Doe mee en deel je reiskennis!

Overpelt

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Overpelt

Default Banner.jpg

Deze pagina kan nog wel wat beter.

Deze pagina kan kan wat verbeteringen gebruiken. Als u een zinnige invulling voor deze pagina weet, aarzel dan vooral niet en vervang de tekst door uw bijdrage. .

De tekst is overgenomen van Wikipedia. Kan iemand dit verbeteren?
Overpelt is een plaats in de Belgische provincie Limburg. De gemeente telt ruim 13.500 inwoners. Geografisch gezien hoort het zanderige Overpelt tot de Kempen.

Molengemeente

Met vier watermolens op de Dommel, twee windmolens en een molenmuseum bezit de gemeente Overpelt een bijzondere rijkdom aan molens. Bovendien stonden in Overpelt de oudste watermolens die ooit werden teruggevonden in de archieven. Al in het begin van de achtste eeuw wordt er melding gemaakt van molens op de Dommel. Dit maakt het molenpatrimonium uniek in België. De 6 Pelter molens zijn:

  • Sevensmolen: een standaardmolen, gebouwd in 1745 in Helchteren. In 1853 verplaatst naar Overpelt. Aangekocht door de gemeente in '62 en overgebracht naar het park Heesakkerheide in 1964 en gerestaureerd in 1964 en 1989. De maalvaardige molen wordt in werking gehouden door de vzw Levende Molens Noord-Limburg.
  • De Wedelse Molen: één van de oudste watermolens van de Lage Landen. De molen werd gerestaureerd in 1974 en ingericht als taverne. Het houten raderwerk bleef bewaard en de molen draait nog dagelijks.
  • Bemvoortse Molen: watermolen, rond 1295 gebouwd. Gerestaureerd in 1900. Bleef in werking tot eind jaren '80. De molen is nog maalvaardig.
  • Slagmolen: wateroliemolen (1208), later omgebouwd tot graanmolen. Is thans een laboratorium.
  • Kleine Molen: watermolen, heeft ook nog dienst gedaan als volmolen. Bleef in werking tot 1978. Kaarsengalerie Daelhoxent is in deze molen gevestigd.
  • Molen van Leyssen: bovenkruier gebouwd in 1902. Thans ingericht als woning.