Doe mee en deel je reiskennis!

Roemenië: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Roemenië

Default Banner.jpg

(Steden)
Regel 1: Regel 1:
'''Roemenië''' is een land in [[Oost-Europa]] dat grenst aan [[Bulgarije]],[[Hongarije]],[[Moldavië]],[[Servië]]. Roemenië heeft een kustlijn aan de [[Zwarte Zee]].  
+
'''Roemenië''' is een land in [[Oost-Europa]] dat grenst aan [[Bulgarije]],[[Hongarije]],[[Moldavië]],[[Servië]]. Roemenië heeft een kustlijn aan de [[Zwarte Zee]]. Roemenië heeft een moeilijke economische periode acher de rug tijdens het bewind van Ceausescu en behoort tot de armste landen van Europa.
  
  

Versie van 25 dec 2006 om 11:24

Roemenië is een land in Oost-Europa dat grenst aan Bulgarije,Hongarije,Moldavië,Servië. Roemenië heeft een kustlijn aan de Zwarte Zee. Roemenië heeft een moeilijke economische periode acher de rug tijdens het bewind van Ceausescu en behoort tot de armste landen van Europa.


Vlag
Locatie
Snelle info
HoofdstadBoekarest
Bestuursvormrepubliek
MunteenheidLei (ROL)
Oppervlakte238.391 km²
Bevolking22.300.411
TaalRoemeens
ReligieRoemeens-orthodox 86,8%, Protestant 7,5%, Rooms Katholiek 4,7%,
Telefooncode40
Internet TLD.ro
TijdzoneUTC +1


Regios

De Karpaten verdelen Roemenië in drie landstreken: ten noordwesten Transsylvanië, ten zuiden Walachije en ten oosten Moldavië. Langs de kust, ten oosten van de Donau, ligt de Dobroedzja. Het zuiden van Roemenië bestaat vooral uit vlakte, campia română (Roemeense vlakte), de Beneden-Donauvlakte. In het midden van het land, in Transsylvanië is er sprake van een hoogvlakte. Het uiterste westen van Roemenië (Crişana, Banaat) bestaat ook uit vlakte, en heet in het Roemeens de westervlakte (câmpia de vest).

In het noorden van de Dobroedzja vindt men de grootste delta van Europa, de Donaudelta. Deze delta is rijk aan vogels en vis.

Het hoogste punt van de Karpaten is de Moldoveanu (2554 m), een berg in het Făgăraş-gebergte (Transsylvanische Alpen of Zuidelijke Karpaten). Twee andere bergen in het Făgăraş-gebergte beslaan de tweede en derde plek.

De grootste rivier van Roemenië is de Donau, die grotendeels in Roemenië op de grens van Bulgarije stroomt. Aan de Donau zitten ook verscheidene belangrijke havensteden zoals Galaţi, Brăila en Tulcea. Andere grote rivieren, die niet belangrijk zijn voor de handel, zijn de Mureş, de Someş, de Olt, de Siret en de Proet.

Natuurlijke rampen: Aardbevingen, Lawines en Overstromingen. Ergste aardbeving is de aardbeving van 1977. In 2005 en 2006 waren er verscheidene overstromingen. Vaak zijn er in de bergen, in de lente, (modder)lawines wegens smeltende sneeuw en regenval.


Berggebieden: Karpaten (Transsylvanische Alpen, Oostelijke Karpaten), Apuseni, Rodnagebergte, Beskiden en het Măcin "gebergte", in de Dobroedzja.

Regio's: Muntenië, Oltenië, Dobroedzja, Boekovina, Banaat, Crişana, Maramureş, Transsylvanië en Moldavië.

Steden

Boekarest Sighişoara

Andere bestemmingen

Info

Hoe er geraken?

Per Vliegtuig

Per Trein

Per Auto

vanuit Belgie: Roemenië kan men vlot bereiken via de autosnelweg, men rijdt langs Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Reken op twee a drie dagen rijden afhankelijk welke streek je voor ogen hebt. Overnachten kan in Oostenrijk of Hongarije. Duitsland en Oostenrijk hebben voortreffelijke autosnelwegen, eens voorbij Budapest daalt de kwaliteit van de autosnelwegen en recht evenredig je gemiddelde snelheid.

West-Roemenië (Timisoara) circa 1680km, Oost-Roemenië (Boekarest) (circa 2250km), Noord-Roemenië (Dorohoi) (circa 2130km) en de havenstad Constanta (circa 2390km).

De wettelijke maximaal toegelaten snelheid op de autowegen van Europa kan je hier bekijken. 1

Rij je door Oostenrijk en Hongarije zal je, als je wil gebruik maken van de grote autowegen en autosnelwegen tol moeten betalen.

In Oostenrijk is een tolvignet verplicht voor alle autobahnen en belangrijke autowegen. Extra tol wordt betaald op bepaalde tunnels en passen. Bijkomende informatie: een fluoriscerend veiligheidsvestje is verplicht in de auto aanwezig, anders mag men op de pechtstrook van een autosnelweg de auto niet verlaten.

In Hongarije is een tolvignet verplicht op de autosnelwegen M1 Boedapest-Hegyeshalom, M3 Boedapest-Polgar, M5 Boedapest-Kiskunfelegyhaza, M7 Boedapest-Balatonaliga. Deze is te koop bij grensovergangen en tankstations.

In Roemenië kent men sinds 1 januari 2005 vignetplicht (Rovinieta), het vignet is verplicht op alle wegen, men maakt geen onderscheid tussen autosnelwegen of andere wegen. Men kan dit vignet verkrijgen aan de grens, bij postkantoren in Roemenië, en bij benzinestations van het merk Petrom. Men kan vignetten kopen geldig voor 1 dag, 1 week, 1 maand, 6 maand of 1 jaar.

De Roemeense politie staat bekend om zijn corruptie, het kan zijn dat je een boete krijgt omdat je overdag zonder lichten rijdt terwijl aan de overkant van de weg een wagen met Roemeense nummerplaat tegen een rotvaart voorbij scheurt. Kalm blijven en onderhandelen is de boodschap.

Per Bus

Per Boot

Rondreizen

Taal

Kopen

Kosten

Eten

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact