Doe mee en deel je reiskennis!

Oisterwijk

Uit Wikitravel
Versie door 77.161.31.40 (overleg) op 17 sep 2011 om 07:28 (Nieuwe pagina: '''Oisterwijk''' [http://www.oisterwijk.nl] is een stadje in Noord-Brabant, ten oosten van Tilburg. Oisterwijk heeft een historische kern welke in 1230 stadsrechten kreeg. Ten zuiden ...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Oisterwijk

Default Banner.jpg

Oisterwijk [1] is een stadje in Noord-Brabant, ten oosten van Tilburg. Oisterwijk heeft een historische kern welke in 1230 stadsrechten kreeg. Ten zuiden van Oisterwijk ligt een uitgestrekt natuurgebied, die de Oisterwijkse Bossen en Vennen worden genoemd, en sluit ook aan op natuurgebied de Kampina.

Arriveren

Oisterwijk heeft een treinstation (Station Oisterwijk), waar men met de sprinter van/naar Tilburg en Eindhoven kan. Deze plaatsen zijn dan ook goed verbonden. De verbindingen met 's-Hertogenbosch vallen tegen: er is één buslijn die ervandaan komt (140) en daarnaast is de weg vanuit 's-Hertogenbosch (N65) geen snelweg, zodat de spits vermeden moet worden. Een smal en bochtig weggetje leidt direct naar Oisterwijk, maar alles groter dan bestelbusjes moeten over de langere weg door Haaren.

Rondreizen

Oisterwijk valt gemakkelijk te doen met de fiets, en dat is dan ook verstandiger. Door de spoorwegovergangen is het een langdurige klus door Oisterwijk te komen met de auto, en zijn er veel smalle (eenrichtings-)straatjes. Er rijden ook bussen en in de zomer verschillende toeristenkarretjes.

Bekijken

  • De Lind, een laan omgeven door lindebomen en in het midden een trouwlaantje die naar het voormalige stadhuis, midden op de Lind leidt. Verder staat hier het eeuwenoude, voormalig VVV-kantoortje (die overigens in de zijstraat gevestigd is in een modern gebouw). Ook staat er op de Lind de Joannesparochie.
  • Dorpsstraat, sluit direct op de Lind aan en is eveneens een winkelstraat in historische stijl.
  • Sint Petruskerk die aan het einde van de Kerkstraat (gezien vanaf de Lind) staat, ontworpen door Pierre Cuypers. De kerkstraat is overigens een smal, historisch straatje.
  • Kerkhovense molen, de enige molen van Oisterwijk, Moergestel uitgezonderd, staat bij "de ingang" van Oisterwijk vanaf Tilburg gezien.
  • Station Oisterwijk, een historisch station uit 1865
  • Kasteel de Nemerlaer bij Haaren

Doen

  • Wandelen of fietsen door de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina

Eten

Overnachten

Buiten Oisterwijk