Doe mee en deel je reiskennis!

Polen

Uit Wikitravel
Versie door Canshun (overleg | bijdragen) op 15 jun 2010 om 10:55 (Wijzigingen door 213.207.82.194 hersteld tot de laatste versie door Canshun.)
Ga naar: navigatie, zoeken
Polen

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Pl-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Warschau
Regering Republiek
Munt Złoty (PLN)
Oppervlakte 312.685 km²
Bevolking 38.636.000 (Schatting 2006)
Taal Pools
Religie Rooms Katholiek 89.8% (gedoopt; ong. 75% practicerend), Oost Orthodox, Protestant, en anderen
Elektriciteit 230V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +48
Internet TLD .pl
Tijdzone UTC+1


Polen [1] is een groot land Centraal-Europa. Het heeft een kustlijn aan de Baltische Zee begrensd door Wit-Rusland, Tsjechië, Duitsland, Litouwen, Rusland, (Kaliningrad Oblast), Slowakije, en de Oekraïne. Historisch is het een gebied met veel conflicten (oorlogen) geweest vanwege het vlakke terrein en het ontbreken van natuurlijke grenzen.


Krakau

Regio's

Polen's administratieve regio's worden województwa genoemd, afgekort "woj.". Dit woord is een ruw equivalent van duchy of district.

Polish regions
Centraal-Polen ( Łódź (Łódzkie) , Mazovië, Groot-Polen, en Kujavië-Pommeren)
Gevarieerd landschap en de grootste bossen van Europa, veel natuurschoon, wilde dieren, en paradijs voor vogelspotters, de enorme steden Warschau en Łódź.
Noord-Polen (Pommeren, Ermland-Mazurië , en West-Pommeren (Zachodnipomorskie))
de aantrekkelijke kust van Polen; Zandstranden met duinen en kliffen, meren, rivieren en bossen.
West-Polen (Lubuskie, Lower Silesian (Dolnośląskie), and Opolskie)
Oost-Polen (Podlaskie and Lublin (Lubelskie))
Unieke wouden en pittoreske waters (vb. Biebrza river) met beschermde vogelsoorten dat meer en meer toeristen aantrekt.
Zuid-Polen (Klein-Polen, Silesian (Śląskie), Subcarpathian (Podkarpackie), and Świętokrzyskie)
Spectaculaire bergen, de oudste zoudmijnen ter wereld, fantastische landschappen, grotten, historische monumenten en steden. Het schitterende middeleeuwse stadscentrum van Krakau


Nationale Parken

 • Babiogorski
 • Bieszczadzki
 • Gorczanski
 • Karkonoski
 • Magurski
 • Pieninski
 • Stolowe Mountains
 • Swietokrzyski
 • Tatrzanski
 • Ojcowski
 • Roztoczanski
 • Ojcowski
 • Roztoczanski
 • Białowieski
 • Biebrzański
 • Borów Tucholskich
 • Drawienski
 • Kampinoski
 • Narwianski
 • Poleski
 • Ujście Warty
 • Wielkopolski
 • Wigierski
 • Slowinski
 • Wolinski

Steden

Dit zijn de grotere steden in Polen.

Andere bestemmingen

Algemene informatie

Klimaat

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het in de zomer erg warm zijn. Eigenlijk is het in de zomer altijd warm als de zon schijnt. Meestal is het in de zomer een paar graden warmer dan in Nederland.

De winters kunnen erg koud zijn, maar dat geeft dan weer skimogelijkheden.

Ligging

Geschiedenis

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Vanaf het vliegveld van Amsterdam, Schiphol, vliegen maatschappijen in ieder geval regelmatig naar de hoofdstad.
En ook vanaf het vliegveld van Brussel Airport zijn verschillende vluchten te boeken.

Voor vluchtinformatie naar andere steden in het land kijk je bij de artikelen van die stad.

Per Trein

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [2].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [3].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Een handige en prettige reis is om in Duisburg de nachttrein te nemen.

Met de auto

Zeer goed te bereiken via Duitsland en aldaar ook goede wegen.

Per bus

Eurolines verbindt meerdere Nederlandse steden met meerdere Poolse steden

per boot

Rondreizen

Met de auto

Polen heeft slechte (snel-)wegen, een groot aantal ongelukken en de maximumsnelheid wordt zelden gerespecteerd. Vooral in de kleinere wegen, maar ook in de steden en zelfs snelwegen zitten vele gaten in de weg. Er worden momenteel veel nieuwe wegen aangelegd. Er is veel autodiefstal, vooral van auto's met een buitenlands kenteken.

Per trein

Treinsoorten

Polen heeft een uitgebreid spoornetwerk. Sinds de val van het communisme zijn kleinere stations opgeheven en kan men veel oude en thans ongebruikte sporen aantreffen.

Voor het personenvervoer per trein gelden verschillende tarieven voor verschillende treinsoorten:

 • Express / IC InterCity / EC EuroCity - de snelste en duurste treinen. Stopt alleen in de allergrootste steden. Bijvoorbeeld Warschau-Kraków (290 km, 3 uur, 73-81 zł); Warschau-Zakopane (430 km, 6 uur, 80 zł)
 • Pospieszny - sneltrein, stopt alleen in de grotere steden, maar blijft daar wel lang staan. Bijvoorbeeld Warschau-Kraków (320 km, 3.3-4.5 uur, 43 zł), Warschau-Zakopane (460 km, 7.5 uur, 50 zł).
 • Osobowy - stoptrein. Stopt op alle kleine plaatsen.
 • Podmiejski - regionale trein.

Kaartjes

Kaartjes worden verkocht aan het loket. Hier wordt meestal alleen Pools gesproken. Vertel aan het loket met welke treinsoort je gaat rijden. Men kan ook bij de conducteur een kaartje kopen. De toeslag bedraagt dan 5 zloty.

Let op: Kaartjes voor de ene treinsoort zijn niet geldig in de andere. In een pospieszny trein kan men bijbetalen. De boete kan variëren van 5 tot 90 zloty. Gewone kaartjes zijn in het geheel niet geldig in Expresstreinen. Men verlangt dan dat er een nieuw kaartje gekocht wordt.

In het geval van geen geldig kaartje is het mogelijk dat men het op een akkoordje gooit. De conducteur laat je dan een deel van de boete aan hem zelf betalen. Als je een gewone boete krijgt, is het als buitenlander mogelijk het geld terug te krijgen. Ga naar een loket op bij voorkeur een grote stad, en leg uit dat je het niet met de boete eens bent omdat je het systeem van treinkaartjes niet goed hebt begrepen.

Retourtjes zijn vaak de volgende dag ook nog geldig, terwijl een enkeltje aan een dagdeel gebonden kan zijn. Kijk goed naar wat er op het kaartje staat.

Taal

In landelijke gebieden spreken veel mensen uitsluitend Pools. Vooral in de grote steden spreken de meeste jongeren redelijk tot goed Engels. Bij oudere mensen kan men vaak in het Duits of Russisch terecht.

Winkelen

Betaalmiddel is de zloty, de euro wordt vermoedelijk in 2010 ingevoerd. Er zijn voldoende PIN-automaten waarmee met Nederlandse (Maestro) bankpassen geld opgenomen kan worden. Sommige hypermarkten accepteren de euro.


Veel winkels zijn 's avonds en 's zondags geopend, soms ook 's nachts. Er bestaan veel hypermarkten en 24uurs-slijterijen.

Eten

 • Placki Ziemniaczane, aardappelpannekoekjes,
 • Zapiekanka, een stokbroodje gebakken met champignon en ui met kaas erop en tomatenketchup
 • Pierogi, gevulde deegkussentjes
 • Knysza, broodje gevuld met vooral kool, knoflooksaus en wat men er verder bij kiest.
 • Barsjt, Bietensoep

Drinken

 • Wodka
 • Piwo (Bier) o.a. Lech, Tyskie, Zywiec, Warka
 • Wild Dog: shot met wodka, grenadine limonade en tabasco

Slapen

onderwijs

In de communistische tijd werd het onderwijssysteem gebruikt om indoctrinatie toe te passen. Op deze manier werden de leerlingen klaargestoomd voor de communistische maatschappij.

Veiligheid

Gezondheid

Vaak zijn op stations 24uursapotheken te vinden.

Respect

Polen is een erg katholiek land en er bestaat weinig tolerantie met betrekking tot homoseksuelen, atheïsme en andere religies. Kritiek op of grappen over wijlen de Poolse Paus worden niet gewaardeerd.

In Warschau zijn wel moskeeën en vooral in Kraków bevinden zich een aantal homobars.

Communicatie

Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika


Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!