Doe mee en deel je reiskennis!

Tbilisi: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Tbilisi

Default Banner.jpg

(Rondreizen)
(Leren)
Regel 34: Regel 34:
 
==Leren==
 
==Leren==
 
De stad heeft een universiteit en enkele hogescholen.
 
De stad heeft een universiteit en enkele hogescholen.
 +
 +
De '''Staatsuniversiteit van Tbilisi''' (voluit: Ivane Dzjavachisjvili-staatsuniversiteit van Tbilisi, Georgisch: თბილისის ივანე ჯავახიშვილის სახელობის სახელმწიფო უნივერსიტეტი - თსუ, Tbilisis Ivane Dzjavachisjvilis Sachelobis Sachelmzipo Oeniversiteti - TSOe) is de voornaamste universiteit van Georgië en de oudste universiteit in de Kaukasus. De instelling werd op 26 januari 1918 opgericht, kort voordat Georgië zich losmaakte van Rusland. De universiteit telt zes faculteiten: geneeskunde, rechten, geesteswetenschappen, exacte en natuurwetenschappen, economie en bedrijfskunde en sociale en politieke wetenschappen.
  
 
==Werken==
 
==Werken==

Versie van 6 apr 2011 om 16:51

Tbilisi (Georgisch: თბილისი; letterlijk Warme Springbron) is de hoofdstad van Georgië. Tbilisi ligt aan de rivier de Koera (Georgisch: Mtkvari), en heeft meer dan 1.4 miljoen inwoners. De naam is afgeleid van het vroege Georgische woord T'pilisi en was tot 1936 bekend als Tiflis (ტფილისი). Deze naam wordt soms ook nog gebruikt. Tbilisi is ook één van de regio's (mchare) van het land. De stad heeft een oppervlakte van 726 km².

Begrijpen

De stad zou opgericht zijn in 5de eeuw door Vachtang I Gorgasali, koning van Iberië (Kartli) en hij maakte er zijn hoofdstad van in de 6de eeuw. Volgens een oude legende werd het huidige grondgebied van Tbilisi nog tot 485 bedekt met bossen. Een algemeen aanvaarde versie van de legende is dat de koning van Iberië, Vachangt I Gorgasali, op jacht was met een valk in de zwaar beboste regio (soms ook vervangen door een havik of andere kleine roofvogel). Toen de valk een fazant gevangen had vielen zij samen in een warmwaterbron. Hij was zo onder de indruk door de warmwaterbronnen dat hij beval de bos te kappen en er een stad te stichten. De naam van de stad is dan ook afgeleid van warm, Tpili (თბილი). De naam "Tbili" of "Tbilisi" ("warme locatie") werd gegeven aan de stad vanwege de aanwezigheid van al die warmwaterbronnen. De stad is de hoofdstad van diverse Georgische staten geweest, maar is ook vaak door buitenlandse heersers bezet, onder meer door Arabieren en Turken.

In 1801 kwam Tiflis onder het gezag van het Russische Rijk. Vanaf 1846 was Tiflis het bestuurlijk centrum van het gelijknamige gouvernement Tiflis. Vanaf het begin van de 19de eeuw begon Tbilisi economisch en politiek te groeien. De gebouwen in de stad kregen een meer Europese stijl. Er werden nieuwe wegen en spoorwegen aangelegd om Tbilisi te verbinden met andere belangrijke steden. Na de jaren 1850 kwam Tbilisi weeral naar voor als een belangrijk handels- en cultureel centrum. Ilia Tsjavtsjavadze, Akaki Tsereteli, Iakob Gogebasjvili, Aleksandr Gribojedov en andere staatslieden, dichters en kunstenaars vonden hun geluk in Tbilisi. Na de Russische Revolutie was Georgië korte tijd onafhankelijk, met Tiflis als hoofdstad. In 1921 viel het Rode Leger Georgië binnen. Tiflis werd vervolgens de hoofdstad van de Trans-Kaukasische Federatie, en later van de Sovjetrepubliek Georgië, die deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. In 1936 werd de naam veranderd naar Tbilisi.

Arriveren

Per Vliegtuig

Per Trein

Per Auto

Per Bus

Per Boot

Rondreizen

De metro van Tbilisi (Georgisch: თბილისის მეტროპოლიტენი) werd geopend in 1966 en bestaat uit twee lijnen:

  • De rode lijn (lijn 1) of ook wel de Akhmeteli-Varketili lijn genoemd.
  • De groene lijn (lijn 2) of ook wel de Saburtalo-lijn genoemd.

Zien

  • De Sionikikathedraal - waarvan de fundering dateert uit de 7e eeuw maar die is herbouwd in 1795.
  • Een kasteel uit de 13e eeuw
  • Enkele monumentale botanische tuinen.

Doen

Bezoek de warmwaterbronnen waar men kan baden in het warme zwavelrijke water. De wijk waar de warmwaterbronnen zich bevinden heet Abanotubani en is aan de zuidkant van de Metekhibrug. De locatie van de baden is gemakkelijk te herkennen aan zijn kleine koepels op de begane grond. Er zijn verschillende kleine baden met verschillende niveaus van comfort. De baden zijn relatief klein, en het kan dat men moet wachten voor er een bad vrij komt. U kan uw eigen handdoek en sandalen meebrengen maar tegen een kleine vergoeding kan men er ook in het badhuis verkrijgen, badkledij is verplicht in het openbare zwembad.

Leren

De stad heeft een universiteit en enkele hogescholen.

De Staatsuniversiteit van Tbilisi (voluit: Ivane Dzjavachisjvili-staatsuniversiteit van Tbilisi, Georgisch: თბილისის ივანე ჯავახიშვილის სახელობის სახელმწიფო უნივერსიტეტი - თსუ, Tbilisis Ivane Dzjavachisjvilis Sachelobis Sachelmzipo Oeniversiteti - TSOe) is de voornaamste universiteit van Georgië en de oudste universiteit in de Kaukasus. De instelling werd op 26 januari 1918 opgericht, kort voordat Georgië zich losmaakte van Rusland. De universiteit telt zes faculteiten: geneeskunde, rechten, geesteswetenschappen, exacte en natuurwetenschappen, economie en bedrijfskunde en sociale en politieke wetenschappen.

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!