Doe mee en deel je reiskennis!

Servië: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Servië

Default Banner.jpg

(Feestdagen)
k (Wijzigingen door 62.131.126.252 hersteld tot de laatste versie door Edoderoo.)
Regel 48: Regel 48:
  
 
===Feestdagen===
 
===Feestdagen===
cbk;kvg;lxckdf;gvkd;xljfdjl;jfdjpfjidijvcklxnjklvbdl;kcl;szkfj
 
  
 
==Arriveren==
 
==Arriveren==

Versie van 17 dec 2008 om 15:03

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Flag of Serbia (state).png
Beknopt
Hoofdstad Belgrado
Regering parliamentary democracy
Munt Serbian Dinar (RSD); note: in Kosovo the euro is a legal tender
Oppervlakte 88,361 sq km
Bevolking 9,778,991
Taal Serbian 90.1% (official), Hungarian 3.8%, Romany (Gypsy) 1.1%, other 4.1%, unknown 0.9% (2002 census)

note: Romanian, Hungarian, Slovak, Ukrainian, and Croatian all official in Vojvodina; Albanian official in Kosovo

Religie Orthodox 65%, Muslim 19%, Roman Catholic 4%, Protestant 1%, other 11%
Elektriciteit 230V/50Hz (European plug)
Oproepcode +381
Internet TLD .rs (.yu to be used until end of 2006)
Tijdzone UTC +1

Servië is een land in Zuid-Europa in een gebied dat doorgaans wordt aangeduid met de Balkan.

Regio's

  • Vojvodina - grenzend aan Hongarije
  • Kosovo in het zuiden, dat in februari 2008 zich eenzijdig onafhankelijk verklaarde, maar wat door Servië niet is erkend.

Vroeger was Montenegro een regio, of eigenlijk een deelrepubliek, samen met Servië vormde het de Federatie Joegoslavië, waar voorheen ook Bosnië, Kroatië, Macedonië en Slovenië toe behoorden. Nu is Servië nog over van deze (voormalige) Federatie.

Steden

Andere bestemmingen

Info

Geschiedenis

In de recente geschiedenis heeft Servië een aantal burgeroorlogen meegemaakt, waarbij het voormalige Joegoslavië uiteenviel. In 1999 is Servië zwaar gebombardeerd door de NAVO, maar daar is eigenlijk weinig meer van te merken in het dagelijks leven.

Klimaat

Bevolking

Door de recente burgeroorlogen zijn verschillende bevolkingsgroepen die vroeger in Joegoslavië vreedzaam naast elkaar leefden niet meer zo prominent te vinden, maar vaak nog wel aanwezig. De drie grootste groepen zijn de Serviërs, de Roma-zigeuners die vooral in het zuiden veel voorkomen en een groep van Hongaarse etniciteit in de Vojvodina in het noorden.

Kunst & cultuur

Omdat Servië in de tijd van het Ottomaanse rijk 500 jaar door de Turken overheerst is geweest, zie je veel Turkse elementen terug, waar vaak een eigen draai aan is gegeven. Op de Balkan had iedere regio zijn eigen karakteristieke volksdansen, die vooral op feesten en partijen in de dorpen tot uiting kwamen.

Feestdagen

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Sinds 2004 kun je met een EU-paspoort een visum aan de grens krijgen, zoals in veel omringende landen ook gebruikelijk is. Het paspoort dient bij binnenkomst nog minstens drie maanden geldig te zijn. Op de website van de YU-ambassade in Den Haag is de laatste informatie te vinden.

Per vliegtuig

  • Belgrado heeft een groot internationaal vliegveld, Surcin genaamd. Vanaf het vliegveld gaan er shuttle-bussen naar het busstation in de stad.
  • Niš heeft een klein vliegveld, de laatste jaren wordt er voornamelijk (en slechts) op Zurich gevlogen. Via Zurich is het vanuit Schiphol/Amsterdam goed bereikbaar, hoewel er maar twee vluchten per week zijn.

Per trein

Per auto

Vanuit Nederland kun je via Passau in Duitsland. Hier kun je kiezen om via Wenen en Budapest te rijden, of via Maribor en Zagreb. De route over Zagreb is tegenwoordig helemaal over (tol)-snelwegen.

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [1].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [2].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Per bus

Per boot

Taal

Geldzaken

Hoewel de lokale valuta de Joegoslavische Dinar is, rekent de lokale bevolking alles om naar euro (voorheen in D-mark). Tegenwoordig is de officiële koers gelijk aan de straatkoers, en kun je veilig geld pinnen in de grotere steden (Belgrado en Niš) met je bankpas. Geld op straat wisselen is niet meer nodig en wordt ook afgeraden met het oog op wisseltrucken.

Kosten

Kopen

Eten

In lokale bars (Kafana) kan er redelijk goedkoop worden gedronken en gegeten. Een aanrader is het eten van Plesjkavica, het best te vergelijken met een broodje hamburger, die in kleine tentjes op straat worden verkocht.

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika