Doe mee en deel je reiskennis!

Syrië: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Syrië

Default Banner.jpg

k (+sv,WP,Dmoz)
(Slapen)
Regel 129: Regel 129:
 
===Slapen===
 
===Slapen===
 
Middenklassehotels in Syrië zijn helemaal niet duur. Een tweepersoonskamer heb je al voor 500 SYP. In meer luxueuze hotels betaal je al snel Westerse prijzen.
 
Middenklassehotels in Syrië zijn helemaal niet duur. Een tweepersoonskamer heb je al voor 500 SYP. In meer luxueuze hotels betaal je al snel Westerse prijzen.
[[Afbeelding:Umayyad Mosque-Ablution fountain.jpg|thumb|right|De Omajjadenmoskee in Damascus]]
 
  
 
==Veiligheid==
 
==Veiligheid==

Versie van 21 apr 2006 om 20:04

Syrië is een Arabisch land in het Midden-Oosten en is een van de vier landen van de Levant.


Vlag
Syria flag medium.png
Locatie
LocationSyria.png
Snelle info
HoofdstadDamascus
Bestuursvormrepubliek
MunteenheidSyrische Pond (SYP)
Oppervlakte185.180 km²
Bevolking17,5 miljoen
TaalArabisch
ReligieIslam (70% Soennitisch, 11,5% Alawitisch, 1,5% ismaelitisch), Druzen (3%), christendom (14%).
Telefooncode963
Internet TLD.sy
TijdzoneUTC +2


Geografie

Het land wordt doorsneden door grote rivieren als de Orontes en de Eufraat. Het bestaat uit een woestijnachtig oosten en een mediterraan westen.

De noria's in Hama

Buurlanden zijn Israël, Jordanië, Irak, Turkije en Libanon.

Kaart van Syrië

Regio's

Steden

  • Aleppo - een van de oudste steden ter wereld
  • Bosra - met zijn amfitheater
  • Damascus - de oudste continu bewoonde stad ter wereld
  • Deir Ez Zohr - authentiek stadje aan de Eufraat
  • Hama - waar de beroemde waterraderen staan
  • Homs
  • Latakia - de badplaats van Syrië
  • Tadmur - de oude Romeinse stad Palmyra

Geschiedenis

Syrië heeft een lange geschiedenis achter zich. Bewoond door verschillende volkeren in de jaren voor Christus, werd het een Romeinse provincie, Syria. Later ging het over naar hun erfgenamen, de Byzantijnen, die verschillende steden als Antiochië (tegenwoordig het Turkse Antakya, maar vroeger deel van Syrië) en Damascus deden bloeien. Syrië stond toen voor de hele Levant, met name het huidige Syrië, Libanon, Jordanië en Israël.

Het werd veroverd door de Arabieren in de 7e eeuw na Christus. De Arabische dynastie van de Omajjaden vestigden hun hoofdstad in Damascus en lieten er de beroemde Omajjadenmoskee na.

Het graf van Saladin

Syrië kreeg te maken met de kruistochten. De Frankische kruisvaarders bouwden verschillende kruisvaarderskastelen, zoals het Krak des Chevaliers. Dit was ook de periode van de beroemde Saladin, wiens standbeeld nog altijd in Damascus staat. Deze beroemde Koerdische veldheer slaagde er in Jeruzalem te veroveren op de christenen.

Nadien kreeg Syrië af te rekenen met Mongoolse invallen. Daardoor verzwakt, kon het makkelijk ingelijfd worden door het Osmaanse Rijk. Toen dat uiteen viel, werd het grote Syrië in twee gesplitst: het noorden werd door de Volkenbond toegekend aan Frankrijk en werd het moderne Libanon en Syrië. Palestina en Transjordanië gingen naar het Verenigd Koninkrijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Syrië in 1946 onafhankelijk. In 1958 verenigden Egypte en Syrië zich tot de Verenigde Arabische Republiek, die door Syrië amper 3 jaar later al verlaten werd. In 1963 kwam de Ba'ath partij aan de macht. In 1970 kwam Hafez al-Assad aan de macht, die het land leidde tot zijn dood in 2000. Toen werd hij opgevolgd door zijn zoon Bashir.

Bezienswaardigheden

Er zijn tal van bezienswaardigheden in Syrië, een opsomming is sowieso onvolledig.

Hoe naar Syrië reizen?

Administratie

Een internationaal paspoort is noodzakelijk dat best nog 6 maanden geldig is na terugkomst. Een visum is te verkrijgen op de ambassade van Syrië en kost 32€ en twee pasfoto's.

Crac des Chevaliers
Ambassade in België
Franklin Rooseveltlaan 3
1050 Brussel
02/639.08.13
Consulaat in Nederland
Laan van Meerdervoort 53 D
2517 AE 's Gravenhage
070/346.97.95

Belangrijk! Zorg dat je in je paspoort geen enkel bewijs hebt van een bezoek aan Israël. Doe je een rondreis in de Levant, doe dan Israël aan als laatste land of laat je Israëlische visum en stempel op een apart papiertje zetten. Zelfs dan ben je niet zeker, want als je de grens over komt tussen bv. Israël en Jordanië en dan naar Syrië reist, zullen de Syrische grenswachters merken dat je in Israël bent geweest aan de hand van de Jordaanse grenspost. De toegang tot Syrië zal je dan ontzegd worden.

Zeg ook niet dat je van plan bent naar Israël te reizen als je dat wel bent.

Luchtverkeer

Dit zal de meest gebruikte wijze zijn om in Syrië te raken. Er zijn twee internationale luchthavens: die van Damascus en die van Aleppo. De tarieven voor die van Damascus zijn het laagste vanuit onze streken.

Citadel van Aleppo

Trein

Voor ons is er enkel de mogelijkheid om gebruik te maken van de internationale trein Istanboel-Damascus.

Bus

Er is een bus van Istanboel naar Aleppo. Reken op een volle dag reizen.

Auto

Vanuit Vlaanderen en Nederland duurt een rit ongeveer 70 tot 73 uur, non-stop. Formaliteiten aan de grenzen niet inbegrepen.

Hoe in Syrië reizen?

Taxi

Alle gereguleerde taxi's hebben een meter, maar die staat niet altijd aan. Meestal wil men een prijs overeenkomen met een toerist, maar dring aan op het gebruik van de meter.

Bus

Men beschikt over comfortabele bussen met airconditioning voor lange afstanden.

Trein

Er zijn slechts 2 grote lijnen in Syrië, die elkaar kruisen in Damascus. Daarom is dit geen goede manier om ergens te raken, zeker omdat de stations ver uit elkaar liggen.

Abdij van Sint-Simeon

Kopen

Munteenheid

De munteenheid is de Syrische Pond (SYP). In januari 2006 krijg je voor 100 SYP 1,76€. 1€ is dus 71,6 SYP waard.

Wat te kopen?

Syrië kan u zeker bekoren met allerlei fijne waren zoals juwelen, lederwaren, kruiden, klederen,...

Zoals in de meeste Arabische landen dient er vaak afgedingd te worden. Doe dit ook, anders verlies je het respect van de verkoper en betaal je een te hoge prijs.

Horeca

Eten

De Syrische keuken behoort tot de Levantijnse traditie en dat wil zeggen een gevarieerde en uitgebreide keuken. Vegetarische maaltijden zijn mogelijk, zoals falafel.

Vaak wordt er schaap en lam gegeten, zoals kibbeh (lam met geplette granen). Dit wordt voorafgegaan door een mezze, allerlei kleine voorgerechtjes die tegelijk worden opgediend. Hier zit o.a. tabouleh tussen (salade van gehakte peterselie met tomaten, sesamolie, gebroken tarwe en citroensap), hoummous (puree van kikkererwten), kounafa (gebakje met vulling van pistache, kaas en room),...

Samen met de Franse en de Chinese keuken wordt de Levantijnse keuken tot de beste van de wereld gerekend.

Eten in Syrië is spotgoedkoop.

Drinken

In principe is het water uit de kraan drinkbaar. Toch is het veiliger dit niet te proberen en water in flessen te kopen. Voor de prijs hoed je het niet te laten: voor 25 SYP heb je al anderhalve liter (een halve euro).

Heel lekker zijn plaatselijke dranken, zoals muntthee of een drank gemaakt van dadels.

Slapen

Middenklassehotels in Syrië zijn helemaal niet duur. Een tweepersoonskamer heb je al voor 500 SYP. In meer luxueuze hotels betaal je al snel Westerse prijzen.

Veiligheid

Reisadvies

De Belgische en Nederlandse overheden geven positief reisadvies. Beide landen raden wel aan waakzaam te zijn en de acutaliteit te volgen.

Criminaliteit

Syrië is een politiestaat, te vergelijken met de voormalige DDR. Dit onderdrukkingsapparaat zorgt er wel voor dat de toerist in Syrië relatief veilig is. Criminaliteit wordt ook als een schande gezien voor het land.

Politieke situatie

In januari 2006 neemt de druk op Syrië toe om mee te werken aan het onderzoek naar de moord op Rafiq Hariri, de Libanese premier. Men vermoed dat de opdrachtgevers zich in de hoogste leidende kringen van Syrië bevinden en men wil president Bashir al-Assad ondervragen hierover, die dit weigert.

Dit kan op termijn leiden tot sancties. Ook het conflict met Israël kan zorgen voor destabilisatie. Zo voerde Israël in oktober 2003 een raid uit ten noordwesten van Damascus.

Het is in het algemeen onverstandig om politieke statments te doen, of die nu gaan over Syrië of de internationale politiek.

Palmyra, tegenwoordig Tadmur genaamd

Gezondheid

Men dient de nodige voorzorgen te nemen. Hoewel in principe drinkbaar, kun je best het water uit de kraan laten. Koop liever ongeopende flessen water.

Er is een beperkt risico op malaria in het noorden, aan de grens met Turkije en Irak, enkel van mei tot oktober. Voor vertrek kan men best een kuur volgen met Nivaquine. Raadpleeg uw arts.

Meer info

Literatuur

Er zijn weinig Nederlandstalige reisgidsen verkrijgbaar over Syrië. Betere Engelstalige literatuur vind je vaker.

  • Syrië, Jordanië - Dominicus reeks (ISBN: 90-257-2590-2, NL)
  • Syria and Lebanon - Insight Guides (ISBN: 981-234-144-7, Engels)

Externe links