Doe mee en deel je reiskennis!

Taalgids Russisch: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Taalgids Russisch

Default Banner.jpg

(Nieuwe pagina: {{Beg}} Het Russisch (русский язык; Russkij jazyk) is een van de grootste talen ter wereld en de grootste cultuurtaal in Europa. Het Russisch behoort tot de Indo-Europese t...)
 
(Woordenboek)
Regel 12: Regel 12:
 
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф  
 
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф  
 
Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ ъ ы ь Э э Ю ю Я я  
 
Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ ъ ы ь Э э Ю ю Я я  
 +
 +
==Beknopte Grammatica==
 +
  
 
==Woordenboek==
 
==Woordenboek==
 +
 +
 
{{infobox|Gebruikelijke uitdrukkingen|
 
{{infobox|Gebruikelijke uitdrukkingen|
 
; OPEN : ?
 
; OPEN : ?

Versie van 13 aug 2011 om 15:32

Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!


Het Russisch (русский язык; Russkij jazyk) is een van de grootste talen ter wereld en de grootste cultuurtaal in Europa. Het Russisch behoort tot de Indo-Europese taalfamilie. Binnen deze taalfamilie behoort het tot de Slavische talen. Het Russisch vormt samen met het Oekraïens en het Wit-Russisch de Oost-Slavische taalgroep.

Verspreiding

Verspreiding van de Russische taal.

Het Russisch is de officiële taal van de Russische Federatie en een van de werktalen van de VN. Russisch is bovendien co-officieel in Kazachstan (naast het Kazachs), Kirgizië (naast het Kirgizisch), Wit-Rusland (naast het Wit-Russisch) en in de niet-erkende ministaat Transnistrië (naast het Moldavisch en het Oekraïens). Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen. In de Sovjet-Unie werd het Russisch als lingua franca gebruikt en in sommige voormalige Sovjetrepublieken heeft de taal die status nog altijd, zij het in mindere mate.

Alfabet

Het Russisch maakt gebruik van een variant van het cyrillische alfabet, dat in zijn huidige vorm bestaat sinds 1918, toen het alfabet werd hervormd en enkele lettertekens zijn afgeschaft. De laatste grote spellingshervorming is doorgevoerd in 1956. Het huidige Russische cyrillische alfabet telt 33 letters:

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з И и Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ ъ ы ь Э э Ю ю Я я

Beknopte Grammatica

Woordenboek

Gebruikelijke uitdrukkingen


OPEN 
 ?
GESLOTEN 
 ?
INGANG 
 ?
UITGANG 
 ?
DUWEN 
 ?
TREKKEN 
 ?
WC 
 ?
HEREN, MANNEN 
 ?
DAMES, VROUWEN 
 ?
VERBODEN 
 ?