Doe mee en deel je reiskennis!

Republiek Moldavië: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Republiek Moldavië

Default Banner.jpg

(Per Trein)
Regel 1: Regel 1:
 +
'''Moldavië''' is een land in [[Oost-Europa]], gelegen tussen [[Roemenië]] en [[Oekraine]].
 +
 
==Regios==
 
==Regios==
  

Versie van 13 aug 2006 om 21:49

Moldavië is een land in Oost-Europa, gelegen tussen Roemenië en Oekraine.

Regios

Steden

Chisenau de hoofdstad

Andere bestemmingen

Info

Van Oorsprong onderdeel van de Sovjet Unie. Is nu een zelfstandige republiek. Vaak verward met de Roemeense provincie Moldavië dat aan de Republiek Moldavië grenst. Moldavië is het armste land van europa en behoort tot de armste landen ter wereld. Er sleept aan langlopend conflict met de provincie Transnistrië dat onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Dit land wordt door geen enkel ander land ter wereld erkent maar krijgt steun vanuit Rusland waardoor de situatie onoplosbaar lijkt. Het heeft een eigen president een eigen monetair systeem en is het enige gebied in Europa waarvan je kunt zeggen dat het nog een een communistisch systeem heeft volgens het model van de oude Sovjet Unie.

Transnsitrë heeft zich tot een vrijplaats ontwikkelt waarvan sommigen zeggen dat eht een rovershol is. Omdat Moldavië Transnistrië niet erkent als onafhankelijke staat, controleert het ook de interne grens niet. Om de buitengrens van Transnistrië met de Oekraïne te controleren is voor Moldavië haast niet mogelijk. Het gevolg is ongecontroleerde in- en uitvoer naar Transnistrië en dus Moldavië. Men gaat er van uit dat in Trnasnistrië illegale wapenfabrieken staan die wapens leveren aan een ieder die ervoor betaalt. De grootste wapenopslag van de voormalige Sovjet Unie staat toevalligerwijs ook in Transnsitrië.

Voor heel Moldavië geldt dat een aanzienlijk percentage van de vrouwelijke bevolking regelmatig in het buitenland werkt. Een groot deel daarvan in de prostitutie, maar ook als schoonmaaksters etc. Volgens schattingen van de Moldaafse overheid sturen die vrouwen meer geld naar huis dan de hele begroting van de republiek.

Moldavië heeft de grootste wijkelders ter wereld. Zelfs Herman Göring had zijn wijncollectie in Moldavië opgeslagen. Het zal duidelijk zijn dat dit land wijn produceert.

Hoe er raken?

Per Vliegtuig

Via Budapest o.a. met Malev en eventueel Air Moldova

Per Trein

Vanuit Boekarest. Iedere avon vertrekt de nachttrein. Deze houdt onderweg stil omdat de breedte van het spoor in de oude Sovjet Unie verschilde vna de Europese spoorbreedte in Roemenië. Moldavië heeft nog de Sovjet breedte aan de grens kun je in de trein blijven zitten maar worden de wielen gewisseld. De trein rijdt op sommige stukke tergend langzaam waardoor de hele reis van een paar honderd kilometer zo'n 10 uur duurt. Maar het is goedkoop en het is een belevenis!

Per Auto

Per Bus

Per Boot

Rondreizen

Taal

Russisch en Roemeens hoewel veel Moldaven zeggen dat ze geen Roemeens spreken maar Moldaafs. Dat is eigenlijk hetzelfde. Moldavië kent een kleine van oorsprong Turkse bevolkingsgroep met een eigen taal.

Kopen

Kosten

Eten

Kosten van eten zijn niet hoog. De kwaliteit van het eten is dat wel. Goed en goedkoop eten. Wijn is in Moldavië oms van superieure kwaliteit.

Uitgaan

Overnachten

Is in de Hoofdstad Chisenau prijzig. Maar wie kennissen in Moldavië heeft kan vrij goedkoop een appartement huren ook per nacht.

Leren

Werken

Veiligheid

Over het algemeen is het er betrekkelijk veilig. In ieder geval veel veiliger dan in Romenië. ook hoef je niet bang te zijn dat je te weinig wisselgeld terug krijgt. Let wel op dat soms als het elektriciteitsbedrijf zijn rekeningen weer ens niet betaald heeft of als de stad waarin je verblijf zijn rekening niet aan het elektriciteitsbedrijf heeft voldaan, pardoes het licht uitgaat. ook op straat. Dan sta je in het donker en kun je beter niet op donkere plekken gaan staan of lopen.

Gezondheid

Tuberculose komt voor.

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!

Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!