Doe mee en deel je reiskennis!

Terschelling: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Terschelling

Default Banner.jpg

(Doen)
(Geen links naar secundaire bronnen, voeg zelf info toe aan de artikelen)
 
Regel 37: Regel 37:
 
* Berenloop. Hele en halve marathon op Terschelling. Deze wordt begin november gehouden.
 
* Berenloop. Hele en halve marathon op Terschelling. Deze wordt begin november gehouden.
  
* '''Met kinderen''' Ook voor kinderen is er veel te doen en beleven op Terschelling[https://www.kampeermeneer.nl/terschelling-met-kinderen/]. Zo mag je een bezoek aan het klimbos, een wandeling met de boswachter of een bezoek aan het Wrakkenmuseum niet overslaan.
+
* '''Met kinderen''' Ook voor kinderen is er veel te doen en beleven op Terschelling. Zo mag je een bezoek aan het klimbos, een wandeling met de boswachter of een bezoek aan het Wrakkenmuseum niet overslaan.
  
 
==Eten==
 
==Eten==

Huidige versie van 6 nov 2019 om 08:40

Terschelling [1] is een van de Waddeneilanden van Nederland. Het grenst ten noorden aan de Noordzee en ten zuiden aan de Waddenzee; ten westen ligt Vlieland en ten oosten Ameland. De totale strandlengte is 30 kilometer en de totale lengte van de fietspaden is ruim 70 kilometer.

Dorpen[bewerken]

De gemeente Terschelling telt vijftien officiële kernen. De hoofdplaats is West-Terschelling. De Nederlandse namen zijn de officiële en de enige die op de plaatsnaamborden vermeld staan.

Info[bewerken]

Taal[bewerken]

Terschelling herbergt maar liefst drie taalvariëteiten; in het westen en oosten worden de Friese dialecten Westers en Aasters gesproken, terwijl men in Midsland een Hollands dialect spreekt, het Midslands of Meslonzers, te vergelijken met het Stadsfries. De oorspronkelijke dialectverdeling is als volgt: het Westers wordt gesproken in de hoofdplaats West-Terschelling; het Midslands in Midsland, Hee, Horp, Kaart, Kinnum en Baaiduinen; het Aasters in Seerijp, Landerum, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. Door de toenemende invloed van buitenaf (onder andere van het toerisme) worden de dialecten echter steeds meer verdrongen door het Nederlands, hoewel aan de westkant iets minder dan aan de oostkant.

Arriveren[bewerken]

Rederij Doeksen[2] onderhoudt een veerdienst tussen Harlingen en West-Terschelling en van eind april tot eind september een veerdienst Terschelling - Vlieland vv.

Rondreizen[bewerken]

Bus[bewerken]

Fiets[bewerken]

Bekijken[bewerken]

Routes[bewerken]

Doen[bewerken]

  • Oerol festival [3] Een theater festival dat overal (is oeral, in een plaatselijk dialect) op het eiland gehouden wordt. Derde week van juni, veel live-muziek en diverse voorstellingen.
  • Berenloop. Hele en halve marathon op Terschelling. Deze wordt begin november gehouden.
  • Met kinderen Ook voor kinderen is er veel te doen en beleven op Terschelling. Zo mag je een bezoek aan het klimbos, een wandeling met de boswachter of een bezoek aan het Wrakkenmuseum niet overslaan.

Eten[bewerken]

  • Cranberries

Uitgaan[bewerken]

Er zijn veel cafe's en andere uitgaansgelegenheden in West Terschelling.

  • Cafe de Groene Weide in Hoorn om Hessel van der Kooy te zien zingen.

Veiligheid[bewerken]

Rondom[bewerken]

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!