Doe mee en deel je reiskennis!

Parijs

Uit Wikitravel
Versie door 80.126.241.179 (Overleg) op 30 mrt 2006 om 17:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Parijs

Default Banner.jpg

Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en met afstand de grootste stad van Frankrijk. Het is de zetel van de Franse regering.

Met zijn 2 miljoen inwoners in het centrum en 10 miljoen voor de hele agglomeratie, met inbegrip van de 'banlieue' (voorstad|voorsteden), is het na Londen de grootste stad van West-Europa.

Parijs wordt naast Londen, New York en Tokio beschouwd als een van de Grote Vier wereldsteden.

De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine en is inmiddels zo groot geworden dat hij zeven heuvels beslaat, waarvan Montmartre de hoogste is. Dit waren vroeger aparte dorpen.

Geschiedenis

In 52 v. Chr. veroverde Julius Caesar Parijs, dat door de Romeinen Lutetia Parisiorum werd genoemd. Het dankt zijn naam aan het volk de Parisii, dat zich vestigde op de eilandjes in de Seine. Dit was strategisch een slimme zet, bovendien waren er handelsroutes die langs deze plek voerden. Hierdoor was het mogelijk om te groeien in welvaart.

In de 13e eeuw werd de rechteroever van de Seine drooggelegd, die tot dan toe moerassig was. In de 13e eeuw werd ook begonnen aan de bouw van het Louvre en de Notre-Dame.

Vanaf 1420 werd Parijs bezet door de Engelsen. Toen de bezetting achter de rug was, werd er opnieuw een bouwwoede ontketend. Overblijfselen hiervan zijn de Pont Neuf en de tuinen van Luxemburg (les jardins du Luxembourg).

Op 14 juli 1789 vond de bestorming van de Bastille plaats, die de Franse Revolutie inluidde.

Tijdens de heerschappij van Napoleon III werd Parijs grondig verbouwd door Georges-Eugène Haussmann.

Een zwarte dag in de geschiedenis van Parijs is 28 mei 1871. Toen lieten 20.000 Parijzenaars het leven tijdens een opstand.