Doe mee en deel je reiskennis!

Rusland

Uit Wikitravel
Versie door 194.171.9.10 (overleg) op 29 aug 2012 om 07:39 (Uitgaan)
Ga naar: navigatie, zoeken
Rusland

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
noframe
Beknopt
Hoofdstad Moskou
Regering Federatie
Munt Russische roebel (RUR)
Oppervlakte totaal: 17.075.200 km2
Bevolking 143.420.309 (2005 sch.)
Taal Russisch
Religie Oost Orthodox, Moslim, overig
Oproepcode +7
Internet TLD .ru
Tijdzone UTC +2 to +12


Rusland (Russisch: Россия; Rossija), officiële naam Russische Federatie (Russisch Российская Федерация; Rossijskaja Federatsija), is het grootste land ter wereld. Het ligt gedeeltelijk in het oosten van Europa en gedeeltelijk in het noorden van Azië.

Rusland bestuurt ook de exclave oblast Kaliningrad aan de Oostzeekust tussen Polen en Litouwen.

Rusland is het grootste land ter wereld als het om grondgebied gaat. Ondanks de omvang heeft het land tekort aan goede landbouwgrond en goede klimaten (of te koud, of te droog) voor landbouw. De Elbroes is met 5.633 meter de hoogste berg van zowel Rusland als Europa.


Regio's

Rusland bestaat uit meer dan 80 regio's, die kunnen worden gegroepeerd in 11 economische regio's of 7 federale districten:

Federale districten van Rusland
Noordwest Rusland
Sint-Petersburg en het noorden van Europees Rusland
Centraal Rusland
Moskou en omringende oblasten
Chernozemye (Zwarte Aarde)
De regio waar de bodem bestaat uit de vruchtbare Zwarte Aarde (Chernozem)
Zuid Rusland
Noordelijke Kaukasus en gebieden ten noorden daarvan
Wolga Regio
het gebied rond Nizjni Novgorod, een aantal moslimrepublieken en andere regio's rond de benedenloop van de Wolga
Oeral Regio
de oblasten ten oosten van het Oeralgebergte en de olie- en gasgebieden van West-Siberië
Siberië
het zuiden, midden en noorden van Siberië
Ver Oostelijk Rusland
Oost-Siberië en de Pacifische kustgebieden
Kaliningrad Oblast
Russische exclave, het vroegere Koningsbergen (Oost-Pruisen), gelegen tussen Polen en Litouwen


Steden

Een aantal bekende Russische steden met hun Nederlandse en Russische namen.


Andere bestemmingen

Info

Rusland grenst in het noorden aan de Noordelijke IJszee (Barentszzee, Karazee, Laptevzee, Oost-Siberische Zee en Tsjoektsjenzee), in het oosten aan het noordelijke deel van de Grote Oceaan en de Japanse Zee en grenst daarnaast aan de Oostzee, Zwarte Zee, Kaspische Zee en Zee van Ochotsk. Rusland wordt begrensd door Noorwegen en Finland in het noordwesten, Estland, Letland, Wit-Rusland en Oekraïne in het westen, Georgië en Azerbeidzjan in het zuidwesten, Kazachstan, China en Mongolië in het zuiden en Noord-Korea en Japan in het zuidoosten. De Amerikaanse staat Alaska ligt tegenover het oostelijkste puntje van Rusland bij de Beringstraat. Sinds 1945 is er ook een Russische enclave die ingeklemd ligt tussen Polen en Litouwen rond de stad Kaliningrad, het vroegere Oost-Pruisische Koenigsberg.

Geschiedenis

Klimaat

Bevolking

Kunst & cultuur

Feestdagen

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Voor inwoners van België: men dient langs te gaan bij de visa-afdeling van de Russische ambassade met een geldig paspoort, een correct ingevulde visumaanvraag en een officiële invitatie. Dit zijn de enige vereiste documenten. Na betaling van 35€ wordt er drie werkdagen later een Russisch toeristenvisum afgeleverd. Een invitatie kan aangevraagd worden bij een reisagentschap of hotel maar kan voor 30 US$ binnen de 24u via e-mail worden afgeleverd door gespecialiseerde websites.

Het consulaat van de ambassade in Ukkel is geopend op maandag, woensdag en vrijdag tussen 09:30 en 12:30. Voor inwoners van Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Oostende en Zeebrugge is er een apart consulaat in Antwerpen.

Nederlanders moeten hun visum in Den Haag aanvragen. Dat is erg gecompliceerd. Informatie is te vinden op de site Russischvisum.nl en op de site van de Consulaire Afdeling van de Ambassade van de Russische Federatie. Belangrijk is voor zowel toeristische als zakelijke visumaanvragen om als aanvullend document een zogenaamde Rusland-verklaring van de zorgverzekeraar te overleggen. Bij de meeste zorgverzekeringen is deze telefonisch aan te vragen en wordt kosteloos toegestuurd. Er bestaan meerdere commerciële diensten voor het bekomen van een visum zoals: VisumPlus of Visumdienst

Arriveren

Vanaf het vliegveld van Amsterdam, Schiphol, vliegen maatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad.
En ook vanaf het vliegveld van Brussel Airport zijn verschillende vluchten te boeken.

Voor vluchtinformatie naar andere steden in het land kijk je bij de artikelen van die stad.

Per Trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [1].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [2].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Verkeersregels

Maximumsnelheid (km/u)
Type voertuig Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Autosnelwegen
Personenauto, motor 60 90 110
Personenauto met aanhangwagen 60 70 90


  • Op woonerven 20km.
  • Personen die nog geen 2 jaar hun rijbewijs hebben mogen niet sneller dan 70km.


  • Alcohol: 0,3%
  • Uitrusting: Gevarendriehoek, verbandtrommel en brandblusser verplicht
  • Verlichting: Dimlicht is overdag buiten de bebouwde kom verplicht. Tevens is het verplicht om een setje reservelampjes bij u te hebben
  • Parkeren: Is verboden aan de linkerkant van de weg. U mag op de stoep parkeren als u geen voetgangers hindert.
  • Rijbanen: De middelste rijbaan bij driebaanswegen is voorbehouden aan politie, brandweer en ambulance.
  • Rotondes: Bestuurders van rechts hebben voorrang.
  • Verkeerslichten: Rechtsafslaan bij roodlicht is toegestaan. In grote steden mag u alleen linksafslaan als er stoplichten op het kruispunt staan.

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Treinen zijn ook in Rusland zelf de manier van reizen, derde klas betaal je rond de 30 euro om meer dan 1000Km af te leggen in een slaaptrein, bijvoorbeeld Volgograd Moscow. Het kaartje koop je gewoon aan het loket en soms kun je in de wat luxueuzere hotels een kaartje bestellen, zo kun je stap voor stap door heel Rusland reizen voor weinig.

Per auto

Per bus

Per boot

Taal

Het Russisch is een Slavische taal, net als bijvoorbeeld Bulgaars, Pools en Tsjechisch. Russisch wordt geschreven met het Cyrillische alfabet, dat 33 letters telt. Eigenlijk zijn er 31 letters plus een hard- en een zachtteken. Behalve het alfabet is ook de grammatica van de taal van invloed op de moeilijkheidsgraad. Het Russisch kent zes naamvallen.

Geldzaken

In Rusland is de roebel de munteenheid. De roebel is onderverdeeld in (100) kopeken. Er zijn munten en vanaf 10 roebel bankbiljetten. Soms worden ook prijzen in dollars (USD) en euro's geduid.

Kosten

Op dit ogenblik schommelt de koers van de roebel rond de 2,5 eurocent. Dat betekent dat je bedragen in roebels door 40 deelt om het equivalent in euro's te krijgen.

Kopen

In steden zijn overal geldautomaten (atm's) te vinden, in het Russisch 'bankomat' genoemd. Hier kan met bankpassen en creditcards geld worden gepind. Ook kan op veel plaatsen worden gewisseld: euro's en dollars in roebels of omgekeerd. Biljetten met aanzienlijke slijtage worden niet geaccepteerd.

Eten

Geschiedenis

Uitgaan

kanker mooi godverdomme.

chicks wodka drugs

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Azië (Centraal-Azië, Midden-Oosten, Noord-Azië,Oost-Azië,Zuidoost-Azië, Zuid-Azië)

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kirgizië · Koeweit · Laos · Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Noord-Korea · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tadzjikistan · Taiwan · Thailand · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Zuid-Korea

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika