Doe mee en deel je reiskennis!

Roemenië

Uit Wikitravel
Versie door Washy (overleg | bijdragen) op 27 dec 2006 om 08:17
Ga naar: navigatie, zoeken
Roemenië

Default Banner.jpg

Roemenië is een land in Oost-Europa dat grenst aan Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Servië en Oekranië. Roemenië heeft een moeilijke economische periode acher de rug tijdens het bewind van Ceausescu en behoort tot de armste landen van Europa. Het toerisme is nog niet sterk ontwikkeld. Daar tegenover staat het prachtige landschap, WikiTravel Rating 1 het karpatengebergte, de kust van de Zwarte Zee en regios die beschermd zijn door de UNESCO zoals het dal van de Prahovarivier en de WikiTravel Rating 1Donaudelta. De delta van de Donau is de grootste rivierdelta en behoort tot de mooiste rivierdeltas van Europa.

De stranden van de Zwarte Zee zijn heerlijk om uit te rusten. Het zijn zandstranden die niet zo druk bezocht zijn. Het heuvelachtige Roemenië leent zich zeer goed voor uitgebreide wandelingen of men kan genieten van het hooggebergte in de Karpaten.

Van januari tot april is er wintersport mogelijk, voornamelijk in het Apuseni gebergte.

Wist u dat Bram Stokers zijn inspiratie voor Dracula haalde uit de regio Transsylvanië ?


Vlag
Locatie
Snelle info
HoofdstadBoekarest
Bestuursvormrepubliek
MunteenheidLei (ROL)
Oppervlakte238.391 km²
Bevolking22.300.411
TaalRoemeens
ReligieRoemeens-orthodox 86,8%, Protestant 7,5%, Rooms Katholiek 4,7%,
Telefooncode40
Internet TLD.ro
TijdzoneUTC +2


Regio's

Roemenië bestaat voor 1/3 uit berglandschap,1/3 plateau en heuvelachtig en 1/3 is vlak. Roemenië kunnen we onderverdelen in zes regio's die we verder zullen bespreken.

WikiTravel Rating 1Walachije

WikiTravel Rating 1Dobroedsja

WikiTravel Rating 1Transsylvanië

WikiTravel Rating 3Moldavië

In het noorden van de Dobroedzja vindt men de grootste delta van Europa, de Donaudelta. Deze delta is rijk aan vogels en vis.

Het hoogste punt van de Karpaten is de Moldoveanu (2554 m), een berg in het Făgăraş-gebergte. Twee andere bergen in het Făgăraş-gebergte beslaan de tweede en derde plek.

De grootste rivier van Roemenië is de Donau, die grotendeels in Roemenië op de grens van Bulgarije stroomt. Aan de Donau zitten ook verscheidene belangrijke havensteden zoals Galaţi, Brăila en Tulcea. Andere grote rivieren, die niet belangrijk zijn voor de handel, zijn de Mureş, de Someş, de Olt, de Siret en de Proet.

Berggebieden: Karpaten, Apuseni, Rodnagebergte, Beskiden en het Măcin, in de Dobroedzja.

Steden

Adamclissi

Arad

WikiTravel Rating 1Boekarest

WikiTravel Rating 1Brasov

Cloej

Constinestie

WikiTravel Rating 2Constanta

Eforie

Galati

Lasi

WikiTravel Rating 2Mamaia

Oradea

Satu Mare

Sibiu

Tulcea

Sighisoara

Suceava

Sucevita

Moldivita

Voronet

Humor

Arbore

Putna

Agapia

Radauti

Babadag

Maramures

Andere bestemmingen

Info

Hoe er geraken?

Reisdocumenten Belgen die Roemenië binnenkomen, hebben geen visum nodig voor een verblijf tot 90 dagen. Met een Belgische identiteitskaart mag men, net als met een Belgisch paspoort, 90 dagen in Roemenië verblijven.

Rijbewijs Een Belgisch rijbewijs is 90 dagen geldig. Daarna moet men het wisselen voor een Roemeens rijbewijs.

Een wagen met vreemde nummerplaat mag slechts 90 dagen binnen Roemenië circuleren. Voor een langere periode moet men een tijdelijke nummerplaat aanvragen. Komt men per wagen, dan is de grootste voorzichtigheid geboden, vooral na zonsondergang.


Per Vliegtuig

Romanian Air verzorgt verbindingen tussen Brussels National Airport (Zaventem) en de luchthaven van Boekarest (Otopeni).

Swiss Air verzorgt verbindingen tussen Zurich en Boekarest.

Czsech Airlines verzorgt verbidingen tussen Praag en Boekarest

Per Trein

Per Auto

vanuit België

  • Roemenië kan men vlot bereiken via de autosnelweg, men rijdt langs Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Reken op twee a drie dagen rijden afhankelijk welke streek je voor ogen hebt. Overnachten kan in Oostenrijk of Hongarije. Duitsland en Oostenrijk hebben voortreffelijke autosnelwegen, in Hongarije kan men vlot rijden op de grote autosnelwegen, eens voorbij Budapest daalt de kwaliteit van de autoweg en je gemiddelde snelheid recht evenredig. De wettelijke maximaal toegelaten snelheid op de autowegen van Europa kan je hier bekijken. 1
  • West-Roemenië (Timisoara) circa 1680km, Oost-Roemenië (Boekarest) (circa 2250km), Noord-Roemenië (Dorohoi) (circa 2130km) en de havenstad Constanta (circa 2390km).
  • Rij je door Oostenrijk en Hongarije zal je, als je wil gebruik maken van de grote autowegen en autosnelwegen tol moeten betalen.
  • In Oostenrijk is een tolvignet verplicht voor alle autobahnen en belangrijke autowegen. Extra tol wordt betaald op bepaalde tunnels en passen. Bijkomende informatie: een fluoriscerend veiligheidsvestje is verplicht in de auto aanwezig, anders mag men op de pechtstrook van een autosnelweg de auto niet verlaten.
  • In Hongarije is een tolvignet verplicht op de autosnelwegen M1 Boedapest-Hegyeshalom, M3 Boedapest-Polgar, M5 Boedapest-Kiskunfelegyhaza, M7 Boedapest-Balatonaliga. Deze is te koop bij grensovergangen en tankstations.
  • In Roemenië kent men sinds 1 januari 2005 vignetplicht (Rovinieta), het vignet is verplicht op alle wegen, men maakt geen onderscheid tussen autosnelwegen of andere wegen. Men kan dit vignet verkrijgen aan de grens, bij postkantoren in Roemenië en bij benzinestations van het merk Petrom. Men kan vignetten kopen geldig voor 1 dag, 1 week, 1 maand, 6 maand of 1 jaar.
  • De Roemeense politie staat bekend om zijn corruptie, het kan zijn dat je een boete krijgt omdat je overdag zonder lichten rijdt terwijl aan de overkant van de weg een wagen met Roemeense nummerplaat tegen een rotvaart ongestoord voorbijscheurt. Kalm blijven en onderhandelen is de boodschap.

Per Bus

Eurolines, de economische busmaatschappij, verzorgt een zeer goedkope verbinding vanuit Brussel Noord.

Per Boot

Rondreizen

de Zuid-Transilvannië toer (2 dagen) vanaf Boekarest

Boekarest en Zuid-Transilvannië toer (3 dagen)

de Zuid-Transilvannië toer (3 dagen) vanaf Boekarest

de Zuid-Transilvvanië toer (3dagen) vanaf Brasov

Taal

Het Roemeens is een Indo-Europese taal die vooral gesproken wordt in Roemenië en Moldavië. Het Roemeens is een Romaanse taal, dus is het ook nauw verwant aan het (Latijn), Italiaans, Frans, Spaans, Portugees enz.

Kopen

Kosten

Eten

Uitgaan

Overnachten

Jeugdherberg

Villa Gabriela

Adres :Margaritarului Vila A 104, Otopeni, Bucuresti Faciliteiten 2 kamers/2 bedden 1 kamer/dubbel bed en kinderbed 1 kamer/1 bed 1 kamer/4 bedden

Contact [email protected] http://www.flying.to/Romania

Prijs 10euro tot 17 euro

Leren

Werken

Veiligheid

In Roemenië is de terreurdreiging niet groter dan elders in Europa. In het land zijn geen grote spanningen. De algemene toestand is er stabiel en rustig.

Criminaliteit

Zoals in vele Europese steden is er kleine criminaliteit in de stadscentra. Rond stations en publieke plaatsen hangen zakkenrollers rond.

Het is aan te raden fotokopijen van zijn identiteitsdocumenten mee te nemen, niet te veel cash op zak te hebben en op te passen met kredietkaarten.

Hoewel in dalende lijn, is de corruptie van sommige politieagenten een probleem. Ook worden reizigers soms lastig gevallen door onechte politiemannen.

Verkeer

In Roemenië rijdt men vaak roekeloos en onvoorspelbaar in het verkeer. In het binnenland treft men op de - vaak erbarmelijke - wegen, veel voetgangers, onverlichte landbouwgespannen en loslopende huisdieren en (klein)vee aan. Wanneer men betrokken wordt bij een ongeval met gewonden, mag men het land niet verlaten voordat de enquête van de politie en soms zelfs de rechtszaak beëindigd is.

Een RO-vignet ('Rovigneta') is verplicht als taks om op de nationale wegen, buiten de steden, te rijden. Men kan dit gele vignet aankopen in benzinestations van PETROM en in postkantoren.

Een verzekering met aansprakelijkheid t.o.v. derden is verplicht. Men neemt naast de originele documenten (grijze kaart, rijbewijs en documenten verzekering) best ook een set fotokopijen mee.

Inzake alcoholgebruik hanteert men een nultolerantie.

Natuurrampen

Gezien de talrijke overstromingen die Roemenië tijdens de zomer van 2005 heeft gekend, moeten reizigers er rekening mee houden dat in geval van aanhoudende regenval grote delen van het land verlamd kunnen worden.

Omdat Roemenië zich in een seismische zone bevindt, is er een gevaar voor aardbevingen. In oktober 2004 deed er zich al één voor te Vrancea met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Om de 30 jaar vindt er een grote aardbeving plaats. (De laatste zware aardbeving, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, dateert van 1977, toen hele wijken in Boekarest vernield werden.

In geval van een natuurramp zal de hulp gecoördineerd worden door het 'Inspecturatul general pentru situatii de urgenta' dat afhangt van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (strada Banu Dumitrache nr 46, sector 2, Bucuresti en Strada Ceasornicului nr.19, sector 1, tel 00.40.21.208.61.50 en 232.26.40, algemeen nummer tel. 021/242.09.84).

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de dichtstbijzijnde Ambassade of Consulaat van België.


Gezondheid

De kwaliteit van de medische hulpverlening is niet slecht, maar voor ernstige ongevallen of ziekten is repatriëring aangewezen. Een bijkomende verzekering "medische zorgen en repatriëring" is dan ook aan te bevelen.

Speciaal

Sedert 20 mei 2006 werd vastgesteld dat een nieuwe epidemie vogelgriep zich had uitgebreid over tien departementen: Brasov (16 haarden), Covasna, Vrancea, Bacau, Buzau, Sibiu (de stad Sibiu), Boekarest (de hoofdstad zelf), Arges (Rucar), Gorj (Dragutesti en Ticleni) en Iasi (Belcesti). Het betrof één derde van het land. De autoriteiten namen strenge maatregelen en sindsdien is de situatie weer genormaliseerd.

In een aantal stadjes waren enkele wijken of straten in quarantaine geplaatst, maar sinds midden juni 2006 werden deze maatregelen alle opgeheven. Sindsdien zijn er geen reisbelemmeringen meer, noch in het centrum van het land (Brasov - Sighisoara - Sibiu), noch in de Donaudelta.

Met betrekking tot vogelgriep leggen de Wereld Gezondheidsorganisatie noch de FOD Volksgezondheid (nog) geen enkele reisbeperking op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel nog steeds een aantal voorzorgsmaatregelen aan, om zo de contactrisico's met het virus van de vogelgriep te verkleinen (mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookte producten - vlees of eieren - van gevogelte, regelmatig wassen van handen).

Respect

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

In Roemenië bestaat er een nultolerantie ten opzichte van alcohol aan het stuur. Bij de minste milligram alcohol in het bloed riskeert men na een verkeersongeval zware straffen, zelfs opsluiting.

Drugs Het bezit van en de consumptie van drugs zijn ten strengste verboden.

Zeden en gewoonten Prostitutie is illegaal en strafbaar.

Contact

Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!
Boekarest ligt in Roemenië.

Info

Districten

Boekarest is opgedeeld in 6 sectoren, waartoe steeds een aantal wijken behoort:

Sector 1 : Băneasa, Pipera, Floreasca

Sector 2 : Pantelimon, Colentina, Iancului, Tei

Sector 3 : Vitan, Dudeşti, Titan, Centru Civic

Sector 4 : Berceni, Olteniţei, Văcăreşti

Sector 5 : Rahova, Ferentari, Cotroceni

Sector 6 : Giuleşti, Drumul Taberei, Militari, Crângaşi

Ik denk dat we misschien moeten werken volgens "centrum" en buitenwijken omdat meerendeel toeristische attracties in centrum ligt en minderheid in de andere sectoren.

Arriveren

Per Vliegtuig

De luchthaven van Boekarest heeft ... [xxx] nog opzoeken

Per Trein

Per Auto

Per Bus

Per Boot

Rondreizen

Bekijken

Deze moet nog deftig worden geklasseerd onder de sectoren en de categoriejen. De hoofdpagina moet de WikiTravel1 ratings bevatten. Categorieën: Musea, Gebouwen,...

WikiTravel Rating 1 Het megalomane [Parlementspaleis in Boekarest heeft dictator Ceausescu laten bouwen terwijl zijn volk onderging in de armoede, ironisch genoeg heeft het zijn naam Paleis van het Volk gekregen, en was bedoeld als hoofdkwartier van zijn Communistische regering. Het kan de vergelijking weerstaan met de grootste paleizen zoals Versailles en Fontainebleau en Schönbrunn en is het derde grootste gebouw ter wereld.

WikiTravel Rating 1 DorpsMuseum

WikiTravel Rating 2 Triomfboog

WikiTravel Rating 3 Grigore Antipa museum

WikiTravel Rating 2 George Enescu museum of Cantacuzino paleis

WikiTravel Rating 3 Lupoaica Romei monument

WikiTravel Rating 3 Station Boekarest

WikiTravel Rating 3 Radio Roemenië

WikiTravel Rating 3 Opera van Boekarest

WikiTravel Rating 3 Botanische tuin

WikiTravel Rating 3 Cotroceni nationaal Museum of Cotroceni paleis

  • Roemeense Nationale Televisie

musea

George en Agatha Bacovia huis - Str. G. Bacovia nr. 63, sector4

Theodor Pallady museum(Casa Melik) - Str. Spatarului nr. 22, sector 2

Tudor Arghezi huis - Str. Martisor nr. 26. sector 4

Muzeul Comunitatii Armene - B-dul Carol I nr. 43, sector 2

Muzeul Curtea Veche - Str. Franceza nr. 31, sector 3

Muzeul de Istorie a Comunitatii Evreiesti - Str. Mamulari nr. 3, sector 3

Muzeul Parlamentului - Calea 13 Septembrie nr. 1, sector 5

Dr. Gh. Marinescu museum - Str. Thomas Masarik nr. 27, sector 2

Muzeul Memorial Dimitrie si Aurelia Ghiata - Str. Dr. Clunet nr.12, sect.5

Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu) - B-dul I.C. Bratianu nr. 2, sector 3

Muzeul National al Pompierilor (Foisorul de Foc) - B-dul Ferdinand nr. 33, sector 2

Muzeul National Cotroceni - B-dul Geniului nr. 1, sector 6

Muzeul National de Istorie al Romaniei (Palatul Postelor) - Calea Victoriei nr. 12, sector 3

Muzeul tehnic Prof. Ing. D. Leonida - Str. Candiano Popescu nr. 2, sector 4

Palatele Brancovenesti Mogosoaia - Valea Parcului nr. 1, Mogosoaia, Ilfov

Doen

Leren

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

Overnachten

Budget

jeugdherberg Villa Gabriela

Adres :Margaritarului Vila A 104, Otopeni, Bucuresti Faciliteiten 2 kamers/2 bedden 1 kamer/dubbel bed en kinderbed 1 kamer/1 bed 1 kamer/4 bedden

Contact [email protected] http://www.flying.to/Romania

Prijs 10euro tot 17 euro

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Cope

Rondom

Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!