Hoofdmenu openen

Wikitravel β

Spitsbergen (Noors: Svalbard, betekenis: koude kust, Russisch: Шпицберген; (Spitsbergen)) is een Noorse eilandengroep (archipel) in de Noordelijke IJszee, zo'n 565 km ten noorden van Noorwegen, die uit drie grotere en een tachtigtal kleinere eilanden bestaat. De eilandengroep maakt deel uit van het koninkrijk Noorwegen. Op dit eiland zijn ook ijsberen te vinden, waar zij zelfs een appart verkeersbord voor hebben.

StedenBewerken

Alle steden en dorpen in Svalbard bevinden zich op het hoofdeiland Spitsbergen (ook wel West-Spitsbergen) genoemd.

  • Barentsburg — De laatst overgebleven Russische nederzetting, 700 inwoners.
  • Longyearbyen — De "hoofdstad" en belangrijkste Noorse plaats in Svalbard met 1.800 inwoners.
  • Ny-Ålesund (Nieuw-Ålesund) — Het noordelijkste dorp ter wereld (er zijn wel nog noordelijker gelegen onderzoekscentra), minder dan 100 inwoners. Hier bevinden zich veel internationale onderzoekscentra waaronder ook een Nederlandse onderzoeksbasis.
  • Sveagruva — Een mijnstadje met 210 inwoners.
  • Hornsund — Poolse onderzoeksbasis, 10 bewoners tijdens de winter, tussen 20 en 30 bewoners tijdens de zomer.

Andere bestemmingenBewerken

Amsterdamøya (Amsterdameiland) waar de ruines van de vroegere Nederlandse nederzetting Smeerenburg te bezichtigen zijn (informeer eerst naar de bereikbaarheid van dit zeer afgelegen en moeilijk bereikbaar eiland).

Andere (onbewoonde) eilanden die bij Svalbard horen zijn Barentsøya, Edgeøya, Nordaustlandet, Prins Karls Forland, Hopen, Kong Karls Land en Kvitøya zijn enkel met een speciale toelating te bezoeken aangezien ze allemaal natuurreservaat zijn erkend.

InfoBewerken

TaalBewerken

Naast het Noors (Bokmål en Nynorsk (Nieuw Noors)), wordt er ook veel Russisch gesproken op Spitsbergen.

ArriverenBewerken

RondreizenBewerken

BekijkenBewerken

De middernachtzon in de zomer en het noorderlicht in de winter zijn natuurfenomenen die je als toerist moet gezien hebben.

RoutesBewerken

DoenBewerken

  • Dark Season Blues [1]. Bluesfestival in oktober.

EtenBewerken

UitgaanBewerken

VeiligheidBewerken

Wie de hoofdstad Longyearbyen met een sneeuwscooter verlaat moet altijd een geweer bij zich hebben (te huur in de stad) om zich te kunnen verdedigen tegen een eventuele aanval van ijsberen.

RondomBewerken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!