Doe mee en deel je reiskennis!

Praag: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Praag

Default Banner.jpg

(Openbaar vervoer)
(Per vliegtuig)
Regel 23: Regel 23:
  
 
===Per vliegtuig===
 
===Per vliegtuig===
De luchthaven van Praag, '''Ruzyně International Airport''' [http://www.luchthavenpraag.nl], bevindt zich 17 km. vanaf de stadscentrum op de noordwestgrens van Praag. Het vervoer vanaf de luchthaven naar de centrum duurt ongeveer 25-30 minuten, of ongeveer 45 minuten indien u per openbaar vervoer reist.
+
De luchthaven van Praag, '''Ruzyně International Airport''' [http://www.luchthavenpraag.nl], bevindt zich 17 km. vanaf de stadscentrum op de noordwestgrens van Praag. Het vervoer vanaf de luchthaven naar de centrum duurt ongeveer 25-30 minuten, of ongeveer 45 minuten indien u per openbaar vervoer reist. In oktober 2012 werd het vliegveld Praag-Ruzyně officieel omgedoopt tot Václav Havel luchthaven Praag.
  
 
*KLM [http://www.klm.com] heeft dagelijks 5 directe vluchten vanuit Amsterdam.
 
*KLM [http://www.klm.com] heeft dagelijks 5 directe vluchten vanuit Amsterdam.
Regel 32: Regel 32:
  
 
Hierna kan je naar het centrum van Praag overgebracht worden:
 
Hierna kan je naar het centrum van Praag overgebracht worden:
* Taxi: voorkant van de hal, ten koste van 600 tot 800 CZK / 25 tot 35 euro, vooraf geboekte prive-transfer 500 tot 550 CZK / 20 - 22 EUR,  [http://www.transfer-service.cz/?lang=net Transfer-Service.cz]
+
* Taxi: voorkant van de hal, ten koste van 600 tot 800 CZK / 25 tot 35 euro, vooraf geboekte prive-transfer 500 tot 550 CZK / 20 - 22 EUR
 
* Shuttle: 120 CZK per persoon naar het Náměstí Republiky
 
* Shuttle: 120 CZK per persoon naar het Náměstí Republiky
 
* Openbaar vervoer: bus 119 voor 32 CZK per persoon naar Dejvická, vandaar transfer via o.a. metrolijn A. Kaartje op de bus zelf gekocht kost 32 CZK. Deze mogelijkheid is niet aan te bevelen voor mensen die slecht ter been zijn aangezien de metro niet aangepast is aan rolstoelpatiënten (slechts enkele haltes). Sporadisch rijdt er een lijn die voor hen geschikt is, lijn AE.
 
* Openbaar vervoer: bus 119 voor 32 CZK per persoon naar Dejvická, vandaar transfer via o.a. metrolijn A. Kaartje op de bus zelf gekocht kost 32 CZK. Deze mogelijkheid is niet aan te bevelen voor mensen die slecht ter been zijn aangezien de metro niet aangepast is aan rolstoelpatiënten (slechts enkele haltes). Sporadisch rijdt er een lijn die voor hen geschikt is, lijn AE.

Versie van 2 dec 2012 om 12:10

Praag

Praag [1] (Tsjechisch: Praha) is de hoofdstad en de grootste stad van Tsjechië. Het is al eeuwenlang een belangrijke historische stad in de streek van Bohemen. De stad heeft 1.198.094 inwoners (2007).

Buurten

De belangrijke buurten in het historische stadscentrum zijn:

 • Burcht (Hradčany)— Het historische centrum van de stad, en het hoogste punt op de linkeroever.
 • Kleine Zijde (Malá strana)— De nederzetting rond de burcht. Hier bevinden zich de meeste regeringsgebouwen, ook het Tsjechisch Parlement.
 • Oude Stad (Staré město)— De kern op de rechteroever, het oude deel van Praag.
 • Joodse Stad (Josefov)— Een kleine enclave in de Oude Stad, het oude Joodse getto.
 • Nieuwe Stad (Nové město)— Het district grenzend aan de Oude Stad, gesticht in de 14e eeuw.
 • Vysehrad (Vyšehrad)— De omgeving van het Vyšehrad-kasteel ten zuiden van middeleeuws Praag.

Info

Praag is groot, deze stad telt meer dan één miljoen inwoners en is zeer romantisch. Praag ligt aan de rivier de Moldau. Het historische centrum staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed.

Arriveren

Per vliegtuig

De luchthaven van Praag, Ruzyně International Airport [2], bevindt zich 17 km. vanaf de stadscentrum op de noordwestgrens van Praag. Het vervoer vanaf de luchthaven naar de centrum duurt ongeveer 25-30 minuten, of ongeveer 45 minuten indien u per openbaar vervoer reist. In oktober 2012 werd het vliegveld Praag-Ruzyně officieel omgedoopt tot Václav Havel luchthaven Praag.

 • KLM [3] heeft dagelijks 5 directe vluchten vanuit Amsterdam.
 • Transavia heeft vier maal per week goedkope vluchten vanaf Rotterdam.
 • Brussels Airlines [4] heeft dagelijks 3 vluchten vanuit Brussel.
 • Czech Airlines [5] doet 3 vluchten vanuit Brussel en 3 vanuit Amsterdam
 • Wizz Air [6] heeft vluchten vanuit Charleroi en inmiddels ook vanaf Eindhoven.

Hierna kan je naar het centrum van Praag overgebracht worden:

 • Taxi: voorkant van de hal, ten koste van 600 tot 800 CZK / 25 tot 35 euro, vooraf geboekte prive-transfer 500 tot 550 CZK / 20 - 22 EUR
 • Shuttle: 120 CZK per persoon naar het Náměstí Republiky
 • Openbaar vervoer: bus 119 voor 32 CZK per persoon naar Dejvická, vandaar transfer via o.a. metrolijn A. Kaartje op de bus zelf gekocht kost 32 CZK. Deze mogelijkheid is niet aan te bevelen voor mensen die slecht ter been zijn aangezien de metro niet aangepast is aan rolstoelpatiënten (slechts enkele haltes). Sporadisch rijdt er een lijn die voor hen geschikt is, lijn AE.

Per trein

Alle internationale treinen komen aan in Praha hlavní nádraží (het centraal station, afgekort als Praha hl.n.). Het park voor het station is een aantrekkingspool voor louche figuren, en is best te mijden na zonsondergang. Het station wordt momenteel (juli 2010) heringericht, wat een verbetering zal zijn.

Eurocity-treinen verbinden Praag met Berlijn, Wenen en Boedapest. Dit is een comfortabele manier van reizen, maar niet zo snel als in andere landen, doordat het netwerk nog geen hogere snelheden aankan. Vanuit Amsterdam is er een rechtstreekse nachttrein naar Praag. Vanuit Brussel is er een goede treinverbinding (met Thalys en ICE) tot Neurenberg, en tussen Neurenberg en Praag rijdt er 6x per dag een expresbus, die er maar 3u45 over doet (de gewone treinen meer dan 5 uur). Reserveren is aan te raden op de treinen, anders moet je op de vloer zitten.

Tsjechië maakt nu ook deel uit van de Eurail-pas [7].

Per auto

Praag is niet zo geschikt om in te rijden, buitenlanders worden merkbaar meer geviseerd als het gaat over verkeersovertredingen. Deze zijn direct te betalen. Zorg dus altijd dat je genoeg cash geld bij je hebt om nare verwikkelingen te vermijden.

Per bus

België

Eurolines [8] biedt reizen aan vanuit verscheidene plaatsen in België naar Praag. De reis duurt ongeveer 14 uren.

Nederland

Eurolines [9] biedt reizen aan vanuit verscheidene plaatsen in Nederland naar Praag.

Per boot

Rondreizen

Rotonde aan Vysehrad.

Te voet

Praag is te voet goed te verkennen. Je kan gemakkelijk van het Wenceslasplein naar het stadsplein in de Oude Stad wandelen en verder naar de Karelsbrug en de Burcht. Veel straten bestaan uit kasseien, wat een probleem kan zijn voor oudere mensen of rolstoelgebruikers.

Onthou dat het in Tsjechië strafbaar is om een zebrapad over te steken terwijl het licht op rood staat, als je betrapt wordt kan het je 1000 kronen kosten.

Per boot

Je kan rondvaren op de beroemde Moldau-rivier (Vltava), die een inspiratiebron was voor schrijvers en componisten als Smetana en Dvorak.

Openbaar vervoer

voor metro, tram en bus geldt hetzelfde vervoersbewijs

 • Buslijnen: niet zo belangrijk, enkel buslijn 119 is van belang voor vervoer naar de luchthaven
 • Metro: drie lijnen (A, B en C) doorkruisen het gebied, zeer frequent (+/- om de 6 minuten in de week, +/- 10 minuten in het weekend) de meeste bezienswaardigheden zijn te bezoeken via de metro
 • Tram: bijzonder typische trams doorkruisen Praag
 • Tandradspoorbaan: hier kan eveneens het ticket voor het openbaar vervoer gebruikt worden, maar is veel te klein om de toeristen te slikken

Een ticket kost 24 CZK (maximum 30 minuten geldig, geen overstap) of 32 CZK (75 minuten geldig, overstappen is mogelijk). Dit zijn eenvoudige papiertjes die je dient af te stempelen aan een automaat en steeds bij je moet hebben gedurende de rit. Controle is er nauwelijks, maar een steekproef is mogelijk. Toeristen worden geviseerd hierbij, dus rij a.u.b. niet grijs of zwart.

Zien

Zicht over Praag, links de burcht
 • Joodse begraafplaats, De Joodse wijk Josefov in Praag herbergt de oudste begraafplaats van Europa. 12.000 zerken staan hier praktisch op elkaar gestapeld en men vermoedt dat er ongeveer 100.000 joden werden begraven. De begraafplaats is slechts 1 ha groot. Als het kerkhof niet moest open zijn kan je door de tralies van de omheining een zeer goede indruk van het geheel opdoen. Ze ligt dicht bij de Parijzerstraat.
 • Kasteel van Praag [10], de grootste oude burcht ter wereld, volgens het Guinness-recordboek. Bewonder het panoramisch zicht, en bezoek de Sint-Vitus-kathedraal (gratis, maar wachtrijen van 1 uur zijn mogelijk). Elk uur is er de wissel van de presidentiële wacht.
 • Karelsbrug, een van de vele bruggen over de Moldau, maar deze is autovrij. Overdag staat de brug vol met straatartiesten en verkopers van tekeningen en andere kunst.
 • Oude stad, Stare mesto, met de astronomische klok op het Jan Hus-plein, en talrijke kerken en monumenten.
 • Josefov
 • Nieuwe stad, Nove Mesto, met het Wenceslausplein, dat met zijn 700m bij 60m eerder op een boulevard lijkt. Op het uiteinde ligt het Nationaal Museum, en op nr. 50 staat het mooie hotel Evropa in Jugendstil-stijl.
 • Kleine Zijde, Mala Strana
 • Loreta
 • Strahov-klooster
 • Dansende Huis— Befaamd gebouw met een bijzondere deconstructivistische architectuur. Bereikbaar via metrostation Karlovo náměstí.

Doen

Er is veel te doen en het is niet eens zo duur. De Karelsbrug is aan te raden, hier is veel te doen (muzikanten, kunstenaars, maar zeker ook het mensen kijken) maar ook de 'mini-Eiffeltoren' is leuk, hierdoor krijg je als toerist een goede impressie van de stad.

De mini-Eiffeltoren is te bereiken met een speciale 'bergtrein' (kostprijs: 26Kč). Door het grote, uitgebreide metrostelsel kan men makkelijk overal naartoe, dit is zeker makkelijk indien je van plan bent een ander hoogtepunt (het presidentieel paleis) te bezoeken. De grootste schoonheid van Praag vind ik echter de kleine details op de gebouwen. Een andere aanrader is om gewoon lekker rond te zwerven door de steegjes. Het is er veilig en uiteindelijk vind je ook hier vele leuke, kleine eetzaakjes. Het enige nadeel van Praag is het treinstation: klokken die voorlopen/achterlopen, daklozen die voor het station hangen (in de rest van de stad zie je ze niet) en de naargeestige sfeer op het station zelf. De geur is ook niet om over naar huis te schrijven. De rest van de stad is echter zeer mooi.

Leren

Werken

Kopen

De tijd dat er gouden zaakjes te doen waren in de winkels is mede door de toeristen al lang gedaan. In iets rustiger straten met veel Tsjechen en weinig toeristen kan je wel nog goedkoop ondergoed, schoenen,... aanschaffen.

Een typisch souvenir is Boheems kristal, dat in alle vormen en kleuren te koop is. Vraag een certificaat want namaak uit Taiwan is ook te koop.

Eten

Lunch is traditioneel de hoofdmaaltijd in Praag. De Tsjechische keuken is gebaseerd op varkens- of rundsvlees met een zetmeelbestanddeel zoals aardappelen, frieten, of knoedels (dumplings, knedliky). Vis is niet zo populair, maar tegenwoordig wel overal verkrijgbaar. Forel of karper vind je vaak, al de rest is uiteraard geïmporteerd. Populaire desserten zijn fruitbeignets (ovocné knedlíky), pannenkoeken, of ijs.

De fooi bedraagt rond de 10 tot 15% en is niet vrij te geven, ze staat op de rekening vermeld. In goedkopere restaurants of cafés kan je het bedrag afronden naar boven of enkele muntstukken achterlaten. Indien de fooi niet aangerekend is, staat dit duidelijk vermeld. Anders is het gebruikelijk minstens 20Kč-40Kč of €1-2 te geven als fooi. Sommige toeristenvallen zoals U Golema (Bij de Golem) rekenen 20% fooi. Vraag hier dus naar als het niet op de kaart staat.

Bier is uitermate goedkoop. De gebruikelijke prijs voor een halve liter (velké) is ongeveer 50Kč. In sommige pivnice (bierkelders) kan je zelfs een halve liter vinden voor 35Kč. Ter vergelijking: op de luchthaven is dit 160Kč. Je hebt de keuze tussen diverse pilsmerken: Staropramen, Pilsner/Plzeňský en Budweiser/Budvar. Er is ook een soort bokbier te krijgen: Kozel.

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

Double Trouble. Melantrichova 970/17, een zijstraatje vanaf het grote plein waar het oude stadhuis staat, Praha-Staré Město. Na een steile trap omlaag komt je in een ruimte met gewelven en twee bars. Lekker druk, leuke populaire muziek uit de Top 40. Een grote bier kost 50Kc.

Vagon [11], Narodni 25, enkele deuren naast het hostel DownTown. Afgeladen vol, eveneens een aanrader. Ook hier vanaf de straat een trap af. Hier speelt elke avond een band tot middernacht. Daarna wordt het een disco met dagelijks andere muziek. Donderdag ska en vrijdag louter rock. Het bier is hier echt goedkoop, 28Kc voor een halve liter.

Communicatie

Veiligheid

Dagelijks leven

Rondom

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb