Doe mee en deel je reiskennis!

Rijsel

Uit Wikitravel
Versie door Domie (overleg | bijdragen) op 19 okt 2009 om 10:52 (Metro)
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijsel

Default Banner.jpg

Rijsel - Lille [[1]] ligt in Frankrijk. Het is de hoofdstad van Nord-Pas de Calais. Haar beroemste burger was Generaal De Gaulle die er op 22 november 1890 werd geboren. In 2004 was Lille culturele hoofdstad van Europa. Het is een fiere en welvarende stad met 1 100 000 inwoners en 87 gemeenten. Het is de vierde grootste stad van Frankrijk. De oude stadskern is vrij klein en er wonen ongeveer 150 000 inwoners. Bovendien is de kern mooi gerestaureerd. Meestal gebeurde dat zonder steun van de franse overheid. Duizend jaar geleden ontstond de stad rond een aantal eilanden op de rivier de Deûle. Lille was een twistappel, nu eens was het een Vlaamse stad, dan weer een Franse. Onder Lodewijk XIV kwam de stad definitief in Franse handen. Ze werd uitgebreid met de wijk Saint André en de citadel ontworpen door Vauban. Net als Gent en Roubaix werd het een centrum van textielindustrie.

Begrijpen

In Rijsel wordt Frans gesproken, hoewel de stad vroeger in het Nederlandse taalgebied lag zijn de Vlaamse dialecten in Rijsel uitgestorven. In de omgeving van Rijsel in de Franse Westhoek zijn er nog wel Nederlandse dialecten te vinden.

Erheen reizen

Vliegtuig

De luchthaven ligt in Lesquin, een voorstadje langs de autosnelweg naar Parijs.

Trein

Opgelet! Er zijn twee stations, die slechts 400 m van elkaar liggen, in het centrum van Lille:

  • Lille-Flandres, het oorspronkelijke station (110 min van Antwerpen)
  • Lille-Europe, uitsluitend voor hogesnelheidstreinen (naar Brussel in 33 min, Parijs en Londen).

Auto

A22/E17: Gent 75 km, Antwerpen 125 km A27/E42: Brussel 110 km Op de piekuren kan het zeer druk zijn. Gratis parkeren kan op de parkeerplaatsen van de zes metrostations. De autostrade eindigt als het ware op een parkeerplaats onder het winkelcentrum Euralille.

Bus

De Citadine, een pendelbus brengt je naar het Centrum

Metro

Kaart van de metro in Rijsel

Er zijn twee metrolijnen in Lille. Dit zijn volautomatische stellen (zonder bestuurder dus), uniek in de wereld. Lijn 1 gaat van C.H.R. B Calmette en stop 13,5 km verder als laatste in 4 Cantons. Lijn 2 gaat van St. Philibert en gaat 32 km verder tot C.H. Dron tot vlak tegen de Belgische grens. Switchen tussen de twee lijnen kan in Porte de Postes en aan het station Gare Lille Flandres, waar het gewone treinverkeer toekomst (dus niet de hogesnelheidslijnen). [[2]]

Boot

Rondreizen

Een Citypass van 18 EUR voor één dag of 30 EUR voor twee dagen geeft toegang tot dertig musea en bezienswaardigheden en je kan onbeperkt met de, tram, bus of metro rondrijden. De metro is een van de modernste ter wereld. Het is een metro zonder bestuurder die de reizigers veilig op de plaats van bestemming brengt. Er zijn fietsen te huur zelfs electrische [[3]] en je kan de stad ook verkennen met de taxifiets of per segway.[[4]]

Zie

  • Grote Markt - Place Général De Gaulle, de inwoners zeggen gewoon La grande Place. Zet u zoals iedereen eens even neer aan de ronde fontein die werd opgericht voor de franse overwinning op de oostenrijkse belegering van 1792. Heel mooi is de Oude Beurs in Vlaamse Barokstijl met haar binnenplein waar boekenverkopers hun waren uitstallen. Je kan er ook schaak spelen en soms de tango dansen. De toeristische dienst is gevestigd in het Palais Rihour, wat ooit het paleis van de Hertogen van Bourgondië was. Je kan er in het Nederlands geholpen worden maar dat hangt er een beetje vanaf wie er achter de balie staat.
  • Met zijn smalle straten en oude gevels is Vieux-Lille beslist het mooiste deel van de stad. Je vindt hier ook talrijke restaurants.
  • Onvoltooide neo-gotische kathedraal Notre Dame de la Treille. In de cripte is moderne religieuze kunst te zien.
  • Het Museum Hospice Comtesse (rue de la monnaie) toont een gasthuis uit 1237 dat door Johanna van Constantinopel gravin van Vlaanderen werd gesticht. Het binnenplein en de toegangspoort zijn indrukwekkend en het geheel is volledig gerestaureerd.
  • Het Museum voor Schone Kunsten (place de la république) [[5]] is volledig vernieuwd en bezit werken van Monet, Rodin, Rubens en Goya om er maar enkele te noemen. Bijna alle franse schilders zijn vertegenwoordigd en de tijdelijke tentoonstellingen zijn spraakmakend. Na het Louvre, is le Palais des beaux-arts het belangrijkste museum van Frankrijk.

Doe

  • Neem de metro, Lijn 2 naar Roubaix, richting Ch Dron en stap uit aan het station Jean Lebas. La Picine [[6]]was het mooiste gemeentelijke zwembad van Frankrijk en bestaat nu als museum verder. Er staan nu beelden langs het bad en er hangen schilderijen in de kleedkamers. Let op ook op het prachtige gerestaureerde art deco gebouw zelf.

Leer

Werk

Winkelen

Furet du Nord gevestigd aan de Grand Place 15 is éen van de grootste boekenwinkels van Europa. De winkeloppervlakte bedraagt ongeveer 7000 vierkante meter.

Kilo Shop in de rue Gambetta verkoopt nieuwe en tweedehands kleding per kilogram.

Euralille Dit winkelcomplex dicht bij het station heeft 4 verdiepingen winkels (140) en restaurants. Het is 24000 vierkante meter groot en werd gebouwd door Jean Nouvel en Rem Koolhaas. Alle grote merken zijn er te vinden.

Tous les jours dimanches rue Bartholomé Masurel 13. Een verbazingwekkende mengeling van antiek, brocante, gebak, quiches, koffie en thee.

Overdekte markt van Wazemmes place de la nouvelle Aventure. Een multiculturele en sfeervolle markt met producten uit alle werelddelen. Gezien de drukte: opletten voor zakkenrollers.

Eet

Pâtisserie Méert in de rue Esquermoise 23 is de oudste bakkerij (1839) van de stad. Ze is gevestigd in een prachtig art-nouveau pand. Een van de specialiteiten zijn de vanille wafeltjes van Madagaskar.

L'huitière, rue des chats bossus, een prachtige viswinkel/restaurant met oesterbar in art-decostijl. Let op de prachtige tegels langs de muren.

Een kaas genaamd Vieuw Lille wordt in bier en pekel te weken gezet. Hij wordt ook Gris Puant of Grijze stinkerd genoemd. Maroilles is een krachtig geurende streekkaas. Nog enkele streekkazen zijn de Mimolette en de Mont des Cats. Deze kazen vindt je in de Fromagerie Philippe-Olivier in de rue du Curé St Etienne 3. Het aanbod is overweldigend en de kazen rijpen in grotten voor ze te koop worden aangeboden.

Budget

Medium

Duur

Drink

Slaap

Budget

Medium

Hotel de la paix, rue de Paris 46, [[7]] heeft 36 kamers. Vanaf 80 EUR per nacht ben je hier gesteld.

Duur

Slapen in een viersterren hotel. Het decor is dat van Lodewijk xv en een bad nemen doe je in de carraramarmer. Hermintage Gantois,Rue de Paris 224, is zonder twijfel het beroemste hotel in Lille. De prijzen zijn navenant. Zo kost een prestigekamer ongeveer 450 EUR en een ontbijt 19 EUR.

Communicatie

Veiligheid

Eruit reizen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!