Doe mee en deel je reiskennis!

Reisnieuws

Uit Wikitravel
Versie door Maarten (overleg | bijdragen) op 2 apr 2013 om 18:38 (Heden en verleden)
Ga naar: navigatie, zoeken
Reisnieuws

Default Banner.jpg

Dit is Wikitravels Reisnieuwssectie met onderwerpen die van toepassing zijn op reizigers, zowel positief en negatief. Voor meer algemeen nieuws, zie Wikinieuws.

Reisnieuws toevoegen

Zie Hoe reisnieuws toevoegen? als je een nieuwsonderwerp wil toevoegen. Voel je vrij, iedereen mag nieuws toevoegen.

Toekomst

De nieuwsonderwerpen van deze sectie refereren naar toekomstige evenementen en zijn nog niet getoond op de hoofdpagina. Ze zouden moeten gekopieerd worden wanneer de datum naderbij komt naar de maandelijkse archieven beneden.

Heden en verleden

April 2013

Reddingsoperatie Tibetaanse mijn stilgelegd
Reddingswerkers hebben na een aardverschuiving bij een kopermijn in Tibet tot nu toe 59 lichamen gevonden. Vorige week woensdag werden 83 mijnwerkers bedolven onder tonnen modder, stenen en puin na een aardverschuiving. Er worden nog tientallen werkers vermist. De reddingswerkzaamheden werden maandag (plaatselijke tijd) stilgelegd nadat in de aarde vier scheuren van meer dan 600 meter lengte waren gevonden.
Al-Qaida eist aanslag Timboektoe op
Al-Qaida in de Islamitische Maghreb heeft maandag de aanslag op de Malinese stad Timboektoe die zaterdag plaatshad opgeëist. De gevechten in Timboektoe woedden maandag nog voort. De strijd barstte zaterdag los toen een zelfmoordterrorist zich opblies bij een militaire controlepost bij de westelijke toegangsweg van de stad. Die aanslag lijkt een afleidingsmanoeuvre te zijn geweest, aldus een woordvoerder van het Malinese leger. Toen de veiligheidsdiensten zich naar de plek des onheils snelden wisten extremistische strijders op andere plekken de stad binnen te dringen.
Drie doden door lawine in Noord-Italië
Door een lawine zijn maandagmiddag in de Noord-Italiaanse regio Alto Adige twee Italianen en een Duitser omgekomen. Een vierde alpinist wordt vermist. Dat hebben lokale media gemeld. De slachtoffers maakten deel uit van een groep die een tocht maakte in het gebied rond de bijna 4000 meter hoge Ortlerberg. Verscheidene mensen die ook onder sneeuwmassa terechtkwamen, konden worden gered. De autoriteiten in het noorden van Italië hebben eerder gewaarschuwd voor lawines. Zondag kostte een lawine in de regio Piemonte één persoon het leven.

Maart 2013

Tientallen doden bij bomaanslag Pakistan
Bij een bomaanslag bij een sjiitische moskee in de Pakistaanse stad Karachi zijn zondag ongeveer 45 mensen omgekomen. Ook raakten tientallen personen gewond, lieten de autoriteiten weten. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag, gericht op sjiitische moslims die een moskee verlieten. Sjiieten in Pakistan zijn regelmatig doelwit van geweld van radicale soennitische moslims in Pakistan. De Pakistaanse bevolking van 190 miljoen mensen bestaat voor ongeveer een vijfde uit sjiieten. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.
Duizenden betogers tegen sloop Berlijnse muur
Ongeveer 5000 mensen hebben zondag opnieuw geprotesteerd tegen de sloop van een stuk van de zogeheten East Side Gallery van de Berlijnse Muur. Betogers maakten muziek en hielden toespraken. De actie duurt nog tot in de avond. De afbraak werd vrijdag stilgelegd, nadat honderden betogers zich bij de muur hadden verzameld. Ze vinden dat de muur niet mag worden aangetast vanwege de historische betekenis.
Doden door sneeuw en kou in Japan
Door hevige sneeuwval en kou zijn in het noorden van Japan minstens acht mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn een moeder met drie kinderen die in Nakashibetsu, op het noordelijke hoofdeiland Hokkaido, stikten toen de auto waar zij in zaten door een sneeuwmassa werd bedolven. Een 23-jarige man vroor dood in een open veld nadat hij zich eerder uit zijn ingesneeuwde auto had weten te bevrijden. Een 53-jarige vader die zijn lichaam gebruikte om zijn dochter van 9 te beschermen tegen een sneeuwstorm liet ook het leven. Verder vroren twee mannen van 54 en een 76-jarige dood.

Februari 2013

Noord-Korea bedreigt Zuid met 'vernietiging'
De Noord-Koreaanse diplomaat Jon Yong Ryong heeft dit tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève gemeld. Op 12 februari j.l. heeft Noord-Korea een kernproef gedaan die mogelijkerwijs een aanloop gaat zijn op verdere acties. De EU heeft al maandenlang de sancties op Noord-Korea aangescherpt, waardoor onder andere edelmetalen en aluminium niet verhandeld mogen worden. Voorlopig lijkt het echter dus niet te werken.
Wapenembargo Syrië aangepast
Het wapenembargo dat Europa heeft ingesteld tegen Syrië wordt met 3 maanden verlengd. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen hebben wel besloten om het aan te gaan passen. Niet-dodelijk defensief materiaal zal van de lijst worden geschrapt. Dat betekent bijvoorbeeld dat kogelwerende vesten, helmen en nachtkijkers wel naar Syrië kunnen. Het is een duidelijk signaal maar zal de machtsverhoudingen in het land niet veranderen.
Carnaval 2013 in Rio de Janeiro (8-11 Feb 2013)
Nergens viert men carnaval zoals in Rio! 4 dagen vol spektakel met als onbetwist hoogtepunt de parade van de sambascholen.

Januari 2013

Sydney Festival 2013 (5-27 Jan 2013)
De viering wordt gelanceerd op Festival First Night – een grootschalig gratis evenement in de straten en parken van de stad. Het is een exclusief feest van muziek, dans, en visueel spektakel. Op de eerste zaterdag van het festival worden meer dan 200.000 mensen verwacht, en voor de Sydneysiders en bezoekers staan de overige 2 zaterdagen nog veel meer gratis concerten te wachten. Het Sydney Festival beloofd een warm welkom met theater, muziek, dans, vuurwerk, en voedsel van wereldklasse. Het hoogtepunt van het festival vind plaats op Australia Day, op 26 Januari, met ferry races en een presentatie van prachtige schepen in de iconische haven van Sydney. Het grote aanbod van gratis evenementen en gemakkelijk te bestellen tickets zorgen ervoor dat iedereen kan meegenieten van dit geweldige festival. [1]}}
International Kite Festival 2013, Gujarat (14 Jan 2013)
Gujarat’s Internationale Kite Festival wordt ieder jaar gehouden in Ahmedabad. De lucht boven de stad komt tot leven met vliegers - in 100 verschillende kleuren, vormen en groottes, fladderend over de daken, terwijl ze triomfantelijk andermans touwtjes doorsnijd. De Gujarat Toerisme Ontwikkeling Corporatie organiseert het Internationale Kite Festival in een lokaal stadion, waar Vlieger liefhebbers van over de hele wereld hun talenten laten zien. [2]

Augustus 2012

De protesten in Syrië escaleerden zodanig dat er op dit moment sprake is van een echte burgeroorlog. De veiligheid in het ganse land kan niet worden verzekerd. Er wordt dan ook een negatief reisadvies gegeven.

Maart 2011

Aardbeving in Japan
Japan werd getroffen door een zware aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Vooral rond Sendai is er zware schade. Vervoer en bevoorrading zijn moeilijk.

Februari 2011

De protesten in Libië begonnen op 15 februari 2011 en resulteerden in een echte burgeroorlog. Sinds de val van het oude regime is de situatie rustiger in het land maar er wordt nog steeds een negatief reisadvies gegeven.

Januari 2011

Protesten in Egypte
Voortdurende politieke en sociale onrust in Egypte hebben geleid tot gewelddadige conflicten tussen betogers en de lokale politie, waardoor het wegverkeer en de communicatie verstoord is. De regering heeft een uitgaansverbod opgelegd van 16u tot 8u in Cairo, Alexandrië en Suez. Reizen naar Egypte wordt afgeraden, zeker naar Cairo, Luxor, Alexandria en Suez.

December 2010 / Januari 2011

Het is onrustig in Tunesië
De bevolking protesteert er tegen de hoge werkloosheid, corruptie, censuur en tegen de (ex-)president Zine El Abidine Ben Ali. Er wordt geplunderd en her en der worden zware vernielingen aangebracht. Het dodentol loopt ook nog verder op.

September 2010

Chaos in Ecuador
In Ecuador viel de politie de president Rafael Correa aan met traangas, en mishandelde hem omwille van een wet die sommige van hun voordelen zou afnemen. Er zijn plunderingen in supermarkten, bedrijven en banken in Quito en Guayaquil. De luchthavens zijn gesloten.

Augustus 2010

Overstromingen in Pakistan
In Pakistan zijn er door overstromingen al meer dan 1.400 doden gevallen. Er zijn al gevallen van cholera en er dreigt een voedselcrisis.

Mei 2010

In Bangkok, de hoofdstad van Thailand zijn er momenteel gevechten tussen de overheidstroepen en de oppositie. Er wordt geregeld geschoten gedurende de dag en er vielen al 22 doden.

Mei 2009

Per 1 mei is de maximumsnelheid voor caravans, vouwwagens en andere lichte aanhangers verhoogd naar 90 km/u op Nederlandse snelweg.