Doe mee en deel je reiskennis!

Oslo: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Oslo

Default Banner.jpg

(Per Bus)
(Kopen)
Regel 172: Regel 172:
  
 
==Kopen==
 
==Kopen==
 +
 +
In 2010 werd Oslo gesorteerd als meest dure stad ter wereld [http://www.digitaljournal.com/article/297645]. Toch zijn er mogelijkheden om koopjes te doen tijdens grote uitverkopen. De prijs van bekende merken zijn in Oslo niet duurder dan in Londen of Parijs, zelfs dikwijls lager als geen uitverkoop is. De grote solden zijn in januari en augustus.
 +
 +
===Winkel districten===
 +
 +
Als je op zoek bent naar goede winkelmogelijkheden is er veel keuze. De belangrijkste wandelstraat Karl Johans heeft vele winkel van dubieuse kwaliteit. De straat '''Bygdøy allé''' (dewelke plaatselijk bekend is voor zijn walnoten bomen) (bus 20, 31) heeft zijn reputatie herwonnen om een winkelstraat te zijn waar winkels zich concentreren op keukens, keukenmateriaal, interieur design, exclusieve noorse meubilair, licht design en andere. De straat '''Møllergata''' (centrum, openbaar vervoer Stortorget en Møllerveien aan eender einde van de straat) was vroeger bekend als meubilair straat. Je zal nog enkele goede maar eerder duurdere winkels vinden voor Noors meubilair in deze straat. Verderop zijn er nog Christiania Glasmagasin en de Torggata straat welke enkele thuis intereur winkels bevat zoals KID, Hemtex en Åhlens (met een Muji-department in de kelder).
  
 
==Eten==
 
==Eten==

Versie van 11 mrt 2011 om 13:15

Stortinget, het parlement

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en valt geografisch volledig samen met de provincie Oslo. Het grenst aan de provincies Akershus,Buskerud,Oppland,Østfold. De stad ligt ook kort tegen buurland Zweden.


Begrijpen

Oslo is het demografische, economische en politieke centrum van Noorwegen.

Naam en geschiedenis

Over de geschiedenis van de stad kan men tot 10 000 jaar teruggaan, alhoewel volgens de kronieken van Snorre Sturlason was Oslo gesticht in 1048 door koning Harald Hardråde. De stad werd hoofstad van Noorwegen rond 1300 maar verloor zijn privileges tijdens de Deens-Noorse unie van 1348 tot 1814. In 1624 werd oud Oslo vernietigd door een brand en werd de stad enkele kilometers verhuisd naar het westen om betere bescherming te genieten van het fort Akershus. De stad werd hernoemd naar Christania, naar de Deense koning Christian IV, een naam die gebleven is tot 1 januari 1925. Sporen zijn gevonden dicht bij Ekeberg die wijzen op nederzetting van 10.000 BC.

Na de verwoestende brand van 1624, werd oud Oslo (rond de monding van de rivier Aker) achtergelaten en werden de ruïnes omgebouwd tot akkers. Heden zijn er nog enkele kerkruïnes te zien onder de Ekeberg heuvel (over het water van het nieuwe operahuis, tussen de E18 en de spoorweg). Behalve deze ruïnes blijft praktische niets over van de het middeleeuwse Oslo. Ironisch genoeg werd de nieuwe stad Christiania en Oslo bleef de naam van de smalle overlevende nederzetting buiten de nieuwe stadsgrenzen. Gedurende Christiania's snelle uitbreiding in de 19de eeuw, als hoofdstad van een nieuwe staat, werd de originele site van Oslo (oud Oslo, of Gamlebeyen) inbegrepen in de stad. Door de snelle inclusie van de landbouwgebieden in de omgeving in de 19de eeuw zie je daarvan nog veel sporen in plaatsnamen en boerderijen. Mooie parken zoals St. Hanshaugen is het overblijfsel van de originele weiden en bronnen van de inwoners van de stad.

Geografie

Oslo, met ongeveer 453 vierkante kilometer, is een van de grootste hoofdsteden ter wereld op gebied van oppervlakte. We moeten er bijvermelden dat het grootste gedeelte bos is, wat maakt dat Oslo een nauwe band heeft de natuur in de omgeving.

Oslo situeert zich in een soort van amfitheater met het stadscentrum kort bij het Oslo fjord, en residentiële gebieden verspreiden zich vanaf daar in de richting van de heuvels in alle richtingen. Achter de residentiële gebieden, zijn er woudgebieden zoals Marka (Nordmarka, Østmarka, Lillomarka) met een fauna en flora dat uitzonderlijk is voor een stad van deze grootte. Rendieren zijn heel gewoon (vooral te zien in de winter) en wolven kan men ook spotten maar die zie je zelden.

Het Oslo fjord is een ingangstong van de Skagerrak baai, gaande van het binnenland tot de Noordzee richting Øresund en de Baltische zee. Oslo heeft een indrukwekkende archipel van eilanden dewelke in de zomer de favoriete verblijfplaatsen worden.

Het stadscentrum is begrensd door Oslo centraal station (Oslo S) in het oosten, het koninklijk paleis (Slottet) in het westen en de kade (van Akershus kort tot Aker brygge) in het zuiden. Het is een redelijk compact gebied en gemakkelijk bewandelbaar, Karl Johan straat, de voornamekelijk enkel voorbehouden voor wandelaars is de belangrijkste slagader van centrum Oslo. Alhoewel, verschillende van de wijken kortbij het centrum hebben ook interessante zichten en , dus om deze kan je best gebruik maken van het uitgebreide publieke transport.


Klimaat

Alhoewel het diep in de Noordelijke breedte ligt is het klimaat van Oslo redelijk warm dankzij de warme Golfstroom. Zomerweer in Oslo is mild en aangenaam met regelmatig hittegolven en veel lange zonnie dagen. In de winter schommelt rond het vriespunt. Sneeuw is talrijk aanwezig in de bosrijke gebieden en meestal ook in de stad in de winter, wat het maakt tot een aantrekkelijke wintersport bestemming. Regenval is verspreid over het jaar, met de natste maand zijnde augustus.Oslo wordt plaatselijk "Oohshlo" (Osjlo) uitgesproken.

Arriveren

Per Vliegtuig

Oslo Airport, Gardermoen [1] (IATA: OSL, ICAO: ENGM) is de grootste luchthaven van Noorwegen, ze bevindt zich in Gardermoen, 37 kilometres noord-noordoost van Oslo. Directe vluchten zijn er naar 107 verschillende luchthavens, waaronder 24 binnenlandse luchthavens. De grootste luchtvaartmaatschappijen zijn in Noorwegen, Scandinavian Airlines (SAS) [2] en Norwegian Air Shuttle [3], bedienen rechtstreekse vluchten naar vele Europese en Noorse bestemmingen vanaf Oslo luchthaven, naast het groote binnenlandse netwerk. Vluchten van nog 30 andere luchtvaartmmatschappijen maken deze luchthaven gemakkelijk te bereiken vanaf eender waar op de wereld.

Wees er van bewust dat de meeste internet booking systemen ook vluchten zullen tonen naar Sandefjord Airport Torp en/of Moss Airport Rygge, beide voor lagekost maatschappijen wanneer je zoekt voor luchthavens in Oslo. Controleer dit even vooraleer je boekt.

Verbindingen naar het centrum van de stad:

 • Flytoget [4], verzorgt de hogesnelheids trein, je hebt minder dan 20 minuten nodig om Oslo Centraal Sation (Oslo S) te bereiken. Elke 10 minuten is er een trein. Tickets kosten NOK 170 als je koopt via de automaat of NOK 200 als je ze koopt aan de balie (NOK 85/100 voor senioren, kinderen en studenten jonger dan 31 met een studentenkaart). Tickets zijn niet geldig voor overstappen in Oslo. Elke tweede trein rijdt voorbij Oslo S verder naar Drammen en stopt daar aan het Nationaltheatret station. Dit station is beter for bestemmingen in het westen of het stadscentrum.
 • NSB [5] verzorgt treinen via Oslo naar Drammen en dan verder naar Kongsberg en Skien. De trip duurt ongeveer 30-40 minuten en de trein vertrekt elke 30 minuten. Tickets kosten NOK 110 (geldig voor overstappen in Oslo).
 • Flybussen [6] verzorgt bussen naar Oslo centrum wat ongeveer 45 minuten in beslag neemt (NOK 140, heen en terug ticket geldig voor 1 maand NOK 240, geldig voor overstappen in Oslo).
 • Flybussekspressen [7] verzorgt de busdienst naar verschillende bestemmingen in de Oslo omgeving. Er is een informatiestand in de terminal welke je alle informati kan geven over de busdiensten tussen de luchthaven en de stad.
 • Taxis kunnen, en zouden, moeten besteld worden aan de balie in de terminal voor verschillende vaste prizjen vanaf ongeveer NOK 700 voor Oslo stadscentrum. Naar buiten gaan en in de rij een taxi bestellen eindigt meestal duurder. De meeste mensen met een bestemming in Oslo kunnen beter kiezen voor de Flytoget, Flybusse of een lokale trein naar Oslo S en daar dan verder gaan met een taxi of een lokaal publiek transport.

Sandefjord Airport Torp [8] (IATA: TRF, ICAO: ENTO) nabij Sandefjord en Tønsberg, 118km ten zuiden van Oslo. De volgende luchtvaartmaatschappijen opereren vanaf Torp: KLM (Amsterdam), Norwegian Air Shuttle (Alicante), Ryanair (Alghero, Alicante, Barcelona-Girona, Bremen, Edinburgh, Frankfurt-Hahn, Liverpool, London-Stansted, Milan-Bergamo, Marseille), Widerøe (Bergen, Bodø, Copenhagen, Stavanger, Tromsø , Trondheim) en Wizz Air (Gdańsk, Katowice, Poznań, Prague, Riga, Warsaw, Wroclaw)

Om van de luchthaven naar de stad te gaan:

 • Torpekspressen [9] rijdt tussen de luchthaven en Drammen en Oslo (1u45) en kost NOK 190 voor een heenticket, NOK 320 voor en heen en terug ticket (korting voor studenten, ISIC kaarthouders en senioren). Torpekspressen bussen zijn gepland als er een vlucht aankomt op de luchthaven, dus als je je vliegtuig zal er waarschijnlijk een bus op jou staan te wachten. Als je de bus mist kan het wel eens zijn dat je lang moet wachten op de volgende verbinding.
 • NSB [10] verzorgt treinen tussen Torp Airport treinstation en centraal Oslo. Het treinstation is verbonden met de luchthaven via gratis shuttle bussen.
 • Taxis zijn zeer duur, een taxi naar Oslo kost ongeveer NOK 2000.


Moss Lufthavn Rygge [11] (IATA: RYG, ICAO: ENRY) luchthaven is de derde luchthaven van de Oslo omgeving. Het is momenteel Ryanair's belangrijkste hub van Noorwegen en wordt ook gebruikt door de Norwegian Air Shuttle. De luchthaven is kortbij de steden Moss, Frederikstad en Sarpsborg en is 70km van Oslo.

Om van de stad naar de luchthaven te geraken en andersom:


 • Ryggeekspressen [12] de dienstregeling wordt aangepast aan alle inkomende internationle vluchten en vertrekken vanaf Oslo centraal station voor alle uitgaande vluchten. Een heenbiljet naar Oslo kost NOK 130 en heen/terug biljet kost NOK 230. Koop een ticket van de chauffeur.


 • NSB [13] opereert tussen Rygge treinstation en centraal Oslo en Halden. Een shuttle bus verlaat de luchthaven van Rygge treinstation ongeveer 10 minuten voor een trein vertrekt. 3 treinen per dag rijden vanaf Rygge tot Gothenburg in Zweden.

Als je wil landen op een luchthaven die niet te ver weg is van Oslo zijn Gardermoen en Rygge luchthaven de beste keuze.

Per Trein

Oslo Central Station (Oslo Sentralstasjon/Oslo S, T-bane Jernbanetorget) is aan de oostelijke kant van het stadscentrum, aan het einde van de belangrijke wandelstraat Karl Johans gate. Oslo S is het centrum van Noorwegen's treinstation, alle lijnen (inclusief de luchthaven express trein) hebben in terminus in Oslo S, wat maakt dat Oslo S de belangrijkste toegang is tot Oslo. De belangrijkste snelbussen komen toe aan het bus station want naast het trein station ligt.

Internationaal zijn er drie dagelijkse diensten naar Gothenburg (Sweden) (4 uur). Vier dagelijkse treinen rijden naar Stockholm (Sweden) (6 uur), twee daarvan vereisen een overstap in Karlstad (dienstregeling [14]). De nachttrein is spijtig genoeg afgeschafut in januari 2009.

Per Auto

Internationale autosnelzeg E6 (van Malmö naar Gothenburg) en E18 (van Saint Petersburg, Helsinki en Stockholm) komen samen in Oslo. Er is een tol van NOK 25 om Oslo binnen te gaan met de autio. het geld wordt gebruikt voor wegenwerken en publiek transport. De tolhuizen zijn non-stop en nemen een foto van je nummerplaat en zenden de rekening naar eigenaar. In aanvulling, wanneer je de stad binnenkomt van het westen betaal je nog een extra NOK 12,50 aan de gemeentelijke grens van Lysaker om een nieuwe snelweg te financieren naar het westen.

De E6 is de belangrijkste noord-zuid autosnelweg van Noorwegen en gaat verder in het noorden naar Trondheim, Alta en Kirkenes, welke verder verbindt naar de meest steden van Noorwegen. De E16 gaat van het westen naar Bergen, de E134 naar Haugesund en de E18 gaat naar zuid-westen naar Drammen, Grenland (Skien/Porsgrunn) en Kristiansand. Andere noemenswaardige wegen naar Oslo zijn: Rv4 van Gjøvik, Rv2 van Charlottenberg (Zweden) en Kongsvinger en Rv7, en een alternatieve weg naar Bergen die voorbij Gol en Geilo gaat.

Per Bus

Oslo is goed verbonden door bussen vanuit het grootste deel van Europa. De grotere operatoren van internationale bussen zijn Zweedse bedrijven zoals Swebus Express [15] en GoByBus [16]. Beiden verzorgen goedkope diensten van en naar Stockholm, Gothenburg en Copenhagen verschillende keren per dag. Eurolines [17] verzorgt verbindingen naar Gothenburg en Stockholm, terwijl Moravia Express [18] directe verbindingen verzorgt naar Praah, Brno, Olomouc en Ostrava tweemaal per week.

Voor binnenlandse diensten, Nor-Way Bussekspress [19] is de grootste operator, met verschillende diensten naarBergen, Trondheim en vele andere Noorse bestemmingen. Lavprisekspressen [20] heeft busen naar Trondheim en Kristiansand tweemaal per dag met goedkope prijzen (internet boekingen enkel) Timekspressen [21] verzorgt een netwerk van diensten in de omgeving van Oslo, vooral de lijn 1 naar Drammen, Kongsberg en Notodden, elk uur, dag en nacht, het jaar rond. Elk dorp en stad in Noorwegen is op één of andere manier met Oslo via publiek transport, alhoewel dat sommige verbindingen buiten de hoofdverbindingen schaars zijn.


De haven van Oslo

Per Boot

Er zijn goede mogelijkheden om met de boot naar Oslo te gaan:

 • Frederikshavn -Oslo (Stena),
 • Kiel-Oslo (Colorline),
 • Kopenhagen-Oslo (Dfds).

Rondreizen

Station in Oslo

Oslo heeft een goed netwerk van openbaar vervoer. Tram, metro, bus en lokale treinen brengen je snel naar je bestemming. De metro (T-banen) is een veel gebruikte vorm van openbaar vervoer. In de winter wordt deze veel gebruikt door wintersporters. Met deze "T-banen" gaat men dan naar de top van de heuvels die rond Oslo liggen. Vanuit dit bosrijke natuurgebied (Nordmarka)kan men lange cross-country ski-tochten maken in de geprepareerde loipes.


Zien

Architectuur in Oslo kan op het eerste zicht saai lijken. In tegenstelling met zijn Zweedse tegenhanger, Stockholm heeft Oslo enkel verspreide momumentale gebouwen waar voornamelijk de parlement-paleis as (bovenste gedeelte van de Karl Johan straat) een zekere grandeur heeft. De charme van Oslo kan ook gevonden worden in wijken van het centrum bijvoorbeeld Frogner en Fagerborg en ook het St. Hanshaugen park. Noord Europa heeft een typische houten huizen traditie. Houten huizen zijn niet toegelaten in het centrum, maar deze charmante huizen kunnen in grote getalen gevonden worden in villawijken zoals Bygdøy en Holmenkollen of voormalige arbeiderswijken zoals Rodeløkka, Kampen, Vålerenga, Damstredet, Hellerud or Telthusbakken. Oslo heeft vele opwindende bouwprojecnten en het gehele stadszicht aan de waterkant zal binnen enkele jaren volledig veranderd zijn.


Gebouwen en structuren

 • Koninklijk Paleis


Kerken

 • kathedraal van Oslo


Museums

 • Akershus kasteel
 • Astrup Fearnley Museum
 • stadshuis
 • DogA – Noorwegen's centreum voor design en architectuur'
 • voetbal museum en Ullevål Stadium
 • Film Museum
 • Fram Museum
 • Gallerij Würth
 • Historisch museum
 • Holmenkollen Ski museum
 • Holocaust Center
 • Ibsen Museum
 • International Museum van kinder kunst
 • Kon-Tiki Museum
 • Munch museum
 • museum van hedendaagse kunst
 • museum van decorative kunst en design
 • museum van architectuur
 • Nationale gallerij
 • Nationale bibliotheek
 • Natuur historisch museum
 • Nobelprijs van de vrede centrum
 • Noorwegen museum van weerstand
 • Noorwegen gewapende krachten museum
 • Noorwegen maritiem museum
 • Noorwegen museum van culturele geschiedenis
 • Noorwegen museum van wetenschap en technologie
 • Noorwegen telecom museum
 • Oslo stadsmuseum
 • Oslo intercultureel museum
 • Oslo reptiel park
 • Vigeland museum
 • Viking schip museum
 • Voksenåsen hotel gallerij

Doe

Leren

Werken

Kopen

In 2010 werd Oslo gesorteerd als meest dure stad ter wereld [22]. Toch zijn er mogelijkheden om koopjes te doen tijdens grote uitverkopen. De prijs van bekende merken zijn in Oslo niet duurder dan in Londen of Parijs, zelfs dikwijls lager als geen uitverkoop is. De grote solden zijn in januari en augustus.

Winkel districten

Als je op zoek bent naar goede winkelmogelijkheden is er veel keuze. De belangrijkste wandelstraat Karl Johans heeft vele winkel van dubieuse kwaliteit. De straat Bygdøy allé (dewelke plaatselijk bekend is voor zijn walnoten bomen) (bus 20, 31) heeft zijn reputatie herwonnen om een winkelstraat te zijn waar winkels zich concentreren op keukens, keukenmateriaal, interieur design, exclusieve noorse meubilair, licht design en andere. De straat Møllergata (centrum, openbaar vervoer Stortorget en Møllerveien aan eender einde van de straat) was vroeger bekend als meubilair straat. Je zal nog enkele goede maar eerder duurdere winkels vinden voor Noors meubilair in deze straat. Verderop zijn er nog Christiania Glasmagasin en de Torggata straat welke enkele thuis intereur winkels bevat zoals KID, Hemtex en Åhlens (met een Muji-department in de kelder).

Eten

Budget

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb