Doe mee en deel je reiskennis!

Sicilië

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (Overleg | bijdragen) op 2 mei 2009 om 17:06 (Wijzigingen door 93.149.0.188 hersteld tot de laatste versie door 193.173.83.5.)
Ga naar: navigatie, zoeken
Sicilië

Default Banner.jpg

Sicilië

(Details)
Hoofdstad Palermo
Inwoners aantal: 5.087.000
per km²: 198
Oppervlakte 25.710 km²
Hoogste punt Etna 3323 m
Provincies Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracuse, Trapani
Aantal gemeenten 390
Italy Sicily location.png
Etna vanuit Taormina

Sicilië (Italiaans: Sicilia) is een eiland en een autonome regio van Italië. Gelegen in de Middellandse Zee, tussen de, op het Italiaanse vasteland gelegen, regio Calabrië in het noordoosten en het Noord-Afrikaanse land Tunesië in het zuidwesten.

Het eiland is vooral bekend voor de grote aantallen immigranten die het heeft geleverd aan de Verenigde Staten, de oorsprong van de maffia, het toenemende toerisme en de nog steeds zeer actieve vulkaan de Etna.

Taal

Op Sicilië wordt naast het Italiaans Siciliaans gesproken, dat nauw verwant is aan het dialect van Calabrië. Het Siciliaans wordt ook wel als afzonderlijke taal beschouwd.

Geografie

Tot de autonome regio Sicilië behoren ook de Liparische of Eolische Eilanden, het eilandje Ustica, de Egadische Eilanden, het eiland Pantelleria en de Pelagische eilanden. De laatste twee liggen voor de kust van Tunesië en horen geologisch tot het Afrikaanse continent.

De regio Messina (in het noordoosten) heeft veel lelijke, verwaarloosde industriegebieden). Het oostelijke deel van het eiland is verder erg ruw en bergachtig, met als hoogste punt de Etna (ca 3.300 m). Het westelijke deel van Sicilië is veel vriendelijker en groen. Hier vindt men citrusplantages en wijngaarden. Het landschap is heuvelachtig. Hoewel de historische stadscentra erg interessant zijn, zijn de buitenwijken van de steden onaantrekkelijk. De grote trek vanuit het platteland naar de steden na de tweede wereldoorlog maakte snelle stadsuitbreiding noodzakelijk, waarbij er nauwelijks aandacht was voor planologische beschouwingen.

Steden

De hoofdstad van Sicilië is Palermo, met ruim 700.000 inwoners (2008)

Enkele hierboven niet genoemde gemeentes op Sicilië zijn:

Provincies

Bezienswaardigheden

De vulkaan de Etna is een aparte belevenis om te beklimmen.

Hoe er raken?

Administratie

Een geldig paspoort of Identiteitskaart is noodzakelijk.

Klimaat

Op Sicilië is een Middellandse Zeeklimaat met warme zomers en zachte regenrijke winters. Palermo heeft door zijn ligging (aan de kust, omsloten door bergen) een microklimaat. Hoge temperaturen, uitzonderlijk hoge luchtvochtigheid. Daardoor heeft Palermo vegetatie die je nergens verder op Sicilië aantreft (o.a. kapokbomen, paternosterbomen). De heetste stad op Sicilië is echter Syracuse.

Vervoer

Er is een bootverbinding met Italië vanuit Messina.

Luchtvaart

Dit is dé manier om Sicilie te bereiken. De internationale luchthavens zijn er in Catania en Palermo. Ook van en naar Trapani zijn er vluchten naar Europese en binnenlandse bestemmingen. Ook de eilanden Pantelleria en Lampedusa hebben (kleine) vliegvelden. Deze zijn enkel vanuit andere Italiaanse bestemmingen te bereiken.

Eten en drinken

Op Sicilië is evenals in Italië zeer bekend om zijn pasta en pizza. Tevens wordt er veel koffie en wijn gedronken.

Kopen

Munteenheid

De munteenheid van Sicilië is de euro.

Winkelen

Bekende aantrekkelijke artikelen zijn keramiek, schoenen, tassen en z.g. "Pupi" (metalen poppen). Winkels, ook in de grote steden, zijn echter veelal gesloten van 13.00 tot 16.00 of 17.00 uur.


Regio's van Italië (Noordwest-Italië · Noordoost-Italië · Midden-Italië · Zuid-Italië)

Abruzzen (Abruzzo) · Apulië (Puglia) · Basilicata · Calabrië (Calabria) · Campanië (Campania) · Emilia-Romagna · Friuli-Venezia Giulia · Lazio (Lazio) · Ligurië (Liguria) · Lombardije (Lombardia) · Marken (Marche) · Molise · Piëmont (Piemonte) · Sardinië (Sardegna) · Sicilië (Sicilia) · Toscane (Toscana) · Trentino-Zuid-Tirol (Trentino-Alto Adige) · Umbrië (Umbria) · Valle d'Aosta · Veneto

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!