Doe mee en deel je reiskennis!

Sheffield

Uit Wikitravel
Versie door 178.118.96.149 (Overleg) op 1 jan 2012 om 11:55 (Suburbs)
Ga naar: navigatie, zoeken
Sheffield

Default Banner.jpg

Sheffield [1] is een industriestad in het graafschap Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk. Sheffield is een grote industriële, culturele stad die bekend staat om het vele "groen", veel creatieve talenten, galerieën, sport faciliteiten en metaalindustrie. Het ligt in het zuidelijke gedeelte van Yorkshire, met Derbyshire, Nottinghamshire, en Lincolnshire naar het westen, zuiden, en oosten. De meest bekende steden dichtbij zijn Manchester (west), Leeds (noord), York (noord oost), Hull (oost), Derby en Nottingham(zuid). Het Peak District ligt ten westen van de stad en de South Pennines ("Last of the Summer Wine country") is ten noorden van de stad.

Districten

Sheffield is opgebouwd uit een aantal districten die heel verschillend zijn van elkaar.

Begrijpen

Sheffield Stadhuis en Vredestuinen

Sheffield is altijd een van de voorlopers en grootmachten geweest in de metaal- en wapenindustrie. In de 2de Wereld Oorlog hebben de Duitsers een groot gedeelte van Sheffield plat gebombardeerd waardoor er nog maar een klein oud gedeelte van de stad overeind staat. Het grootste gedeelte is na 1945 opgebouwd.

Cultureel gezien heeft Sheffield vooral een superieure reputatie opgebouwd op muzikaal gebied. Sheffield is de thuishaven van o.a. Jarvis Cocker, Human League, Def Leppard, ABC, Baby Bird, Pulp, Arctic Monkeys, Milburn, Bromheads Jacket, The Long Blondes, en Little Man Tate om maar een paar bands te noemen. De zeer grote studenten populatie (60.000+) betekent dat het nachtleven altijd levendig is, en heel anders dan Leeds en Manchester. Sheffield's ligging t.o.v. het Peak District National Park (een derde van Sheffield ligt in het Peak District) maakt het een ideale locatie voor buiten vakanties.


Arriveren

Per Vliegtuig

Het meest dichtstbijzijnde vliegveld is Robin Hood Doncaster Sheffield [2] (airport code: DSA), bij Doncaster, ongeveer 35 minuten rijden vanaf Sheffield. Ook kun je vliegen naar Leeds, Nottingham, Manchester of Liverpool en daarvandaan de trein nemen naar Sheffield.

Om met openbaar vervoer te gaan kun je de Airport Arrow bus [3] nemen, (elk uur 06.05 - 23.05 maandag tot zaterdag, 09.05 - 18.05 op zondag) naar het treinstation van Doncaster en dan met de trein verder naar Sheffield. Lijndiensten van en naar DSA zijn:

Nottingham East Midlands Airport [10] (airport code: EMA) is ongeveer een uur ten zuiden van Sheffield aan de M1. Er zijn dagelijks 6 bussen die rijden tussen Sheffield en Nottingham, deze worden gerund door National Express [11].

Manchester Airport [12] (airport code: MAN) is verder weg dan Robin Hood en Nottingham EMA, maar hiervandaan kun je elk uur rechtstreeks met de trein [13] naar Sheffield. Het is ongeveer 70 minuten rijden van Sheffield en het heeft de meeste vlucht opties, inclusief vluchten van en naar Noord Amerika.

Leeds Bradford Airport [14] is een uurtje rijden met de auto of iet langer met de trein.

Per Trein

Sheffield's Station

Vanuit onder meer de richtingen Leeds, Manchester en Londen komen en bijna elk uur treinen aan op het Centraal station van Sheffield. Ook bij het station van Sheffield-Meadowhall komen meerdere treinen per uur uit diverse richtingen aan.

Sheffield station is aan de zuidoost kant van het centrum, onhandig gelegen aan de voet van een zeer steile heuvel die je naar het centrum brengt. Het station is net verbouwd. Naar het centrum is het ongeveer 10 minuten lopen, of minder dan 5 minuten met de tram. Trams stoppen boven de sporen. de meeste bussen stoppen op de Sheffield Interchange, 2 minuten lopen van het station.

Treinverbindingen

 • London St. Pancras, een keer per uur door Midland Mainline.
 • Scotland, Tyne and Wear, en North Yorkshire 2 keer per uur door Virgin Trains.
 • Birmingham New Street en de West Midlands een keer per uur door Virgin Trains.
 • Southwest (Bristol Temple Meads/Devon) een keer per uur door Virgin Trains.
 • Manchester Picadilly drie keer per uur door Transpennine Express en Central Trains (het snelst) en Northern Rail (langzaam).
 • West Yorkshire up to three times an hour, operated by Virgin Trains (fastest) and Northern Rail.
 • Nottinghamshire een keer per uur door Central Trains.
 • Derbyshire vier keer per uur door Northern Trains.
 • Wales, van Sheffield naar Cardiff Central Station en Newport, door Virgin Trains.

Meer informatie staat op de website van National Rail [15].

Per Auto

Sheffield ligt naast de M1 motorway, en is het makkelijkst bereikbaar via afslag 33 die de stad verbind via de Sheffield Parkway. Er is een P+R parkeerplaats aan het eind van de Parkway.

15 mijl naar het noorden op de M1, kun je naar de M62, de route naar(North Wales, Liverpool, Manchester), (Hull en de veerboten naar het continent).

Voor de mooiere route vanuit Manchester kun je de Snake of Woodhead Passes (A57 en A628) nemen voor een adembenemende rit door het Peak District National Park. In de winter is deze route zeer gevaarlijk door gladheid, in de zomer kan het erg druk zijn.

Per Bus

Sheffield Interchange is hèt station voor lokale en landelijke bussen en is 2 minuten lopen vanaf het Sheffield treinstation. National Express [16] hebben bussen die rijden door het hele land, inclusief een reguliere buslijn naar Londen Golders Green en Victoria. De goedkope bus Megabus [17] komt niet in het centrum maar rijdt van Londen naar Sheffield Meadowhall Interchange. Meadowhall is 20 minuten van het centrum met de tram of 5 minuten met de trein.

Per Boot

Je kunt je boot afmeren in het Victoria Quays basin.

Rondreizen

Per Tram

De supertram

De stad heeft een modern tramnetwerk met 3 lijnen;

 • De "Blue Line" rijdt van Malin Bridge via het centrum naar het treinstation en Halfway
 • De "Yellow Line" rijdt van Meadowhall via het centrum naar Middlewood
 • De "Purple Line" rijdt van Herdings Park naar Meadowhall.

Kaartjes worden verkocht door de conducteur zodra je zit. Een enkeltje in de stad (tussenGranville Road, The University of Sheffield en Hyde Park) kost £1.00. Daarbuiten kost het £1.50 of £1.80. Kinderen 5 jaar en jonger reizen gratis; tot 11 jaar oud kost 40p. 65+ers reizen gratis. je kunt ook een Dayrider ticket kopen, deze kost £2.70 en hiermee kun je 1 dag op alle bus en tramlijnen rijden.

Per Bus

Meer informatie bij de South Yorkshire Travel Line [18] op 01709 51 51 51 va 7:00 tot 22:00 zeven dagen per week.

Per trein

Er is een redelijk goed treinen netwerk in de "Sheffield City region", ze vertrekken allen van Sheffield station. Ze rijden naar Barnsley via Meadowhall, Chapeltown, Elsecar, en Wombwell, naar Doncaster, via Meadowhall, Rotherham, Swinton, Mexborough, en Conisborough, naar Chesterfield via Dronfield, naar de Hope Valley via Dore, en naar Nottinghamshire via Darnall, Woodhouse, Kiveton Bridge, en Kiveton Park.

Zien

City Centre

 • Sheffield City Hall. Het prachtige oude stadhuis uit de jaren '30 is onlangs gerenoveerd. Er worden veel concerten gegeven, zowel klassieke muziek als popmuziek.
 • Tudor Square.
 • Devonshire Quarter.
 • Peace Gardens, Winter Garden, and Millennium Galleries. Naast het stadhuis middenin de stad zijn de Peace Gardens; de prachtige fonteinen en het gras er omheen maken dit een geliefde plek in de zomer. De Winter Garden is er naast: Een grote plantenkas gemaakt van hout en glas met exotische planten, palmbomen en een koffiebar maken dit de perfecte plek voor als het niet zulk mooi weer is. Naast de Winter Gardens zijn de Millennium Galleries, Sheffield's grootste kunstgallery; met permanente en tijdelijke tentoonstellingen inclusief een tentoonstellingen over Sheffield's staalfabrieken; het is ook een makkelijke route om met de lift van en naar het station te gaan.
 • The Norfolk Heritage Trail, Een wandelroute langs historische gebouwen. De lengte is 2 ¾ mijl en gaat bergafwaarts van Manor Lodge naar de Cathedral.
 • Showroom cinema. Een van de grootste filmhuizen van Groot Brittanië in het Cultural Industries Quarter. heeft ook een café-bar.
 • Sheffield Botanical Gardens.
 • Sheffield General Cemetery.
 • Kelham Island Museum, [19].
 • Abbeydale Industrial Hamlet, [20].
 • Canal Basin.
 • London Road. Sheffield's onofficiele Chinatown, net buiten het centrum.
 • Weston Park and Museum.
 • Sheffield Ski Village.
 • Dore. Een van Sheffield's rijkste buurten met grote villa's, eigendom van beroemde mensen uit Sheffield

Doen

 • Rother Valley Country Park; In het zuidwesten van de stad (bij Crystal Peaks) heeft een met water volgelopen kolenmijn! Een zeer relaxed park, heerlijk om rond te lopen op een zonnige dag. Je kunt zeilboten, fietsen en kano's huren of waterskiën, of bekijk de jet skis (nog niet te huur).
 • Sheffield Ski Centre Buiten skiën op een van de heuvels om Sheffield..
 • ICE Een grote overdekte ijsbaan bij Don Valley.
 • Ponds Forge een zeer groot zwembad bij het treinstation met Olympische baden, een golfslagbad, glijbanen etcetera.


Sport in Sheffield

Sheffield is onlangs benoemd tot United Kingdom's National City of Sport. Elk jaar zijn er zeer grote snookertoernooien in de stad. Verder kun je naar sportwedstrijden van o.a. :

 • Sheffield United - Zijn een voetbalploeg uit de English Championship. Ze spelen in Bramall Lane. Ze zijn de meest succesvolle club van de stad.
 • Sheffield Wednesday - Zijn ook een voetbalploeg uit de English Championship en spelen in het Hillsborough Stadium.
 • Sheffield Eagles - zijn een Rugby League team dat speelt in National League One. Zij spelen in het Don Valley Stadium
 • Sheffield Steelers - zijn een IJshockeyteam uit de Elite League. Zij spelen in de Sheffield Arena]]
 • Sheffield Sharks - zijn een team uit de British Basketball League. ze spelen in Pond's Forge International Sports Centre
 • Sheffield Tigers - zijn een Speedway team, ui de English Premier League. Zij racen in het Owlerton Stadium.

Leren

Er zijn 2 grote universiteiten in Sheffield:


Werken

Kopen

City Centre

Het centrum heeft zeer veel winkelketens maar ook veel "eenmanszaakjes". Het winkelgebied loopt van noord-oost naar zuid-west. Gezien van noord naar zuid kun je lopen over:

 • de goedkope Castle Market gebied, met een grote overdekte markt, open van maandag t/m zaterdag.
 • de High Street, drukke straat met veel bussen en trams die de heuvel oprijden richting de Cathedral.
 • wandelgebied Fargate, met zeer veel winkelketens.
 • de Peace Gardens, veel bars, cafés en winkels.
 • The Moor, Sheffield's breedste winkelstraat met veel goedkope winkels.

West van de Cathedral is West Street, hier zijn veel pubs en bars. Een straat verder, parallel aan West Street is Division Street, het hart van het Devonshire Quarter. Hier vind je kleine winkels en cafés en geen winkelketens. De winkelketens in het centrum zijn ook in Meadowhall (zie hieronder): H & M, Debenhams, TK Maxx, River Island, HMV, Marks & Spencer, Virgin en Atkinsons.

Donderdagavond is koopavond, De rest van de week gaan de meeste winkels dicht om 17:30.

Suburbs

Ecclesall Road is een gebied met veel kledingwinkels, bars, cafés en restaurants het is te vinden tussen het centrum en de Hunters Bar rotonde.

Broomhill ligt iets verder van het echte centrum: Hier komen zeer veel studenten. De straat heeft veel goedkope, trendy winkeltjes en is vlak voor bij de universiteit te vinden.

Meadowhall

Een van de grootste overdekte winkelcentra van het land, Meadowhall trekt zeer veel bezoekers. Winkels zijn open tot 20:00; fast-food restaurants zijn open tot 22:00. Tijdens de Kerstdagen, zijn de winkels ook open tot 22:00, het is er dan nog drukker dan anders en er wordt niet aangeraden om er dan naar toe te gaan. Vanaf Sheffield centrum is Meadowhall makkelijk bereikbaar met de Supertram (Yellow/Purple Route) richting 'Meadowhall' or of met de lokale bus of trein (minder dan 10 minuten vanaf Sheffield station). Of rij met de auto naar exit 34 van de M1.

Crystal Peaks

Een kleiner winkelcentrum dan Meadowhall in het zuiden van Sheffield, Crystal Peaks heeft veel winkels zoals Comet en JD Sports. Crystal Peaks is bereikbaar met de Supertram via de "Blue Route" naar 'Halfway', met de bus of met de auto (exit 30 van de M1).

Eten

Er zijn in Sheffield zeer veel goede plekken om te eten zowel in als net buiten de stad.

Budget

 • Aslans, West Street. Een van de meest bekende Kebab zaken in Sheffield.
 • Aunt Sally's Clarkehouse Road. 2 voor de prijs van 1 bij alle hoofdgerechten.
 • Balti King, Fulwood Road, Broomhill. Indiaas restaurant en afhaalcentrum. Populair bij studenten, zeer uitgebreid menu met heerlijk eten.
 • Broomhill Friary, Whitham Road. Fantastische fish and chips, in Broomhill.
 • The Interval tussen Western Bank en Glossop Road. The Interval is de cafe-bar van de University of Sheffield Union of Students. Veel betere atmosfeer dan de grote bar (Bar One) beneden, the Interval is de hele dag open (maar na 18:00 alleen voor studenten)
 • Spoilt For Choice Ecclesall Road. Goede sandwich shop.
 • UK Mama, Fulwood Road, Broomhill. Super Afrikaans restaurant. Ingewikkeld menu en veel aanbiedingen (vooral voor studenten) maar heerlijk eten en Afrikaanse trommels om uit te proberen.

Medium

 • Baan Thai op Ecclesall Road is een zeer goed Thais restaurant.
 • BB's, Division Street. Zeer populair bij studenten en gezinnen in Sheffield's centrum. Italiaans eten met redelijke prijzen. Breng je eigen bier en wijn.
 • Cafe Rouge, Norfolk Street (bij de Peace Gardens) en Ecclesall Road. Keten van Franse bistro-restaurants.
 • East One, in de West One plaza. Japans kantine-stijl restaurant met gigantische roerbakschotels en soepens.
 • The Ha-Ha Bar bij de Peace Gardens. vers maar duur "pub food".
 • Kashmir Curry House Spital Hill, tussen de Railway Arches. Goed curry restaurant, Breng je eigen bier en wijn.
 • The Mangla Spital Hill. ongeveer hetzelfde als Kashmir Curry House, Breng je eigen bier en wijn.
 • Polonium Abbeydale Road. Pools restaurant dat bekend werd na de vergiftiging op de voormalige Russische spion Loekasjenko.

Duur

 • La Gondola, Carver Street. Italiaanse keuken.
 • The Old Vicarage, Ridgeway Village. Het enige restaurant in Sheffield met een Michelin ster; hoogstwaarschijnlijk het beste eten in Sheffield. Je betaalt ongeveer £55 per persoon exclusief wijn.
 • Wasabisabi, London Road. Zeer populair Japans restaurant.
 • Nonna's, Ecclesall Roads.Robuuste Italiaanse maaltijden.

Sunday Lunch

 • Fat Cat op Kelham Island voor fantastische maaltijden met ale.
 • Poacher's Arms in de Hope Valley met een heerlijke "Sunday Carvery".

Drinken

Echte Ale fans kunnen het beste gaan naar:

 • The Kelham Island Tavern
 • The Fat Cat, op Alma Street, ook een goede plek voor een "Sunday lunch".
 • Cask and Cutler op Henry Street.
 • The Gardeners Rest op Neepsend Lane.
 • Hillsborough Hotel

Slapen

 • Novotel en MacDonald Hotel (bij de Winter Garden en Peace Garden)
 • Holiday Inn (een stillere plek bij de Canal Basin)
 • Hilton (naast het Holiday Inn)
 • Premier Travel Inn, Ibis, Bristol (bij de markt en de Canal Basin)


Communicatie

Telefoon

 • Het kengetal van Sheffield is 0114 van buiten Engeland is het +44114.

Post

 • De postcodes voor Sheffield (en omgeving) beginnen met "S".

Internet

Overal in Sheffield zijn internetcafés.

Veiligheid

Net als in de rest van het land is het alarmnummer 999 of 112

Dit artikel is bruikbaar. Een aantal significante secties is goed genoeg om dit artikel bruikbaar voor een avontuurlijk persoon te maken. Dit artikel kan een gidsartikel worden, door erin te duiken en het uit te breiden!