Doe mee en deel je reiskennis!

Oslo: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Oslo

Default Banner.jpg

(Per Vliegtuig)
(Fietsen in Oslo: Link verwijderd ('Tour listings'))
(25 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Oslo''' is de hoofdstad van [[Noorwegen]] en valt geografisch volledig samen met de provincie Oslo. Het grenst aan de provincies [[Akershus]],[[ Buskerud]],[[Oppland]],[[Østfold]].
+
[[Image:Stortinget_Oslo_Norway.JPG|thumb|Stortinget, het parlement]]
  
 +
'''Oslo''' is de hoofdstad van [[Noorwegen]] en valt geografisch volledig samen met de provincie Oslo. Het grenst aan de provincies [[Akershus]],[[ Buskerud]],[[Oppland]],[[Østfold]]. De stad ligt op ongeveer 100 km van de grens met buurland [[Zweden]].
 +
 +
Oslo wordt plaatselijk "Oohshlo" (Osjlo) uitgesproken.
  
 
==Begrijpen==
 
==Begrijpen==
Regel 8: Regel 11:
 
===Naam en geschiedenis===
 
===Naam en geschiedenis===
  
Over de geschiedenis van de stad kan men tot 10 000 jaar teruggaan, alhoewel volgens de kronieken van Snorre Sturlason was Oslo gesticht in 1048 door koning Harald Hardråde. De stad werd hoofstad van Noorwegen rond 1300 maar verloor zijn privileges tijdens de Deens-Noorse unie van 1348 tot 1814. In 1624 werd oud Oslo vernietigd door een brand en werd de stad enkele kilometers verhuisd naar het westen om betere bescherming te genieten van het fort Akershus. De stad werd hernoemd naar Christania, naar de Deense koning Christian IV, een naam die gebleven is tot 1 januari 1925. Sporen zijn gevonden dicht bij [[Ekeberg]] die wijzen op nederzetting van 10.000 BC.
+
Over de geschiedenis van de stad kan men tot 10.000 jaar teruggaan, alhoewel volgens de kronieken van Snorre Sturlason Oslo is gesticht in 1048, door koning Harald Hardråde. De stad werd hoofstad van Noorwegen rond 1300, maar verloor zijn privileges tijdens de Deens-Noorse unie van 1348 tot 1814. In 1624 werd oud Oslo vernietigd door een brand en werd de stad enkele kilometers verhuisd naar het westen om betere bescherming te genieten van het fort Akershus. De stad werd hernoemd naar Christiania, naar de Deense koning Christian IV, een naam die gebleven is tot 1 januari 1925. Sporen zijn gevonden dicht bij [[Ekeberg]] die wijzen op nederzetting van 10.000 v.C.
 +
 
 +
Na de verwoestende brand van 1624, werd ''oud'' Oslo (rond de monding van de rivier de Aker) verlaten en werden de ruïnes verwijderd en het land omgebouwd tot akkers. Heden zijn er nog enkele kerkruïnes te zien onder de Ekebergheuvel (over het water van het nieuwe operahuis, tussen de E18 en de spoorweg). Behalve deze ruïnes bleef praktische niets over van de het middeleeuwse Oslo. Ironisch genoeg werd de nieuwe stad Christiania en Oslo bleef de naam van de smalle resterende nederzetting buiten de nieuwe stadsgrenzen. Gedurende Christiania's snelle uitbreiding in de 19de eeuw, als hoofdstad van een nieuwe staat, werd de originele locatie van Oslo (oud Oslo, of ''Gamlebeyen'') opgenomen in de stad. Door opname van omliggende landbouwgebieden in de 19de eeuw, zie je daarvan nog veel sporen in plaatsnamen en boerderijen. Mooie parken zoals St. Hanshaugen zijn overblijfselen van de originele weidegebieden rond de stad.
 +
 
 +
===Geografie===
 +
 
 +
 
 +
Oslo, met ongeveer 453 vierkante kilometer, is een van de grootste hoofdsteden ter wereld, wat betreft de van oppervlakte. Daarbij moet vermeld worden dat het grootste gedeelte bos is, wat maakt dat Oslo een nauwe band heeft met de natuur in de omgeving.
 +
 
 +
Oslo heeft de vorm van een amfitheater, met het stadscentrum kort bij het Oslofjord, en de woongebieden verspreiden zich vanaf daar in alle richtingen in de richting van de heuvels. Achter de woongebieden, zijn er bosgebieden zoals Marka (Nordmarka, Østmarka, Lillomarka) met een fauna en flora die uitzonderlijk is voor een stad van deze grootte. Rendieren zijn heel gewoon (vooral te zien in de winter), wolven zijn er ook, maar die zie je zelden.
 +
 
 +
Het Oslofjord is een ingangstong van de Skagerrakbaai, van het binnenland in de richting van de Noordzee, ichting Øresund en de Baltische zee. Oslo heeft een indrukwekkende archipel die in de zomer favoriete verblijfslaatsen worden.
 +
 
 +
Het stadscentrum is begrensd door Oslo centraal station (Oslo S) in het oosten, het koninklijk paleis (Slottet) in het westen en de kade (van Akershus kort tot Aker brygge) in het zuiden. Het is een vrij compact gebied en gemakkelijk te bewandelen. Karl Johanstraat, voornamekelijk voorbehouden aan wandelaars, is de belangrijkste slagader van centrum Oslo. Alhoewel, verschillende van de wijken kortbij het centrum hebben ook interessante bezienswaardighedenen. Voor die plekken kan je het best gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoer.
 +
 
 +
===Klimaat===
 +
 
 +
Alhoewel het diep in de noordelijke breedte ligt is het klimaat van Oslo redelijk warm dankzij de warme Golfstroom. Zomerweer in Oslo is mild en aangenaam met regelmatig hittegolven en veel lange zonnie dagen. In de winter schommelt rond het vriespunt. Sneeuw is talrijk aanwezig in de bosrijke gebieden en meestal ook in de stad in de winter, wat het maakt tot een aantrekkelijke wintersport bestemming. Regenval is verspreid over het jaar, met de natste maand zijnde augustus.
 +
 
 +
 
 +
 
  
Na de verwoestende brand van 1624, werd ''oud'' Oslo (rond de monding van de rivier Aker) achtergelaten en werden de ruïnes omgebouwd tot akkers. Heden zijn er nog enkele kerkruïnes te zien onder de Ekeberg heuvel (over het water van het nieuwe operahuis, tussen de E18 en de spoorweg). Behalve deze ruïnes blijft praktische niets over van de het middeleeuwse Oslo. Ironisch genoeg werd de nieuwe stad Christiania en Oslo bleef de naam van de smalle overlevende nederzetting buiten de nieuwe stadsgrenzen. Gedurende Christiania's snelle uitbreiding in de 19de eeuw, als hoofdstad van een nieuwe staat, werd de originele site van Oslo (oud Oslo, of ''Gamlebeyen') inbegrepen in de stad. Door de snelle inclusie van de landbouwgebieden in de omgeving in de 19de eeuw zie je daarvan nog veel sporen in plaatsnamen en boerderijen. Mooie parken zoals St. Hanshaugen is het overblijfsel van de originele weiden en bronnen van de inwoners van de stad.
 
  
Oslo wordt plaatselijk "Oohshlo" (Osjlo) uitgesproken.
 
  
 
==Arriveren==
 
==Arriveren==
Regel 18: Regel 39:
 
===Per Vliegtuig===
 
===Per Vliegtuig===
  
'''Oslo Airport, Gardermoen''' [http://www.osl.no/] ({{IATA|OSL}}, {{ICAO|ENGM}}) is de grootste luchthaven van Noorwegen, ze bevindt zich in [[Gardermoen]], 37 kilometres noord-noordoost van Oslo. Directe vluchten zijn er naar 107 verschillende luchthavens, waaronder 24 binnenlandse luchthavens. De grootste luchtvaartmaatschappijen zijn in Noorwegen, Scandinavian Airlines (SAS) [http://www.flysas.com/] en Norwegian Air Shuttle [http://www.norwegian.com/], bedienen rechtstreekse vluchten naar vele Europese en Noorse bestemmingen vanaf Oslo luchthaven, naast het groote binnenlandse netwerk. Vluchten van nog 30 andere luchtvaartmmatschappijen maken deze luchthaven gemakkelijk te bereiken vanaf eender waar op de wereld.
+
'''Oslo Airport, Gardermoen''' [http://www.osl.no/] ({{IATA|OSL}}, {{ICAO|ENGM}}) is de grootste luchthaven van Noorwegen, ze bevindt zich in [[Gardermoen]], 37 kilometer noord-noordoost van Oslo. Directe vluchten zijn er naar ruim 100verschillende luchthavens, waaronder 24 binnenlandse luchthavens. De grootste luchtvaartmaatschappijen in Noorwegen zijn: Scandinavian Airlines (SAS) [http://www.flysas.com/] en Norwegian Air Shuttle [http://www.norwegian.com/], zij hebben rechtstreekse vluchten naar vele Europese en Noorse bestemmingen. Vluchten van nog 30 andere luchtvaartmmatschappijen maken deze luchthaven gemakkelijk te bereiken vanaf waar ook op de wereld.
  
Wees er van bewust dat de meeste internet booking systemen ook vluchten zullen tonen naar Sandefjord Airport Torp en/of Moss Airport Rygge, beide voor lagekost maatschappijen wanneer je zoekt voor luchthavens in Oslo. Controleer dit even vooraleer je boekt.
+
Wees ervan bewust dat de meeste internet booking systemen ook vluchten zullen tonen naar Sandefjord Airport Torp en/of Moss Airport Rygge, beide voor lagekostenmaatschappijen, wanneer je zoekt naar luchthavens bij Oslo. Controleer dit even voor je boekt.
  
 
Verbindingen naar het centrum van de stad:
 
Verbindingen naar het centrum van de stad:
  
* '''Flytoget''' [http://www.flytoget.no], verzorgt de hogesnelheids trein, je hebt minder dan 20 minuten nodig om Oslo Centraal Sation (Oslo S) te bereiken. Elke 10 minuten is er een trein. Tickets kosten NOK 170 als je koopt via de automaat of NOK 200 als je ze koopt aan de balie (NOK 85/100 voor senioren, kinderen en studenten jonger dan 31 met een studentenkaart). Tickets zijn niet geldig voor overstappen in Oslo. Elke tweede trein rijdt voorbij Oslo S verder naar Drammen en stopt daar aan het Nationaltheatret station. Dit station is beter for bestemmingen in het westen of het stadscentrum.
+
* '''Flytoget''' [http://www.flytoget.no], verzorgt de hogesnelheidstrein, je hebt minder dan 20 minuten nodig om Oslo Centraal Sation (Oslo S) te bereiken. Elke 10 minuten is er een trein. Tickets kosten NOK 170 als je koopt via de automaat of NOK 200 als je ze koopt aan de balie (NOK 85/100 voor senioren, kinderen en studenten jonger dan 31 met een studentenkaart). Tickets zijn niet geldig voor overstappen in Oslo. Elke tweede trein rijdt voorbij Oslo S verder naar Drammen en stopt daar aan het Nationaltheatret station. Dit station is beter voor bestemmingen in het westen of voor het stadscentrum.
  
 
* '''NSB''' [http://www.nsb.no/] verzorgt treinen via Oslo naar Drammen en dan verder naar Kongsberg en Skien. De trip duurt ongeveer 30-40 minuten en de trein vertrekt elke 30 minuten. Tickets kosten NOK 110 (geldig voor overstappen in Oslo).
 
* '''NSB''' [http://www.nsb.no/] verzorgt treinen via Oslo naar Drammen en dan verder naar Kongsberg en Skien. De trip duurt ongeveer 30-40 minuten en de trein vertrekt elke 30 minuten. Tickets kosten NOK 110 (geldig voor overstappen in Oslo).
  
* '''Flybussen''' [http://www.flybussen.no/oslo/] verzorgt bussen naar Oslo centrum wat ongeveer 45 minuten in beslag neemt (NOK 140, heen en terug ticket geldig voor 1 maand NOK 240, geldig voor overstappen in Oslo).
+
* '''Flybussen''' [http://www.flybussen.no/oslo/] heeft bussen naar Oslo centrum, wat ongeveer 45 minuten in beslag neemt (NOK 140, heen en terug ticket geldig voor 1 maand NOK 240, geldig voor overstappen in Oslo).
  
* '''Flybussekspressen''' [http://www.flybussekspressen.no/] verzorgt de busdienst naar verschillende bestemmingen in de Oslo omgeving. Er is een informatiestand in de terminal welke je alle informati kan geven over de busdiensten tussen de luchthaven en de stad.
+
* '''Flybussekspressen''' [http://www.flybussekspressen.no/] heeft bussen bussen naar verschillende bestemmingen in de omgeving van Oslo. Er is een informatiestand in de terminal waar je alle informatie kan krijgen over de busdiensten tussen de luchthaven en de stad.
  
* '''Taxis''' kunnen, en zouden, moeten besteld worden aan de balie in de terminal voor verschillende vaste prizjen vanaf ongeveer NOK 700 voor Oslo stadscentrum. Naar buiten gaan en in de rij een taxi bestellen eindigt meestal duurder. De meeste mensen met een bestemming in Oslo kunnen beter kiezen voor de Flytoget, Flybusse of een lokale trein naar Oslo S en daar dan verder gaan met een taxi of een lokaal publiek transport.
+
* '''Taxis''' kunnen besteld worden aan de balie in de terminal voor verschillende vaste prizjen vanaf ongeveer NOK 700 voor Oslo stadscentrum. Naar buiten gaan en in de rij een taxi bestellen eindigt meestal duurder. De meeste mensen met een bestemming in Oslo kunnen beter kiezen voor de Flytoget, Flybusse of een lokale trein naar Oslo S en daar dan verder gaan met een taxi of plaatselijk openbaar vervoer.
  
'''Sandefjord Airport Torp''' [http://www.torp.no/] ({{IATA|TRF}}, {{ICAO|ENTO}}) nabij Sandefjord en Tønsberg, 118km ten zuiden van Oslo. De volgende luchtvaartmaatschappijen opereren vanaf Torp: KLM  ([[Amsterdam]]), Norwegian Air Shuttle ([[Alicante]]), Ryanair ([[Alghero]], [[Alicante]], [[Barcelona]]-Girona, [[Bremen]], [[Edinburgh]], [[Frankfurt]]-Hahn, [[Liverpool]], [[London]]-Stansted, [[Milan]]-Bergamo, [[Marseille]]), Widerøe ([[Bergen]], [[Bodø]], [[Copenhagen]], [[Stavanger]], [[Tromsø]] , [[Trondheim]]) en Wizz Air ([[Gdańsk]], [[Katowice]], [[Poznań]], [[Prague]], [[Riga]], [[Warsaw]], [[Wroclaw]])
+
'''Sandefjord Airport Torp''' [http://www.torp.no/] ({{IATA|TRF}}, {{ICAO|ENTO}}) ligt nabij Sandefjord en Tønsberg, 118k m ten zuiden van Oslo. De volgende luchtvaartmaatschappijen opereren vanaf Torp: KLM  ([[Amsterdam]]), Norwegian Air Shuttle ([[Alicante]]), Ryanair ([[Alghero]], [[Alicante]], [[Barcelona]]-Girona, [[Bremen]], [[Edinburgh]], [[Frankfurt]]-Hahn, [[Liverpool]], [[London]]-Stansted, [[Milan]]-Bergamo, [[Marseille]]), Widerøe ([[Bergen]], [[Bodø]], [[Kopenhagen]], [[Stavanger]], [[Tromsø]] , [[Trondheim]]) en Wizz Air ([[Gdańsk]], [[Katowice]], [[Poznań]], [[Praag]], [[Riga]], [[Warschau]], [[Wroclaw]])
  
 
Om van de luchthaven naar de stad te gaan:
 
Om van de luchthaven naar de stad te gaan:
  
* '''Torpekspressen''' [http://www.torpekspressen.no] rijdt tussen de luchthaven en Drammen en Oslo (1u45) en kost NOK 190 voor een heenticket, NOK 320 voor en heen en terug ticket (korting voor studenten, ISIC kaarthouders en senioren). Torpekspressen bussen zijn gepland als er een vlucht aankomt op de luchthaven, dus als je je vliegtuig zal er waarschijnlijk een bus op jou staan te wachten. Als je de bus mist kan het wel eens zijn dat je lang moet wachten op de volgende verbinding.
+
* '''Torpekspressen''' [http://www.torpekspressen.no] rijdt tussen de luchthaven en Drammen en Oslo (1 uur 45 minuten) en kost NOK 190 voor een enkele reis, NOK 320 voor en retour (korting voor studenten, ISIC kaarthouders en senioren). Torpekspressen bussen zijn afgestemd op de aankomsttijden. Als je de bus mist kan het wel eens lang duren tot de volgende komt.
  
 
* '''NSB''' [http://www.nsb.no/] verzorgt treinen tussen Torp Airport treinstation en centraal Oslo. Het treinstation is verbonden met de luchthaven via gratis shuttle bussen.
 
* '''NSB''' [http://www.nsb.no/] verzorgt treinen tussen Torp Airport treinstation en centraal Oslo. Het treinstation is verbonden met de luchthaven via gratis shuttle bussen.
Regel 45: Regel 66:
  
  
'''Moss Lufthavn Rygge''' [http://www.en.ryg.no/] ({{IATA|RYG}}, {{ICAO|ENRY}}) luchthaven is de derde luchthaven van de Oslo omgeving. Het is momenteel Ryanair's belangrijkste hub van Noorwegen en wordt ook gebruikt door de Norwegian Air Shuttle. De luchthaven is kortbij de steden Moss, Frederikstad en Sarpsborg en is 70km van Oslo.
+
'''Moss Lufthavn Rygge''' [http://www.en.ryg.no/] ({{IATA|RYG}}, {{ICAO|ENRY}}) luchthaven is de derde luchthaven van de Oslo omgeving. Het is momenteel Ryanair's belangrijkste knooppunt van Noorwegen en wordt ook gebruikt door de Norwegian Air Shuttle. De luchthaven is kortbij de steden Moss, Frederikstad en Sarpsborg en is 70km van Oslo.
 
 
Om van de stad naar de luchthaven te geraken en andersom:
 
  
 +
Om van de stad naar de luchthaven te gaan en andersom:
  
 
* '''Ryggeekspressen''' [http://www.ryggeekspressen.no/] de dienstregeling wordt aangepast aan alle inkomende internationle vluchten en vertrekken vanaf Oslo centraal station voor alle uitgaande vluchten. Een heenbiljet naar Oslo kost NOK 130 en heen/terug biljet kost NOK 230. Koop een ticket van de chauffeur.
 
* '''Ryggeekspressen''' [http://www.ryggeekspressen.no/] de dienstregeling wordt aangepast aan alle inkomende internationle vluchten en vertrekken vanaf Oslo centraal station voor alle uitgaande vluchten. Een heenbiljet naar Oslo kost NOK 130 en heen/terug biljet kost NOK 230. Koop een ticket van de chauffeur.
  
  
* '''NSB''' [http://www.nsb.no] opereert tussen Rygge treinstation en centraal Oslo en Halden. Een shuttle bus verlaat de luchthaven van Rygge treinstation ongeveer 10 minuten voor een trein vertrekt. 3 treinen per dag rijden vanaf Rygge tot [[Gothenburg]] in [[Zweden]].
+
* '''NSB''' [http://www.nsb.no] opereert tussen Rygge treinstation en centraal Oslo en Halden. Een shuttle bus verlaat de luchthaven van Rygge treinstation ongeveer 10 minuten voor een trein vertrekt. drie treinen per dag rijden vanaf Rygge tot [[Gothenburg]] in [[Zweden]].
  
Als je wil landen op een luchthaven die niet te ver weg is van Oslo zijn Gardermoen en Rygge luchthaven de beste keuze.
+
Als je wil landen op een luchthaven die niet te ver weg is van Oslo zijn Gardermoen en Rygge de beste keuze.
  
 
===Per Trein===
 
===Per Trein===
 +
 +
'''Oslo Central Station''' (''Oslo Sentralstasjon''/''Oslo S'', T-bane ''Jernbanetorget'') is aan de oostelijke kant van het stadscentrum, aan het einde van de belangrijke wandelstraat ''Karl Johans gate''. Oslo S is het centrum van Noorwegen's treinstation, alle lijnen (inclusief expresstrein naar de luchthaven) hebben hun eindpunt in Oslo S, wat maakt dat Oslo S de belangrijkste toegang is tot Oslo. De belangrijkste snelbussen gaan naar het busstation dat naast het treinstation ligt.
 +
 +
Er zijn drie dagelijkse internationale diensten naar [[Gothenburg]] ([[Zweden]]) (4 uur). Vier dagelijkse treinen rijden naar [[Stockholm]] ([[Zweden]]) (6 uur), twee daarvan vereisen een overstap in [[Karlstad]] (dienstregeling [http://www.resplus.se/fetchpdf.asp?tt_id=625]). De nachttrein is afgeschaft in januari 2009.
  
 
===Per Auto===
 
===Per Auto===
 +
 +
Internationale autosnelzeg '''E6''' (van Malmö naar Gothenburg) en '''E18''' (van [[Saint Petersburg]], Helsinki en Stockholm) komen samen in Oslo. Er is een tol van NOK 25 om Oslo binnen te gaan met de auto. het geld wordt gebruikt voor wegnwerken en openbaar vervoer. De tolhuizen zijn non-stop en nemen een foto van je nummerplaat en zenden de rekening naar eigenaar. In aanvulling, wanneer je de stad binnenkomt van het westen betaal je nog eens extra NOK 12,50 aan de gemeentelijke grens van Lysaker om een nieuwe snelweg te financieren naar het westen.
 +
 +
De E6 is de belangrijkste noord-zuid autosnelweg van Noorwegen en gaat verder in het noorden naar [[Trondheim]], [[Alta]] en [[Kirkenes]], welke verder verbindt naar de meest steden in Noorwegen. De '''E16''' gaat van het westen naar [[Bergen]], de '''E134''' naar [[Haugesund]] en de '''E18''' gaat naar zuid-westen naar [[Drammen]], [[Grenland]] (Skien/Porsgrunn) en [[Kristiansand]]. Andere noemenswaardige wegen naar Oslo zijn: '''Rv4''' van [[Gjøvik]], '''Rv2''' van [[Charlottenberg]] (Zweden) en [[Kongsvinger]] en '''Rv7''', en een alternatieve weg naar [[Bergen]] die voorbij [[Gol]] en [[Geilo]] gaat.
  
 
===Per Bus===
 
===Per Bus===
  
[[Afbeelding:Harbouroslo.jpg|right|350px|De haven van Oslo]]
+
Oslo is goed verbonden met het grootste deel van Europa. De grotere internationale busmaatschappijen zijn Zweedse bedrijven zoals Swebus Express [http://www.swebusexpress.se] en GoByBus [http://www.gobybus.se]. Beide hebben verschillende keren per dag goedkope diensten van en naar [[Stockholm]], [[Gothenburg]] en [[Kopenhagen]]. Eurolines [http://www.eurolines.no/] verzorgt verbindingen naar Gothenburg en Stockholm, terwijl Moravia Express [http://www.judl-juhanak.com/] directe verbindingen verzorgt naar [[Praag]], [[Brno]], [[Olomouc]] en [[Ostrava]] tweemaal per week.
 +
 
 +
Voor binnenlandse diensten, Nor-Way Bussekspress [http://www.nor-way.no/wsp/nbe/frontend.cgi?session=e561e51de8c241914377ea3422dbbe&func=frontend.show&template=main&language=UK] is de grootste operator, met verschillende diensten naar[[Bergen]], [[Trondheim]] en vele andere Noorse bestemmingen.  Lavprisekspressen [https://lavprisekspressen.no/] heeft busen naar Trondheim en Kristiansand tweemaal per dag met goedkope prijzen (internet boekingen enkel)  Timekspressen [http://www.timekspressen.no/] verzorgt een netwerk van diensten in de omgeving van Oslo, vooral de lijn 1 naar [[Drammen]], [[Kongsberg]] en [[Notodden]], elk uur, dag en nacht, het jaar rond. Elk dorp en stad in Noorwegen is op één of andere manier met Oslo via publiek transport, alhoewel dat sommige verbindingen buiten de hoofdverbindingen schaars zijn.
 +
 
 +
 
 +
[[Afbeelding:Harbouroslo.jpg|thumb|right||De haven van Oslo]]
 +
 
 
===Per Boot===
 
===Per Boot===
 
Er zijn goede mogelijkheden om met de boot naar Oslo te gaan:
 
Er zijn goede mogelijkheden om met de boot naar Oslo te gaan:
Regel 71: Regel 105:
  
 
==Rondreizen==
 
==Rondreizen==
[[Afbeelding:Image055.jpg|right|250px|Station in Oslo]]
+
[[Afbeelding:Image055.jpg|thumb|right|Station in Oslo]]
  
 
Oslo heeft een goed netwerk van openbaar vervoer.  Tram, metro, bus en lokale treinen brengen je snel naar je bestemming.  De metro (T-banen) is een veel gebruikte vorm van openbaar vervoer.  In de winter wordt deze veel gebruikt door wintersporters.  Met deze "T-banen" gaat men dan naar de top van de heuvels die rond Oslo liggen.  Vanuit dit bosrijke natuurgebied (Nordmarka)kan men lange cross-country ski-tochten maken in de geprepareerde loipes.
 
Oslo heeft een goed netwerk van openbaar vervoer.  Tram, metro, bus en lokale treinen brengen je snel naar je bestemming.  De metro (T-banen) is een veel gebruikte vorm van openbaar vervoer.  In de winter wordt deze veel gebruikt door wintersporters.  Met deze "T-banen" gaat men dan naar de top van de heuvels die rond Oslo liggen.  Vanuit dit bosrijke natuurgebied (Nordmarka)kan men lange cross-country ski-tochten maken in de geprepareerde loipes.
Regel 79: Regel 113:
 
==Zien==
 
==Zien==
  
Architectuur in Oslo kan op het eerste zicht saai lijken. In tegenstelling met zijn Zweedse tegenhanger, Stockholm heeft Oslo enkel verspreide momumentale gebouwen waar voornamelijk de parlement-paleis as (bovenste gedeelte van de Karl Johan straat) een zekere grandeur heeft. De charme van Oslo kan ook gevonden worden in wijken van het centrum bijvoorbeeld Frogner en Fagerborg en ook het St. Hanshaugen park. Noord Europa heeft een typische houten huizen traditie. Houten huizen zijn niet toegelaten in het centrum, maar deze charmante huizen kunnen in grote getalen gevonden worden in villawijken zoals Bygdøy en Holmenkollen of voormalige arbeiderswijken zoals Rodeløkka, Kampen, Vålerenga, Damstredet, Hellerud or Telthusbakken. Oslo heeft vele opwindende bouwprojecnten en het gehele stadszicht aan de waterkant zal binnen enkele jaren volledig veranderd zijn.
+
Voor toeristen heeft de stad Oslo veel te bieden. Zo heeft de stad meer dan 50 musea en diverse galerieën. Hieronder worden een aantal bezienswaardigheden van de stad Oslo verder uitgelicht. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum, met uitzondering van de bezienswaardigheden op het schiereiland Bygdøy.
 +
 
 +
Architectuur in Oslo kan op het eerste zicht saai lijken. In tegenstelling met de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft Oslo enkel verspreide momumentale gebouwen waar voornamelijk de parlement-paleis (aan de Karl Johan straat) een zekere grandeur heeft. De charme van Oslo kan ook gevonden worden in wijken van het centrum bijvoorbeeld Frogner en Fagerborg en ook het St. Hanshaugen park. Noord-Europa heeft typische traditie van houten huizen. Houten huizen zijn niet toegelaten in het centrum, maar deze charmante huizen kunnen in grote aantallen gevonden worden in villawijken zoals Bygdøy en Holmenkollen of voormalige arbeiderswijken zoals Rodeløkka, Kampen, Vålerenga, Damstredet, Hellerud or Telthusbakken. Oslo heeft vele opwindende bouwprojecten en het gehele aanzicht van de stad vanaf de waterkant zal binnen enkele jaren volledig veranderd zijn.
 +
 
  
 +
===Gebouwen===
  
===Gebouwen en structuren===
+
====Paleizen, kastelen, etc.====
  
* '''Koninklijk Paleis'''
+
* '''Koninklijk Paleis''', Het Slottet (koninklijk paleis) werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw als Noorse verblijfplaats voor de Zweeds-Noorse koning Karl III (Karel XIV Johan van Zweden) en doet momenteel dienst als woning van de huidige Noorse koning. Prins Haakon en zijn vrouw wonen even buiten Oslo in Skaugum (in de gemeente Asker). Het koninklijk paleis is ontworpen door de Deense architect Hans Ditlev Franciscus Linstow. De bouw heeft bijna 25 jaar in beslag genomen. Er is in de periode van 1825 tot 1849 aan gewerkt.
  
 +
* '''Akershus kasteel''', In 1299 werd de bouw van het fort Akershus door Haakon V gestart en het heeft vele jaren de stad Oslo weten te beschermen tegen indringers. Door de jaren heen zijn er diverse verbeteringen aan uitgevoerd. In de 19e eeuw raakte het fort zijn strategische positie kwijt en werd het een bestuurlijk centrum voor het leger. Momenteel is het fort te bezichtigen als museum.
  
 +
* '''stadhuis''', ''Rådhuset'', is ontworpen door Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd die in 1918 was uitgeschreven. Het gemeentehuis is in 1950 geopend ter ere van de 900e verjaardag van de stad. Het interieur van het gemeentehuis is versierd door diverse kunstenaars, Henrik Sørensen heeft bijvoorbeeld met zijn werk "kunst en viering" een complete wand versierd. In de Rådhushallen wordt elk jaar de ceremonie gehouden voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.
  
 
====Kerken====
 
====Kerken====
Regel 92: Regel 132:
 
* '''kathedraal van Oslo'''
 
* '''kathedraal van Oslo'''
  
 +
====Museums====
  
===Museums===
+
Bygdøy staat bekend als het museumeiland van Oslo. Hier bevinden zich diverse museums.
 +
 
 +
 
 +
* <see name="Vikingschipmuseum" alt="" address="" directions="" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">In het Vikingschipmuseum, dat onderdeel is van de universiteit van Oslo, worden het Gokstadschip en Osebergschip tentoongesteld. Deze Vikingschepen dateren uit de 9e eeuw, en zijn gevonden in grafheuvels op verschillende locaties in Noorwegen. Naast deze schepen zijn er ook objecten tentoongesteld die gevonden zijn bij opgravingen op diverse oude Vikingbegraafplaatsen. Het museum is ontworpen door Arnstein Arneberg en werd geopend in 1926. </see>
 +
 
 +
* <see name="Frammuseum" alt="" address="" directions="" phone="" email="" fax="" url="http://www.fram.museum.no/en/" hours="" price="">Een ander museum dat gewijd is aan Vikingschepen is het Frammuseum, waar de Fram wordt tentoongesteld. Dit schip, 's werelds eerste ijsbreker en het laatste poolexpeditieschip gemaakt van hout, is voor diverse ontdekkingsreizen naar de poolstreek gebruikt. Het schip is in 1910 ook gebruikt door Roald Amundsen voor zijn ontdekkingsreis naar de Zuidpool. Ook is er een tentoonstelling over, voornamelijk Noorse, poolexpedities.</see>
 +
 
 +
 
 +
*'''Noors maritiem museum'''. Dit heeft een enorme collectie schepen. Ook laat het de invloed van de Noorse zeevaarders op hun eigen land en de wereld zien.
 +
 
 +
* <see name="Norsk Folkemuseum" alt="Noors Volksmuseum" address="" directions="" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">een openluchtmuseum waar 155 beschermde huizen te bezichtigen zijn, waaronder de Staafkerk van Gol. Ook zijn er klederdrachten uit Noorwegen te zien. Het museum is enorm groot en toont bouwstijle door de eeuwen heen, beginnende in de 12de eeuw tot de jaren 60 van de 20ste eeuw.</see>
 +
 
 +
* <see name="Kon-Tiki Museet" alt="Kon-Tiki Museum" address="" directions="" phone="" email="" fax="" url="http://www.kon-tiki.no" hours="" price="">een museum over De Kon-Tiki-expeditie. Het Kon-Tiki-vlot is er te zien en ook de Ra II. De naam Kon-Tiki was door Thor Heyerdahl gegeven aan een vlot tijdens zijn expeditie van 1947 en is vernoemd naar de Inca-zonnegod Viracocha. Kon-Tiki is ook de naam voor het boek dat Thor Heyerdahl heeft geschreven over de expeditie. Het is een van de populairste boeken van Noorwegen en is in 70 talen vertaald.
 +
</see>
 +
 
 +
 
 +
Museums elders in de stad
 +
 
 +
* Het '''Historisch museum''' is gevestigd in een jugendstil-gebouw, dat ontworpen is door Henrik Bull. In het museum zijn diverse tentoonstellingen te zien, zoals Noorwegen van steentijdperk tot Vikingtijd, een muntenkabinet en een tentoonstelling die gewijd is aan de Afrikaanse cultuur.
 +
* Het '''Nationaal kunstmuseum''' (Noors: Nasjonalgalleriet) is erg beroemd vanwege de schilderijen van grote meesters die er hangen. Onder de schilderijen is ook een versie van De Schreeuw van Edvard Munch.
 +
 
 +
* Meer werk van Munch is te vinden in het '''Munchmuseum''', dat in 1963 zijn deuren opende.
  
* '''Akershus kasteel'''
 
 
* '''Astrup Fearnley Museum'''
 
* '''Astrup Fearnley Museum'''
* '''stadshuis'''
+
* '''DogA – Noorwegen's centrum voor design en architectuur'
* '''DogA – Noorwegen's centreum voor design en architectuur'
+
* '''Voetbalmuseum en Ullevål Stadium'''
* '''voetbal museum en Ullevål Stadium'''
+
* '''Filmmuseum'''
* '''Film Museum'''
 
* '''Fram Museum'''
 
 
* '''Gallerij Würth'''
 
* '''Gallerij Würth'''
* '''Historisch museum'''
+
* '''Holmenkollen Skimuseum'''  
* '''Holmenkollen Ski museum'''  
+
* <see name="The Holocaust Center" alt="" address="" directions="" phone="" email="" fax="" url="http://www.hlsenteret.no/English" hours="" price="">is gevestigd op Bygdøy in de voormalige residentie van de Noorse collaborateur uit W.O.II en nationalistische leider Vidkun Quisling. Het centrum herbegt tentoonstellingen en voorziet in onderzoek naar Holocaust en de situatie van religieuze minderheden.</see>
* '''Holocaust Center'''
 
 
* '''Ibsen Museum'''
 
* '''Ibsen Museum'''
* '''International Museum van kinder kunst'''
+
* '''International Museum van kinderkunst'''
* '''Kon-Tiki Museum'''
+
* '''Museum voor hedendaagse kunst'''
* '''Munch museum'''
 
* '''museum van hedendaagse kunst'''
 
* '''museum van decorative kunst en design'''
 
* '''museum van architectuur'''
 
* '''Nationale gallerij'''
 
 
* '''Nationale bibliotheek'''
 
* '''Nationale bibliotheek'''
* '''Natuur historisch museum'''
+
* '''Natuurhistorisch museum'''
* '''Nobelprijs van de vrede centrum'''
+
* '''Nobel Vredecentrum'''
* '''Noorwegen museum van weerstand'''
+
* '''Noors verzetsmuseum'''
* '''Noorwegen gewapende krachten museum'''
+
* '''Noors legermuseum'''
* '''Noorwegen maritiem museum'''
+
 
* '''Noorwegen museum van culturele geschiedenis'''
+
[[Image:Wood.jpg|thumb|Woodstore, Museum of Cultural History]]
* '''Noorwegen museum van wetenschap en technologie'''
+
 
* '''Noorwegen telecom museum'''
+
* <see name="Noorwegen museum van culturele geschiedenis" alt="" address="" directions="" phone="" email="" fax="" url="http://www.norskfolke.museum.no/" hours="" price=""> een groot openlucht museum dat een tentoonstelling van enkele typische gebouwen van verschillende perioden in de Noorse geschiedenis. Dit bevat een stadsgebouw dat levensomstandigheden van 1850 tot 1980 weergeeft.</see>
* '''Oslo stadsmuseum'''
+
* '''Noors museum van wetenschap en technologie''' en '''Noors telecommuseum''', in één gebouw.
* '''Oslo intercultureel museum'''
+
* '''Gemeeentelijk museum van Oslo'''
* '''Oslo reptiel park'''
+
* '''Oslo's intercultureel museum'''
 +
* '''Oslo's reptielpark'''
 
* '''Vigeland museum'''
 
* '''Vigeland museum'''
* '''Viking schip museum'''
+
 
* '''Voksenåsen hotel gallerij'''
+
==Fietsen in Oslo==
 +
Wil je Oslo op een andere manier ontdekken dan met de gebruikelijke vervoersmiddelen dan kan je de stad ook prima met de fiets verkennen. De afgelopen jaren heeft Oslo zich meer ontwikkeld als fietsstad en bestaat er nu de mogelijkheid om gebruik te maken van het zogenaamde fietsenplan van Oslo [http://www.visitoslo.com/en/product/?TLp=16116 ¨Bysykler¨] Verspreid over 100 verschillende plekken in de stad kan je een fiets pakken.
 +
 
 +
Hoewel de bekendste bezienswaardigheden van Oslo vrijwel allemaal op loopafstand binnen het centrum liggen, heeft de stad meer te bieden. Juist buiten het centrum ontdek je leuke plekken. Ideaal om lekker met de fiets erop uit te trekken en deze plekken te ontdekken. Over het algemeen is het fietsen in Oslo veilig. De brede straten zorgen voor een goed overzicht en bij stukken die minder overzichtelijk zijn zoals drukke kruisingen of smalle wegen met een trambaan wordt de stoep gebruikt als uitwijkmogelijkheid. Het leuke is dat over de afgelopen jaren het straatbeeld van Oslo steeds meer word gekenmerkt door fietsers. Dit maakt het voor toeristen ook leuker en toegankelijker om Oslo te ontdekken op de fiets.
 +
 
 +
Mocht je Oslo aan de hand van een tourgids willen bezichtigen dan is dit ook mogelijk. Er bevinden zich verschillende fietstour bedrijven in de stad die voor schappelijke prijzen leuke tours aanbieden. Op deze manier leer je de stad op een veilige, snelle, informatie maar vooral leuke manier kennen. De gidsen zijn vaak locals die goed Engels spreken en je alles kunnen vertellen over de stad. Tours worden onder andere aangeboden door [http://www.alternativeoslo.com Alternative Tours Oslo].
  
 
==Doe==
 
==Doe==
Regel 135: Regel 194:
  
 
==Werken==
 
==Werken==
 +
 +
Als je werk zoekt breng dan een bezoek aan de website van het overheids agentschap NAV [http://www.nav.no/] of andee sites zoals Topjobs [http://topjobs.com], Manpower [http://www.manpower.no], Stepstone [http://www.stepstone.no], Jobzone [http://www.jobzone.no] and finn.no [http://www.finn.no],
 +
 +
careerinnorway.no [http://www.careerinnorway.no] is een website gericht op werknemers van buiten Noorwegen.
 +
 +
Inwoners van buiten de EU hebben een verblijfsvergunning nodig om te mogen werken in Noorwegen.
  
 
==Kopen==
 
==Kopen==
 +
 +
In 2010 werd Oslo gesorteerd als meest dure stad ter wereld [http://www.digitaljournal.com/article/297645]. Toch zijn er mogelijkheden om koopjes te doen tijdens grote uitverkopen. De prijs van bekende merken zijn in Oslo niet duurder dan in Londen of Parijs, zelfs dikwijls lager als geen uitverkoop is. De grote uitverkooptijden zijn in januari en augustus.
 +
 +
===Winkel districten===
 +
 +
Als je op zoek bent naar goede winkelmogelijkheden is er veel keuze. De belangrijkste wandelstraat Karl Johans heeft vele winkels van dubieuze kwaliteit. De straat '''Bygdøy allé''' (die plaatselijk bekend is voor zijn walnotenbomen) (bus 20, 31) heeft zijn reputatie herwonnen om een winkelstraat te zijn waar winkels zich concentreren op keukens, keukenmateriaal, interieurdesign, exclusief Noors meubilair, lichtdesign en andere. De straat '''Møllergata''' (centrum, openbaar vervoer Stortorget en Møllerveien aan beide einden van de straat) was vroeger bekend als meubelstraat. Je zal nog enkele goede maar eerder duurdere winkels vinden voor Noors meubilair in deze straat. Verderop zijn er nog Christiania Glasmagasin en de Torggata straat welke enkele interieurwinkels bevat zoals KID, Hemtex en Åhlens (met een Muji-department in de kelder).
 +
 +
 +
===Winkelcentra===
 +
 +
* <buy name="Aker Brygge" alt="" address="" directions="Tram 12, bus 21, 33 of 54 naar Aker Brygge/Bryggetorget/Vika Atrium" phone="" email="" fax="" url="http://www.akerbrygge.no/" hours="" price=""> Een shopping- en nachtlevencentrum met hoge prijzen, maar met veel glamour en plezier.</buy>
 +
 +
* <buy name="Akersgata" alt="" address="" directions="juist boven Stortinget T-bane, aan de zijkant van het Noorse Parlement." phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">enkele exclusieve winkels zoals Louis Vuitton, goudsmid David-Andersen, Follestad, Corso Como, Ting. </buy>
 +
 +
* <buy name="Eger" alt="" address="" directions="aan Egertorget" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Een splinternieuw kwaliteitswinkelcentrum is recent geopend aan Egertorget.</buy>
 +
 +
 +
* <buy name="Bogstadveien" alt="" address="" directions="Majorstuen metro station (tram 11 gaat langs de lengte van de straat)" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Met winkels die niet behoren tot ketens. Je vindt er vooral kleding en accessoires.</buy>
 +
 +
* <buy name="Byporten" alt="" address="" directions="T-bane naar Jernbanetorget" phone="" email="" fax="" url="http://www.byporten.no/" hours="" price="">De laatste toevoeging aan het winkelcentrumlandschap. Het is verbonden met het Centraal Station. Dit winkelcentrum biedt van alles, een goede keuze voor de toerist. Veel designerartikelen, merkkledij, reisbenodigheden en nog veel meer.</buy>
 +
 +
* <buy name="Glasmagasinet" alt="" address="" directions="tram 10-11-17-18 of bus 37-46 naar Stortorvet" phone="" email="" fax="" url="http://www.glasmagasinet.no/" hours="" price="">gaat terug tot de 1!de eeuw. Waar je souveniers, kristal, porselein, mode, keukenmateriaal, interieurdesign en nog veel meer kunt kopen. Dit winkelcentrum is bekend voor zijn grote oppervlakte aan cosmetische artikelen.</buy>
 +
 +
* <buy name="House of Oslo" alt="" address="" directions="Bus 32, 33 of 54 naar Dokkveien" phone="" email="" fax="" url="http://www.houseofoslo.no" hours="" price="">een recent geopend winkelcentrum waar je interieurdesign kan vinden, met ongeveer 20 winkels met elk hun eigen thema. Dit is misschien wel de meest bijzondere interieurdesigncentrum van noordelijk Europa. Illum Bolighus vooral is een bezoek waard (dit is een dochteronderneming van een bekend Deens warenhuis).</buy>
 +
 +
* <buy name="Oslo City" alt="" address="" directions="T-bane naar Jernbanetorget" phone="" email="" fax="" url="http://www.oslocity.no/" hours="" price="">een groot winkelcentrum, oversteken aan het Centraal Station. Dit winkelcentrum is gericht naar jonge mensen.</buy>
 +
 +
* <buy name="Paleet" alt="" address="" directions="T-bane naar Nationaltheateret, kortbij National Theater (Nationalteateret) en koninklijk paleis." phone="" email="" fax="" url="http://www.paleet.no/" hours="" price="">duurdere zaken, centraal winkelcentrum. </buy>
 +
 +
* <buy name="Steen & Strøm" alt="" address="" directions="gesitueerd op een zijstraat van KarlJohansgate." phone="" email="" fax="" url="http://www.steenogstrom.no/" hours="" price="">Een van Oslo's oudste warenhuizen. Is recent gerenoveerd en zeer stijlvol, met een aantal kledingwinkels met bekende merken, zaken met cosmetische artikelen en een interieurdesignverdieping. Op de hoogste verdieping vindt je een openluchtcafé met uitzicht over het stadscentrum en de omgeving.</buy>
  
 
==Eten==
 
==Eten==
 +
 +
Er zijn verschillende, zowel dure als goedkope plaatsen om te eten in Oslo. De goedkoopste restaurants zijn Aziatische restaurants die in de meeste gevallen goed eten serveren voor een goedkope prijs. Controleer de menu's aan de deur.
 +
 +
Koop zeker eens een hotdog van NOK 19. Je kan ze kopen onder de naam "grillpølse" of "kjempegrill". Andere straatsnacks zijn beschikbaar over de gehele stad maar zijn meestal duurder dan in vergelijbare steden.
 +
 +
Aker Brygge (tram 12, bus 21, 32, 33 or 54; haltes Aker Brygge, Vika Atrium of Bryggetorget) is aan de waterzijde, ten zuiden van het stadshuis. Tijdens de zomer is deze plaats zeer druk en levend. Er zijn openlucht restaurants en bars overal. Probeer zeker lekkere dingen uit de zee (of iets anders wat je voorkeur draagt), of geniet van je koude biertje in een zomerse zeewind. Wees je ervan bewust dat ik ook een van de meeste dure plaatsen is in Oslo om te gaan eten of drinken, als het weer niet goed is, kan je evengoed ergens anders binnen gaan eten.
 +
 +
In het stadscentrum is een restaurant, bar of nachtclub meestal niet veraf. Een referentiepunt is de Stortingsgaten, die parallel loopt aan de Karl Johans gate, beide lopen oostwaarts vanaf het Koninklijk paleis (dit is ook het belangrijkste winkelgebied. Beide straten hebben weinig restaurants en clubs, de meeste vindt je in de zijstraten die er haaks of parallel op lopen. Het heeft niet veel belang waar je begint, je zal restaurants, bars en nachtclubs overal vinden vanaf het metrostation Nationaltheatret in het westen, tot ver achter het centraalstation in het oosten. Er zijn verschillende plaatsen zoals Grünerløkka (tram 11-12-13 to Nybrua, Schous plass, Olaf Ryes plass of Birkelunden), Majorstuen(T-bane, tram 11-12-19 of bus 20-22-25-45-46 naar Majorstua) en Grønland (T-bane naar Grønland, bus 37 naar Tøyengata of bus 60 naar Norbygata) dat de moeite zijn om eens te bezoeken. Houd er rekening mee dat bijna alle bars en nachtclubs op hetzelfde moment sluiten, dus als je met een taxi naar je hotel wil, kan je beter wat vroeger vertrekken.
 +
 +
 +
  
 
===Budget===
 
===Budget===
 +
====Torggata====
 +
Torggata is een goede plaats voor budget restaurants (van Hausmanns gate zuidelijk naar Youngstorget).  Je zal er goedkope Vietnamese, Thai, Chinese restaurants en zelf nog goedkoper kebab-ketens en pizzerias en ook nog enkele andere mogelijkheden. Het is kortbij het centrum maar je kan ook de bus 34 of 54 naar Jacob's kerk (Jacob kirke), of tram 11-12-13-17/bus 30-31-34-54 naar Brugata of Hausmanns gate. Het kortstbijzijnde T-bane station is Grønland (wandel dan nooordelijk naar Brugata) of Jernbanetorget (wandel dan noordoost).
 +
 +
 +
Enkele toffe mogelijkheden in dit gebied zijn:
 +
 +
* <eat name="Bari" alt="" address="Torggata" directions="" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Inventieve naam voor een pizza huis, een van de beste in de omgeving.</eat>
 +
 +
* <eat name="Bislett Kebab" alt="" address="Hegdehaugsveien 2" directions="tram 11, 17 en 18 naar Høyskolesenteret" phone="" email="" fax="" url="http://www.bislettkebabhouse.no/" hours="" price="">Is verschillende keren verkozen tot beste kebab huis van Oslo, het is niet de goedkoopste plaats maar je krijgt wel waar voor je geld. Alhoewel, als je authentieke kebab wil probeer dan Torggata of het begin van de Trondheimsveien.</eat>
 +
 +
* <eat name="Curry and Ketchup" alt="" address="Kirkeveien 51" directions="nabij Majorstuen station" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Goedkoop en populair indisch restaurant, dikwijls volzet tijdens weekends. Enkel cash .</eat>
 +
 +
* <eat name="Dalat Kafe" alt="" address="Osterhaus gate" directions="Bus 34-54 naar Jacobs kirke/Calmeyers gate" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Vietnamees. Eenvoudig interieur maar zeer populair bij mensen die authentieke Vietnamese keuken weten te apprecieren.</eat>
 +
 +
* <eat name="Hai Cafe" alt="" address="Calmeyers gate " directions="" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price=""> (Vietnamees, goedkoop en schitterend!). De  beef-noodle salade (#17) is waarschijnlijk de beste koop in Oslo! Schitterende loempia's, maar enkele van de andere gerechten zijn nogal ongeïnispireerd maar wie trekt zich dat aan voor deze goedkope prijs?</eat>
 +
 +
* <eat name="IKEA Furuset" alt="" address="Strømsveien 303" directions="Gratis bus naar hier vanaf de hoek van Fred Olsens gate en Prinsens gate." phone="" email="" fax="" url="" hours="" price=" Hotdogs voor 5 NOK en pizzastukken voor 15 NOK."> Ga winkelen voor meubelen en eet!</eat>
 +
 +
* <eat name="Krishna's Cuisine" alt="" address="Sørkedalsveien 10B, Majorstuen" directions="T-bane, tram 11-12-19 of bus 22-25-45-46. Nieuwe locaties nabij Colosseum Cinema aan Majorstuen. " phone="" email="" fax="" url="http://www.krishnas-cuisine.no/" hours="" price="Dagmenu opties met bijgerechten vanaf NOK 100 en meer">Alles vegetarisch.</eat>
 +
 +
* <eat name="L'Oasis Mazze" alt="" address="Trondheimsveien 14" directions="Tram 17 of bus 31 naar Lakkegata skole, dan verder wandelen naar het stadscentrum" phone="" url="http://www.loasismazze.no/" hours="" price="" lat="" long="">Bedouin-stijl achtig restaurant dat wordt uitgebaat door Palestijnen. Falafels, tagine, ... goed voor lunch of avondmaal. Vriendelijk personeel en lage prijzen.</eat>
 +
 +
* <eat name="Lekkerbisken" alt="" address="Hammersborggata 8" directions="" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Hier kan je een degelijke varieteit krijgen van sushi, gekookt voedsel, salades en belegde broodjesand. Grote sushi porties en prijzen blijven meestal onder de 60 NOK.</eat>
 +
 +
* <eat name="Marino" alt="" address="Torggata" directions="" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Algemeen beschouwd als de beste kebab van de omgeving maar zwaar in competitie met Mediterran en Lille Amir.</eat>
 +
 +
* <eat name="Mitsu" alt="" address="Møllergata east" directions="Bus 34-54 naar Møllerveien" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Japans/Aziatisch. Waarschijnlijk de beste budget sushi in de stad, ook belegde broodjes (vanaf 30 NOK) en enkele warme maaltijden. Niet de meest gezellige plaats om eten maar een leuke keet voor goedkoop lunch of avondeten.</eat>
 +
 +
* <eat name="Nam Sushi" alt="" address="Sannergata 28" directions="" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">Dit restaurant biedt goede sushi voor een goede prijs. De keet heeft ongeveer 10 zitplaatsen, want meer de indruk geeft van een take-away dan van een restaurant.</eat>
 +
 +
* <eat name="Noahs Ark" alt="" address="" directions="kortbij Birkelunden (tram 11-12-13)" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="">heeft enkele excellente Turkse schotels. Burgers, pizza's en ontbijt zijn ook mogelijk vanaf NOK 49 en hoger. Een gezellige plaats waar soms (meestal in de vroege uren) onverwacht klassieke muziek wordt gespeeld.</eat>
 +
 +
* <eat name="Rice Bowl Thai Cafe" alt="" address="Youngs gate 4" directions="between Torggata and Storgata" phone="" email="" fax="" url="" hours="" price="hoofdgerechten vanaf ongeveer 90 NOK">Lijkt altijd bezet te zijn door lokale mensen. Het Thaise eten is ook maar een beetje flauw.</eat>
 +
 +
* <eat name="Sakana Sushi" alt="" address="Prinsens gate 2" directions="" phone="" url="" hours="Closed on Sundays." price="7stuks: NOK 69; Take-away vietnamese loempia's NOK 10">Goed sushi en lage prijzen.</eat>
  
 
===Medium===
 
===Medium===

Versie van 23 feb 2014 om 12:03

Stortinget, het parlement

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en valt geografisch volledig samen met de provincie Oslo. Het grenst aan de provincies Akershus,Buskerud,Oppland,Østfold. De stad ligt op ongeveer 100 km van de grens met buurland Zweden.

Oslo wordt plaatselijk "Oohshlo" (Osjlo) uitgesproken.

Begrijpen

Oslo is het demografische, economische en politieke centrum van Noorwegen.

Naam en geschiedenis

Over de geschiedenis van de stad kan men tot 10.000 jaar teruggaan, alhoewel volgens de kronieken van Snorre Sturlason Oslo is gesticht in 1048, door koning Harald Hardråde. De stad werd hoofstad van Noorwegen rond 1300, maar verloor zijn privileges tijdens de Deens-Noorse unie van 1348 tot 1814. In 1624 werd oud Oslo vernietigd door een brand en werd de stad enkele kilometers verhuisd naar het westen om betere bescherming te genieten van het fort Akershus. De stad werd hernoemd naar Christiania, naar de Deense koning Christian IV, een naam die gebleven is tot 1 januari 1925. Sporen zijn gevonden dicht bij Ekeberg die wijzen op nederzetting van 10.000 v.C.

Na de verwoestende brand van 1624, werd oud Oslo (rond de monding van de rivier de Aker) verlaten en werden de ruïnes verwijderd en het land omgebouwd tot akkers. Heden zijn er nog enkele kerkruïnes te zien onder de Ekebergheuvel (over het water van het nieuwe operahuis, tussen de E18 en de spoorweg). Behalve deze ruïnes bleef praktische niets over van de het middeleeuwse Oslo. Ironisch genoeg werd de nieuwe stad Christiania en Oslo bleef de naam van de smalle resterende nederzetting buiten de nieuwe stadsgrenzen. Gedurende Christiania's snelle uitbreiding in de 19de eeuw, als hoofdstad van een nieuwe staat, werd de originele locatie van Oslo (oud Oslo, of Gamlebeyen) opgenomen in de stad. Door opname van omliggende landbouwgebieden in de 19de eeuw, zie je daarvan nog veel sporen in plaatsnamen en boerderijen. Mooie parken zoals St. Hanshaugen zijn overblijfselen van de originele weidegebieden rond de stad.

Geografie

Oslo, met ongeveer 453 vierkante kilometer, is een van de grootste hoofdsteden ter wereld, wat betreft de van oppervlakte. Daarbij moet vermeld worden dat het grootste gedeelte bos is, wat maakt dat Oslo een nauwe band heeft met de natuur in de omgeving.

Oslo heeft de vorm van een amfitheater, met het stadscentrum kort bij het Oslofjord, en de woongebieden verspreiden zich vanaf daar in alle richtingen in de richting van de heuvels. Achter de woongebieden, zijn er bosgebieden zoals Marka (Nordmarka, Østmarka, Lillomarka) met een fauna en flora die uitzonderlijk is voor een stad van deze grootte. Rendieren zijn heel gewoon (vooral te zien in de winter), wolven zijn er ook, maar die zie je zelden.

Het Oslofjord is een ingangstong van de Skagerrakbaai, van het binnenland in de richting van de Noordzee, ichting Øresund en de Baltische zee. Oslo heeft een indrukwekkende archipel die in de zomer favoriete verblijfslaatsen worden.

Het stadscentrum is begrensd door Oslo centraal station (Oslo S) in het oosten, het koninklijk paleis (Slottet) in het westen en de kade (van Akershus kort tot Aker brygge) in het zuiden. Het is een vrij compact gebied en gemakkelijk te bewandelen. Karl Johanstraat, voornamekelijk voorbehouden aan wandelaars, is de belangrijkste slagader van centrum Oslo. Alhoewel, verschillende van de wijken kortbij het centrum hebben ook interessante bezienswaardighedenen. Voor die plekken kan je het best gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoer.

Klimaat

Alhoewel het diep in de noordelijke breedte ligt is het klimaat van Oslo redelijk warm dankzij de warme Golfstroom. Zomerweer in Oslo is mild en aangenaam met regelmatig hittegolven en veel lange zonnie dagen. In de winter schommelt rond het vriespunt. Sneeuw is talrijk aanwezig in de bosrijke gebieden en meestal ook in de stad in de winter, wat het maakt tot een aantrekkelijke wintersport bestemming. Regenval is verspreid over het jaar, met de natste maand zijnde augustus.
Arriveren

Per Vliegtuig

Oslo Airport, Gardermoen [15] (IATA: OSL, ICAO: ENGM) is de grootste luchthaven van Noorwegen, ze bevindt zich in Gardermoen, 37 kilometer noord-noordoost van Oslo. Directe vluchten zijn er naar ruim 100verschillende luchthavens, waaronder 24 binnenlandse luchthavens. De grootste luchtvaartmaatschappijen in Noorwegen zijn: Scandinavian Airlines (SAS) [16] en Norwegian Air Shuttle [17], zij hebben rechtstreekse vluchten naar vele Europese en Noorse bestemmingen. Vluchten van nog 30 andere luchtvaartmmatschappijen maken deze luchthaven gemakkelijk te bereiken vanaf waar ook op de wereld.

Wees ervan bewust dat de meeste internet booking systemen ook vluchten zullen tonen naar Sandefjord Airport Torp en/of Moss Airport Rygge, beide voor lagekostenmaatschappijen, wanneer je zoekt naar luchthavens bij Oslo. Controleer dit even voor je boekt.

Verbindingen naar het centrum van de stad:

 • Flytoget [18], verzorgt de hogesnelheidstrein, je hebt minder dan 20 minuten nodig om Oslo Centraal Sation (Oslo S) te bereiken. Elke 10 minuten is er een trein. Tickets kosten NOK 170 als je koopt via de automaat of NOK 200 als je ze koopt aan de balie (NOK 85/100 voor senioren, kinderen en studenten jonger dan 31 met een studentenkaart). Tickets zijn niet geldig voor overstappen in Oslo. Elke tweede trein rijdt voorbij Oslo S verder naar Drammen en stopt daar aan het Nationaltheatret station. Dit station is beter voor bestemmingen in het westen of voor het stadscentrum.
 • NSB [19] verzorgt treinen via Oslo naar Drammen en dan verder naar Kongsberg en Skien. De trip duurt ongeveer 30-40 minuten en de trein vertrekt elke 30 minuten. Tickets kosten NOK 110 (geldig voor overstappen in Oslo).
 • Flybussen [20] heeft bussen naar Oslo centrum, wat ongeveer 45 minuten in beslag neemt (NOK 140, heen en terug ticket geldig voor 1 maand NOK 240, geldig voor overstappen in Oslo).
 • Flybussekspressen [21] heeft bussen bussen naar verschillende bestemmingen in de omgeving van Oslo. Er is een informatiestand in de terminal waar je alle informatie kan krijgen over de busdiensten tussen de luchthaven en de stad.
 • Taxis kunnen besteld worden aan de balie in de terminal voor verschillende vaste prizjen vanaf ongeveer NOK 700 voor Oslo stadscentrum. Naar buiten gaan en in de rij een taxi bestellen eindigt meestal duurder. De meeste mensen met een bestemming in Oslo kunnen beter kiezen voor de Flytoget, Flybusse of een lokale trein naar Oslo S en daar dan verder gaan met een taxi of plaatselijk openbaar vervoer.

Sandefjord Airport Torp [22] (IATA: TRF, ICAO: ENTO) ligt nabij Sandefjord en Tønsberg, 118k m ten zuiden van Oslo. De volgende luchtvaartmaatschappijen opereren vanaf Torp: KLM (Amsterdam), Norwegian Air Shuttle (Alicante), Ryanair (Alghero, Alicante, Barcelona-Girona, Bremen, Edinburgh, Frankfurt-Hahn, Liverpool, London-Stansted, Milan-Bergamo, Marseille), Widerøe (Bergen, Bodø, Kopenhagen, Stavanger, Tromsø , Trondheim) en Wizz Air (Gdańsk, Katowice, Poznań, Praag, Riga, Warschau, Wroclaw)

Om van de luchthaven naar de stad te gaan:

 • Torpekspressen [23] rijdt tussen de luchthaven en Drammen en Oslo (1 uur 45 minuten) en kost NOK 190 voor een enkele reis, NOK 320 voor en retour (korting voor studenten, ISIC kaarthouders en senioren). Torpekspressen bussen zijn afgestemd op de aankomsttijden. Als je de bus mist kan het wel eens lang duren tot de volgende komt.
 • NSB [24] verzorgt treinen tussen Torp Airport treinstation en centraal Oslo. Het treinstation is verbonden met de luchthaven via gratis shuttle bussen.
 • Taxis zijn zeer duur, een taxi naar Oslo kost ongeveer NOK 2000.


Moss Lufthavn Rygge [25] (IATA: RYG, ICAO: ENRY) luchthaven is de derde luchthaven van de Oslo omgeving. Het is momenteel Ryanair's belangrijkste knooppunt van Noorwegen en wordt ook gebruikt door de Norwegian Air Shuttle. De luchthaven is kortbij de steden Moss, Frederikstad en Sarpsborg en is 70km van Oslo.

Om van de stad naar de luchthaven te gaan en andersom:

 • Ryggeekspressen [26] de dienstregeling wordt aangepast aan alle inkomende internationle vluchten en vertrekken vanaf Oslo centraal station voor alle uitgaande vluchten. Een heenbiljet naar Oslo kost NOK 130 en heen/terug biljet kost NOK 230. Koop een ticket van de chauffeur.


 • NSB [27] opereert tussen Rygge treinstation en centraal Oslo en Halden. Een shuttle bus verlaat de luchthaven van Rygge treinstation ongeveer 10 minuten voor een trein vertrekt. drie treinen per dag rijden vanaf Rygge tot Gothenburg in Zweden.

Als je wil landen op een luchthaven die niet te ver weg is van Oslo zijn Gardermoen en Rygge de beste keuze.

Per Trein

Oslo Central Station (Oslo Sentralstasjon/Oslo S, T-bane Jernbanetorget) is aan de oostelijke kant van het stadscentrum, aan het einde van de belangrijke wandelstraat Karl Johans gate. Oslo S is het centrum van Noorwegen's treinstation, alle lijnen (inclusief expresstrein naar de luchthaven) hebben hun eindpunt in Oslo S, wat maakt dat Oslo S de belangrijkste toegang is tot Oslo. De belangrijkste snelbussen gaan naar het busstation dat naast het treinstation ligt.

Er zijn drie dagelijkse internationale diensten naar Gothenburg (Zweden) (4 uur). Vier dagelijkse treinen rijden naar Stockholm (Zweden) (6 uur), twee daarvan vereisen een overstap in Karlstad (dienstregeling [28]). De nachttrein is afgeschaft in januari 2009.

Per Auto

Internationale autosnelzeg E6 (van Malmö naar Gothenburg) en E18 (van Saint Petersburg, Helsinki en Stockholm) komen samen in Oslo. Er is een tol van NOK 25 om Oslo binnen te gaan met de auto. het geld wordt gebruikt voor wegnwerken en openbaar vervoer. De tolhuizen zijn non-stop en nemen een foto van je nummerplaat en zenden de rekening naar eigenaar. In aanvulling, wanneer je de stad binnenkomt van het westen betaal je nog eens extra NOK 12,50 aan de gemeentelijke grens van Lysaker om een nieuwe snelweg te financieren naar het westen.

De E6 is de belangrijkste noord-zuid autosnelweg van Noorwegen en gaat verder in het noorden naar Trondheim, Alta en Kirkenes, welke verder verbindt naar de meest steden in Noorwegen. De E16 gaat van het westen naar Bergen, de E134 naar Haugesund en de E18 gaat naar zuid-westen naar Drammen, Grenland (Skien/Porsgrunn) en Kristiansand. Andere noemenswaardige wegen naar Oslo zijn: Rv4 van Gjøvik, Rv2 van Charlottenberg (Zweden) en Kongsvinger en Rv7, en een alternatieve weg naar Bergen die voorbij Gol en Geilo gaat.

Per Bus

Oslo is goed verbonden met het grootste deel van Europa. De grotere internationale busmaatschappijen zijn Zweedse bedrijven zoals Swebus Express [29] en GoByBus [30]. Beide hebben verschillende keren per dag goedkope diensten van en naar Stockholm, Gothenburg en Kopenhagen. Eurolines [31] verzorgt verbindingen naar Gothenburg en Stockholm, terwijl Moravia Express [32] directe verbindingen verzorgt naar Praag, Brno, Olomouc en Ostrava tweemaal per week.

Voor binnenlandse diensten, Nor-Way Bussekspress [33] is de grootste operator, met verschillende diensten naarBergen, Trondheim en vele andere Noorse bestemmingen. Lavprisekspressen [34] heeft busen naar Trondheim en Kristiansand tweemaal per dag met goedkope prijzen (internet boekingen enkel) Timekspressen [35] verzorgt een netwerk van diensten in de omgeving van Oslo, vooral de lijn 1 naar Drammen, Kongsberg en Notodden, elk uur, dag en nacht, het jaar rond. Elk dorp en stad in Noorwegen is op één of andere manier met Oslo via publiek transport, alhoewel dat sommige verbindingen buiten de hoofdverbindingen schaars zijn.


De haven van Oslo

Per Boot

Er zijn goede mogelijkheden om met de boot naar Oslo te gaan:

 • Frederikshavn -Oslo (Stena),
 • Kiel-Oslo (Colorline),
 • Kopenhagen-Oslo (Dfds).

Rondreizen

Station in Oslo

Oslo heeft een goed netwerk van openbaar vervoer. Tram, metro, bus en lokale treinen brengen je snel naar je bestemming. De metro (T-banen) is een veel gebruikte vorm van openbaar vervoer. In de winter wordt deze veel gebruikt door wintersporters. Met deze "T-banen" gaat men dan naar de top van de heuvels die rond Oslo liggen. Vanuit dit bosrijke natuurgebied (Nordmarka)kan men lange cross-country ski-tochten maken in de geprepareerde loipes.


Zien

Voor toeristen heeft de stad Oslo veel te bieden. Zo heeft de stad meer dan 50 musea en diverse galerieën. Hieronder worden een aantal bezienswaardigheden van de stad Oslo verder uitgelicht. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum, met uitzondering van de bezienswaardigheden op het schiereiland Bygdøy.

Architectuur in Oslo kan op het eerste zicht saai lijken. In tegenstelling met de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft Oslo enkel verspreide momumentale gebouwen waar voornamelijk de parlement-paleis (aan de Karl Johan straat) een zekere grandeur heeft. De charme van Oslo kan ook gevonden worden in wijken van het centrum bijvoorbeeld Frogner en Fagerborg en ook het St. Hanshaugen park. Noord-Europa heeft typische traditie van houten huizen. Houten huizen zijn niet toegelaten in het centrum, maar deze charmante huizen kunnen in grote aantallen gevonden worden in villawijken zoals Bygdøy en Holmenkollen of voormalige arbeiderswijken zoals Rodeløkka, Kampen, Vålerenga, Damstredet, Hellerud or Telthusbakken. Oslo heeft vele opwindende bouwprojecten en het gehele aanzicht van de stad vanaf de waterkant zal binnen enkele jaren volledig veranderd zijn.


Gebouwen

Paleizen, kastelen, etc.

 • Koninklijk Paleis, Het Slottet (koninklijk paleis) werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw als Noorse verblijfplaats voor de Zweeds-Noorse koning Karl III (Karel XIV Johan van Zweden) en doet momenteel dienst als woning van de huidige Noorse koning. Prins Haakon en zijn vrouw wonen even buiten Oslo in Skaugum (in de gemeente Asker). Het koninklijk paleis is ontworpen door de Deense architect Hans Ditlev Franciscus Linstow. De bouw heeft bijna 25 jaar in beslag genomen. Er is in de periode van 1825 tot 1849 aan gewerkt.
 • Akershus kasteel, In 1299 werd de bouw van het fort Akershus door Haakon V gestart en het heeft vele jaren de stad Oslo weten te beschermen tegen indringers. Door de jaren heen zijn er diverse verbeteringen aan uitgevoerd. In de 19e eeuw raakte het fort zijn strategische positie kwijt en werd het een bestuurlijk centrum voor het leger. Momenteel is het fort te bezichtigen als museum.
 • stadhuis, Rådhuset, is ontworpen door Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd die in 1918 was uitgeschreven. Het gemeentehuis is in 1950 geopend ter ere van de 900e verjaardag van de stad. Het interieur van het gemeentehuis is versierd door diverse kunstenaars, Henrik Sørensen heeft bijvoorbeeld met zijn werk "kunst en viering" een complete wand versierd. In de Rådhushallen wordt elk jaar de ceremonie gehouden voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.

Kerken

 • kathedraal van Oslo

Museums

Bygdøy staat bekend als het museumeiland van Oslo. Hier bevinden zich diverse museums.


 • Vikingschipmuseum. In het Vikingschipmuseum, dat onderdeel is van de universiteit van Oslo, worden het Gokstadschip en Osebergschip tentoongesteld. Deze Vikingschepen dateren uit de 9e eeuw, en zijn gevonden in grafheuvels op verschillende locaties in Noorwegen. Naast deze schepen zijn er ook objecten tentoongesteld die gevonden zijn bij opgravingen op diverse oude Vikingbegraafplaatsen. Het museum is ontworpen door Arnstein Arneberg en werd geopend in 1926.
 • Frammuseum, [1]. Een ander museum dat gewijd is aan Vikingschepen is het Frammuseum, waar de Fram wordt tentoongesteld. Dit schip, 's werelds eerste ijsbreker en het laatste poolexpeditieschip gemaakt van hout, is voor diverse ontdekkingsreizen naar de poolstreek gebruikt. Het schip is in 1910 ook gebruikt door Roald Amundsen voor zijn ontdekkingsreis naar de Zuidpool. Ook is er een tentoonstelling over, voornamelijk Noorse, poolexpedities.


 • Noors maritiem museum. Dit heeft een enorme collectie schepen. Ook laat het de invloed van de Noorse zeevaarders op hun eigen land en de wereld zien.
 • Norsk Folkemuseum (Noors Volksmuseum). een openluchtmuseum waar 155 beschermde huizen te bezichtigen zijn, waaronder de Staafkerk van Gol. Ook zijn er klederdrachten uit Noorwegen te zien. Het museum is enorm groot en toont bouwstijle door de eeuwen heen, beginnende in de 12de eeuw tot de jaren 60 van de 20ste eeuw.
 • Kon-Tiki Museet (Kon-Tiki Museum), [2]. een museum over De Kon-Tiki-expeditie. Het Kon-Tiki-vlot is er te zien en ook de Ra II. De naam Kon-Tiki was door Thor Heyerdahl gegeven aan een vlot tijdens zijn expeditie van 1947 en is vernoemd naar de Inca-zonnegod Viracocha. Kon-Tiki is ook de naam voor het boek dat Thor Heyerdahl heeft geschreven over de expeditie. Het is een van de populairste boeken van Noorwegen en is in 70 talen vertaald.


Museums elders in de stad

 • Het Historisch museum is gevestigd in een jugendstil-gebouw, dat ontworpen is door Henrik Bull. In het museum zijn diverse tentoonstellingen te zien, zoals Noorwegen van steentijdperk tot Vikingtijd, een muntenkabinet en een tentoonstelling die gewijd is aan de Afrikaanse cultuur.
 • Het Nationaal kunstmuseum (Noors: Nasjonalgalleriet) is erg beroemd vanwege de schilderijen van grote meesters die er hangen. Onder de schilderijen is ook een versie van De Schreeuw van Edvard Munch.
 • Meer werk van Munch is te vinden in het Munchmuseum, dat in 1963 zijn deuren opende.
 • Astrup Fearnley Museum
 • DogA – Noorwegen's centrum voor design en architectuur'
 • Voetbalmuseum en Ullevål Stadium
 • Filmmuseum
 • Gallerij Würth
 • Holmenkollen Skimuseum
 • The Holocaust Center, [3]. is gevestigd op Bygdøy in de voormalige residentie van de Noorse collaborateur uit W.O.II en nationalistische leider Vidkun Quisling. Het centrum herbegt tentoonstellingen en voorziet in onderzoek naar Holocaust en de situatie van religieuze minderheden.
 • Ibsen Museum
 • International Museum van kinderkunst
 • Museum voor hedendaagse kunst
 • Nationale bibliotheek
 • Natuurhistorisch museum
 • Nobel Vredecentrum
 • Noors verzetsmuseum
 • Noors legermuseum
Woodstore, Museum of Cultural History
 • Noorwegen museum van culturele geschiedenis, [4]. een groot openlucht museum dat een tentoonstelling van enkele typische gebouwen van verschillende perioden in de Noorse geschiedenis. Dit bevat een stadsgebouw dat levensomstandigheden van 1850 tot 1980 weergeeft.
 • Noors museum van wetenschap en technologie en Noors telecommuseum, in één gebouw.
 • Gemeeentelijk museum van Oslo
 • Oslo's intercultureel museum
 • Oslo's reptielpark
 • Vigeland museum

Fietsen in Oslo

Wil je Oslo op een andere manier ontdekken dan met de gebruikelijke vervoersmiddelen dan kan je de stad ook prima met de fiets verkennen. De afgelopen jaren heeft Oslo zich meer ontwikkeld als fietsstad en bestaat er nu de mogelijkheid om gebruik te maken van het zogenaamde fietsenplan van Oslo ¨Bysykler¨ Verspreid over 100 verschillende plekken in de stad kan je een fiets pakken.

Hoewel de bekendste bezienswaardigheden van Oslo vrijwel allemaal op loopafstand binnen het centrum liggen, heeft de stad meer te bieden. Juist buiten het centrum ontdek je leuke plekken. Ideaal om lekker met de fiets erop uit te trekken en deze plekken te ontdekken. Over het algemeen is het fietsen in Oslo veilig. De brede straten zorgen voor een goed overzicht en bij stukken die minder overzichtelijk zijn zoals drukke kruisingen of smalle wegen met een trambaan wordt de stoep gebruikt als uitwijkmogelijkheid. Het leuke is dat over de afgelopen jaren het straatbeeld van Oslo steeds meer word gekenmerkt door fietsers. Dit maakt het voor toeristen ook leuker en toegankelijker om Oslo te ontdekken op de fiets.

Mocht je Oslo aan de hand van een tourgids willen bezichtigen dan is dit ook mogelijk. Er bevinden zich verschillende fietstour bedrijven in de stad die voor schappelijke prijzen leuke tours aanbieden. Op deze manier leer je de stad op een veilige, snelle, informatie maar vooral leuke manier kennen. De gidsen zijn vaak locals die goed Engels spreken en je alles kunnen vertellen over de stad. Tours worden onder andere aangeboden door Alternative Tours Oslo.

Doe

Leren

Werken

Als je werk zoekt breng dan een bezoek aan de website van het overheids agentschap NAV [36] of andee sites zoals Topjobs [37], Manpower [38], Stepstone [39], Jobzone [40] and finn.no [41],

careerinnorway.no [42] is een website gericht op werknemers van buiten Noorwegen.

Inwoners van buiten de EU hebben een verblijfsvergunning nodig om te mogen werken in Noorwegen.

Kopen

In 2010 werd Oslo gesorteerd als meest dure stad ter wereld [43]. Toch zijn er mogelijkheden om koopjes te doen tijdens grote uitverkopen. De prijs van bekende merken zijn in Oslo niet duurder dan in Londen of Parijs, zelfs dikwijls lager als geen uitverkoop is. De grote uitverkooptijden zijn in januari en augustus.

Winkel districten

Als je op zoek bent naar goede winkelmogelijkheden is er veel keuze. De belangrijkste wandelstraat Karl Johans heeft vele winkels van dubieuze kwaliteit. De straat Bygdøy allé (die plaatselijk bekend is voor zijn walnotenbomen) (bus 20, 31) heeft zijn reputatie herwonnen om een winkelstraat te zijn waar winkels zich concentreren op keukens, keukenmateriaal, interieurdesign, exclusief Noors meubilair, lichtdesign en andere. De straat Møllergata (centrum, openbaar vervoer Stortorget en Møllerveien aan beide einden van de straat) was vroeger bekend als meubelstraat. Je zal nog enkele goede maar eerder duurdere winkels vinden voor Noors meubilair in deze straat. Verderop zijn er nog Christiania Glasmagasin en de Torggata straat welke enkele interieurwinkels bevat zoals KID, Hemtex en Åhlens (met een Muji-department in de kelder).


Winkelcentra

 • Aker Brygge, (Tram 12, bus 21, 33 of 54 naar Aker Brygge/Bryggetorget/Vika Atrium), [5]. Een shopping- en nachtlevencentrum met hoge prijzen, maar met veel glamour en plezier.
 • Akersgata, (juist boven Stortinget T-bane, aan de zijkant van het Noorse Parlement.). enkele exclusieve winkels zoals Louis Vuitton, goudsmid David-Andersen, Follestad, Corso Como, Ting.
 • Eger, (aan Egertorget). Een splinternieuw kwaliteitswinkelcentrum is recent geopend aan Egertorget.


 • Bogstadveien, (Majorstuen metro station (tram 11 gaat langs de lengte van de straat)). Met winkels die niet behoren tot ketens. Je vindt er vooral kleding en accessoires.
 • Byporten, (T-bane naar Jernbanetorget), [6]. De laatste toevoeging aan het winkelcentrumlandschap. Het is verbonden met het Centraal Station. Dit winkelcentrum biedt van alles, een goede keuze voor de toerist. Veel designerartikelen, merkkledij, reisbenodigheden en nog veel meer.
 • Glasmagasinet, (tram 10-11-17-18 of bus 37-46 naar Stortorvet), [7]. gaat terug tot de 1!de eeuw. Waar je souveniers, kristal, porselein, mode, keukenmateriaal, interieurdesign en nog veel meer kunt kopen. Dit winkelcentrum is bekend voor zijn grote oppervlakte aan cosmetische artikelen.
 • House of Oslo, (Bus 32, 33 of 54 naar Dokkveien), [8]. een recent geopend winkelcentrum waar je interieurdesign kan vinden, met ongeveer 20 winkels met elk hun eigen thema. Dit is misschien wel de meest bijzondere interieurdesigncentrum van noordelijk Europa. Illum Bolighus vooral is een bezoek waard (dit is een dochteronderneming van een bekend Deens warenhuis).
 • Oslo City, (T-bane naar Jernbanetorget), [9]. een groot winkelcentrum, oversteken aan het Centraal Station. Dit winkelcentrum is gericht naar jonge mensen.
 • Paleet, (T-bane naar Nationaltheateret, kortbij National Theater (Nationalteateret) en koninklijk paleis.), [10]. duurdere zaken, centraal winkelcentrum.
 • Steen & Strøm, (gesitueerd op een zijstraat van KarlJohansgate.), [11]. Een van Oslo's oudste warenhuizen. Is recent gerenoveerd en zeer stijlvol, met een aantal kledingwinkels met bekende merken, zaken met cosmetische artikelen en een interieurdesignverdieping. Op de hoogste verdieping vindt je een openluchtcafé met uitzicht over het stadscentrum en de omgeving.

Eten

Er zijn verschillende, zowel dure als goedkope plaatsen om te eten in Oslo. De goedkoopste restaurants zijn Aziatische restaurants die in de meeste gevallen goed eten serveren voor een goedkope prijs. Controleer de menu's aan de deur.

Koop zeker eens een hotdog van NOK 19. Je kan ze kopen onder de naam "grillpølse" of "kjempegrill". Andere straatsnacks zijn beschikbaar over de gehele stad maar zijn meestal duurder dan in vergelijbare steden.

Aker Brygge (tram 12, bus 21, 32, 33 or 54; haltes Aker Brygge, Vika Atrium of Bryggetorget) is aan de waterzijde, ten zuiden van het stadshuis. Tijdens de zomer is deze plaats zeer druk en levend. Er zijn openlucht restaurants en bars overal. Probeer zeker lekkere dingen uit de zee (of iets anders wat je voorkeur draagt), of geniet van je koude biertje in een zomerse zeewind. Wees je ervan bewust dat ik ook een van de meeste dure plaatsen is in Oslo om te gaan eten of drinken, als het weer niet goed is, kan je evengoed ergens anders binnen gaan eten.

In het stadscentrum is een restaurant, bar of nachtclub meestal niet veraf. Een referentiepunt is de Stortingsgaten, die parallel loopt aan de Karl Johans gate, beide lopen oostwaarts vanaf het Koninklijk paleis (dit is ook het belangrijkste winkelgebied. Beide straten hebben weinig restaurants en clubs, de meeste vindt je in de zijstraten die er haaks of parallel op lopen. Het heeft niet veel belang waar je begint, je zal restaurants, bars en nachtclubs overal vinden vanaf het metrostation Nationaltheatret in het westen, tot ver achter het centraalstation in het oosten. Er zijn verschillende plaatsen zoals Grünerløkka (tram 11-12-13 to Nybrua, Schous plass, Olaf Ryes plass of Birkelunden), Majorstuen(T-bane, tram 11-12-19 of bus 20-22-25-45-46 naar Majorstua) en Grønland (T-bane naar Grønland, bus 37 naar Tøyengata of bus 60 naar Norbygata) dat de moeite zijn om eens te bezoeken. Houd er rekening mee dat bijna alle bars en nachtclubs op hetzelfde moment sluiten, dus als je met een taxi naar je hotel wil, kan je beter wat vroeger vertrekken.Budget

Torggata

Torggata is een goede plaats voor budget restaurants (van Hausmanns gate zuidelijk naar Youngstorget). Je zal er goedkope Vietnamese, Thai, Chinese restaurants en zelf nog goedkoper kebab-ketens en pizzerias en ook nog enkele andere mogelijkheden. Het is kortbij het centrum maar je kan ook de bus 34 of 54 naar Jacob's kerk (Jacob kirke), of tram 11-12-13-17/bus 30-31-34-54 naar Brugata of Hausmanns gate. Het kortstbijzijnde T-bane station is Grønland (wandel dan nooordelijk naar Brugata) of Jernbanetorget (wandel dan noordoost).


Enkele toffe mogelijkheden in dit gebied zijn:

 • Bari, Torggata. Inventieve naam voor een pizza huis, een van de beste in de omgeving.
 • Bislett Kebab, Hegdehaugsveien 2 (tram 11, 17 en 18 naar Høyskolesenteret), [12]. Is verschillende keren verkozen tot beste kebab huis van Oslo, het is niet de goedkoopste plaats maar je krijgt wel waar voor je geld. Alhoewel, als je authentieke kebab wil probeer dan Torggata of het begin van de Trondheimsveien.
 • Curry and Ketchup, Kirkeveien 51 (nabij Majorstuen station). Goedkoop en populair indisch restaurant, dikwijls volzet tijdens weekends. Enkel cash .
 • Dalat Kafe, Osterhaus gate (Bus 34-54 naar Jacobs kirke/Calmeyers gate). Vietnamees. Eenvoudig interieur maar zeer populair bij mensen die authentieke Vietnamese keuken weten te apprecieren.
 • Hai Cafe, Calmeyers gate. (Vietnamees, goedkoop en schitterend!). De beef-noodle salade (#17) is waarschijnlijk de beste koop in Oslo! Schitterende loempia's, maar enkele van de andere gerechten zijn nogal ongeïnispireerd maar wie trekt zich dat aan voor deze goedkope prijs?
 • IKEA Furuset, Strømsveien 303 (Gratis bus naar hier vanaf de hoek van Fred Olsens gate en Prinsens gate.). Ga winkelen voor meubelen en eet! Hotdogs voor 5 NOK en pizzastukken voor 15 NOK..
 • Krishna's Cuisine, Sørkedalsveien 10B, Majorstuen (T-bane, tram 11-12-19 of bus 22-25-45-46. Nieuwe locaties nabij Colosseum Cinema aan Majorstuen.), [13]. Alles vegetarisch. Dagmenu opties met bijgerechten vanaf NOK 100 en meer.
 • L'Oasis Mazze, Trondheimsveien 14 (Tram 17 of bus 31 naar Lakkegata skole, dan verder wandelen naar het stadscentrum), [14]. Bedouin-stijl achtig restaurant dat wordt uitgebaat door Palestijnen. Falafels, tagine, ... goed voor lunch of avondmaal. Vriendelijk personeel en lage prijzen.
 • Lekkerbisken, Hammersborggata 8. Hier kan je een degelijke varieteit krijgen van sushi, gekookt voedsel, salades en belegde broodjesand. Grote sushi porties en prijzen blijven meestal onder de 60 NOK.
 • Marino, Torggata. Algemeen beschouwd als de beste kebab van de omgeving maar zwaar in competitie met Mediterran en Lille Amir.
 • Mitsu, Møllergata east (Bus 34-54 naar Møllerveien). Japans/Aziatisch. Waarschijnlijk de beste budget sushi in de stad, ook belegde broodjes (vanaf 30 NOK) en enkele warme maaltijden. Niet de meest gezellige plaats om eten maar een leuke keet voor goedkoop lunch of avondeten.
 • Nam Sushi, Sannergata 28. Dit restaurant biedt goede sushi voor een goede prijs. De keet heeft ongeveer 10 zitplaatsen, want meer de indruk geeft van een take-away dan van een restaurant.
 • Noahs Ark, (kortbij Birkelunden (tram 11-12-13)). heeft enkele excellente Turkse schotels. Burgers, pizza's en ontbijt zijn ook mogelijk vanaf NOK 49 en hoger. Een gezellige plaats waar soms (meestal in de vroege uren) onverwacht klassieke muziek wordt gespeeld.
 • Rice Bowl Thai Cafe, Youngs gate 4 (between Torggata and Storgata). Lijkt altijd bezet te zijn door lokale mensen. Het Thaise eten is ook maar een beetje flauw. hoofdgerechten vanaf ongeveer 90 NOK.
 • Sakana Sushi, Prinsens gate 2. Closed on Sundays.. Goed sushi en lage prijzen. 7stuks: NOK 69; Take-away vietnamese loempia's NOK 10.

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb