Doe mee en deel je reiskennis!

Pula: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Pula

Default Banner.jpg

(Duur)
k (Zien)
Regel 36: Regel 36:
  
 
* de '''Augustustempel'''
 
* de '''Augustustempel'''
* het '''amfitheater'''. Dit amfitheater is qua groote de zesde nog bewaard gebleven Romeinse arena. Er konden ca. 23.000 toeschouwers door de twee hoofdingangen en vier zij-ingangen naar binnen. Op de tribunes kregen ze brood en spelen voorgeschoteld. In de arena vonden gladiatorengevechten plaats en er werden ook mensen voor de wilde dieren geworpen. In 404 verbood men dit soort vermaak en werd de arena een marktterrein. Tegenwoordig leent de Arena zich voor concerten, opera's en filmfestivals.  
+
* het '''amfitheater'''. Dit amfitheater is qua grootte de zesde nog bewaard gebleven Romeinse arena. Er konden ca. 23.000 toeschouwers door de twee hoofdingangen en vier zij-ingangen naar binnen. Op de tribunes kregen ze brood en spelen voorgeschoteld. In de arena vonden gladiatorengevechten plaats en er werden ook mensen voor de wilde dieren geworpen. In 404 verbood men dit soort vermaak en werd de arena een marktterrein. Tegenwoordig leent de Arena zich voor concerten, opera's en filmfestivals.  
 
* '''Sergiusboog''',''Zlatna Vrata''
 
* '''Sergiusboog''',''Zlatna Vrata''
 
* '''Nationaal Park Brijuni'''
 
* '''Nationaal Park Brijuni'''
* '''Archeologisch Museum van Istrië'''  
+
* '''Archeologisch Museum van Istrië'''
  
 
==Doe==
 
==Doe==

Versie van 14 feb 2013 om 23:16

Pula is de zuidelijkst gelegen stad van het Kroatische schiereiland Istrië. Het is de 7e stad van Kroatië naar inwonertal en is al meer dan 3000 jaar oud.

De Italiaanse benaming voor Pula is Pola, en is afkomstig van de Romeinse naam van de provincie Iulia Pola Polentia Herculanea.

Begrijpen

Info

Geschiedenis

De allereerste keer dat Pula genoemd wordt is in de 5de eeuw voor Christus, de stad behoorde tot het volk Histria, de oudste bewoners van Istrië.

Pula (en geheel Istrië) behoorden in 1848 tot Oostenrijks-Hongarije "Küstenland". De haven van Pula was de belangrijkste basis voor de scheepswerf.

Na het uit elkaar vallen van Oostenrijk-Hongarije in 1918 kwam Pula (en geheel Istrië) in handen van Italië.

Tot 1947 behoorde Pula tot Italië en heette tot die tijd Pola. Vanaf dat jaar behoorde het tot Joegoslavië (vanaf mei 1945 was de stad reeds bezet gehouden door Joegoslavische troepen). Dit alles had tot gevolg dat het Italiaanse bevolkingsaandeel (de meerderheid van de stad was Italiaans) vertrok naar Italië.

Sinds 1991 is Pula onderdeel van de nieuwe staat Kroatië.

Arriveren

Per Vliegtuig

Per Trein

Per Auto

Per Bus

Per Boot

Rondreizen

Zien

  • de Augustustempel
  • het amfitheater. Dit amfitheater is qua grootte de zesde nog bewaard gebleven Romeinse arena. Er konden ca. 23.000 toeschouwers door de twee hoofdingangen en vier zij-ingangen naar binnen. Op de tribunes kregen ze brood en spelen voorgeschoteld. In de arena vonden gladiatorengevechten plaats en er werden ook mensen voor de wilde dieren geworpen. In 404 verbood men dit soort vermaak en werd de arena een marktterrein. Tegenwoordig leent de Arena zich voor concerten, opera's en filmfestivals.
  • Sergiusboog,Zlatna Vrata
  • Nationaal Park Brijuni
  • Archeologisch Museum van Istrië

Doe

Leren

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

Duur

- Boutique Hotel Valsabbion: Mooi gelegen hotel, even buiten het centrum van Pula. Dit drie sterren hotel herbergde tot januari 2012 het gelijknamige restaurant dat tot de beste van het land behoorde. In de basis prijs is bijna niets inbegrepen. Het ontbijtbuffet is supplementair te bekomen (14 euro p.p.) en de standstoelen zijn te huur aan 105 kuna!!

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!