Doe mee en deel je reiskennis!

Pisa

Uit Wikitravel
Versie door Tatatabot (overleg | bijdragen) op 14 mei 2009 om 01:10 (robot Erbij: fi:Pisa, ja:ピサ)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pisa

Default Banner.jpg

Piazza dei Miracoli in Pisa

Pisa[1] is een stad in Toscane, wereldberoemd door zijn scheve toren. Dit is de Campanile(klokkentoren) van de prachtige Duomo die er naast staat. Op dit plein, het Piazza dei Miracoli, staat ook nog een Baptisterium en een adembenemend mooie begraafplaats.

Bezienswaardigheden

  • Campo dei Miracoli
  • Duomo Santa Maria Assunta, de prachtige domkerk van Pisa. Deze kerk werd gebouwd in de elfde eeuw, na het verslaan van de Saracenen in 1063. De buitenkant valt op door de dicht op elkaar geplaatste zuilen. De binnenkant is overweldigend mooi en heeft Byzantijnse, Romaanse en Islamitische invloeden. Het hoogtepunt in de kerk is het marmeren kansel(preekstoel) van Nicola Pisano.
  • Battistero, de monumentale doopkapel voor de dom. Vooral de koepel is erg imposant. De binnenkant is licht en harmonieus.
  • Campanile, de scheve klokkentoren van Pisa. De architect Bonanus, of Gherardo di Gherardo, heeft hem ontworpen en laten bouwen in 1173, maar de toren begon al na een paar jaar mee te geven. Na honderd jaar was de verzakking van de toren al 17 cm. De volgende eeuwen werd de hellingshoek alsmaar groter. Galileo Gallilei zou aan hand hiervan de valwet hebben onderzocht. Aan de noordkant is een contragewicht van 750 ton gehangen, hierdoor wordt de steeds groter wordende helling gestopt.
  • Camposanto, het bijzondere complex waar een imposante begraafplaats ligt. De buitenkant is wit en streng, met eenvoudige bogen. De binnenkant straalt een soort van plechtige rust uit. Binnenin zijn vele in de bodem geplaatste graven en sarcofagen.

Rest van Pisa

  • Palazzo dei Cavalieri, het voormalige gemeentelijke paleis, dat later gebruikt werd als zetel van een ridderorde. Daarna werd het gebruikt als gebouw voor de universiteit van Pisa
  • Palazzo dell'Orologio, twee torenhuizen aan elkaar gebouwd. Hier was vroeger het klassieke forum en het hart van Pisa
  • Santa Maria della Spina, een schitterend klein kerkje aan de oever van de Arno. Het is gebouwd om een stukje van de doornenkroon (doorn = spina in het Italiaans) van Christus te bewaren.