen vanwege het voortdurende concurrentieprobleem op de Nederlandse markt. Vanuit België en andere landen kan het eveneens duur zijn. In dat geval is het beter om het automatisch roamen uit te zetten. Vanaf 1 juli 2012 mag het internet niet meer dan €0,50 kosten. Mocht dit er toch overheengaan, dan is de provider juridisch aansprakelijk. Om probemen te vermijden kan men het best inchecken op Wifi-hotspots:

 • Alle McDonaldsvestigingen (gratis)
 • La Place (Heuvelstraat, betaald)

Bij vele horecavestigingen is er een open betaalde wifi-portaal of een gratis, beveiligd portaal. In het laatste geval kan men het wachtwoord vragen, maar alleen als er in uw telefoon "Gast(en)" (of "Guest(s)") of "klant(en)" (of "customer(s)") staat.

Veiligheid[bewerken]

Tilburg heeft een reputatie niet de veiligste stad te zijn, maar is veiliger dan de stad Eindhoven. Een aantal plaatsen waar er toch moet worden opgelet:

 • Tilburg-Noord
 • Tilburg-West

Binnen deze wijken verschit de veiligheid ook nogal. Ondanks dat ze als onveilig worden bestempeld, betekent dit weinig in het dagelijks leven. Geen enkele Tilburgse wijk staat op de landelijke lijst van probleemwijken: dit kan met een korreltje zout worden genomen omdat Tilburg bang is voor verdere reputatieverlies.

Ziekenhuizen[bewerken]

 • St. Elisabethziekenhuis Tilburg, Hilvarenbeekse Weg 60, 5022 GC, Tel:(31-)013 539 1313 ‎
 • Tweestedenziekenhuis Loc. Tilburg‎, Dr. Deelenlaan 5, 5042 AD, Tel:(31-)013 4655655

Politiebureaus[bewerken]

 • Politiebureau binnenstad:, Stationsstraat 22, 5038 ED Tilburg - Voor het stadscentrum en Oud-zuid
 • Politiebureau Leijdal:, Ringbaan Zuid 498a, 5026 PA Tilburg - Voor het zuiden en oosten van Tilburg
 • Politiebureau West/Reeshof:, Karel Boddenweg 9, 5044 EL Tilburg - Voor alle locaties ten westen van de 'Ringbaan West'
 • Politiebureau Wilhelminapark:, Wilhelminapark 6, 5041 EA Tilburg - Voor Tilburg Oud-noord
 • Politiebureau Noord:, Brucknerlaan 18, 5011 DM Tilburg - Voor Tilburg ten noorden van het Wilhelminakanaal

Dagelijks leven[bewerken]

Centrale bibliotheek Tilburg, Koningsplein 10, 5038 WG (centrum), tel:013 464 8500, [30] openingstijden: 11.00-21.00 (ma-vr) -17.00 (za). Zondag's open in winterseizoen (oktober-maart) van 13.00-17.00.

Rondom[bewerken]

 • Hilvarenbeek -Beekse Bergen, onder andere safaripark
 • Kaatsheuvel - De Efteling, attractiepark
 • Loonse en Drunense duinen (nationaal park), een grote zandverstuiving en bossen ten noorden van Tilburg.
 • Vele bossen en natuurgebieden, zoals Huis ter Heide, Kaaistoep, de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina.
 • Historische stad van Oisterwijk
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!

Create category