Doe mee en deel je reiskennis!

Spanje

Uit Wikitravel
Versie door Rein N. (overleg | bijdragen) op 10 jan 2010 om 11:13 (Oops)
Ga naar: navigatie, zoeken
Spanje

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Flag of Spain.png
Beknopt
Hoofdstad Madrid
Regering gedecentraliseerde constitutionele monarchie
Munt Euro (€) (EUR)
Oppervlakte 504.782 km2
Bevolking 42.717.064
Taal Spaans, Catalaans (17%), Galicisch (7%) en Baskisch (2%)
Religie Katholiek
Elektriciteit 230V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode 34
Internet TLD .es
Tijdzone UTC +1Spanje is een land in Zuid Europa. Het is een populaire vakantiebestemming onder Vlamingen en Nederlanders en andere Europeanen. Jarenlang was het vakantiebestemming nummer één voor strandvakanties, maar moet nu Turkije voor laten gaan. Spanje is vooral populair voor de strandvakanties, maar heeft ook vele kunststeden en prachtige natuurreservaten. Spanje heeft het tweede grootste aantal UNESCO Wereld Erfgoed sites van de wereld na Italië en is de eerste op gebied van Wereld Ergoed Steden. Spanje wordt bekeken als een exotisch land door zijn vriendelijke mensen, relax levensstijl en meestal warm weer, zeker in vergelijking met andere Europese landen, zijn keuken, uitbundig nachtleven en wereldberoemde folkore (flamenco, Andalusische feesten) en volksfeesten. Enkele plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn de hoofdstad Madrid, de culturele kusstad Barcelona met zijn jonge geest, de stierenlopen van Pamplona, steden met Moorse invloeden zoals Sevilla, Granada, Cordoba, de Balearen eilanden en de Canarische eilanden.


Regio's

Sinds de democratisering na de dood van dictator Franco, heeft men Spanje gedecentraliseerd. De historische regio's kregen toen weer hun belang terug. Spanje is onderverdeeld in 17 autonome gemeenschappen of autonome regio's (Spaans: comunidades autónomas). Deze onderverdeling kwam tot stand bij het wijzigen van de Spaanse grondwet in 1978. Uit schrik voor opduikend separatisme en verdere instabiliteit van het land, werd er gekozen voor verregaande decentralisatie. Elke autonome gemeenschap kreeg zijn eigen regering en parlement met grote wetgevende en uitvoerende macht. In 1995 verkregen ook de twee Spaanse exclaves in Afrika, Ceuta en Melilla, autonomie. De regio's zijn verder onderverdeeld in provincies.


Regions of Spanje
Noordwest Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië)
Baskenland en Noord Spanje (Baskenland, Navarra, La Rioja)
Catalonië en Noordoost Spanje (Catalonië, Aragon)
Centraal en West Spanje (Madrid, Castillië La Mancha, Castillië-Leon, Extremadura)
Oost Spanje (Murcia, Valencia)
Andalusië
Niet-Iberisch Spanje (Balearen, Canarische Eilanden, Ceuta, Melilla)Steden

Spanje is een land met een rijke cultuur en geschiedenis. Om die reden zijn er letterlijk honderden interessante steden.

Andere bestemmingen

Een typisch beeld van de Spaanse Costa's, hier in Lloret de Mar

Info

Spanje heeft een traditie als toeristische bestemming, zelfs voor het einde van het Francoregime. Vooral het kusttoerisme is wijd verspreid en gaat van de Costa Brava in het noorden tot de Costa de la Luz in het zuiden. Dit massatoerisme heeft de vaak authentieke dorpjes aan de kust zoals Benidorm onherkenbaar veranderd. Voor de goede zoekers is er altijd wel ergens een ongerept strandje te vinden, maar er zijn meer authentieke kusten in andere landen. Ga je voor een uitgebreide toeristische infrastructuur, een uitgaansvakantie of een vakantie met veel landgenoten, dan zijn de Spaanse kusten zeker aan te raden.

Heel anders is het binnenland. Dit is nog grotendeels ongerept en zelfs in toeristische trekpleisters als Sevilla en Cordoba heeft men het Spaanse karakter nog kunnen vrijwaren. In vele dorpjes heeft men zelfs nog nooit toeristen gezien.

Spanje is een land met een grote verscheidenheid. Niet overal is Spaans de eerste taal. Men spreekt er ook nog Catalaans, Baskisch en Galicisch.

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land. Surinamers dienen over een internationale reispas te beschikken.

Per Vliegtuig

Verschillende maatschappijen vliegen op diverse luchthavens in Spanje. Dit gaat van low-budget maatschappijen als Virgin Express, Vueling en Ryan Air tot de duurdere lijnvluchten. Bij een pakketreis geboekt bij een touroperator zit er vaak een chartervlucht in de prijs.

Per Trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [1].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [2].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per Auto

Er zijn twee grote wegen om vanuit de Lage Landen Spanje te bereiken: de ene langs Baskenland via de A63, de andere langs Catalonië via de E15.

Per Bus

Eurolines

Per Boot

Rondreizen

trein

Het spoorwegnet is modern. Ritten met de HST, de AVE kan vanuit Madrid, Cordoba, Sevilla,...

Taal

Spaans is de eerste taal van Spanje. Toch doe je er beter aan enkele woordjes van de andere talen te kennen als je die gebieden aandoet. De lokale bevolking zal je veel vriendelijker bejegenen. Vaak is het zelfs verstandiger Engels te gebruiken dan Spaans.

Kopen

Kosten

Eten

Eetgewoonten:

Het ontbijt vindt in Spanje vroeg plaats omdat veel mensen al bij vroeg naar hun werk gaan. De lunch kan soms wel 2 á 3 uur duren en kan uit meerdere gerechten bestaan. Het avond eten word vaak pas om 10 uur gegeten.

Het ontbijt bestaat meestal uit toast, churros (gefrituurde deegstengels), of broodjes en pasteitjes. Deze worden gegeten met hete chocolade melk of koffie en melk.

Tijdens de lunch en het avond eten gaan de Spanjaarden vaak uit eten in cafés of restaurants. Veel mensen gaan naar bars waar ze een tapas eten, die op de toonbank zijn uitgestald. Op zondag gaan Spaanse families vaak picknicken.

Las legumbres = groenten - el supermercado = supermarkt

El azucar = suiker - la carniceria = slager

El pescado = vis - la mantaqueria = kruidenierswinkel

El queso = kaas - el desayuno = ontbijt

El cafe = koffie - el almuerzo = lunch

El vino = wijn - la cena = avond eten

Uitgaan

Overnachten

Vakantiehuisjes in heel Spanje rechtreeks verhuurd door de eigenaar

Leren

Werken

Handige links die je op weg kunnen helpen naar een baan in Spanje:

http://www.animajobs.com Deze job search engine heeft aktuele aanbiedingen m.b.t. kinderentertainers, sportentertainers, allroundentertainers, aerobic instructors, dansers, etc... Werken in een internationale omgeving (hotels en campings) voor een salaris, kost en inwoning. Ook winterbanen!

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Regio's van Spanje

Andalusië · Aragon · Asturië · Balearen · Baskenland · Canarische Eilanden · Cantabrië · Castillië-La Mancha · Castillië en León · Catalonië · Extremadura · Galicië · Madrid · Murcia ·Navarra · Rioja · Valencia · Ceuta · Melilla

Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika