Doe mee en deel je reiskennis!

Oslo: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Oslo

Default Banner.jpg

(Werken)
(Eten)
Regel 240: Regel 240:
  
 
==Eten==
 
==Eten==
 +
 +
Er zijn verschillende, zowel dure als goedkope plaatsen om te eten in Islo. De goedkoopste restaurants zijn Aziatische restaurants dewelke in de meeste gevallen goed eten serveren aan een goedkope prijs. Controleer de menus aan de deur.
 +
 +
Koop zeker eens een hotdog van NOK 19. Je kan ze kopen onder de naam "grillpølse" of "kjempegrill". Andere straat snacks zijn beschikbaar over de gehele stad maar zijn meestal duurder dan in vergelijkare steden.
 +
 +
Aker Brygge (tram 12, bus 21, 32, 33 or 54; haltes Aker Brygge, Vika Atrium of Bryggetorget) is aan de waterzijde ten zuiden van het stadshuis. Tijdens de zomer is deze plaats zeer druk en levend. Er zijn openlucht restaurants en bars overal. Probeer zeker lekkere dingen uit de zee (of iets anders dat je voorkeur draagt), of geniet van je koud bier in een zomerse zeewind. Wees ervan bewust dat ik ook een van de meeste dure plaatsen is in Oslo om te gaan eten of drinken, als het weer niet goed is, kan je evengoed ergens anders binnen gaan eten.
 +
 +
In het stadscentrum is een restaurant, bar of nachtclub meestal niet veraf. Een referentiepunt is de Stortingsgaten, dewelke parallel loopt aan de Karl Johans gate, beiden lopen oostwaarts vanaf het Koninklijk paleis (dit is ook de belangrijkste winkel plaats. Beide van deze straten hebben weinig restaurants en clubs, de meeste vindt je in de zijstraten die er haaks of parallel op lopen. Het heeft niet veel belang waar je begint, je zal restaurants, bars en nachtclubs overal vinden vanaf het metrostation Nationaltheatret in het westen, to ver achter het Oslo central treinstation in het oosten. Er zijn verschillende plaatsen zoals Grünerløkka (tram 11-12-13 to Nybrua, Schous plass, Olaf Ryes plass of Birkelunden), Majorstuen(T-bane, tram 11-12-19 of bus 20-22-25-45-46 to Majorstua) en Grønland (T-bane naar Grønland, bus 37 naar Tøyengata of bus 60 to Norbygata) dat de moeite zijn om eens te bezoeken. Hoe er mee rekening dat bijna alle bars en nachtclubs op hetzelfde moment sluiten, dus als je met een taxi naar je hotel wil kan je bv. enkele minuten vroeger vertrekken vooraleer de piek begint.
 +
 +
 +
  
 
===Budget===
 
===Budget===

Versie van 11 mrt 2011 om 15:24

Stortinget, het parlement

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en valt geografisch volledig samen met de provincie Oslo. Het grenst aan de provincies Akershus,Buskerud,Oppland,Østfold. De stad ligt ook kort tegen buurland Zweden.


Begrijpen

Oslo is het demografische, economische en politieke centrum van Noorwegen.

Naam en geschiedenis

Over de geschiedenis van de stad kan men tot 10 000 jaar teruggaan, alhoewel volgens de kronieken van Snorre Sturlason was Oslo gesticht in 1048 door koning Harald Hardråde. De stad werd hoofstad van Noorwegen rond 1300 maar verloor zijn privileges tijdens de Deens-Noorse unie van 1348 tot 1814. In 1624 werd oud Oslo vernietigd door een brand en werd de stad enkele kilometers verhuisd naar het westen om betere bescherming te genieten van het fort Akershus. De stad werd hernoemd naar Christania, naar de Deense koning Christian IV, een naam die gebleven is tot 1 januari 1925. Sporen zijn gevonden dicht bij Ekeberg die wijzen op nederzetting van 10.000 BC.

Na de verwoestende brand van 1624, werd oud Oslo (rond de monding van de rivier Aker) achtergelaten en werden de ruïnes omgebouwd tot akkers. Heden zijn er nog enkele kerkruïnes te zien onder de Ekeberg heuvel (over het water van het nieuwe operahuis, tussen de E18 en de spoorweg). Behalve deze ruïnes blijft praktische niets over van de het middeleeuwse Oslo. Ironisch genoeg werd de nieuwe stad Christiania en Oslo bleef de naam van de smalle overlevende nederzetting buiten de nieuwe stadsgrenzen. Gedurende Christiania's snelle uitbreiding in de 19de eeuw, als hoofdstad van een nieuwe staat, werd de originele site van Oslo (oud Oslo, of Gamlebeyen) inbegrepen in de stad. Door de snelle inclusie van de landbouwgebieden in de omgeving in de 19de eeuw zie je daarvan nog veel sporen in plaatsnamen en boerderijen. Mooie parken zoals St. Hanshaugen is het overblijfsel van de originele weiden en bronnen van de inwoners van de stad.

Geografie

Oslo, met ongeveer 453 vierkante kilometer, is een van de grootste hoofdsteden ter wereld op gebied van oppervlakte. We moeten er bijvermelden dat het grootste gedeelte bos is, wat maakt dat Oslo een nauwe band heeft de natuur in de omgeving.

Oslo situeert zich in een soort van amfitheater met het stadscentrum kort bij het Oslo fjord, en residentiële gebieden verspreiden zich vanaf daar in de richting van de heuvels in alle richtingen. Achter de residentiële gebieden, zijn er woudgebieden zoals Marka (Nordmarka, Østmarka, Lillomarka) met een fauna en flora dat uitzonderlijk is voor een stad van deze grootte. Rendieren zijn heel gewoon (vooral te zien in de winter) en wolven kan men ook spotten maar die zie je zelden.

Het Oslo fjord is een ingangstong van de Skagerrak baai, gaande van het binnenland tot de Noordzee richting Øresund en de Baltische zee. Oslo heeft een indrukwekkende archipel van eilanden dewelke in de zomer de favoriete verblijfplaatsen worden.

Het stadscentrum is begrensd door Oslo centraal station (Oslo S) in het oosten, het koninklijk paleis (Slottet) in het westen en de kade (van Akershus kort tot Aker brygge) in het zuiden. Het is een redelijk compact gebied en gemakkelijk bewandelbaar, Karl Johan straat, de voornamekelijk enkel voorbehouden voor wandelaars is de belangrijkste slagader van centrum Oslo. Alhoewel, verschillende van de wijken kortbij het centrum hebben ook interessante zichten en , dus om deze kan je best gebruik maken van het uitgebreide publieke transport.


Klimaat

Alhoewel het diep in de Noordelijke breedte ligt is het klimaat van Oslo redelijk warm dankzij de warme Golfstroom. Zomerweer in Oslo is mild en aangenaam met regelmatig hittegolven en veel lange zonnie dagen. In de winter schommelt rond het vriespunt. Sneeuw is talrijk aanwezig in de bosrijke gebieden en meestal ook in de stad in de winter, wat het maakt tot een aantrekkelijke wintersport bestemming. Regenval is verspreid over het jaar, met de natste maand zijnde augustus.Oslo wordt plaatselijk "Oohshlo" (Osjlo) uitgesproken.

Arriveren

Per Vliegtuig

Oslo Airport, Gardermoen [12] (IATA: OSL, ICAO: ENGM) is de grootste luchthaven van Noorwegen, ze bevindt zich in Gardermoen, 37 kilometres noord-noordoost van Oslo. Directe vluchten zijn er naar 107 verschillende luchthavens, waaronder 24 binnenlandse luchthavens. De grootste luchtvaartmaatschappijen zijn in Noorwegen, Scandinavian Airlines (SAS) [13] en Norwegian Air Shuttle [14], bedienen rechtstreekse vluchten naar vele Europese en Noorse bestemmingen vanaf Oslo luchthaven, naast het groote binnenlandse netwerk. Vluchten van nog 30 andere luchtvaartmmatschappijen maken deze luchthaven gemakkelijk te bereiken vanaf eender waar op de wereld.

Wees er van bewust dat de meeste internet booking systemen ook vluchten zullen tonen naar Sandefjord Airport Torp en/of Moss Airport Rygge, beide voor lagekost maatschappijen wanneer je zoekt voor luchthavens in Oslo. Controleer dit even vooraleer je boekt.

Verbindingen naar het centrum van de stad:

 • Flytoget [15], verzorgt de hogesnelheids trein, je hebt minder dan 20 minuten nodig om Oslo Centraal Sation (Oslo S) te bereiken. Elke 10 minuten is er een trein. Tickets kosten NOK 170 als je koopt via de automaat of NOK 200 als je ze koopt aan de balie (NOK 85/100 voor senioren, kinderen en studenten jonger dan 31 met een studentenkaart). Tickets zijn niet geldig voor overstappen in Oslo. Elke tweede trein rijdt voorbij Oslo S verder naar Drammen en stopt daar aan het Nationaltheatret station. Dit station is beter for bestemmingen in het westen of het stadscentrum.
 • NSB [16] verzorgt treinen via Oslo naar Drammen en dan verder naar Kongsberg en Skien. De trip duurt ongeveer 30-40 minuten en de trein vertrekt elke 30 minuten. Tickets kosten NOK 110 (geldig voor overstappen in Oslo).
 • Flybussen [17] verzorgt bussen naar Oslo centrum wat ongeveer 45 minuten in beslag neemt (NOK 140, heen en terug ticket geldig voor 1 maand NOK 240, geldig voor overstappen in Oslo).
 • Flybussekspressen [18] verzorgt de busdienst naar verschillende bestemmingen in de Oslo omgeving. Er is een informatiestand in de terminal welke je alle informati kan geven over de busdiensten tussen de luchthaven en de stad.
 • Taxis kunnen, en zouden, moeten besteld worden aan de balie in de terminal voor verschillende vaste prizjen vanaf ongeveer NOK 700 voor Oslo stadscentrum. Naar buiten gaan en in de rij een taxi bestellen eindigt meestal duurder. De meeste mensen met een bestemming in Oslo kunnen beter kiezen voor de Flytoget, Flybusse of een lokale trein naar Oslo S en daar dan verder gaan met een taxi of een lokaal publiek transport.

Sandefjord Airport Torp [19] (IATA: TRF, ICAO: ENTO) nabij Sandefjord en Tønsberg, 118km ten zuiden van Oslo. De volgende luchtvaartmaatschappijen opereren vanaf Torp: KLM (Amsterdam), Norwegian Air Shuttle (Alicante), Ryanair (Alghero, Alicante, Barcelona-Girona, Bremen, Edinburgh, Frankfurt-Hahn, Liverpool, London-Stansted, Milan-Bergamo, Marseille), Widerøe (Bergen, Bodø, Copenhagen, Stavanger, Tromsø , Trondheim) en Wizz Air (Gdańsk, Katowice, Poznań, Prague, Riga, Warsaw, Wroclaw)

Om van de luchthaven naar de stad te gaan:

 • Torpekspressen [20] rijdt tussen de luchthaven en Drammen en Oslo (1u45) en kost NOK 190 voor een heenticket, NOK 320 voor en heen en terug ticket (korting voor studenten, ISIC kaarthouders en senioren). Torpekspressen bussen zijn gepland als er een vlucht aankomt op de luchthaven, dus als je je vliegtuig zal er waarschijnlijk een bus op jou staan te wachten. Als je de bus mist kan het wel eens zijn dat je lang moet wachten op de volgende verbinding.
 • NSB [21] verzorgt treinen tussen Torp Airport treinstation en centraal Oslo. Het treinstation is verbonden met de luchthaven via gratis shuttle bussen.
 • Taxis zijn zeer duur, een taxi naar Oslo kost ongeveer NOK 2000.


Moss Lufthavn Rygge [22] (IATA: RYG, ICAO: ENRY) luchthaven is de derde luchthaven van de Oslo omgeving. Het is momenteel Ryanair's belangrijkste hub van Noorwegen en wordt ook gebruikt door de Norwegian Air Shuttle. De luchthaven is kortbij de steden Moss, Frederikstad en Sarpsborg en is 70km van Oslo.

Om van de stad naar de luchthaven te geraken en andersom:


 • Ryggeekspressen [23] de dienstregeling wordt aangepast aan alle inkomende internationle vluchten en vertrekken vanaf Oslo centraal station voor alle uitgaande vluchten. Een heenbiljet naar Oslo kost NOK 130 en heen/terug biljet kost NOK 230. Koop een ticket van de chauffeur.


 • NSB [24] opereert tussen Rygge treinstation en centraal Oslo en Halden. Een shuttle bus verlaat de luchthaven van Rygge treinstation ongeveer 10 minuten voor een trein vertrekt. 3 treinen per dag rijden vanaf Rygge tot Gothenburg in Zweden.

Als je wil landen op een luchthaven die niet te ver weg is van Oslo zijn Gardermoen en Rygge luchthaven de beste keuze.

Per Trein

Oslo Central Station (Oslo Sentralstasjon/Oslo S, T-bane Jernbanetorget) is aan de oostelijke kant van het stadscentrum, aan het einde van de belangrijke wandelstraat Karl Johans gate. Oslo S is het centrum van Noorwegen's treinstation, alle lijnen (inclusief de luchthaven express trein) hebben in terminus in Oslo S, wat maakt dat Oslo S de belangrijkste toegang is tot Oslo. De belangrijkste snelbussen komen toe aan het bus station want naast het trein station ligt.

Internationaal zijn er drie dagelijkse diensten naar Gothenburg (Sweden) (4 uur). Vier dagelijkse treinen rijden naar Stockholm (Sweden) (6 uur), twee daarvan vereisen een overstap in Karlstad (dienstregeling [25]). De nachttrein is spijtig genoeg afgeschafut in januari 2009.

Per Auto

Internationale autosnelzeg E6 (van Malmö naar Gothenburg) en E18 (van Saint Petersburg, Helsinki en Stockholm) komen samen in Oslo. Er is een tol van NOK 25 om Oslo binnen te gaan met de autio. het geld wordt gebruikt voor wegenwerken en publiek transport. De tolhuizen zijn non-stop en nemen een foto van je nummerplaat en zenden de rekening naar eigenaar. In aanvulling, wanneer je de stad binnenkomt van het westen betaal je nog een extra NOK 12,50 aan de gemeentelijke grens van Lysaker om een nieuwe snelweg te financieren naar het westen.

De E6 is de belangrijkste noord-zuid autosnelweg van Noorwegen en gaat verder in het noorden naar Trondheim, Alta en Kirkenes, welke verder verbindt naar de meest steden van Noorwegen. De E16 gaat van het westen naar Bergen, de E134 naar Haugesund en de E18 gaat naar zuid-westen naar Drammen, Grenland (Skien/Porsgrunn) en Kristiansand. Andere noemenswaardige wegen naar Oslo zijn: Rv4 van Gjøvik, Rv2 van Charlottenberg (Zweden) en Kongsvinger en Rv7, en een alternatieve weg naar Bergen die voorbij Gol en Geilo gaat.

Per Bus

Oslo is goed verbonden door bussen vanuit het grootste deel van Europa. De grotere operatoren van internationale bussen zijn Zweedse bedrijven zoals Swebus Express [26] en GoByBus [27]. Beiden verzorgen goedkope diensten van en naar Stockholm, Gothenburg en Copenhagen verschillende keren per dag. Eurolines [28] verzorgt verbindingen naar Gothenburg en Stockholm, terwijl Moravia Express [29] directe verbindingen verzorgt naar Praah, Brno, Olomouc en Ostrava tweemaal per week.

Voor binnenlandse diensten, Nor-Way Bussekspress [30] is de grootste operator, met verschillende diensten naarBergen, Trondheim en vele andere Noorse bestemmingen. Lavprisekspressen [31] heeft busen naar Trondheim en Kristiansand tweemaal per dag met goedkope prijzen (internet boekingen enkel) Timekspressen [32] verzorgt een netwerk van diensten in de omgeving van Oslo, vooral de lijn 1 naar Drammen, Kongsberg en Notodden, elk uur, dag en nacht, het jaar rond. Elk dorp en stad in Noorwegen is op één of andere manier met Oslo via publiek transport, alhoewel dat sommige verbindingen buiten de hoofdverbindingen schaars zijn.


De haven van Oslo

Per Boot

Er zijn goede mogelijkheden om met de boot naar Oslo te gaan:

 • Frederikshavn -Oslo (Stena),
 • Kiel-Oslo (Colorline),
 • Kopenhagen-Oslo (Dfds).

Rondreizen

Station in Oslo

Oslo heeft een goed netwerk van openbaar vervoer. Tram, metro, bus en lokale treinen brengen je snel naar je bestemming. De metro (T-banen) is een veel gebruikte vorm van openbaar vervoer. In de winter wordt deze veel gebruikt door wintersporters. Met deze "T-banen" gaat men dan naar de top van de heuvels die rond Oslo liggen. Vanuit dit bosrijke natuurgebied (Nordmarka)kan men lange cross-country ski-tochten maken in de geprepareerde loipes.


Zien

Voor toeristen heeft de stad Oslo veel te bieden, zo heeft de stad meer dan 50 musea en diverse galerieën. Hieronder worden een aantal bezienswaardigheden van de stad Oslo verder uitgelicht. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het centrum van de stad, met uitzondering van de bezienswaardigheden op het schiereiland Bygdøy.

Architectuur in Oslo kan op het eerste zicht saai lijken. In tegenstelling met zijn Zweedse tegenhanger, Stockholm heeft Oslo enkel verspreide momumentale gebouwen waar voornamelijk de parlement-paleis as (bovenste gedeelte van de Karl Johan straat) een zekere grandeur heeft. De charme van Oslo kan ook gevonden worden in wijken van het centrum bijvoorbeeld Frogner en Fagerborg en ook het St. Hanshaugen park. Noord Europa heeft een typische houten huizen traditie. Houten huizen zijn niet toegelaten in het centrum, maar deze charmante huizen kunnen in grote getalen gevonden worden in villawijken zoals Bygdøy en Holmenkollen of voormalige arbeiderswijken zoals Rodeløkka, Kampen, Vålerenga, Damstredet, Hellerud or Telthusbakken. Oslo heeft vele opwindende bouwprojecten en het gehele stadszicht aan de waterkant zal binnen enkele jaren volledig veranderd zijn.


Gebouwen en structuren

 • Koninklijk Paleis, Het Slottet (koninklijk paleis) werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw als Noorse verblijfplaats voor de Zweeds-Noorse koning Karl III (Karel XIV Johan van Zweden) en doet momenteel dienst als woning van de huidige Noorse koning. Prins Haakon en zijn vrouw wonen even buiten Oslo in Skaugum (in de gemeente Asker). Het koninklijk paleis is ontworpen door de Deense architect Hans Ditlev Franciscus Linstow. De bouw heeft bijna 25 jaar in beslag genomen. Er is in de periode van 1825 tot 1849 aan gewerkt.


Kerken

 • kathedraal van Oslo

Museums

Bygdøy staat bekend als het museumeiland van Oslo, alhoewel het een schiereiland is. Hier bevinden zich diverse musea. In het Vikingschipmuseum, dat onderdeel is van de universiteit van Oslo, worden het Gokstadschip en Osebergschip tentoongesteld. Deze Vikingschepen dateren uit de 9e eeuw, en zijn gevonden in grafheuvels in diverse locaties in Noorwegen. Naast deze schepen zijn er ook objecten tentoongesteld die gevonden zijn bij opgravingen op diverse oude Vikingbegraafplaatsen. Het museum is ontworpen door Arnstein Arneberg en werd voor het eerst geopend in 1926. Een ander museum dat gewijd is aan vikingschepen is het Frammuseum, waar het de Fram wordt tentoongesteld. Dit schip is voor diverse ontdekkingsreizen naar de poolstreek gebruikt. Het schip is in 1910 ook gebruikt door Roald Amundsen voor zijn ontdekkingsreis naar de Zuidpool.

Het Frammuseum en het Noors maritiem museum.Ook op Bygdøy bevindt zich het Norsk Folkemuseum, een openluchtmuseum waar 155 beschermde huizen te bezichtigen zijn, waaronder de Staafkerk van Gol. Ook zijn er klederdrachten uit Noorwegen te zien. Het Kon-Tiki Museet is een museum over De Kon-Tiki-expeditie. De naam Kon-Tiki was door Thor Heyerdahl gegeven aan een vlot tijdens zijn 1947 expeditie en is vernoemd naar de Inca-zonnegod Viracocha. Kon-Tiki is ook de naam voor het boek dat Thor Heyerdahl heeft geschreven over de expeditie. Het is een van de populairste boeken van Noorwegen en is in 70 talen vertaald.

De stad heeft ook nog enkele andere musea. Het Historisch museum is gevestigd in een jugendstil-gebouw, dat ontworpen is door Henrik Bull. In het museum zijn diverse tentoonstellingen te zien, zoals Noorwegen van steentijdperk tot Vikingtijd, het muntkabinet (een verzameling munten) en een tentoonstelling die gewijd is aan de Afrikaanse cultuur. Het Nationaal kunstmuseum (Noors: Nasjonalgalleriet) is erg beroemd vanwege de grote meesters die er hangen. Onder de schilderijen is ook een versie van De Schreeuw van Edvard Munch. Meer werk van Munch is te vinden in het Munchmuseum, dat in 1963 zijn deuren opende.


 • Akershus kasteel, In 1299 werd de bouw van het fort Akershus door Haakon V gestart en het heeft vele jaren de stad Oslo weten te beschermen tegen indringers. Door de jaren heen zijn er diverse verbeteringen aan uitgevoerd. In de 19e eeuw raakte het fort zijn strategische positie kwijt en werd het een bestuurlijk centrum voor het leger. Momenteel is het fort te bezichtigen als museum.


 • Astrup Fearnley Museum
 • stadshuis, Rådhuset, is ontworpen door Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd die in 1918 was uitgeschreven. Het gemeentehuis is in 1950 geopend ter ere van de 900e verjaardag van de stad. Het interieur van het gemeentehuis is versierd door diverse kunstenaars, Henrik Sørensen heeft bijvoorbeeld met zijn werk kunst en viering een complete wand versierd. In de Rådhushallen wordt elk jaar de ceremonie gehouden voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.


 • DogA – Noorwegen's centreum voor design en architectuur'
 • voetbal museum en Ullevål Stadium
 • Film Museum
 • Fram-Museum, [1]. Het onderwerp is de boot Fram, de wereld's eerste ijsbreker en het laatste pool expeditie schip gemaakt van hout, er is ook een tentoonstelling van de geschiedenis van de pool expedities (met een sterk accent op Noorwegen)


 • Gallerij Würth
 • Historisch museum
 • Holmenkollen Ski museum
 • Holocaust Center
 • The Holocaust Center, [2]. is gelokaliseerd in op Bygdøy in de voormalige residentie van Noorse W.O.II collaborateur en nationalistische leider Vidkun Quisling. Het centrum herbegt tentoonstellingen en voorziet in onderzoek naar Holocaust en de benarde situatie van religieuse minderheden.


 • Ibsen Museum
 • International Museum van kinder kunst
 • Kon-Tiki Museum, [3]. Tentoonstelling van Tor Heyerdahl's balsa vlot Kon-Tiki en Ra II, ook nog enkele andere artefacten van Paaseiland.


 • Munch museum
 • museum van hedendaagse kunst
 • museum van decorative kunst en design
 • museum van architectuur
 • Nationale gallerij
 • Nationale bibliotheek
 • Natuur historisch museum
 • Nobelprijs van de vrede centrum
 • Noorwegen museum van weerstand
 • Noorwegen gewapende krachten museum
 • Noorwegen maritiem museum
Woodstore, Museum of Cultural History
 • Noorwegen museum van culturele geschiedenis, [4]. een groot openlucht museum dat een tentoonstelling van enkele typische gebouwen van verschillende perioden in de Noorse geschiedenis. Dit bevat een stadsgebouw dat levensomstandigheden van 1850 tot 1980 weergeeft.


 • Noorwegen museum van wetenschap en technologie
 • Noorwegen telecom museum
 • Oslo stadsmuseum
 • Oslo intercultureel museum
 • Oslo reptiel park
 • Vigeland museum
 • Viking schip museum
 • Voksenåsen hotel gallerij

Doe

Leren

Werken

Als je werk zoekt breng dan een bezoek aan de website van het overheids agentschap NAV [33] of andee sites zoals Topjobs [34], Manpower [35], Stepstone [36], Jobzone [37] and finn.no [38],

careerinnorway.no [39] is een website gericht op werknemers van buiten Noorwegen.

Inwoners van buiten de EU/EEC hebben een verblijfsvergunning nodig om te mogen werken in Noorwegen.

Kopen

In 2010 werd Oslo gesorteerd als meest dure stad ter wereld [40]. Toch zijn er mogelijkheden om koopjes te doen tijdens grote uitverkopen. De prijs van bekende merken zijn in Oslo niet duurder dan in Londen of Parijs, zelfs dikwijls lager als geen uitverkoop is. De grote solden zijn in januari en augustus.

Winkel districten

Als je op zoek bent naar goede winkelmogelijkheden is er veel keuze. De belangrijkste wandelstraat Karl Johans heeft vele winkel van dubieuse kwaliteit. De straat Bygdøy allé (dewelke plaatselijk bekend is voor zijn walnoten bomen) (bus 20, 31) heeft zijn reputatie herwonnen om een winkelstraat te zijn waar winkels zich concentreren op keukens, keukenmateriaal, interieur design, exclusieve noorse meubilair, licht design en andere. De straat Møllergata (centrum, openbaar vervoer Stortorget en Møllerveien aan eender einde van de straat) was vroeger bekend als meubilair straat. Je zal nog enkele goede maar eerder duurdere winkels vinden voor Noors meubilair in deze straat. Verderop zijn er nog Christiania Glasmagasin en de Torggata straat welke enkele thuis intereur winkels bevat zoals KID, Hemtex en Åhlens (met een Muji-department in de kelder).


Winkelcentra

 • Aker Brygge, (Tram 12, bus 21, 33 of 54 naar Aker Brygge/Bryggetorget/Vika Atrium), [5]. Een shopping en nachtleven centrum met hoge prijzen maar met veel glamour en plezier
 • Akersgata, (juist boven Stortinget T-bane, aan de zijkant van het Noorse Parlement.). enkele exclusieve winkels zoals Louis Vuitton, goudsmid David-Andersen, Follestad, Corso Como, Ting. A brand new high-end shopping centre opened recently at Egertorget, called Eger. The most exclusive shopping-centre in Oslo.
 • Eger, (aan Egertorget). Een splinternieuw kwaliteits winkelcentrum is recent geopend aan Egertorget, called Eger. Het meest exclusieve winkelcentrum van Oslo.


 • Bogstadveien, (Majorstuen metro station (tram 11 gaat langs de lengte van de straat)). Goed voor winkels niet behoren tot ketens, je vindt er vooral kledij en accessoires.
 • Byporten, (T-bane naar Jernbanetorget), [6]. De laatste toevoeging aan het winkelcentrum landschap. Het is verbonden met het Centraal Station. Dit winkelcentrum biedt vanalles, een goede keuze voor de toerist. Veel designer dingen, merkkledij, reisbenodigheden en nog veel meer.
 • Glasmagasinet, (tram 10-11-17-18 of bus 37-46 naar Stortorvet), [7]. gaat terug tot de 1!de eeuw, waar je souveniers, kristal, porselein, mode, keukenmateriaal, interieur design en nog veel mer. Dit winkelcentrum is bekend voor zijn grote oppervlakte aan kosmetische zaken.
 • House of Oslo, (Bus 32, 33 of 54 naar Dokkveien), [8]. een recent geopend waar je interieur design kan vinden met ongeveer 20 winkels met elk hun eigen thema. Dit is misschien wel de meest exquisite interieur design centrum van noordelijk Europa. Illum Bolighus vooral is een bezoek waard (dit is een dochteronderneming van een bekend Deens warenhuis).
 • Oslo City, (T-bane naar Jernbanetorget), [9]. een groot winkelcentrum, oversteken aan het Centraal Station. Dit winkelcentrum is gericht naar jonge mensen.
 • Paleet, (T-bane naar Nationaltheateret, kortbij National Theater (Nationalteateret) en koninklijk paleis.), [10]. duurdere zaken, centraal winkelcentrum.
 • Steen & Strøm, (gesitueerd op een zijstraat van KarlJohansgate.), [11]. Een van Oslo's oudste warenhuizen is recent geroneveerd en zeer stijlvol met een aantal klerenwinkels met bekende merken, kosmetische zaken en een interieur design verdieping. Op het hoogste verdiep vindt je een openlucht cafe met een zicht over het stadscentrum en de omgeving.

Eten

Er zijn verschillende, zowel dure als goedkope plaatsen om te eten in Islo. De goedkoopste restaurants zijn Aziatische restaurants dewelke in de meeste gevallen goed eten serveren aan een goedkope prijs. Controleer de menus aan de deur.

Koop zeker eens een hotdog van NOK 19. Je kan ze kopen onder de naam "grillpølse" of "kjempegrill". Andere straat snacks zijn beschikbaar over de gehele stad maar zijn meestal duurder dan in vergelijkare steden.

Aker Brygge (tram 12, bus 21, 32, 33 or 54; haltes Aker Brygge, Vika Atrium of Bryggetorget) is aan de waterzijde ten zuiden van het stadshuis. Tijdens de zomer is deze plaats zeer druk en levend. Er zijn openlucht restaurants en bars overal. Probeer zeker lekkere dingen uit de zee (of iets anders dat je voorkeur draagt), of geniet van je koud bier in een zomerse zeewind. Wees ervan bewust dat ik ook een van de meeste dure plaatsen is in Oslo om te gaan eten of drinken, als het weer niet goed is, kan je evengoed ergens anders binnen gaan eten.

In het stadscentrum is een restaurant, bar of nachtclub meestal niet veraf. Een referentiepunt is de Stortingsgaten, dewelke parallel loopt aan de Karl Johans gate, beiden lopen oostwaarts vanaf het Koninklijk paleis (dit is ook de belangrijkste winkel plaats. Beide van deze straten hebben weinig restaurants en clubs, de meeste vindt je in de zijstraten die er haaks of parallel op lopen. Het heeft niet veel belang waar je begint, je zal restaurants, bars en nachtclubs overal vinden vanaf het metrostation Nationaltheatret in het westen, to ver achter het Oslo central treinstation in het oosten. Er zijn verschillende plaatsen zoals Grünerløkka (tram 11-12-13 to Nybrua, Schous plass, Olaf Ryes plass of Birkelunden), Majorstuen(T-bane, tram 11-12-19 of bus 20-22-25-45-46 to Majorstua) en Grønland (T-bane naar Grønland, bus 37 naar Tøyengata of bus 60 to Norbygata) dat de moeite zijn om eens te bezoeken. Hoe er mee rekening dat bijna alle bars en nachtclubs op hetzelfde moment sluiten, dus als je met een taxi naar je hotel wil kan je bv. enkele minuten vroeger vertrekken vooraleer de piek begint.Budget

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb