Doe mee en deel je reiskennis!

Nijmegen

Uit Wikitravel
Versie door Guaka (Overleg | bijdragen) op 19 jan 2007 om 01:34
Ga naar: navigatie, zoeken
Nijmegen

Default Banner.jpg

"St. Stevenskerk, Nijmegen"

Nijmegen is een stad in het zuiden van de provincie Gelderland met 159.000 inwoners (1 januari 2006). Nijmegen ligt aan de rivier de Waal op een langgerekte heuvelstrook die al vanaf het oudere stenen tijdperk - de periode tussen 14.000 en 8.000 jaar voor Chr. - menselijke bewoning heeft gekend. In de Romeinse tijd rond het begin van onze jaartelling stond de stad bekend als Noviomagus. Het bebouwde gebied omvatte rond het jaar 70 na Chr. een militaire nederzetting op het Kops Plateau, een castra of Romeins legerkamp op de Hunerberg en een nederzetting op en rond het huidige Valkhof. Keizer Karel de Grote maakte de burcht op diezelfde Valkhof tot zijn meest noordelijke residentie. In Nijmegen vierde hij onder andere een enkele keer het Paasfeest en ook ontving hij er gezanten. Aan deze status als keizerlijke residentie ontleent Nijmegen de naam 'Keizerstad'. Na de sloping van de burcht aan het eind van de achttiende eeuw resteren ter plaatse alleen nog de zogenaamde 'Karolingische' kapel, in werkelijkheid een bouwwerk uit de eerste helft van de 11e eeuw gewijd aan Sint Nicolaas, en de 12e-eeuwse Barbarossa-ruine. Op de heuvel genaamd Hundisburg verrees in de 13e eeuw de St. Stevenskerk, oorspronkelijk een romaanse kerk, maar in de loop der tijden uitgebreid met onder andere een uniek laat-gotisch portaal aan de zuidzijde. Nijmegen maakte enige tijd deel uit van het Middeleeuwse statenverbond dat bekend stond als het Heilige Roomse Rijk, maar toen Rooms-koning Willem II in 1247 het beleg van Aken moest financieren, nam hij het besluit om Nijmegen te verpanden aan graaf Otto II van Gelre. Omdat dit pand nooit meer werd ingelost is Nijmegen sindsdien een Gelderse stad gebleven.

"Belvedere, Nijmegen"

Als vestingstad heeft Nijmegen een lange geschiedenis doorgemaakt. De stad werd onder andere belegerd door prins Maurits van Nassau in 1591 en door de legers van de Franse koning Lodewijk XIV in 1672 en 1702. In 1805 werd door generaal Krayenhoff een modern fortificatiestelsel voor de stad ontworpen. Pas in 1874 werden de vestingwerken ontmanteld. Gespaard bleven een deel van de vestingmuur en de waltoren Belvedere in het Hunnerpark, de Kruittoren en een deel van de vestingmuur in het Kronenburgerpark en het St. Anthonispoortje aan de Waalkade. Ongeveer gelijktijdig met de sloop van de vestingwerken werden spoorverbindingen tussen Arnhem en Nijmegen (1879) en tussen Venlo en Nijmegen (1883) in gebruik genomen. Pas in 1936 werd de voor het wegverkeer belangrijke Waalbrug in gebruik genomen ; tot die tijd dienden reizigers van en naar het noorden - behalve als ze met de trein reisden - gebruik te maken van een veerverbinding over de rivier. De boog, met een lengte van 244 meter en een hoogte van 65 meter, maakte de Waalbrug op dat moment tot de grootste boogspanning van Europa. Toen het Duitse leger in mei 1940 Nederland binnenviel werd de Waalbrug opgeblazen door de terugtrekkende Nederlandse troepen. Op 22 februari 1944 leed Nijmegen zware schade bij een geallieerd bombardement, (uitgevoerd door 16 Amerikaanse bommenwerpers), dat eigenlijk bedoeld was voor een Duitse stad. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de stad zich naar alle kanten flink uitgebreid. De belangrijkste uitbreiding was de bouw van de stadsdelen Dukenburg en Lindenholt ten westen van het Maas-Waalkanaal. Sinds eind jaren '90 wordt er gebouwd aan de VINEX-locatie Waalsprong, ten noorden van de Waal.Erheen reizen

Trein

Nijmegen is per trein te bereiken vanuit het noorden vanaf Arnhem en vanaf het zuiden vanuit Venlo en 's-Hertogenbosch.

Nijmegen heeft een Centraal Station dichtbij het stadscentrum en verder stations in de stadsdelen Dukenburg en Heijendaal en in het aan de overzijde van de rivier de Waal gelegen Lent.

Auto

Nijmegen is vanuit het noorden verbonden met Arnhem via de A325.

Bus

Nijmegen is per bus bereikbaar vanuit Arnhem met lijn 31, 32, 33 en 212 van busmaatschappij Connexxion. Vanuit het in Duitsland gelegen Kleve (In het Nederlands: Kleef) reist men naar Nijmegen met buslijn 57 van vervoersmaatschappij Novio of lijn 58 van de Duitse onderneming NIAG. Touringcars parkeren voor een bezoek aan het centrum van de stad bij de Passantenhaven Waalkade onder de Waalbrug.

Rondreizen

Zie

Doe

Leer

Werk

Koop

Eet

Budget

Medium

Duur

Drink

Slaap

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Eruit reizen