Doe mee en deel je reiskennis!

Republiek Moldavië: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Republiek Moldavië

Default Banner.jpg

(Grotendeels vertaald vanaf engelstalige wikitravel, aangevuld met eigen ervaringen)
(Toerisme: Joker gaat ook naar Moldavie!)
(8 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Chisinau''' is de hoofdstad van de [[Republiek Moldavië]].
+
{{quickbar
 +
|image=
 +
|location=[[Afbeelding:LocationMoldova.png|noframe|250px]]
 +
|flag=[[Afbeelding:md-flag.png]]
 +
|capital=[[Chisenau|Chişinău]]
 +
|government=republiek
 +
|currency=Moldavische leu (MDL)
 +
|area=33.843 km <sup> 2 </sup>
 +
|population=4.455.421 (geschat juli 2006)
 +
|language=[[Moldavisch]] (officieel, zo goed als het zelfde als Roemeens), [[Russisch]], Gagauz (een [[Turks]] dialect)
 +
|religion=Oosters Orthodox 98%, Joods 1,5%, Baptist en anders 0,5%
 +
|electricity=230V/50Hz (Europese stekker)
 +
|tld=.md
 +
|callingcode=+373
 +
|timezone=UTC+2
 +
}}
  
[[Image:OperaAndBaletPalaceChisinau.jpg|thumb|300px|Opera- en balletpaleis]]
+
:''Voor de (aangrenzende) provincie in Roemenië, zie [[Moldavië (Roemenië)]]''
'''Chişinău''' (Russisch '''Kishinyov''', Oekraïens '''Kishinev''', uitgesproken als "Kiesjienau") is de hoofdstad van de [[Republiek Moldavië]]. De stad beslaat 635 vierkante kilometer, inclusief buitenwijken.
 
  
==Begrijpen==
+
'''Moldavië''' is een land in het oosten van [[Europa]], gelegen tussen [[Roemenië]] en [[Oekraïne]].
Moldavië is het armste land van Europa, maar de hoofdstad Chisinau is relatief rijk. De bevolking loopt er zeer modern gekleed bij, en de prijzen van luxe-artikelen die her en der op borden worden aangeprezen, kosten net zoveel - zo niet méér - als in West-Europa.  
 
  
De meerderheid van de arbeiders- en middeninkomens woont thans nog steeds in flatgebouwen uit de Sovjettijd. Ze zien er misschien nogal vervallen uit, maar de buurten waar ze in staan, zijn een stuk veiliger dan buurten met vergelijkbare appartementen in West-Europa. Wanneer je Moldavië bezoekt, verwacht dan geen luxe. Het een en ander is toch wat primitiever dan je misschien gewend bent. De criminaliteit is er echter relatief laag.  
+
==Regio's==
 +
* [[Transnistrië]] is een van de laatste echte communistische bolwerken ter wereld
 +
 
 +
==Steden==
 +
* [[Chisinau]] -- de hoofdstad
 +
* [[Bălţi]]
 +
* [[Stefan Voda]]
 +
 
 +
==Andere bestemmingen==
 +
 
 +
==Info==
 +
De Republiek Moldavië is een jong land, en bestaat met haar huidige landsgrenzen sinds 1991. Hiervoor was het decennia lang onderdeel van de Sovjet-Unie. De hoofdstad [[Chişinău]] ligt in het midden van het land. De landstaal is Moldavisch (een taal die weinig verschilt van het Roemeens), gebaseerd op het Latijnse alfabet. Het Russisch, alsook het Cyrillisch alfabet, worden echter ook veel gebruikt.
 +
 
 +
Landsgrenzen zijn in het verleden vaak verschoven, en binnen de huidige grenzen bevinden zich meerdere ethniciteiten. De verschillende bevolkingsgroepen kunnen elkaar niet altijd even goed luchten. Dit leidde in 1994 nog tot een ethnisch conflict, waarbij de provincie [[Transnistrië]] in het oosten van het land zich eenzijdig onafhankelijk verklaarde. Het land wordt door geen enkel land ter wereld erkend, maar krijgt steun vanuit Rusland waardoor de situatie onoplosbaar lijkt. Het heeft een eigen president een eigen monetair systeem en is het enige gebied in Europa waarvan je kunt zeggen dat het nog een een communistisch systeem heeft, volgens het model van de oude Sovjet-Unie.
 +
 
 +
Transnistrië heeft zich tot een vrijplaats ontwikkeld waarvan sommigen zeggen dat het een rovershol is. Omdat Moldavië Transnistrië niet erkent als onafhankelijke staat, controleert het ook de interne grens niet. Het is voor Moldavië haast onmogelijk om de buitengrens van Transnistrië met de Oekraïne te controleren. Het gevolg is ongecontroleerde in- en uitvoer naar Transnistrië en dus Moldavië. Men gaat er van uit dat in Transnistrië illegale wapenfabrieken staan die wapens leveren aan een ieder die ervoor betaalt. De grootste wapenopslag van de voormalige Sovjet-Unie staat toevalligerwijs ook in Transnistrië.
 +
 
 +
===Geschiedenis===
 +
In de 14e eeuw maakte het huidige Moldavië deel uit van het gelijknamige vorstendom, dat in de 16e eeuw door de Osmanen werd veroverd. In 1812 werd het oostelijke deel bij het tsaristische Rusland gevoegd. In 1918 werd dit gebied een Sovjet-republiek. In 1947 werd het westelijke deel eraan toegevoegd. In 1991 verklaarde Moldavië zich onafhankelijk.
 +
 
 +
===Toerisme===
 +
Toeristisch gezien is Moldavië onderontwikkeld. De bevolking is vaak nog niet zo gewend aan toeristen, en zeker in de dorpjes word je - in eerste instantie - vreemd aangekeken wanneer je hen komt bezoeken, en ook nog eens geen Moldavisch of Russisch spreekt.
 +
 
 +
Moldavië is geen standaard toeristenbestemming, dus wie met een groepsreis naar Moldavië wil, zal de meer avontuurlijke organisaties moeten langsgaan. In 2013 is dit in elk geval het Nederlandse Djoser en het Belgische Joker. Reisgidsen over Moldavië zijn er nauwelijks (niet in het Nederlands, beperkt in het Engels), en zelfs in de hotels ter plaatse is ook geen toeristische informatie te vinden. Als je echter een beetje avontuurlijk bent ingesteld, geïnteresseerd bent in wat het land allemaal te bieden heeft, en het niet erg vindt om uitstapjes ter plekke te regelen bij lokale bureautjes (of op de bonnefooi, en met een beetje hulp van de snelle internetverbinding in je hotel), dan kun je je in Moldavië goed een weekje vermaken.
 +
 
 +
Het wijnfestival in oktober is een aantrekkelijke gelegenheid voor een bezoek aan Moldavië. Hou je van het bezoeken van steden of van wandelen in de natuur, dan kun je het beste in de lente of de zomer komen.
 +
 
 +
===Economie===
 +
Een gemiddelde arbeider verdient in Moldavië rond de $120 in de maand voor volle werkdagen met redelijk veel uren.
 +
 
 +
De meerderheid van de beroepsbevolking werkt in de landbouw. Moldavië stond ooit bekend als "de tuin" van de SovjetUnie. Door boycots vanuit Rusland sinds de onafhankelijkheid in 1991, is de belangrijkste afnemer van Moldavische produkten grotendeels weggevallen. Voor de export zijn op dit moment onder andere de teelt van tabak en de produktie van wijn belangrijk. In de zware industrie overheerst vooral de machinebouw.
 +
 
 +
Op het platteland wonen vooral ouderen, al dan niet met inwonende kleinkinderen. Jongvolwassenen trekken weg naar de stad of over de landsgrenzen op zoek naar een inkomen. Een aanzienlijk percentage van de bevolking werkt regelmatig in het buitenland. Volgens schattingen van de Moldavische overheid wordt er door werkenden vanuit het buitenland meer geld naar huis gestuurd dan de hele begroting van de republiek. Een deel emigreert zelfs volledig. Onderzoek van de BBC naar de 7 miljoenste wereldburger (oktober 2011) [http://www.bbc.co.uk/news/world-15391515] wees uit dat Moldavië op dat moment het snelst krimpende land ter wereld was, om precies te zijn gemiddeld 106 personen per dag.
 +
 
 +
===Religie===
 +
De belangrijkste religie in Moldavië is Oosters-Orthodox (98%). Wil je als vrouw een kerk bezoeken, neem dan een sjaaltje of hoofddoek mee, om je hoofd mee te bedekken wanneer je binnentreedt.  
 +
 
 +
===Klimaat===
 +
Moldavië heeft een landklimaat; koude winters, milde lentes en herfst, en warme tot hete zomers. Vroeg in de lente (tot half mei) bestaat kans op lage temperaturen en mogelijk zelfs sneeuwbuien. In de winter zijn de temperaturen relatief mild, vooral in de kuststreken. In de zomer heeft hoofdstad Chisinau een gemiddelde dagtemperatuur van 32 graden.
 +
 
 +
===Landschap===
 +
Het land is geheel ingesloten door Roemenië en de Oekraïne. Het bestaat voornamelijk uit glooiende heuvels (tot 400 meter), doorsneden door rivierdalen. Het grootste deel van het land wordt ingenomen door akkerland. Hier en daar staan enkele loofbossen. De grond is er bovengemiddeld vruchtbaar en biedt veel perspektieven voor akkerbouw.
 +
 
 +
===Wijn===
 +
Moldavië heeft de grootste wijnkelders ter wereld, die naar eigen zeggen prima de competitie aankan met de beste wijnen uit Frankrijk. Zelfs Herman Göring had zijn wijncollectie in Moldavië opgeslagen.
  
 
==Arriveren==
 
==Arriveren==
 +
===Algemeen===
 +
Inwoners van de EU hebben voor Moldavië geen visum nodig. Zonder registratie kun je er maximaal 90 dagen verblijven, binnen een periode van een half jaar.
 +
 +
Wanneer je vanuit de Oekraïne komt, let dan op waar je de grens met Moldavië oversteekt. Het kan riskant zijn om binnen te komen in het oostelijk deel van Moldavië, Transnistrië. De laatste jaren (2010) zijn er minder problemen, maar het kan nog steeds zo nu en dan gebeuren dat je als buitenlandse toerist steekpenningen moet betalen om het gebied door te reizen. Verder is er geen controle aan de grens tussen Transnistrië en (de rest van) Moldavië, omdat Moldavië het gebied niet als onafhankelijke staat beschouwt. Het zou problemen kunnen geven wanneer je Moldavië weer wilt verlaten, en je geen aankomst-stempeltje in je paspoort kunt laten zien.
  
===Met het vliegtuige===
+
===Per Vliegtuig===
[[Image:Airport Chisinau.jpg|thumb|Chişinău International Airport]]
+
Naar Chisinau:  
Op '''Chişinău International Airport''' [http://airport.md/] vliegen verschillende maatschappijen, zoals AirBaltic [http://airbaltic.com/], Air Moldova [http://airmoldova.md/home-en/], Austrian [http://aua.com], Lufthansa [http://www.lufthansa.com], Moldavian Airlines [http://mdv.md/], Tarom [http://tarom.ro/en/] en Turkish Airlines [http://thy.com/]. Vluchten gaan onder meer naar [[Athene]], [[Boekarest]], [[Boedapest]], [[Frankfurt]], [[Istanbul]], [[Madrid]], [[Moskou]], [[München]], [[Riga]], [[Rome]], [[Timisoara]], [[Wenen]] en [[Vilnius]]. Voor wat betreft de kosten: Een retourtje Amsterdam-Chisinau met Lufthansa (overstappen in München) kostte in oktober 2011 zo'n 350 euro.
 
  
Er zijn een aantal taxibedrijven die je vanaf de luchthaven naar het centrum kunnen brengen. Kosten varieren van 25 tot 100 lei, afhankelijk van of je wel of geen Moldavisch of Russisch spreekt. Als alternatief kun je de bus nemen. In dit geval is dit een mini-busje, met zo'n 8 tot 16 zitplaatsen, die je vanaf het station via halte Botanica (aan de rand van de stad) naar het centrum brengt. Zie verder onder 'Openbaar Vervoer'.
+
* Via München met Lufthansa [http://www.lufthansa.com]; ongeveer 350 euro voor een retourtje vanaf Amsterdam
 +
* Via Boedapest o.a. met Malev [http://www.malev.com] en eventueel Air Moldova
 +
* Via Wenen met Austrian Airlines [http://www.austrian.com]
 +
* Via Riga met Air Baltic [http://www.airbaltic.com/]
  
===Met de trein===
+
Het vliegveld van Chisinau ligt dicht bij de stad (circa 15 km); per auto of Openbaar Vervoer naar het centrum kan in circa 30 minuten.  
Met de trein naar Chisinau schijnt wat onhandig te zijn, omdat er geen directe verbindingen zijn met centraal-Europa. Met de trein naar Moldavië reizen schijnt echter veel goedkoper te zijn dan met het vliegtuig. Het nadeel is dat de treinen langzaam gaan, in het bijzonder bij de grensovergang naar voormalige Sovjetlanden: de wielen van de treinen moeten daar vervangen worden, vanwege een ander soort rails dat daar wordt gebruikt.  
 
  
De populairste route is die vanaf [[Boekarest]]. Dagelijks vertrekken er nachttreinen vanuit het '''Gara de Nord''', die er zo'n 15 uur over doen. De slaapcabines zijn comfortabel, alleen de toiletten zijn niet zo best. Een retourtje in een compartiment voor vier personen kost je zo'n €32 (2010).
+
===Per Trein===
 +
{{Trein}}
  
Een andere handige route loopt vanaf [[Warschau]]. Treinen vertrekken om de dag, en doen er 38 uur over. Vanuit Rusland zijn er drie routes, eentje vanaf [[Moskou]] via [[Kiev]], eentje vanuit [[Sint Petersburg]], en eentje vanuit [[Rostov-aan-de-Don]]. Verschillende steden in de Oekraïne hebben ook dagelijkse verbindingen: Er rijden onder andere dagelijks treinen vanuit [[Odessa]]. Deze trein passeert [[Transnistrië]], een provincie van Moldavië dat zichzelf tot land heeft uitgeroepen, maar door geen enkel ander land als zodanig erkend wordt. De trein maakt een tussenstop in de 'hoofdstad' ervan, [[Tiraspol]]. Afhankelijk van de politieke situatie op dat moment, kan het zijn dat je treinreis daardoor wordt onderbroken. Een enkeltje kost je 50 UAH.  
+
De treinen zijn goedkoop maar langzaam. De heenreis vanaf Amsterdam duurt zo'n 45 tot 58 uur, afhankelijk van het gekozen tijdstip. Je moet 3 tot 9 keer overstappen.  
  
===Met de auto===
+
Vanuit Boekarest vertrekt iedere avond een nachttrein. Deze houdt onderweg stil omdat de breedte van het spoor in de voormalige Sovjet Unie verschilde van de Europese spoorbreedte in Roemenië. Moldavië heeft nog de Sovjet-breedte. aan de grens kun je in de trein blijven zitten maar worden de wielen gewisseld. De trein rijdt op sommige stukken tergend langzaam waardoor de hele reis van een paar honderd kilometer zo'n 10 uur duurt. Maar het is goedkoop en het is een belevenis!
De kwaliteit van de wegen in Moldavië varieert - met uitzondering van delen van de E531 - van redelijk tot slecht. De weg tussen Chisinau en Ungheni is bijzonder slecht, en telt een hoop gaten. Je mede-weggebruikers zijn vrachtwagens, auto's en vee, en elk van hen zal zijn eigen snelheid hanteren, schijnbaar zonder enig benul van veiligheid. Met een beetje pech word je ook zo nu en dan voor wat smeergeld aangehouden door de verkeerspolitie, vooral als je rijdt met een buitenlands kenteken. Neem als toerist dus bij voorkeur gewoon het openbaar vervoer. Het kost haast niks en is over het algemeen betrouwbaar.
 
  
===Met de bus===
+
===Per Auto===
Chisinau heeft drie busstations:
+
Met de auto is het goed te doen naar Moldavië. De afstand is ongeveer 2150 km tot aan Chisinau, wanneer je via Duitsland, Polen en Oekraïne rijdt. Tot en met Oekraïne zijn de wegen goed. Vanaf de Moldavische grens zijn de wegen over het algemeen slecht. Hou er ook rekening mee dat de groene verzekeringskaart in Moldavië geen dekking heeft. Je wordt hiervan bij het verlaten van de Oekraïense grens naar Moldavië op de hoogte gebracht en kunt jezelf dan tegen een redelijke vergoeding extra verzekeren voor de periode dat je in Moldavië verblijft. Hou je goed aan de verkeersregels, want daar zijn ze in Moldavië erg alert op. Met name bij mensen met een buitenlands kenteken.  
* Het centraal station (vooral voor binnenlandse bestemmingen)
 
* Gara de Nord (voor binnenlandse bestemmingen in het noorden van het land, zoals Sorocca, Rezina, Ocnita, of voor het reizen naar Odessa, Kiev en andere locaties in de Oekraïne)
 
* Gara Sud (voor binnenlandse bestemmingen in het zuiden, zoals Comrat en Cahul, en voor reizen naar Roemenie.  
 
  
Je kunt Gara de Sud vanaf het centraal station bereiken met de minibussen (''rutiera'') met de nummers 120, 124, 180 of 192 voor slechts 3 lei. Gara Nord bereik je via minibus 163 en (onder andere) trolleybus 9. Bustijden vind je op deze website: [http://www.autogara.md] (Moldavisch).
+
De route voor de terugweg vanuit Moldavië naar Nederland is ook af te leggen via Roemenië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland. Hou ook in Roemenië rekening met slechte wegen. Ze kunnen de reistijd aanzienlijk verlengen.  
 
Er rijden per dag verschillende bussen naar [[Boekarest]], [[Odessa]], [[Lasi]], [[Chernivtsi]] en [[Lviv]]. Het duurt zo'n 5 uur voor je in Odessa bent. De meeste bussen naar Odessa rijden via het zuiden van Moldavië, om niet door Transnistrië te hoeven. Deze bussen gaan dan via Palanka of [[Causeni]]. De reis naar Lasi duurt drieenhalf uur. Wil je Transnistrië graag bezoeken; er gaan verschillende bussen en mini-bussen naar de Transnistrische steden [[Bender]] en [[Tiraspol]]. Reken op zo'n 25 lei voor een reis van 90 minuten.  
 
  
==Stadsvervoer==
+
===Per Bus===
===Taxi===
 
Er zijn zowel stadstaxi's als private taxi's. Voor een stadstaxi bel je 1499, 1420, 1422, 1447,1444  of een van de andere 14xx-nummers om een taxi te bestellen, behalve 1488. Het telefonisch bestellen van een taxi is niet zo'n probleem, maar de taxichauffeurs zelf spreken het niet of nauwelijks. Zorg dat je vooraf op de hoogte bent van de kosten van de taxi, anders kun je flink worden uitgemolken. In een private taxi heb je in zo'n geval gewoon pech gehad. In een taxi waarvan het nummer met "14.." begint, kun je dat nummer draaien, om te informeren naar de werkelijke prijzen. Een gemiddeld ritje kost je 30 tot 40 lei, een langer ritje meer dan 50. Een ritje naar het vliegveld zal zo'n 60-80 lei kosten. Vanaf het vliegveld naar de stad is het een stuk duurder, maar afdingen is toegestaan.
 
  
===Bus===
+
Er rijden dagelijks bussen vanuit Boekarest naar Chisinau. Deze bussen vertrekken vanaf het Filaret plein. De tijden staan niet vast en de enige manier om er achter te komen, is rond te hangen op het Filaret plein. De kosten voor een enkele busreis zijn 20 euro.
Heb je geen zin in onderhandelen, of wil je gewoon goedkoop uit zijn, neem dan de trolleybus, de bus of de maxi-taxi. Een ritje met de trolleybus kost je 2 lei, een ritje met de bus 3 lei. Een conducteur komt na elke halte langs bij iedereen die zojuist is ingestapt. Gepast betalen wordt gewaardeerd. In de mini-busjes kost een ritje je 3 lei, en je betaalt direct bij binnenkomst aan de chauffeur. Let op: Instappen in een minibusje doe je via de bijrijderszitplaats, en niet via de schuifdeur (ook niet als je bagage bij je hebt).  
 
  
De route van de trolleybus staat aangegeven in de bushokjes, soms alleen met namen, soms ook met een routekaart. De route van minibusjes staat aangegeven op het bordje achter de voorruit van het busje. Trolleybussen stoppen sowieso op elke halte, bij minibusjes moet je vaak even je hand opsteken.  
+
Eurolines [http://www.eurolines.md/Eng/index-en.html] rijdt naar Chisinau vanuit (onder andere) Italië, Spanje en Duitsland.  
  
==Zien==
+
===Per Boot===
[[Image:Botanicheskii sad kishinev 01.jpg|thumb|Botanische park]]
 
[[Image:Chisinau Center.jpg|thumb|Triomfboog]]
 
Het hart van de stad concentreert zich rond de Boulevard Stefan cel Mare, in het bijzonder ter hoogte van het kathedraalpark. Chisinau is in de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd, en heeft daardoor geen bijzonder centrum. Wel vind je er een groot aantal parken en monumenten.
 
  
===Monumenten===
+
==Rondreizen==
* Het monument voor Stefan III de Grote, die in de 15de eeuw grote faam verwierf bij het voeren van gewapende strijd tegen Turkse invallen. Het monument staat bij de ingang van het park dat naar hem vernoemd is.[http://www.mappedtravel.com/chisinau/interactive-city-map.php#628]
+
Vanuit de hoofdstad kun je het land verkennen per bus. Chisinau is het centrale punt waar de busjes naar de verschillende gebieden samenkomen. Er zijn drie grote busstations in de hoofdstad, waarvandaan elke stad of dorp van enige betekenis te bereiken is. Mini-busjes met plek voor 10 tot 15 personen zijn het snelst, de grotere bussen rijden over het algemeen wat voorzichtiger en zijn daardoor een stuk langzamer.  
  
===Parken===
+
Binnen Chisinau en de andere grotere steden kun je jezelf het handigste per bus of minibus verplaatsen. Het is makkelijk, ze rijden doorgaans frequent en ze zijn een stuk goedkoper dan een taxi. In de trolleybus in Chisinau betaal je aan de conducteur, die na elke halte langsloopt bij iedereen die nieuw is ingestapt. In de mini-busjes betaal je bij binnenkomst, of geef je het geld door naar voren nadat je bent gaan zitten.
*'''Parcul Catedralei''' (Kathedraalpark), een klein stadspark met in het midden de Geboortekathedraal, en aan de rand de triomfboog. Wordt gezien als het hart van de stad.
 
*'''Valea Trandafirilor''', een mooi stadspark met daarin drie meren, verschillende restaurants en een reuzenrad. Het park is o.a. te bereiken met trolleybus 1, 4, 8, 17 en 20 (halte Str. N. Titulescu).
 
*'''Rascani-park''', een 32 hectare groot park waarin je lekker kunt wandelen. Te bereiken met o.a. trolley 16, 21, 23, 24, 26 (halte N. Dimo). [http://www.mappedtravel.com/chisinau/interactive-city-map.php#630]
 
*'''Botanische park''', het mooste en grootste park van Chisinau, niet te verwarren met de ietwat teleurstellende naastgelegen '''botanische tuin'''. Trolley 4, 15 of 18 (halte Gradina Botanica). [http://www.mappedtravel.com/chisinau/interactive-city-map.php#631]
 
*'''Valea Morilor''', een sfeervol toonbeeld van vergane Sovjetglorie aan de rand van het centrum van de stad. Het meer is (deels) drooggelegd, het strand is begroeid, en de fontein met waterval die ooit van bovenaan de heuvel langs de trappen naar omlaag stroomde is verzakt en in onbruik geraakt. Alsof je in een scene van Lord of the Rings bent beland. 10 minuten lopen ten zuiden vanaf het centrum.[http://www.mappedtravel.com/chisinau/interactive-city-map.php#632]
 
* '''Dendrariu''', een groot park, 10 minuten lopen ten westen vanaf het centrum. Mooie tuinen, een meer, bos en een sportveld. Toegang is 2 lei. [http://www.mappedtravel.com/chisinau/interactive-city-map.php#633]
 
* '''Alunelul''', een klein park in het noordwesten van de stad. Het bevat een vreemd deur- en raamloos huisje, en een monument ter nagedachtenis aan de pogroms die aan het begin van de 20ste eeuw in Chisinau plaatsvonden. Te bereiken via o.a. trolleylijn 1 (Halte 'Parcul Alunelul').
 
* Direct achter Alunelul ligt de '''joodse begraafplaats'''. De graven varieren van nieuw tot zeer oud, en het is de grootste Joodse begraafplaats van Europa. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat ooit, vóór de pogroms, 40-60% van de inwoners van Chisinau van Joodse afkomst was. Er staat op het terrein verder nog een ruine van een synagoge, en een monument voor de boekrollen van de Torah. [http://www.mappedtravel.com/chisinau/interactive-city-map.php#635]
 
  
==Bezoeken==
+
Reizen met een eigen auto zou ook kunnen. Op een stuk van de E531 dat door een natuurreservaat loopt en zeer goed bereidbaar is, zijn de wegen redelijk tot slecht onderhouden. Maar het land is klein, dus alles is toch nog in een paar uur te bereiken.
* '''Piata Centrala''', de openluchtmarkt in het centrum van Chisinau. De bonte hoeveelheid verschillende uitgestalde produkten bieden genoeg stof voor een interessante foto, zoals robuuste zakken met graan, kleurrijke groentestalletjes en griezelige varkenskoppen. Te bereiken via o.a. trolleylijn 1, 4 en 8. De markt ligt ingeklemd tussen twee zijstraten van de Boulevard Stefan cel Mare, tussen halte Str. Armeneasca en halte Str. Tighina. [http://www.mappedtravel.com/chisinau/interactive-city-map.php#642]
 
* '''Chisinau Zoo''' [http://www.zoopark.md], een dierentuin ter grootte van een forse kinderboerderij, vlakbij de Botanische tuin. Open van 8:00-20:00, toegang 1-10 lei (afhankelijk van leeftijd).  
 
  
 
==Taal==
 
==Taal==
Moldavisch en Russische zijn de twee meest gesproken en gekende talen in Moldavië. Slechts 30% van de Moldaviers spreekt Engels, en niet altijd met een erg uitgebreide woordenschat. In modernere restaurants, in winkelcentra en bij toeristische trekpleisters kun je je met het Engels over het algemeen wel verstaanbaar maken. De Moldaviërs hebben gelukkig geen haast, dus als je 'met handen en voeten' kunt praten, kun je je ook best redden.  
+
De officiële landstaal is Moldavisch, een taal die weinig afwijkt van het Roemeens. Daarnaast wordt ook het Russisch gebruikt, als eerste of als tweede taal.
  
==Werken==
+
Afhankelijk van de ethnische groep die je spreekt (en het gebied waar je je bevindt), kan het overigens gebeuren dat mensen je niet in het Moldavisch te woord willen of kunnen staan. Zo kent Moldavië een kleine van oorsprong Turkse bevolkingsgroep met een eigen taal (Gagaoezisch), en ten oosten van de rivier de Dnjestr, in de regio Trans-Nistrië, wordt Russisch en Oekraïens gesproken.
  
 +
Engels, en in mindere mate Frans, zijn op scholen de populairste buitenlandse talen. De hoofdstad hangt vol met reclameborden die vragen of je naar Canada komt emigreren, dus dat zal wel met elkaar samenhangen... Wanneer je geen Roemeens of Russisch spreekt, kun je je in Chisinau met het Engels voldoende redden. Bij de meer westers uitziende restaurants (La Taifas, Beerhouse, Bierplatz) en hotels (Jumbo) is er altijd wel iemand aanwezig die voldoende Engels spreekt. Men lijkt het overigens ook niet erg te vinden als je met handen en voeten werkt, zolang je het ijs maar weet te breken met een paar standaardwoorden Moldavisch (zoals 'goedemorgen', 'dank u', 'ja' en 'nee').
  
 
==Kopen==
 
==Kopen==
Moldavische wijn is beroemd om zijn kwaliteit. Het kan de competitie met (bijvoorbeeld) de betere Franse wijnen goed aan, en de prijzen zijn laag. Helaas kun je maar maximaal twee flessen per persoon invoeren in de EU. De Moldavische wijnen zijn vooral beroemd in de voormalige Sovjetunie, maar nauwelijks bekend in West-Europa. Rokers kunnen hun hart ophalen aan de lage sigarettenprijzen. Hou bij het invoeren ook bij sigaretten rekening met invoerregels naar de EU. Je kunt de wijn kopen in de supermarkt, of na een bezoekje aan een van de Moldavische wijnkelders.  
+
Kopen moet je op de bazaars. De bazar in Chisinau met zijn grote zakken graan, opengesneden vruchten en uitgestalde varkenskoppen is bijzonder fotogeniek... al vindt overigens niet iedere Moldavier het prettig om op de foto te komen... best dus eerst eventjes vragen. Neem een Moldavische vriend of vriendin mee, dan kom je écht nog aan koopjes.
 +
 
 +
===Geld===
 +
De Moldavische munteenheid is de 'lei'. Ruwweg staat 16 lei gelijk aan een euro (2011). Voor je beeldvorming: een DVD'tje in de supermarkt kost 100 lei, een potje nagellak op de markt 10 lei, en een enkeltje met de bus in Chisinau 2 lei.  
 +
 
 +
Op de luchthaven en op drukke plaatsen in het centrum van Chisinau kun je geld wisselen bij wisselkantoren. Op diezelfde locaties vind je ook pinautomaten. Een deel (ruwweg een derde tot de helft) van deze automaten werkt ook met een Nederlandse 'wereldpas', in elk geval alle automaten van de Agroindbank [http://www.maib.md/en/start/]. Een enkele keer - bij toeristische trekpleisters - is het bij een winkel zelfs mogelijk om met je pinpas af te rekenen (bijvoorbeeld bij de wijnkelders van Milestii Mici). Reken er echter niet teveel op, en zorg altijd dat je voldoende contant geld achter de hand hebt.
 +
 
 +
===Kosten===
 +
De kosten zijn laag tot érg laag wanneer je je eten op de markt koopt en je kleding bij vrouwen die langs de kant van de straat staan. Voor een mooi Turks kostuum met een prachtig overhemd uit Polen en handgemaakte schoenen uit Turkije ben je 300 euro kwijt.  
  
Een leuke souvenirwinkel vind je aan de Boulevard Stefan cel Mare, vlakbij het kathedraalpark (Parcul Catedralei) en recht tegenover de McDonalds. Je kunt hier onder andere keramische vazen, Moldavische klederdracht en oude militaire hoofddeksels kopen.  
+
In winkelcentra en op toeristisch of westers uitziende plekken betaal je over het algemeen de hoofdprijs; ofwel net zoveel als in Nederland, of misschien zelfs een beetje meer.
 +
 
 +
Liefhebbers van wijn kunnen hun hart ophalen. Voor nog geen twee euro heb je al een goede wijn te pakken. Als je naar Nederland of België terugreist met het vliegtuig kun je de wijn niet in de handbagage meenemen, maar twee flessen drank in je koffer is zonder extra kosten toegestaan. 
 +
 
 +
===Corruptie===
 +
Kenmerkend voor Moldavië is de corruptie en de massale belastingontduiking. Belastingen zijn in Moldavië zeer hoog. Bedrijven keren aan hun werknemers daarom vaak legaal alleen het minimumloon uit, terwijl het resterende bedrag zwart wordt overhandigd. De overheid heeft daarom weinig budget voor het onderhouden van wegen en gebouwen, pensioenen voor ouderen, of voor het betalen van overheidspersoneel. De politie schijnt zo nu en dan zwart een zakcentje bij te verdienen met het aanhouden van buitenlanders wanneer die een kleine overtreding begaan. Probeer dus niet teveel de aandacht op je te vestigen wanneer er politie in de buurt is. Zoek geen oogcontact, maak geen foto's van hun (overigens zeer fotogenieke) politiewagen, en laat in hun bijzijn zeker niet merken dat je geen Moldavisch of Russisch spreekt.
 +
 
 +
==Zien==
 +
* Bezoek [[Hincu]], het bekendste klooster van Moldavië.
 +
* De een na grootste stad van Moldavië, [[Bălţi]], is een bezoekje waard. Er is een leuke voetgangerszone rond het centrale plein. Bekijk ook het oude deel van de stad.
 +
* Een andere mooie stad is [[Ungheni]], met meerdere mooie plekjes.
 +
 
 +
'''Capriana monastery''' - Zo'n 40 kilometer van Chisinau ligt een van de meest prominente kloosters van Moldavië. Elke ochtend gaan er meerdere busjes naartoe.
 +
 
 +
'''Soroca''' - Wordt ook wel de 'zigeunerhoofdstad van Moldavië' genoemd. De heuvel in het westen van de stad heeft verschillende versierde Roma-huizen. In de stad ligt ook een fort, gebouwd door de nationale held Stefanus III de Grote in 1499. Het was destijds een strategisch punt, als onderdeel van een keten van versterkte forten, die tot op de dag van vandaag nog langs de Nistru-rivier te vinden zijn, zowel in Moldavië als in de Oekraïne. Vijf kilometer ten zuiden van Soroca bevindt zich het monument 'Kaars van Dankbaarheid' (Lumânarea Recunoştinţei), een monument annex kapel die herinnert aan de vereniging van Bessarabië en Roemenië in 1918. Je kunt kunt het bijna 30 meter hoge object bereiken via een trap met 600 treden.
 +
 
 +
'''Tighina / Bender''' - Tighina (ook wel ''Bender'' genoemd) is de enige stad in Transnistrië aan de westkant van de Dnjestr. Ook in Tighina  bevindt zich een fort. Het is niet te bezichtigen, omdat het als militair trainingsterrein gebruikt wordt. Het beste uitzicht op het fort kun je krijgen vanaf de brug richting Tiraspol.
 +
 
 +
'''Tiraspol''' - Tiraspol is de hoofdstad van Transnistrië. Het heeft een aantal musea en een mooi park langs de rivier de Nistru.
 +
 
 +
'''Orheiul Vechi''' - Het klooster Orheiul Vechi is een van de bekendste toeristische plekjes van Moldavië. Het 13de eeuwse klooster, dat zich deels in een grot bevindt, ligt zo'n half uur rijden vanaf Chisinau. Er bevindt zich een klein museum, een restaurant en een hotel. Bel wel even vantevoren om te controleren of het open is. Eens per dag vertrekt er vanuit Chisinau een OV-busje richting het klooster. In de buurt zijn er verder nog grotten, maar die kun je beter niet zonder ervaren gids bezoeken. Langs het water bevinden zich ook nog de restanten van een Turks badhuis. 
 +
 
 +
'''Poesjkin Museum''' - Het huis waar de Russische dichter Pushkin leefde, toen hij van 1820 tot 1823 in ballingschap woonde, is te bezichtigen.
 +
 
 +
'''Chisinau Historisch Museum''' - Bezoek de tentoonstelling van het historisch museum in Chisinau.
 +
 
 +
'''Kathedraalpark''' - Het kathedraalpark ligt in het hart van Chisinau. In het park bevindt zich de geboortekathedraal, en in de kapel worden er regelmatig diensten gehouden. In het zuidwesten van het park staat een triomfboog, gebouwd in 1841.
 +
 
 +
'''Memorial Eternitate''' - Aan de rand van het centrum vind je een park dat dient als monument ter ere van de overwinning op het Sojvetleger in de Tweede Wereldoorlog. Er brandt tevens een eeuwige vlam, ter nagedachtenis van de onbekende soldaten die in die oorlog het leven lieten. Achter het monument bevindt zich een militaire en een burgerlijke begraafplaats.
 +
 
 +
 
 +
===Wijnkelders===
 +
Moldavië staat bekend om zijn wijnen. Door de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding is het de belangrijkste toeristentrekker van het land.
 +
 
 +
'''Cricova''' - De een na grootste wijnkelder van het land heeft een meer dan 120 kilometer lange ondergrondse autoroute. Het ligt 15 minuten rijden van Chisinau verwijderd en is populair bij toeristen. 373 22-277 378
 +
 
 +
'''Purcari''' - Een van de oudste wijnkelders van Moldavie. De wijn werd al gedronken door de Russische keizer Nicolaas de tweede, de Britse koning George V, en Koningin Victoria. De wijnkelder is in het bijzonder bekend vanwege de wijn Negru de Purcari. (+37322) 29 59 11
 +
 
 +
'''Milestii Mici''' - Met een meer dan 200 kilometer lange ondergrondse autoroute staat Milestii Mici genoteerd in het Guinness Book of Records als de grootste wijnkelder van de wereld. De wijnkelders zijn te bezoeken met je eigen auto (of busje). Heb je die niet, dan zou je het uitje kunnen boeken bij een lokaal bureau als onderdeel van een dagtocht. 373 22 382 333
 +
 
 +
 
 +
==Doen==
 +
'''Nationale Opera''' - bezoek een voorstelling van een van de beste balletgroepen van Oost Europa. Tijden en informatie vind je op hun website [www.nationalopera.md/index.php].
 +
 
 +
Wandelen door de parken van Chisinau.
  
 
==Eten==
 
==Eten==
Er zijn vele plekken waar je in Chisinau goed kunt eten. De prijzen varieren sterk; de moderne, hippe restaurants vragen prijzen die niet onderdoen voor die in het Westen.  
+
Kosten van eten zijn niet hoog. De kwaliteit van het eten is dat wel. Wijn is in Moldavië soms van superieure kwaliteit, alleen de bediening kan vaak erg langzaam verlopen.
  
* '''Andy's Pizza''' is een fastfoodketen die je door heel de stad vindt. Je krijgt er veel voor weinig. De kwaliteit varieert per vestiging en per gerecht.  
+
Gangbaar is een gerecht dat bestaat uit aardappels, (stoof)vlees en koolsalade. Typisch moldavisch is een combinatie van polenta (ofwel maismeelpuree), stoofvlees en creme fraiche, eventueel vergezeld van pittige geitenkaas.  
* '''La Placinte''' is een keten uit dezelfde stal als Andy's Pizza. Hier worden traditionele Moldavische gerechten geserveerd. Ook hier krijg je veel voor weinig, en de kwaliteit is over het algemeen goed.  
 
*<eat name="Pizza Celentano" alt="" address="str. Puskin" directions="" phone="" url="http://celentano.md/" hours="" price="" lat="" long="">Pizzaketen uit de Oekraïne</eat>
 
  
Winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen vind je her en der; in winkelstraten, als losse boetiekjes langs de straat, of in tunneltjes onder de weg door. Voor meer speciale artikelen kun je naar de supermarkt. Her en der vind je ook markten, of mensen die op de stoep hun spullen hebben uitgestald. Dat kan groente of fruit zijn, maar ook popcorn, honing of geitenkaas. Over het algemeen is het spul vers, veilig om te eten en soms zelfs beter dan wat je in de supermarkt haalt.  
+
==Uitgaan==
 +
Het uitgaansleven is gezellig en er zijn o.a in Chisinau genoeg mogelijkheden om gezellig te stappen tegen redelijke tarieven. Begin oktober vindt het wijnfeest plaats.  
  
Voor vers fruit en groente kun je het beste naar de markt. De bekendste markt is wellicht de Piata Centrala (trolleylijn 1, 4 en 8. De markt ligt ingeklemd tussen twee zijstraten van de Boulevard Stefan cel Mare, tussen halte Str. Armeneasca en halte Str. Tighina. [http://www.mappedtravel.com/chisinau/interactive-city-map.php#642]). De meeste spullen zijn lokaal geproduceerd, al zijn er ook genoeg verkopers die geimporteerde waar aan de man proberen te brengen. Meestal zijn dit dan sinaasappels, bananen, granaatappels of andere tropische vruchten. Koop vlees en zuivel daarentegen liever in de supermarkt of in winkels. De kwaliteit is beter, en de prijzen zijn ongeveer gelijk.  
+
==Overnachten==
 +
Een hotel huren is in de hoofdstad Chisinau prijzig, en vergelijkbaar met of zelfs duurder dan hotels van vergelijkbare kwaliteit in West-Europa. Hou rekening met 100 euro per kamer per nacht. Wie kennissen in Moldavië heeft kan vrij goedkoop een appartement huren, ook per nacht. Ook schijnen er tegenwoordig ook backpackershotels te zijn, waar je voor 10 a 20 euro p.p. kunt overnachten. Voor wie met de tent op pad wil: in heel Moldavië is één camping.  
  
==Dranken==
+
==Werken==
* '''Wijn''' - Moldavische wijn wordt gerekend tot de beste van Oost Europa. In restaurants kun je in de regel alleen lokale wijnen kopen, maar wel meteen diegenen van hoge kwaliteit. Een van de beste wijnen van Moldavië is van het type "Negru de Purcari".
 
  
* '''Bier''' - Moldavisch bier (om precies te zijn pilsener) is goed. Het bekendste merk is 'Bere Chisinau', waarvan je op verschillende plaatsen in de stad reclame tegenkomt. Gek genoeg lijken de hippere Moldaviërs er zelf een beetje op neer te kijken. De moderne restaurants adverteren er niet mee, en in de minibar van je hotelkamer tref je waarschijnlijk een flesje Heineken aan. Waardoor je onvermijdelijk toch even een wandelingetje langs de supermarkt moet maken.
 
  
===Clubs===
+
==Leren==
 +
De universiteiten van Moldavië behoren tot de goedkoopste in de regio. Ze trekken daardoor verhoudingsgewijs veel studenten uit arabische landen.
  
Er zijn meer dan 40 nachtclubs in Chisinau, en het uitgaansleven schijnt in de hoofdstad een aanrader te zijn.  
+
==Veiligheid==
 +
Over het algemeen is het er betrekkelijk veilig. In ieder geval veel veiliger dan in Roemenië. Ook hoef je normaal gesproken niet bang te zijn dat je te weinig wisselgeld terug krijgt. Let wel op dat soms als het elektriciteitsbedrijf zijn rekeningen weer eens niet betaald heeft of als de stad waarin je verblijf zijn rekening niet aan het elektriciteitsbedrijf heeft voldaan, pardoes het licht uitgaat. Ook op straat. Dan sta je in het donker en kun je beter niet op donkere plekken gaan staan of lopen.
 +
 
 +
Reizigers wordt sowieso ontraden om na zonsondergang over de weg te reizen, gezien de vaak slechte conditie van de wegen en (buiten de steden) het gevaar van onverlichte weggebruikers (bijv. paard en wagen). Op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken vind je een reisadvies [http://www.minbuza.nl/reizen-en-landen/overview/m/moldavi.html].
 +
 
 +
==Gezondheid==
 +
Tuberculose komt voor. Inentingen zijn echter niet nodig, hoewel een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A wordt aanbevolen. In Chisinau zijn enkele grote ziekenhuizen, daarbuiten zijn de medische voorzieningen vrij beperkt.
 +
 
 +
==Respect==
 +
Voor de ouderen is meer respect dan in Nederland. Het opstaan voor een ouder iemand in de bus is vanzelfsprekend.
 +
 
 +
Wanneer je als vrouw een kerk gaat bezoeken (als toerist of als kerkganger), neem dan een sjaaltje of iets dergelijks mee, wat je als provisorische hoofddoek om je hoofd kunt knopen wanneer je de kerk binnenkomt. Dit geldt zowel voor Oosters-orthodoxe als voor pinkster- of baptistenkerken, al zijn ze er bij de laatste twee wat makkelijker in
 +
 
 +
==Feestdagen==
 +
===Moldavië===
 +
In Moldavië hanteert men de volgende feestdagen:
 +
* Nieuwjaar: 1 januari
 +
* Vrouwendag: 8 maart
 +
* Dag van de Arbeid: 1 mei
 +
* Dag van de Overwinning (1945): 9 mei
 +
* Onafhankelijkheidsdag: 27 augustus
 +
* Dag van de Taal (Limba Noastra): 31 augustus
 +
 
 +
Daarnaast worden ook een aantal christelijke feestdagen gevierd: Doordat de Oosters-orthodoxe kalender afwijkt van de Rooms-katholieke kalender, vallen de christelijke feestdagen één a twee weken later dan in West-Europa.
 +
 
 +
* Kerstmis (orthodox): 7-9 januari
 +
* Nieuwjaar (orthodox): 14 januari
 +
* Goede vrijdag: (variabel)
 +
* Pasen (2 en 3 dagen na Goede vrijdag)
 +
 
 +
Verder wordt er jaarlijks op een andere dag 'herdenkingsdag' (Pastele Blajinilor) gevierd, en heeft elke stad zijn eigen feestdag. Voor Chisinau valt deze op 14 oktober.  
 +
 
 +
===Transnistrië===
 +
In Transnistrië wijken de feestdagen licht af.
 +
Extra feestdagen zijn:
 +
* Dag der Verdedigers van het Moederland: 23 februari
 +
* Dag van de Oktoberrevolutie: 7 november
 +
* Dag van de grondwet: 24 december
 +
* Kerstmis (rooms-katholiek): 25 december
  
==Overnachten==
+
Gewijzigde feestdagen zijn:
===Goedkoop===
+
* Orthodox nieuwjaar wordt niet gevierd.
Als je goed zoekt, kun je voor minder dan 15 euro per nacht in Chisinau verblijven. Je hebt dan wel een klein kamertje in een hostel, of slaapt op een slaapzaal in een jeugdherberg [http://www.hostelworld.com/findabed.php/ChosenCity.Chisinau/ChosenCountry.Moldova].
+
* Herdenkingsdag: 1 dag later dan in de rest van Moldavië
 +
* Dagen van de arbeid: Zowel 1 als 2 mei
 +
* Dag van de onafhankelijkheid: 2 september
  
Enkele specifieke locaties:
+
==Vertegenwoordiging==
* <sleep name="Chisinau Hostel" alt="" address="5/4 Arborilor str." directions="" phone="+373 60079998, +373 697 11 918" url="http://www.chisinau-hostel.com" checkin="12:00 's middags" checkout="11:00 's ochtends" price="€ 9-13" lat="" long="" email="[email protected].com" fax="">Net hotel met vriendelijk personeel. </sleep>
+
Nederlandse ambassade (in Oekraïne):
 +
:Kontraktova Ploshcha 7
 +
:01901 Kiev
 +
:Tel. +380 44 490 82 00
 +
:Open: ma t/m vr van 9-13 en van 14-17 uur.
 +
:http://www.netherlands-embassy.com.ua
 +
:Visa Application Centre
 +
:60, Frunze Str., Kyiv 04080
 +
:Tel. + 38 044 594 12 65
 +
:Fax: + 38 044 594 57 12
 +
:http://www.netherlandsvac-ua.com
  
*<sleep name="Central Youth Hostel" alt="" address="Pruncul 6, Apartment 1" directions="" phone="" url="" checkin="13:00" checkout="11:00" price="vanaf 135 MDL" lat="" long="">Het goedkoopste hostel van Chisnau: 135 MDL/per nacht voor een bed op slaapzaal voor zes personen. 50 MDL borg voor de sleutel. Er is een badkamer met eeen douche. Het gezin dat het hotel uitbaat, woont er zelf ook. Het is redelijjk rumoerig, en de muren zijn dun. Maargoed, voor de prijs mag je ook niet klagen. Er is beperkt warm water. </sleep>
+
Nederlands consulaat:
 +
:Nicolea Iorga 18
 +
:2012 Chisinau
 +
:Tel. +373 22 23 89 94
 +
:Open: ma t/m do van 9-16.30 uur en vr van 9-15 uur.
  
===Gemiddeld===
+
Moldavische ambassade:
* '''Hotel Cosmos''', [http://hotel-cosmos.com]. Schone kamers, vriendelijke staf, waarvan er een deel Engels spreekt. Kamer vanaf 39 euro per nacht voor twee personen (2011). Het hotel oogt van buiten als een ouderwets sovjethotel, en trekt daarom niet zoveel gasten. De waterdruk op de kamers hoger dan de begane grond wilde in het verleden nog wel eens wegvallen. Niet bekend of dat nu nog steeds zo is.
+
:F.D. Rooseveltlaan 57
* '''Hotel Luna''', [http://hotel-lunalux.com] Aardig hotel met comfortabele kamers en een goede service. Kosten ronde de 80 euro per nacht
+
:1050 Brussel (Elsene)
* '''Hotel Edem''', [http://business.md/en/company/1311/edem-hotel] een vrij nieuw hotel met comfortabele kamers en een zwembad. Prijzen vanaf 60 euro per nacht. 
+
:Tel. +32 2 732 96 59
* '''Hotel Stella De Lux''', [http://hotel-stella.md] een klein hotel dat 50 euro per nacht kost. Nogal kleine en spartaanse kamers (waarvan sommige zonder raam). Weinig service en gasten zijn niet welkom.
+
:Open: ma t/m vr van 9-13 en van 14-18 uur.
* '''Hotel Vila IRIS''', [http://vilairis.allmoldova.com] een klein, leuk hotel met comfortabele kamers en redelijke prijzen. Rond de 50 euro per nacht. Inbegrepen is ontbijt, wifi, parkeerplaats en wasservice.  
 
* '''Hotel Villa Muntenia''', [http://villa-muntenia.md] een gezellig en gastvrij hotel dat lage prijzen biedt en goede service. Prijzen vanaf 40 euro per nacht. Hierin zit ontbijt, internet, tv, parkeerplaats en wasservice.
 
*<sleep name="Hotel Bella Donna" alt="" address="9, Bucuresti street" directions="" phone="+373 22 54 82 07" url="http://hotelbelladonna.md" checkin="" checkout="" price="€60" lat="" long="">Nieuw hotel met comfortabele kamers en vriendelijke bediening. De prijzen zijn laag, vanaf 50 euro per kamer, inclusief ontbijt, wifi en tv. </sleep>
 
  
===Duur===
+
==Nuttig==
* '''Hotel Jumbo''', [http://www.hotel-jumbo.com/?Language=eng] Strada Decebal 23. Een goed, nieuw en comfortabel viersterrenhotel met nette kamers, goede bedden, wifi en tv. Ook met goed restaurant. Vlakbij winkelcentrum Jumbo, recht tegenover het park Valea Trandafirilor en vlakbij een bushalte, waarmee je met meerdere bussen direct naar het stadscentrum kunt. Kamers vanaf 100 euro.
+
* Lokale voltage is 230 volt, en men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland
* '''Hotel VisPas''', [http://vispas.com/]. Een gezellig viersterrenhotel, op ongeveer 15 minuten lopen vanaf het centrum. Het heeft een goed restaurant met redelijke prijzen: een maaltijd inclusief drank kost ongeveer 300 lei.  
+
* Je hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn na vertrek.
* '''Club Royal Park 5* Hotel''', [http://clubroyalpark.md].
+
* Het tijdsverschil met West-Europa is 1 uur. Men houdt zich ook aan de zomer- en wintertijd.  
* '''Jolly Alon Hotel 4* ''', [http://jollyalon.com]. Een leuk hotel in het hart van de stad, aan een rustige straat. Het hotel heeft speciaal voor gasten ook ook een fitnesscentrum.
 
* '''Leogrand Hotel & Conventions Center 4*''', [http://leograndhotels.com](voorheen het Dedeman Grand Hotel)
 
* '''Flowers Hotel 4*''', een erg deftig doch klein hotel (18 kamers), vlakbij de luchthaven. Zeer goede service, lekker eten, zeer grote kamers en comfortabele bedden. Tel: (+373 22) 210-822 - for reservations.
 
* '''Prezident Hotel 5*''', vijfsterrenhotel
 
* '''Manhattan Hotel''', [http://www.manhattan-hotel.md/en/page/12]. Viersterrenhotel, geopend begin 2010.
 
* '''Weekend Boutique Hotel 5*''', [http://www.weekend-boutique-hotel.com/en/hotel-moldova-chisinau]. Bevindt zich in het hart van Chisinau. Modern interieur dat aangenaam verrast.  
 
  
==Contact==
 
* Ambulance - 903
 
* Politie - 902
 
* Brandweer - 901
 
* Gascentrale - 904
 
* Alarmnummer - 112                                 
 
  
==Veiligheid==
 
Gebruik je verstand. Niet overal is straatverlichting, dus afhankelijk van waar je 's nachts verblijft kan een zaklampje handig zijn.
 
  
Laat jezelf in het nachtleven niet oplichten.
+
==Handige websites==
 +
* Toeristische informatie: http://turism.gov.md, toeristische informatie onder het kopje 'Turismul în Republica Moldova', helaas vooralsnog niet in het Engels
  
Corruptie door politie, gericht op buitenlanders, schijnt nog wel eens voor te komen. Voor een onbenullig feitje kun je gearresteerd worden, met het moeten betalen van een flink bedrag aan smeergeld als gevolg. In zo'n geval is het handig dat je een kopie van je paspoort hebt, en het telefoonnummer van je ambassade. Zorg er in elk geval dat je als buitenlander niet teveel opvalt, en maak geen oogcontact met de politie. 
+
==Bronvermelding==
 +
* [http://www.anwb.nl/bestemmingen/landeninformatie/vakantie/bestemmingIndex.html?btiId=BTI_40 Landeninformatie Moldavië], ANWB
  
  
 
{{Str}}
 
{{Str}}
{{IsIn|Republiek_Moldavië}}
 
  
 +
{{Navigatie Landen van Europa}}
 +
{{Navigatie Werelddelen}}
 +
 +
{{IsIn|Balkan}}
 +
 +
[[WikiPedia:Moldavië (land)]]
 +
[[Dmoz:Europa/Moldavië/]]
  
[[de:Chisinau]]
 
[[en:Chişinău]]
 
[[eo:Kiŝinevo]]
 
[[fi:Chişinău]]
 
[[fr:Chisinau]]
 
[[hu:Chişinău]]
 
[[pl:Kiszyniów]]
 
[[sv:Chişinău]]
 
[[wts:Category:Chişinău]]
 
  
  
[[WikiPedia:Chişinău]]
+
[[ca:Moldàvia]]
[[World66:europe/moldova/chisinau]]
+
[[de:Moldawien]]
 +
[[en:Moldova]]
 +
[[eo:Moldavio]]
 +
[[es:Moldavia]]
 +
[[fi:Moldova]]
 +
[[fr:Moldavie]]
 +
[[hu:Moldova]]
 +
[[it:Moldovia]]
 +
[[ja:モルドバ]]
 +
[[pl:Mołdawia]]
 +
[[pt:Moldávia]]
 +
[[ro:Republica Moldova]]
 +
[[ru:Молдавия]]
 +
[[sv:Moldavien]]
 +
[[wts:Category:Moldova]]

Versie van 22 dec 2012 om 10:20

Locatie
noframe
Vlag
Md-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Chişinău
Regering republiek
Munt Moldavische leu (MDL)
Oppervlakte 33.843 km 2
Bevolking 4.455.421 (geschat juli 2006)
Taal Moldavisch (officieel, zo goed als het zelfde als Roemeens), Russisch, Gagauz (een Turks dialect)
Religie Oosters Orthodox 98%, Joods 1,5%, Baptist en anders 0,5%
Elektriciteit 230V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +373
Internet TLD .md
Tijdzone UTC+2


Voor de (aangrenzende) provincie in Roemenië, zie Moldavië (Roemenië)

Moldavië is een land in het oosten van Europa, gelegen tussen Roemenië en Oekraïne.

Regio's

 • Transnistrië is een van de laatste echte communistische bolwerken ter wereld

Steden

Andere bestemmingen

Info

De Republiek Moldavië is een jong land, en bestaat met haar huidige landsgrenzen sinds 1991. Hiervoor was het decennia lang onderdeel van de Sovjet-Unie. De hoofdstad Chişinău ligt in het midden van het land. De landstaal is Moldavisch (een taal die weinig verschilt van het Roemeens), gebaseerd op het Latijnse alfabet. Het Russisch, alsook het Cyrillisch alfabet, worden echter ook veel gebruikt.

Landsgrenzen zijn in het verleden vaak verschoven, en binnen de huidige grenzen bevinden zich meerdere ethniciteiten. De verschillende bevolkingsgroepen kunnen elkaar niet altijd even goed luchten. Dit leidde in 1994 nog tot een ethnisch conflict, waarbij de provincie Transnistrië in het oosten van het land zich eenzijdig onafhankelijk verklaarde. Het land wordt door geen enkel land ter wereld erkend, maar krijgt steun vanuit Rusland waardoor de situatie onoplosbaar lijkt. Het heeft een eigen president een eigen monetair systeem en is het enige gebied in Europa waarvan je kunt zeggen dat het nog een een communistisch systeem heeft, volgens het model van de oude Sovjet-Unie.

Transnistrië heeft zich tot een vrijplaats ontwikkeld waarvan sommigen zeggen dat het een rovershol is. Omdat Moldavië Transnistrië niet erkent als onafhankelijke staat, controleert het ook de interne grens niet. Het is voor Moldavië haast onmogelijk om de buitengrens van Transnistrië met de Oekraïne te controleren. Het gevolg is ongecontroleerde in- en uitvoer naar Transnistrië en dus Moldavië. Men gaat er van uit dat in Transnistrië illegale wapenfabrieken staan die wapens leveren aan een ieder die ervoor betaalt. De grootste wapenopslag van de voormalige Sovjet-Unie staat toevalligerwijs ook in Transnistrië.

Geschiedenis

In de 14e eeuw maakte het huidige Moldavië deel uit van het gelijknamige vorstendom, dat in de 16e eeuw door de Osmanen werd veroverd. In 1812 werd het oostelijke deel bij het tsaristische Rusland gevoegd. In 1918 werd dit gebied een Sovjet-republiek. In 1947 werd het westelijke deel eraan toegevoegd. In 1991 verklaarde Moldavië zich onafhankelijk.

Toerisme

Toeristisch gezien is Moldavië onderontwikkeld. De bevolking is vaak nog niet zo gewend aan toeristen, en zeker in de dorpjes word je - in eerste instantie - vreemd aangekeken wanneer je hen komt bezoeken, en ook nog eens geen Moldavisch of Russisch spreekt.

Moldavië is geen standaard toeristenbestemming, dus wie met een groepsreis naar Moldavië wil, zal de meer avontuurlijke organisaties moeten langsgaan. In 2013 is dit in elk geval het Nederlandse Djoser en het Belgische Joker. Reisgidsen over Moldavië zijn er nauwelijks (niet in het Nederlands, beperkt in het Engels), en zelfs in de hotels ter plaatse is ook geen toeristische informatie te vinden. Als je echter een beetje avontuurlijk bent ingesteld, geïnteresseerd bent in wat het land allemaal te bieden heeft, en het niet erg vindt om uitstapjes ter plekke te regelen bij lokale bureautjes (of op de bonnefooi, en met een beetje hulp van de snelle internetverbinding in je hotel), dan kun je je in Moldavië goed een weekje vermaken.

Het wijnfestival in oktober is een aantrekkelijke gelegenheid voor een bezoek aan Moldavië. Hou je van het bezoeken van steden of van wandelen in de natuur, dan kun je het beste in de lente of de zomer komen.

Economie

Een gemiddelde arbeider verdient in Moldavië rond de $120 in de maand voor volle werkdagen met redelijk veel uren.

De meerderheid van de beroepsbevolking werkt in de landbouw. Moldavië stond ooit bekend als "de tuin" van de SovjetUnie. Door boycots vanuit Rusland sinds de onafhankelijkheid in 1991, is de belangrijkste afnemer van Moldavische produkten grotendeels weggevallen. Voor de export zijn op dit moment onder andere de teelt van tabak en de produktie van wijn belangrijk. In de zware industrie overheerst vooral de machinebouw.

Op het platteland wonen vooral ouderen, al dan niet met inwonende kleinkinderen. Jongvolwassenen trekken weg naar de stad of over de landsgrenzen op zoek naar een inkomen. Een aanzienlijk percentage van de bevolking werkt regelmatig in het buitenland. Volgens schattingen van de Moldavische overheid wordt er door werkenden vanuit het buitenland meer geld naar huis gestuurd dan de hele begroting van de republiek. Een deel emigreert zelfs volledig. Onderzoek van de BBC naar de 7 miljoenste wereldburger (oktober 2011) [1] wees uit dat Moldavië op dat moment het snelst krimpende land ter wereld was, om precies te zijn gemiddeld 106 personen per dag.

Religie

De belangrijkste religie in Moldavië is Oosters-Orthodox (98%). Wil je als vrouw een kerk bezoeken, neem dan een sjaaltje of hoofddoek mee, om je hoofd mee te bedekken wanneer je binnentreedt.

Klimaat

Moldavië heeft een landklimaat; koude winters, milde lentes en herfst, en warme tot hete zomers. Vroeg in de lente (tot half mei) bestaat kans op lage temperaturen en mogelijk zelfs sneeuwbuien. In de winter zijn de temperaturen relatief mild, vooral in de kuststreken. In de zomer heeft hoofdstad Chisinau een gemiddelde dagtemperatuur van 32 graden.

Landschap

Het land is geheel ingesloten door Roemenië en de Oekraïne. Het bestaat voornamelijk uit glooiende heuvels (tot 400 meter), doorsneden door rivierdalen. Het grootste deel van het land wordt ingenomen door akkerland. Hier en daar staan enkele loofbossen. De grond is er bovengemiddeld vruchtbaar en biedt veel perspektieven voor akkerbouw.

Wijn

Moldavië heeft de grootste wijnkelders ter wereld, die naar eigen zeggen prima de competitie aankan met de beste wijnen uit Frankrijk. Zelfs Herman Göring had zijn wijncollectie in Moldavië opgeslagen.

Arriveren

Algemeen

Inwoners van de EU hebben voor Moldavië geen visum nodig. Zonder registratie kun je er maximaal 90 dagen verblijven, binnen een periode van een half jaar.

Wanneer je vanuit de Oekraïne komt, let dan op waar je de grens met Moldavië oversteekt. Het kan riskant zijn om binnen te komen in het oostelijk deel van Moldavië, Transnistrië. De laatste jaren (2010) zijn er minder problemen, maar het kan nog steeds zo nu en dan gebeuren dat je als buitenlandse toerist steekpenningen moet betalen om het gebied door te reizen. Verder is er geen controle aan de grens tussen Transnistrië en (de rest van) Moldavië, omdat Moldavië het gebied niet als onafhankelijke staat beschouwt. Het zou problemen kunnen geven wanneer je Moldavië weer wilt verlaten, en je geen aankomst-stempeltje in je paspoort kunt laten zien.

Per Vliegtuig

Naar Chisinau:

 • Via München met Lufthansa [2]; ongeveer 350 euro voor een retourtje vanaf Amsterdam
 • Via Boedapest o.a. met Malev [3] en eventueel Air Moldova
 • Via Wenen met Austrian Airlines [4]
 • Via Riga met Air Baltic [5]

Het vliegveld van Chisinau ligt dicht bij de stad (circa 15 km); per auto of Openbaar Vervoer naar het centrum kan in circa 30 minuten.

Per Trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [6].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [7].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

De treinen zijn goedkoop maar langzaam. De heenreis vanaf Amsterdam duurt zo'n 45 tot 58 uur, afhankelijk van het gekozen tijdstip. Je moet 3 tot 9 keer overstappen.

Vanuit Boekarest vertrekt iedere avond een nachttrein. Deze houdt onderweg stil omdat de breedte van het spoor in de voormalige Sovjet Unie verschilde van de Europese spoorbreedte in Roemenië. Moldavië heeft nog de Sovjet-breedte. aan de grens kun je in de trein blijven zitten maar worden de wielen gewisseld. De trein rijdt op sommige stukken tergend langzaam waardoor de hele reis van een paar honderd kilometer zo'n 10 uur duurt. Maar het is goedkoop en het is een belevenis!

Per Auto

Met de auto is het goed te doen naar Moldavië. De afstand is ongeveer 2150 km tot aan Chisinau, wanneer je via Duitsland, Polen en Oekraïne rijdt. Tot en met Oekraïne zijn de wegen goed. Vanaf de Moldavische grens zijn de wegen over het algemeen slecht. Hou er ook rekening mee dat de groene verzekeringskaart in Moldavië geen dekking heeft. Je wordt hiervan bij het verlaten van de Oekraïense grens naar Moldavië op de hoogte gebracht en kunt jezelf dan tegen een redelijke vergoeding extra verzekeren voor de periode dat je in Moldavië verblijft. Hou je goed aan de verkeersregels, want daar zijn ze in Moldavië erg alert op. Met name bij mensen met een buitenlands kenteken.

De route voor de terugweg vanuit Moldavië naar Nederland is ook af te leggen via Roemenië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland. Hou ook in Roemenië rekening met slechte wegen. Ze kunnen de reistijd aanzienlijk verlengen.

Per Bus

Er rijden dagelijks bussen vanuit Boekarest naar Chisinau. Deze bussen vertrekken vanaf het Filaret plein. De tijden staan niet vast en de enige manier om er achter te komen, is rond te hangen op het Filaret plein. De kosten voor een enkele busreis zijn 20 euro.

Eurolines [8] rijdt naar Chisinau vanuit (onder andere) Italië, Spanje en Duitsland.

Per Boot

Rondreizen

Vanuit de hoofdstad kun je het land verkennen per bus. Chisinau is het centrale punt waar de busjes naar de verschillende gebieden samenkomen. Er zijn drie grote busstations in de hoofdstad, waarvandaan elke stad of dorp van enige betekenis te bereiken is. Mini-busjes met plek voor 10 tot 15 personen zijn het snelst, de grotere bussen rijden over het algemeen wat voorzichtiger en zijn daardoor een stuk langzamer.

Binnen Chisinau en de andere grotere steden kun je jezelf het handigste per bus of minibus verplaatsen. Het is makkelijk, ze rijden doorgaans frequent en ze zijn een stuk goedkoper dan een taxi. In de trolleybus in Chisinau betaal je aan de conducteur, die na elke halte langsloopt bij iedereen die nieuw is ingestapt. In de mini-busjes betaal je bij binnenkomst, of geef je het geld door naar voren nadat je bent gaan zitten.

Reizen met een eigen auto zou ook kunnen. Op een stuk van de E531 dat door een natuurreservaat loopt en zeer goed bereidbaar is, zijn de wegen redelijk tot slecht onderhouden. Maar het land is klein, dus alles is toch nog in een paar uur te bereiken.

Taal

De officiële landstaal is Moldavisch, een taal die weinig afwijkt van het Roemeens. Daarnaast wordt ook het Russisch gebruikt, als eerste of als tweede taal.

Afhankelijk van de ethnische groep die je spreekt (en het gebied waar je je bevindt), kan het overigens gebeuren dat mensen je niet in het Moldavisch te woord willen of kunnen staan. Zo kent Moldavië een kleine van oorsprong Turkse bevolkingsgroep met een eigen taal (Gagaoezisch), en ten oosten van de rivier de Dnjestr, in de regio Trans-Nistrië, wordt Russisch en Oekraïens gesproken.

Engels, en in mindere mate Frans, zijn op scholen de populairste buitenlandse talen. De hoofdstad hangt vol met reclameborden die vragen of je naar Canada komt emigreren, dus dat zal wel met elkaar samenhangen... Wanneer je geen Roemeens of Russisch spreekt, kun je je in Chisinau met het Engels voldoende redden. Bij de meer westers uitziende restaurants (La Taifas, Beerhouse, Bierplatz) en hotels (Jumbo) is er altijd wel iemand aanwezig die voldoende Engels spreekt. Men lijkt het overigens ook niet erg te vinden als je met handen en voeten werkt, zolang je het ijs maar weet te breken met een paar standaardwoorden Moldavisch (zoals 'goedemorgen', 'dank u', 'ja' en 'nee').

Kopen

Kopen moet je op de bazaars. De bazar in Chisinau met zijn grote zakken graan, opengesneden vruchten en uitgestalde varkenskoppen is bijzonder fotogeniek... al vindt overigens niet iedere Moldavier het prettig om op de foto te komen... best dus eerst eventjes vragen. Neem een Moldavische vriend of vriendin mee, dan kom je écht nog aan koopjes.

Geld

De Moldavische munteenheid is de 'lei'. Ruwweg staat 16 lei gelijk aan een euro (2011). Voor je beeldvorming: een DVD'tje in de supermarkt kost 100 lei, een potje nagellak op de markt 10 lei, en een enkeltje met de bus in Chisinau 2 lei.

Op de luchthaven en op drukke plaatsen in het centrum van Chisinau kun je geld wisselen bij wisselkantoren. Op diezelfde locaties vind je ook pinautomaten. Een deel (ruwweg een derde tot de helft) van deze automaten werkt ook met een Nederlandse 'wereldpas', in elk geval alle automaten van de Agroindbank [9]. Een enkele keer - bij toeristische trekpleisters - is het bij een winkel zelfs mogelijk om met je pinpas af te rekenen (bijvoorbeeld bij de wijnkelders van Milestii Mici). Reken er echter niet teveel op, en zorg altijd dat je voldoende contant geld achter de hand hebt.

Kosten

De kosten zijn laag tot érg laag wanneer je je eten op de markt koopt en je kleding bij vrouwen die langs de kant van de straat staan. Voor een mooi Turks kostuum met een prachtig overhemd uit Polen en handgemaakte schoenen uit Turkije ben je 300 euro kwijt.

In winkelcentra en op toeristisch of westers uitziende plekken betaal je over het algemeen de hoofdprijs; ofwel net zoveel als in Nederland, of misschien zelfs een beetje meer.

Liefhebbers van wijn kunnen hun hart ophalen. Voor nog geen twee euro heb je al een goede wijn te pakken. Als je naar Nederland of België terugreist met het vliegtuig kun je de wijn niet in de handbagage meenemen, maar twee flessen drank in je koffer is zonder extra kosten toegestaan.

Corruptie

Kenmerkend voor Moldavië is de corruptie en de massale belastingontduiking. Belastingen zijn in Moldavië zeer hoog. Bedrijven keren aan hun werknemers daarom vaak legaal alleen het minimumloon uit, terwijl het resterende bedrag zwart wordt overhandigd. De overheid heeft daarom weinig budget voor het onderhouden van wegen en gebouwen, pensioenen voor ouderen, of voor het betalen van overheidspersoneel. De politie schijnt zo nu en dan zwart een zakcentje bij te verdienen met het aanhouden van buitenlanders wanneer die een kleine overtreding begaan. Probeer dus niet teveel de aandacht op je te vestigen wanneer er politie in de buurt is. Zoek geen oogcontact, maak geen foto's van hun (overigens zeer fotogenieke) politiewagen, en laat in hun bijzijn zeker niet merken dat je geen Moldavisch of Russisch spreekt.

Zien

 • Bezoek Hincu, het bekendste klooster van Moldavië.
 • De een na grootste stad van Moldavië, Bălţi, is een bezoekje waard. Er is een leuke voetgangerszone rond het centrale plein. Bekijk ook het oude deel van de stad.
 • Een andere mooie stad is Ungheni, met meerdere mooie plekjes.

Capriana monastery - Zo'n 40 kilometer van Chisinau ligt een van de meest prominente kloosters van Moldavië. Elke ochtend gaan er meerdere busjes naartoe.

Soroca - Wordt ook wel de 'zigeunerhoofdstad van Moldavië' genoemd. De heuvel in het westen van de stad heeft verschillende versierde Roma-huizen. In de stad ligt ook een fort, gebouwd door de nationale held Stefanus III de Grote in 1499. Het was destijds een strategisch punt, als onderdeel van een keten van versterkte forten, die tot op de dag van vandaag nog langs de Nistru-rivier te vinden zijn, zowel in Moldavië als in de Oekraïne. Vijf kilometer ten zuiden van Soroca bevindt zich het monument 'Kaars van Dankbaarheid' (Lumânarea Recunoştinţei), een monument annex kapel die herinnert aan de vereniging van Bessarabië en Roemenië in 1918. Je kunt kunt het bijna 30 meter hoge object bereiken via een trap met 600 treden.

Tighina / Bender - Tighina (ook wel Bender genoemd) is de enige stad in Transnistrië aan de westkant van de Dnjestr. Ook in Tighina bevindt zich een fort. Het is niet te bezichtigen, omdat het als militair trainingsterrein gebruikt wordt. Het beste uitzicht op het fort kun je krijgen vanaf de brug richting Tiraspol.

Tiraspol - Tiraspol is de hoofdstad van Transnistrië. Het heeft een aantal musea en een mooi park langs de rivier de Nistru.

Orheiul Vechi - Het klooster Orheiul Vechi is een van de bekendste toeristische plekjes van Moldavië. Het 13de eeuwse klooster, dat zich deels in een grot bevindt, ligt zo'n half uur rijden vanaf Chisinau. Er bevindt zich een klein museum, een restaurant en een hotel. Bel wel even vantevoren om te controleren of het open is. Eens per dag vertrekt er vanuit Chisinau een OV-busje richting het klooster. In de buurt zijn er verder nog grotten, maar die kun je beter niet zonder ervaren gids bezoeken. Langs het water bevinden zich ook nog de restanten van een Turks badhuis.

Poesjkin Museum - Het huis waar de Russische dichter Pushkin leefde, toen hij van 1820 tot 1823 in ballingschap woonde, is te bezichtigen.

Chisinau Historisch Museum - Bezoek de tentoonstelling van het historisch museum in Chisinau.

Kathedraalpark - Het kathedraalpark ligt in het hart van Chisinau. In het park bevindt zich de geboortekathedraal, en in de kapel worden er regelmatig diensten gehouden. In het zuidwesten van het park staat een triomfboog, gebouwd in 1841.

Memorial Eternitate - Aan de rand van het centrum vind je een park dat dient als monument ter ere van de overwinning op het Sojvetleger in de Tweede Wereldoorlog. Er brandt tevens een eeuwige vlam, ter nagedachtenis van de onbekende soldaten die in die oorlog het leven lieten. Achter het monument bevindt zich een militaire en een burgerlijke begraafplaats.


Wijnkelders

Moldavië staat bekend om zijn wijnen. Door de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding is het de belangrijkste toeristentrekker van het land.

Cricova - De een na grootste wijnkelder van het land heeft een meer dan 120 kilometer lange ondergrondse autoroute. Het ligt 15 minuten rijden van Chisinau verwijderd en is populair bij toeristen. 373 22-277 378

Purcari - Een van de oudste wijnkelders van Moldavie. De wijn werd al gedronken door de Russische keizer Nicolaas de tweede, de Britse koning George V, en Koningin Victoria. De wijnkelder is in het bijzonder bekend vanwege de wijn Negru de Purcari. (+37322) 29 59 11

Milestii Mici - Met een meer dan 200 kilometer lange ondergrondse autoroute staat Milestii Mici genoteerd in het Guinness Book of Records als de grootste wijnkelder van de wereld. De wijnkelders zijn te bezoeken met je eigen auto (of busje). Heb je die niet, dan zou je het uitje kunnen boeken bij een lokaal bureau als onderdeel van een dagtocht. 373 22 382 333


Doen

Nationale Opera - bezoek een voorstelling van een van de beste balletgroepen van Oost Europa. Tijden en informatie vind je op hun website [www.nationalopera.md/index.php].

Wandelen door de parken van Chisinau.

Eten

Kosten van eten zijn niet hoog. De kwaliteit van het eten is dat wel. Wijn is in Moldavië soms van superieure kwaliteit, alleen de bediening kan vaak erg langzaam verlopen.

Gangbaar is een gerecht dat bestaat uit aardappels, (stoof)vlees en koolsalade. Typisch moldavisch is een combinatie van polenta (ofwel maismeelpuree), stoofvlees en creme fraiche, eventueel vergezeld van pittige geitenkaas.

Uitgaan

Het uitgaansleven is gezellig en er zijn o.a in Chisinau genoeg mogelijkheden om gezellig te stappen tegen redelijke tarieven. Begin oktober vindt het wijnfeest plaats.

Overnachten

Een hotel huren is in de hoofdstad Chisinau prijzig, en vergelijkbaar met of zelfs duurder dan hotels van vergelijkbare kwaliteit in West-Europa. Hou rekening met 100 euro per kamer per nacht. Wie kennissen in Moldavië heeft kan vrij goedkoop een appartement huren, ook per nacht. Ook schijnen er tegenwoordig ook backpackershotels te zijn, waar je voor 10 a 20 euro p.p. kunt overnachten. Voor wie met de tent op pad wil: in heel Moldavië is één camping.

Werken

Leren

De universiteiten van Moldavië behoren tot de goedkoopste in de regio. Ze trekken daardoor verhoudingsgewijs veel studenten uit arabische landen.

Veiligheid

Over het algemeen is het er betrekkelijk veilig. In ieder geval veel veiliger dan in Roemenië. Ook hoef je normaal gesproken niet bang te zijn dat je te weinig wisselgeld terug krijgt. Let wel op dat soms als het elektriciteitsbedrijf zijn rekeningen weer eens niet betaald heeft of als de stad waarin je verblijf zijn rekening niet aan het elektriciteitsbedrijf heeft voldaan, pardoes het licht uitgaat. Ook op straat. Dan sta je in het donker en kun je beter niet op donkere plekken gaan staan of lopen.

Reizigers wordt sowieso ontraden om na zonsondergang over de weg te reizen, gezien de vaak slechte conditie van de wegen en (buiten de steden) het gevaar van onverlichte weggebruikers (bijv. paard en wagen). Op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken vind je een reisadvies [10].

Gezondheid

Tuberculose komt voor. Inentingen zijn echter niet nodig, hoewel een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A wordt aanbevolen. In Chisinau zijn enkele grote ziekenhuizen, daarbuiten zijn de medische voorzieningen vrij beperkt.

Respect

Voor de ouderen is meer respect dan in Nederland. Het opstaan voor een ouder iemand in de bus is vanzelfsprekend.

Wanneer je als vrouw een kerk gaat bezoeken (als toerist of als kerkganger), neem dan een sjaaltje of iets dergelijks mee, wat je als provisorische hoofddoek om je hoofd kunt knopen wanneer je de kerk binnenkomt. Dit geldt zowel voor Oosters-orthodoxe als voor pinkster- of baptistenkerken, al zijn ze er bij de laatste twee wat makkelijker in.

Feestdagen

Moldavië

In Moldavië hanteert men de volgende feestdagen:

 • Nieuwjaar: 1 januari
 • Vrouwendag: 8 maart
 • Dag van de Arbeid: 1 mei
 • Dag van de Overwinning (1945): 9 mei
 • Onafhankelijkheidsdag: 27 augustus
 • Dag van de Taal (Limba Noastra): 31 augustus

Daarnaast worden ook een aantal christelijke feestdagen gevierd: Doordat de Oosters-orthodoxe kalender afwijkt van de Rooms-katholieke kalender, vallen de christelijke feestdagen één a twee weken later dan in West-Europa.

 • Kerstmis (orthodox): 7-9 januari
 • Nieuwjaar (orthodox): 14 januari
 • Goede vrijdag: (variabel)
 • Pasen (2 en 3 dagen na Goede vrijdag)

Verder wordt er jaarlijks op een andere dag 'herdenkingsdag' (Pastele Blajinilor) gevierd, en heeft elke stad zijn eigen feestdag. Voor Chisinau valt deze op 14 oktober.

Transnistrië

In Transnistrië wijken de feestdagen licht af. Extra feestdagen zijn:

 • Dag der Verdedigers van het Moederland: 23 februari
 • Dag van de Oktoberrevolutie: 7 november
 • Dag van de grondwet: 24 december
 • Kerstmis (rooms-katholiek): 25 december

Gewijzigde feestdagen zijn:

 • Orthodox nieuwjaar wordt niet gevierd.
 • Herdenkingsdag: 1 dag later dan in de rest van Moldavië
 • Dagen van de arbeid: Zowel 1 als 2 mei
 • Dag van de onafhankelijkheid: 2 september

Vertegenwoordiging

Nederlandse ambassade (in Oekraïne):

Kontraktova Ploshcha 7
01901 Kiev
Tel. +380 44 490 82 00
Open: ma t/m vr van 9-13 en van 14-17 uur.
http://www.netherlands-embassy.com.ua
Visa Application Centre
60, Frunze Str., Kyiv 04080
Tel. + 38 044 594 12 65
Fax: + 38 044 594 57 12
http://www.netherlandsvac-ua.com

Nederlands consulaat:

Nicolea Iorga 18
2012 Chisinau
Tel. +373 22 23 89 94
Open: ma t/m do van 9-16.30 uur en vr van 9-15 uur.

Moldavische ambassade:

F.D. Rooseveltlaan 57
1050 Brussel (Elsene)
Tel. +32 2 732 96 59
Open: ma t/m vr van 9-13 en van 14-18 uur.

Nuttig

 • Lokale voltage is 230 volt, en men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland
 • Je hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn na vertrek.
 • Het tijdsverschil met West-Europa is 1 uur. Men houdt zich ook aan de zomer- en wintertijd.


Handige websites

 • Toeristische informatie: http://turism.gov.md, toeristische informatie onder het kopje 'Turismul în Republica Moldova', helaas vooralsnog niet in het Engels

Bronvermelding


Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika