Doe mee en deel je reiskennis!

Panama

Uit Wikitravel
Versie door 3wisemen (overleg | bijdragen) op 6 apr 2009 om 05:24 (overgebracht naarPanama Stad)
Ga naar: navigatie, zoeken
Panama

Default Banner.jpg

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Pm-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Panama City
Regering Constitutionele Democratie
Munt Panamese Balboa (PAB), US Dollar (USD of $)
Oppervlakte 78.200 km2
Bevolking 3.039.150 (Juli 2006 schatting)
Taal Spaans
Religie Rooms Katholiek 85%, Protestant 15%
Elektriciteit 120V/60Hz
Oproepcode +507
Internet TLD .pa
Tijdzone UTC-5

Info

Panama ligt in Centraal Amerika, en vormt de verbinding met Zuid-Amerika. Het land is uitgestrekt van oost naar west, en onderverdeeld in een aantal regio's, die erg van elkaar verschillen.


Panama is vooral bekend van het Panama-kanaal, die loopt van Panama City naar Colón, en waar elke dag tientallen enorme schepen een reis van een paar weken besparen.

Maar Panama is meer dan alleen het kanaal; economisch gezien leunt het land vooral op zijn dienstensector, met name banken zijn veel vertegenwoordigd.

Qua toerisme heeft Panama ook erg veel te bieden. Er zijn schitterende tropische eilanden, ondoordringbare jungles, unieke natuur, vulkanische bronnen, wilde bergbeken en sporen van de koloniale Spaanse overheersing.

Regio's

Map of Panama

Steden

Havens

Andere bestemmingen

San Blas

Arriveren

Per vliegtuig

Op dit moment wordt er slechts vanuit twee Europese steden rechtstreeks naar Panama City gevlogen. Vanuit de Verenigde staten zijn er verbindingen via onder andere Miami, vanuit Zuid-Amerika via onder andere Guayaqil. Een overstap maakt uw reis meestal goedkoper en minder comfortabel.

  • KLM [1] vliegt 5x per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Panama Tocumen(PTY), op di wo do vr en zo.
  • Iberia [2] vliegt rechtstreeks van Madrid (MAD) naar Panama(PTY).

Per trein

Panama heeft geen internationale treinverbindingen. Wel rijdt er dagelijks een trein langs het Panamakanaal van Panama City naar Colón en vice versa.

Per auto

  • Vanuit Colombia kunt u niet per auto naar Panama rijden. De Darién Gap is een bijna ondoordringbaar gebied dat vanwege de aanwezige guerrilla's nog onbegaanbaarder wordt.
  • De grens met Costa Rica kan niet zonder meer per (huur)auto overgestoken worden; informeer hierover bij uw verhuur- of verzekeringsbedrijf.

Per bus

Per Boot

Boot Cartagena - Panama! Info


Rondreizen

Per vliegtuig

Voor binnenlands transport naar de diverse streken van Panama is vliegen waarschijnlijk de gemakkelijkste manier.

  • Air Panama [3]
  • Aeroperlas [4]

vliegen voor ongeveer $80-100 dollar (retour) naar tientallen binnenlandse bestemmingen.

Per bus

Panama heeft een uitgebreid busnetwerk; voornamelijk met oude Amerikaanse schoolbussen. Niet comfortabel, wel goedkoop en avontuurlijk.

Per trein

De Panama Canal Railway verbindt Colón in het noorden met Panama City in het zuiden, in ongeveer 77 km. De spoorlijn volgt ruwweg het traject van het Panama-kanaal. De spoorlijn is aangelegd tussen 1850 en 1855, een onderneming die naar schatting aan vijf- tot tienduizend mensen het leven gekost heeft. Meer informatie hierover vindt u (in het engels) hier

Een enkele reis kost $22, en reserveren is niet nodig.

Per taxi

Een taxi in Panama City kost beduidend minder dan wat de taxichauffeur u aanbiedt. Binnen de stad betaalt u meestal $2; alles staat open voor onderhandeling.

Taal

De meeste Panamezen spreken alleen Spaans, hoewel met u met de combinatie handen-en-voeten en Engels over het algemeen ook uit de voeten kunt. Het wordt echter erg op prijs gesteld wanneer u als toerist de moeite genomen hebt om (een beetje) Spaans te leren.

Kopen

Eten

Panamezen zijn onterecht niet trots op hun lokale keuken. De betere restaurants serveren Frans, Amerikaans, Italiaans of Mexicaans eten.
In lokale restaurants kunt u erg lekker en goedkoop eten, mits u van knoflook houdt. De piccante de la casa is een uitdaging voor wat betreft 'heet'. Vooral vis en kip zijn populair in Panama.

Uitgaan

Panama is de bakermat van de Reggaeton. De beste plaats om uit te gaan in Panama City is "Calle Urugay". Hier zijn diverse clubs, met diverse muziekstijlen en insteken. Ook zit hier een aantal prima restaurants zoals Market, La Posta en Pepperoncino's.

Overnachten

Panama kent een divers aanbod aan hotels. En in iedere prijsklasse is er wat te vinden, zeker in de stad.


Veiligheid

Gezondheid

  • Voor een bezoek aan Panama zijn inentingen nodig. (Bron:gezondopreis.nl)
  • Voor een kort bezoek wordt een inenting tegen Gele Koorts, Hepatitis A en DTP aanbevolen; bij een langer verblijf ook tegen Tyfus en hepatitis B. Verder is er in delen van Panama een risico op Malaria (Bron:CDC). Bekijk een van de vermelde sites voor up-to-date informatie!
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Amerika

Antigua en Barbuda · Argentinië · Belize · Bolivia · Brazilië · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Ecuador · El Salvador · Guatemala · Guyana · Honduras · Mexico · Nicaragua · Panama · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela · Verenigde Staten van Amerika

Niet zelfstandig: Falklandeilanden · Frans-Guyana

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika