Doe mee en deel je reiskennis!

Nepal

Uit Wikitravel
Versie door 83.136.192.5 (overleg) op 16 jun 2009 om 10:58 (Gezondheid)
Ga naar: navigatie, zoeken
Nepal

Default Banner.jpg

Kathmandu, city of Patan
Locatie
noframe
Vlag
Np-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Kathmandu
Regering Parliament dissolved by King Gyanandra in 2002, reinstated in 2006
Munt Nepalese rupee (NPR)
Oppervlakte total: 140,800 km2
water: 4,000 km2
land: 136,800 km2
Bevolking 27,676,547 (July 2006 est.)
Taal Nepali (official; spoken by 90% of the population), about a dozen other languages and about 30 major dialects; note - many in government and business also speak English (1995)
Religie hindoeïsme 86.2%, Boeddhisme 7.8%, Islam 3.8%, anders 2.2%
Oproepcode +977
Internet TLD .np
Tijdzone UTC+5:45

Nepal is een land in Azië.

Regio's

Steden


Andere bestemmingen

Info

Klimaat

Geschiedenis

Bevolking

Kunst & cultuur

Feestdagen

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Taal

Geldzaken

Kosten

Kopen

Eten

Geschiedenis

De geschiedschrijving van Nepal begint zo’n 7 eeuwen voor de geboorte van Christus. In die tijd was Nepal al Hindoeïstisch en verdeeld in vele kleine koninkrijkjes.

Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Nepal is de geboorte van Siddartha Gautama (± 563-483 BC) in Lumbini, een streek in Zuid-Nepal. Deze prins werd opgevoed binnen de veilige muren van een paleis. Voordat hij koning wilde worden, besloot hij om de echte wereld te leren kennen en hij begon aan een lange reis. Uiteindelijk vond hij mediterend verlichting onder een boom (in het huidige India) en sindsdien kennen wij hem als ‘Boeddha’.

Tot in de 13e eeuw werd het huidige Nepal sterk beïnvloed door bezetters uit Tibet, Mongolië, Kasjmir en India. Vooral de Indiërs (ook omdat ze zelf opgejaagd werden door moslim invasies en naar Nepal vluchtten) hebben ervoor gezorgd dat Nepal nu nog steeds een overwegend Hindoeïstisch land is. In het noorden, richting de grens met Tibet zijn de mensen overwegend Boeddhistisch.

De hindoeïstische koning Jayashithi (13e eeuw) zorgde voor meer politieke stabiliteit en het zwaartepunt van zijn rijk kwam te liggen in de Kathmandu vallei. 3 generaties later was er al geen sprake meer van die stabiliteit door meningsverschillen binnen de familie. Zijn 3 achter kleinzonen stichtten allen een eigen koninkrijk, Patan, Bhaktapur en Kathmandu, in de Kathmandu vallei en vochten om de controle over de belangrijke handelsroutes met Tibet. Ook op het gebied van kunst en architectuur probeerden de broers elkaar te overtreffen. Dit is tegenwoordig nog steeds te zien aan de prachtig versierde tempels, paleizen en andere gebouwen op en rondom de Durbar (Durbar betekend paleis) Squares in de drie koningssteden.

Pas in de 18e eeuw heeft Nepal de omvang gekregen zo groot als het nu nog steeds is. Privhi Nayaran Shah was de leider van het koninkrijk Gorkha, halverwege Kathmandu en Pokhara. In 1769 heeft alle verschillende koninkrijkjes weten te verenigen om zo een blok te kunnen vormen tegen de Engelsen die in India regeerden. Dit was echter van korte duur omdat in 1792 het rijk bezet werd door de Chinezen. In een soort afkoopregeling met de Chinezen werd Nepal met rust gelaten als ze alle handel met Tibet opzegden en de keizer in Beijing jaarlijks een fors bedrag betaalden. Deze situatie duurde tot 1912.

Daarnaast probeerden de Britten Nepal onder hun invloedssferen te krijgen. Dat leidde ertoe dat alle Nepalese grenzen van 1816 tot 1951 afgesloten werden. De enige buitenlanders die Nepal inkwamen waren de Engelsen. Nepalese huurlingen werden door de Britten overal ter wereld ingezet tijdens hun oorlogen. Deze soldaten, Gurkhas genaamd, stonden bekend om hun vechtkwaliteiten en moed en ze werden dan ook ‘Bravest of the Brave’ genoemd. Maarliefst 300.000 Nepalezen hebben in de eerste en tweede wereldoorlog gevochten voor Groot Brittanië.

Het instorten van het Brits imperium en de onafhankelijkheid van India in 1947 hebben ervoor gezorgd dat Nepal weer een autonome staat wilde worden. In 1951 werden de grenzen geopend en een nieuwe grondwet gemaakt en in 1959 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden. Al die tijd was de macht van de oorspronkelijke Koninklijke familie, ‘de Shah’s’ zeer beperkt geweest. De Rana dynastie, was een Koninklijke familie die in de Britse tijden meer te zeggen hadden en na WO II ook pleitten voor een democratisch Nepal. Tribuvan Shah werd door hulp vanuit India aangewezen om dit nieuwe Nepal vorm te geven. Hij stierf in 1955 en werd opgevolgd door zijn zoon Mahendra, die er andere ideeën op na hield dan zijn vader. Na de vrije verkiezingen werd er een regering gevormd die niet in de smaak viel bij Mahendra. In 1960 liet hij alle ministers arresteren en vormde zelf een nieuwe ‘schijn’ regering. Op deze manier trok hij alle macht naar zich toe. Zijn zoon Birendra was wat gematigder en stond wat meer inspraak van het volk en de regering toe, maar in de praktijk was de koning nog steeds de machthebber. Dit leidde tot veel vredige en ook gewelddadige protesten vanuit met name de communistische hoek. In 1996 begonnen de Maoisten een oorlog voor het volk die uiteindelijk duurde tot 2006 en waarbij 12.000 mensen zijn omgekomen.

1 juni 2001 was een keerpunt in de recente geschiedenis van Nepal. Kroonprins Dipendra schoot tien leden van de Koninklijke familie dood, waaronder zijn ouders, koning Birendra en koningin Aishwarya. Er werd een democratisch gekozen regering gevormd die niet zeer overtuigend was. De Maoisten organiseerden veel stakingen en schuwden het gebruik van geweld niet om de regering onder druk te zetten. Momenteel zijn de communistische partijen aan de macht maar ook deze huidige regering is nog steeds niet erg stabiel.

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Inentingen voor Nepal

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Azië (Centraal-Azië, Midden-Oosten, Noord-Azië,Oost-Azië,Zuidoost-Azië, Zuid-Azië)

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kirgizië · Koeweit · Laos · Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Noord-Korea · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tadzjikistan · Taiwan · Thailand · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Zuid-Korea

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika