Doe mee en deel je reiskennis!

Republiek Moldavië: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Republiek Moldavië

Default Banner.jpg

k (wat correcties)
(Per Vliegtuig)
Regel 41: Regel 41:
  
 
Via Wenen met Austrian Airlines [http://www.austrian.com]
 
Via Wenen met Austrian Airlines [http://www.austrian.com]
 +
 +
VIa Riga met Air Baltic [http://www.airbaltic.com/]
  
 
Het vliegveld van Chisinau ligt dicht bij de stad (circa 15 km); per auto naar het centrum circa 30 minuten.
 
Het vliegveld van Chisinau ligt dicht bij de stad (circa 15 km); per auto naar het centrum circa 30 minuten.

Versie van 13 okt 2009 om 10:03

Locatie
noframe
Vlag
Md-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Chişinău
Regering republiek
Munt Moldavische leu (MDL)
Oppervlakte 33.843 km 2
Bevolking 4.455.421 (geschat juli 2006)
Taal Moldavisch (officieel, zo goed als het zelfde als Roemeens), Russisch, Gagauz (een Turks dialect)
Religie Oosters Orthodox 98%, Joods 1,5%, Baptist en anders 0,5%
Elektriciteit 230V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +373
Internet TLD .md
Tijdzone UTC+2

Moldavië is een land in het oosten van Europa, gelegen tussen Roemenië en Oekraïne.

Regio's

Steden

Andere bestemmingen

Info

Van Oorsprong onderdeel van de Sovjet Unie, is Moldavië nu een zelfstandige republiek. Vaak verward met de Roemeense provincie Moldavië dat aan de Republiek Moldavië grenst. Moldavië is het armste land van Europa en behoort tot de armste landen ter wereld. Er sleept aan langlopend conflict met de provincie Transnistrië dat onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Dit land wordt door geen enkel ander land ter wereld erkend maar krijgt steun vanuit Rusland waardoor de situatie onoplosbaar lijkt. Het heeft een eigen president een eigen monetair systeem en is het enige gebied in Europa waarvan je kunt zeggen dat het nog een een communistisch systeem heeft volgens het model van de oude Sovjet Unie.

Transnistrië heeft zich tot een vrijplaats ontwikkeld waarvan sommigen zeggen dat het een rovershol is. Omdat Moldavië Transnistrië niet erkent als onafhankelijke staat, controleert het ook de interne grens niet. Om de buitengrens van Transnistrië met de Oekraïne te controleren is voor Moldavië haast niet mogelijk. Het gevolg is ongecontroleerde in- en uitvoer naar Transnistrië en dus Moldavië. Men gaat er van uit dat in Transnistrië illegale wapenfabrieken staan die wapens leveren aan een ieder die ervoor betaalt. De grootste wapenopslag van de voormalige Sovjet Unie staat toevalligerwijs ook in Transnistrië.

Voor heel Moldavië geldt dat een aanzienlijk percentage van de vrouwelijke bevolking regelmatig in het buitenland werkt. Een groot deel daarvan in de prostitutie, maar ook als schoonmaaksters etc. Volgens schattingen van de Moldavische overheid sturen die vrouwen meer geld naar huis dan de hele begroting van de republiek.

Moldavië heeft de grootste wijnkelders ter wereld. Zelfs Herman Göring had zijn wijncollectie in Moldavië opgeslagen. Het zal duidelijk zijn dat dit land wijn produceert.

Arriveren

Per Vliegtuig

Naar Chisinau:

Via Boedapest o.a. met Malev [1] en eventueel Air Moldova

Via Wenen met Austrian Airlines [2]

VIa Riga met Air Baltic [3]

Het vliegveld van Chisinau ligt dicht bij de stad (circa 15 km); per auto naar het centrum circa 30 minuten.

Per Trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [4].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [5].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Vanuit Boekarest. Iedere avond vertrekt de nachttrein. Deze houdt onderweg stil omdat de breedte van het spoor in de voormalige Sovjet Unie verschilde van de Europese spoorbreedte in Roemenië. Moldavië heeft nog de Sovjet breedte aan de grens kun je in de trein blijven zitten maar worden de wielen gewisseld. De trein rijdt op sommige stukken tergend langzaam waardoor de hele reis van een paar honderd kilometer zo'n 10 uur duurt. Maar het is goedkoop en het is een belevenis!

Per Auto

Met de auto is het goed te doen naar Moldavië de afstand is ongeveer 2150 km tot aan CHISINAU als u de route Duitsland, Polen, Oekraïne neemt komt u in Moldavië aanrijden,tot en met Oekraïne zijn de wegen goed alleen de route vanaf de Oekraïense grens naar Moldavië zijn de wegen erg slecht en u moet ook rekening houden dat uw groene verzekeringskaart geen dekking in Moldavië heeft !!! U wordt bij het verlaten van de Oekraïense grens naar Moldavië hiervan op de hoogte gebracht en kan dan tegen een redelijke vergoeding de periode dat u in Moldavië verblijft extra verzekeren. verder moet u aan alle verkeersregels houden want daar zijn ze in Moldavië erg alert op !!

De route voor de terugweg vanuit Moldavië naar Nederland is ook af te leggen Via Roemenië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland daarna komt u in Nederland aanrijden. Ook in Roemenië moet u deels rekening houden met slechte wegen waardoor uw reistijd langer duurt.


Per Bus

Er rijden dagelijks bussen vanuit Boekarest naar Chisinau. Deze bussen vertrekken vanaf het Filaret plein. De tijden staan niet vast en de enige manier om er achter te komen, is rond te hangen op het Filaret plein. De kosten voor een enkele busreis zijn 20 euro.

Per Boot

Rondreizen

Taal

Russisch en Roemeens hoewel veel Moldaven zeggen dat ze geen Roemeens spreken maar Moldavisch. Dat is eigenlijk hetzelfde. Moldavië kent een kleine van oorsprong Turkse bevolkingsgroep met een eigen taal (Gagaoezisch). Tevens wordt er ten oosten van de Dnjestr (in de regio Trans-Nistrië) Russisch en Oekraïens gesproken.

Maar de discriminatie steekt al de kop op , ik was in winkels in Chisinau ( Kisinov onder de Sovjets ), en de verkopers van enkele winkels weigerden in het Russisch te antwoorden, ofschoon dat hun moedertaal is, de kiem van ellende en tweespalt is er al. En de Oekraïners en de Russen weigeren Moldovs te spreken. En de Oekraïners hebben weer een hekel aan de Russen, dat zijn Katsappen en de Russen noemen de Oekraïners Gogols . En voor de Russen en de Oekraïners zijn de Moldovanen allemaal zigeuners, tsekani. Moldavië is de wereld in het klein, de één heeft de pest aan de ander .

In de populaire restaurants (La Taifas, Beerhouse, Bierplatz) kon ik met Engels goed terecht. Dit gold ook voor winkels aan de hoofdstraat (Str Stefan Cel Mare)

Kopen

Kopen moet je op de bazaars, neem wel een Moldavische vriend of vriendin mee , dan kom je écht nog aan koopjes.

Kosten

Érg laag zijn de kosten wanneer je je eten op de markt koopt en je kleding bij vrouwen die langs de kant van de straat staan . Voor een mooi Turks kostuum met een prachtig overhemd uit Polen en handgemaakte schoenen uit Turkije ben je 300 euro kwijt .

Liefhebbers van wijn kunnen hun hart ophalen. Als je naar Nederland of België terugreist met het vliegtuig kun je de wijn niet in de handbagage meenemen in verband met de veiligheidsmaatregelen bij transfers via Boedapest of Wenen.

Eten

Kosten van eten zijn niet hoog. De kwaliteit van het eten is dat wel. Goed en goedkoop eten. Wijn is in Moldavië soms van superieure kwaliteit, alleen de bediening kan vaak erg langzaam verlopen.


Uitgaan

Het uitgaansleven is best gezellig en er zijn o.a in CHISINAU genoeg mogelijkheden om gezellig te stappen tegen redelijke tarieven.

Overnachten

Is in de hoofdstad Chisinau prijzig. Maar wie kennissen in Moldavië heeft kan vrij goedkoop een appartement huren ook per nacht.

Werken

Een gemiddelde arbeider verdient daar rond de $120 in de maand voor volle werkdagen met redelijk veel uren.

Leren

Veiligheid

Over het algemeen is het er betrekkelijk veilig. In ieder geval veel veiliger dan in Roemenië. Ook hoef je niet bang te zijn dat je te weinig wisselgeld terug krijgt. Let wel op dat soms als het elektriciteitsbedrijf zijn rekeningen weer eens niet betaald heeft of als de stad waarin je verblijf zijn rekening niet aan het elektriciteitsbedrijf heeft voldaan, pardoes het licht uitgaat. ook op straat. Dan sta je in het donker en kun je beter niet op donkere plekken gaan staan of lopen.

Gezondheid

Tuberculose komt voor.

Respect

Voor de ouderen is meer respect dan in Nederland.

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika