Doe mee en deel je reiskennis!

Nederland: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederland

Default Banner.jpg

(Groningen: 2e liftplek vanaf Groningen)
(Groningen: toch wat verder)
Regel 267: Regel 267:
 
====[[Groningen]]====
 
====[[Groningen]]====
 
* Emmaviaduct (''200m west van Groningen Centraal Station''), aan de weg naar de A28
 
* Emmaviaduct (''200m west van Groningen Centraal Station''), aan de weg naar de A28
* Europaweg, (''200m west van de IKEA'') om de A7 of de A28 op te komen.
+
* Europaweg, (''500m west van de IKEA'') om de A7 of de A28 op te komen.
  
 
====[[Maastricht]]====
 
====[[Maastricht]]====

Versie van 1 sep 2009 om 11:48

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Nl-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Amsterdam
Regering Constitutionele monarchie, met parlementaire democratie
Munt Euro (EUR)
Oppervlakte 41.526 km2
Bevolking 16.339.835 (Schatting aug 2006)
Taal Nederlands
Religie Geen geloof 41%, Rooms Katholiek 31%, Protestant 21%, Moslim 5,5%, andere 1,5%
Elektriciteit 230V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +31
Internet TLD .nl
Tijdzone UTC +1


Nederland is een laag gelegen land aan de Noordzeekust in West-Europa en grenzend aan Duitsland en België. De officiële naam is: Koninkrijk der Nederlanden, waarvan in het verleden België en Luxemburg een onderdeel waren en waarmee nu nog in Benelux-verband (B+NL+Lux) wordt samengewerkt.

Regio's

Nederland is een constitutionele monarchie, administratief opgedeeld in 12 provincies. Hoewel Nederland een klein land is, zijn deze provincies zeer divers en hebben ze tal van culturele verschillen. Ze kunnen worden onderverdeeld in vier regio's:

 • Het Westen - De dominante, stedelijke regio met de meeste toeristische bezienswaardigheden.
 • Het Noorden - Het dunst bevolkte gebied, meestal onbekend bij de toeristen
 • Het Oosten - Historische steden en bossen om te verkennen.
 • Het Zuiden - Onderscheidt zich van de rest door de katholieke cultuur.

West

Het westelijk deel is het meest verstedelijkt, met de vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht), Amsterdam Airport Schiphol en de haven van Rotterdam. De Randstad is een verzamelnaam voor deze en de omringende stedelijke gebieden.

Kaart van Nederland en de provincies de rode stippen markeren de hoofdsteden van de provincies en de zwarte stippen zijn andere belangrijke steden of dorpen;
Noord-Holland
Noord-Holland is waarschijnlijk de belangrijkste provincie voor toeristen. Deze provincie wordt gedomineerd door Amsterdam, de grootste stad en heeft de grootste luchthaven. Het noorden is echter ook interessant voor toeristen die geïnteresseerd zijn in het oude erfgoed van Nederland. Andere opmerkelijke oude steden zijn Enkhuizen, Hoorn en Alkmaar. De westkust biedt mooie stranden. U kunt ook een boottocht maken naar Texel.
Zuid-Holland
De meest dichtbevolkte provincie van Nederland. Rotterdam is de grootste stad en de thuisbasis van een van 's werelds grootste havens. Den Haag heeft een aantal toeristische bezienswaardigheden, zoals de gouvernementele plein en Madurodam. Ook hier zijn langs de westkust zijn kilometer na kilometer stranden, zoals in Scheveningen, die behoren tot de beste van het land. Leiden en Delft zijn studenten en historische steden, terwijl Kinderdijk traditionele Nederlandse molens biedt .
Utrecht
De historische stad Utrecht is een goede kennismaking met Nederland. Het is een van de grote steden in Nederland, maar heeft nog steeds een beetje het gevoel van een dorp. Het heeft een pakkende sfeer, een goed uitgaansleven en het winkelcentrum Hoog Catharijne. Naast Utrecht, kunt u een bezoek brengen aan de historische stad Amersfoort.
Flevoland
Flevoland is de jongste provincie. De grond is gewonnen uit de vroegere Zuiderzee. Vanwege een grote stroom forensen van Almere naar Amsterdam, wordt deze provincie vaak beschouwd als behorende tot de westkant van het land. Voor toeristen is de enige goede reden om hier te komen waarschijnlijk het attractiepark Walibi World. Het open landschap van de polder geeft een groot contrast met de rest van het verstedelijkte westen.
Noorden

Het noordelijke deel is de minst bevolkte regio. Het is vooral een interessante regio voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de culturele heterogeniteit van de Nederland. Deze provincies hebben allemaal hun eigen verschillende dialecten en talen. Van natuur en stranden kunt u genieten op de Waddeneilanden.
Friesland
Friesland is een bijzondere provincie in Nederland, waar veel mensen naast Nederlands Fries spreken. Wegwijzers zijn in twee talen. De Friese cultuur wordt meestal gekenmerkt door schaatsen, zeilen, zeevruchten en traditionele boerderij leven.
Groningen
Groningen is, behalve haar hoofdstad, voor toerisme een nog redelijk onontgonnen gebied. De studentenstad Groningen is een ambivalente stad waar ouderwets en modern mixt, en prima geschikt voor een dagtocht of een weekendje weg. Het bekendste gebouw van de historische stad is de Martinitoren. De rest van de provincie is zeer geschikt voor fiets- en wandelvakanties.
Drenthe
Drenthe biedt resten van de 'Hunnebedden'-beschaving. Hier is ook de grootste dierentuin van Nederland in Emmen te vinden.Oost

Het oosten biedt oude historische steden in landelijke en bosrijke landschappen. U kunt het hoofd naar het bos voor een weekend of ervaring de eerste Nederlandse steden de manier waarop zij werden in de Middeleeuwen.

Overijssel
Een landelijk achterland gelegen achter de IJssel. De westzijde wordt gedomineerd door de hoofdstad Zwolle. De oostzijde is bekend als Twente en meestal gedomineerd door de stad Enschede.
Gelderland
Gelderland is een ervaring in het historische Nederland. Hoewel Arnhem de hoofdstadis , is Nijmegen de oudste stad van Nederland (dateert uit de Romeinse tijd; gezegd te zijn opgericht in het jaar 6 na Christus). Een andere oude stad Zutphen, die een goed bewaarde stadscentrum. Natuur kan ook hier worden gevonden. het kan het leuk zijn om de bossen van de Veluwe in te trekken voor een weekend.


Zuiden

Alle provincies in het zuiden zijn gescheiden van het noorden, door de drie grote rivieren, de Rijn en haar belangrijkste vertakking Waal, alsmede de Maas. Deze rivieren fungeren als een natuurlijke barrière tussen eerdere rijkjes, en dus vormden van oudsher een culturele kloof, zoals blijkt in sommige fonetische eigenschappen die herkenbaar zijn ten noorden en ten zuiden van deze Grote Rivieren. Naast deze, tot heel onlangs was er een duidelijke religieuze dominantie van de katholieken in het zuiden en van de calvinisten in het noorden.


Noord-Brabant
Noord-Brabant heeft veel historische grote steden. Opmerkelijke steden Breda, Tilburg en 's-Hertogenbosch. De grootste stad is Eindhoven, een stad meestal gevormd door de technologische bedrijven Philips en DAF Trucks. De Efteling, het grootste attractiepark van Nederland, ligt ook in deze provincie.
Limburg
De meest interessante bestemming is haar kapitaal Maastricht. De historische stad heeft grote winkelstraten en veel pubs in het centrum van de stad. De stad is echter zeer verschillend in stijl en architectuur dan de traditionele Nederlandse steden. Het is meestal een 'Burgundic' stad, gesticht door de Romeinen en de tweede oudste stad van het land. Als u wilt hoofd erop, Valkenburg is de weg te gaan.
Zeeland
Zeeland bestaat uit een aantal (voormalige) eilanden en een kustgebied grenzend België. In de geschiedenis van deze provincie was een grote strijd met het water, die hebben geleid tot de Zeeuwse Watersnoodramp in 1953. Om het water voor eens en voor altijd buiten te sluiten, werden de Deltawerken gecreëerd, een enorme technologische project ter bescherming van de dijken door te breken naar beneden. Voor toeristen en jeugd zijn er leuke stadjes met stranden en het nachtleven, zoals Renesse.
Steden

Er zijn vele steden die voor toeristen interessant kunnen zijn:

 • Amsterdam - de hoofdstad met zijn zestiende en zeventiendeeeuwse grachten en zijn internationaal vermaarde musea
 • Den Haag - de hofstad, met het Binnenhof, Koninklijke Paleizen, maar ook Madurodam en strand bij Scheveningen
 • Enschede - mooiste Synagoge van West-Europa, de groenste stad van Nederland en 2e van Europa, de Oude Markt
 • Gouda - stroopwafels & kaas, een prachtig stadsplein en knusse restaurants.
 • Maastricht - stad aan de Maas, bekend om het lekkere eten en drinken, en de gezellige winkeltjes
 • Rotterdam - Maasstad en wereldhaven.
 • 's-Hertogenbosch - de Markt, de Parade, de Binnendieze, smalle eeuwenoude straatjes, Bossche bollen
 • Utrecht -- de Dom, de Ouwe grach', een gezellige studentenstad

Info

Geschiedenis

Klimaat

Bevolking

Kunst & cultuur

Inleiding nodig!

Realistische en figuratieve schilderkunst

Nederland heeft een lange traditie van hoogwaardige realistische en figuratieve kunst die terug gaat naar het begin van de Noordelijke Renaissance (1400 - 1600) tot ongeveer 1670; waarna er een rustige periode aanbrak in de Nederlandse kunst die zich tot in de eerste helft van de 19de eeuw doorzetten. De latere periode periode vanaf 1860 word gekenmerkt door de vernieuwingen in de realistische schilderkunst, bekende internationale schilders en impressionistische invloeden van de Haagse school (1860 - 1900) en na 1900 door het magisch realisme (1920 - ) en door de moderne schilderstijl het onafhankelijk realisme (1945 - ) waarbinnen een regionele schilderstijl schuil gaat; het noordelijk realisme (1980 - ).

Museums met realistische en figuratieve schilderkunst

Abstracte schilderkunst

Informatie nodig!

Feestdagen

Arriveren (hoe er geraken)

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Er zijn verschillende (internationale) luchthavens aanwezig, waarvan Schiphol (oftewel Amsterdam Airport) veruit de grootste is met dagelijks honderden vluchten naar alle werelddelen. Maar ook Rotterdam, Groningen en Eindhoven hebben verschillende internationale bestemmingen.

Per trein

Nederland is goed bereikbaar met internationale treinen uit Brussel, Antwerpen, Parijs, Düsseldorf, Keulen, Berlijn. Vrijwel alle internationale treinen rijden door naar Amsterdam en stoppen in de grote steden tussen de grens en Amsterdam, o.a. in Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Hengelo, en Utrecht. De NS (Nederlandse Spoorwegen) heeft een goede webpagina. [1]. Overzicht netwerk op [2]

Met de bus

Er zijn (internationale) lijnbusdiensten van/naar verschillende Europese steden. Een grote aanbieder van internationale lijnbusdiensten is 'Eurolines'. (Internationale) aankomst-/vertrekhaltes zijn te vinden in:


Per auto

Veel gebruikte routes om in Nederland te komen zijn de volgende snelwegen:
Vanuit België:
van Antwerpen naar Breda
van Antwerpen naar Eindhoven
van Luik naar Maastricht


Rondreizen

Per vliegtuig

Er zijn binnenlandse vluchten, maar deze worden vrijwel alleen voor zakelijk verkeer gebruikt. De afstanden zijn gewoonweg te kort om vliegen te kunnen verantwoorden.

Met de trein

Nederland kent met een een spoordichtheid van circa 57m per km2, een treinnetwerk, dat beduidend minder uitgebreid is, dan in de meeste West en Centraal Europese landen. Wel is de treinfrequentie op alle trajecten vrij hoog. De forensen klagen steen en been over de kwaliteit ervan, maar in het algemeen en voor incidenteel gebruik is het een comfortabel en betaalbaar vervoermiddel. Het belangrijkste knooppunt van de Nederlandse Spoorwegen is het Centraal Station van Utrecht, waar praktisch iedere trein langs rijdt, zo lijkt het.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben frequente rechtstreekse onderlinge treinverbindingen en met de grote steden in het land. Een rit van Amsterdam naar Groningen duurt iets minder dan 2,5 uur en van Amsterdam naar Maastricht is een vergelijkbare reistijd. Reistijden tussen steden buiten de Randstad kunnen aanzienlijk langer zijn (Groningen - Vlissingen circa 4,5 uur; Enschede - Maastricht 3 uur 40 min; Enschede - Groningen 2,5 uur). Als er een spoorverbinding is tussen twee plaatsen, dan rijdt minstens een keer per uur een trein maar meestal vaker.

Nachtnet

Op donderdag, vrijdag en zaterdag rijden er van 1.00 tot 4.00u treinen tussen Rotterdam CS, Delft, Den Haag HS, Leiden, Schiphol, Amsterdam CS en Utrecht CS. Per december 2007 rijden er ook nachttreinen vanaf Rotterdam via Dordrecht, Breda en Tilburg naar Eindhoven, vanaf Utrecht via 's-Hertogenbosch naar Eindhoven en een pendel tussen 's-Hertogenbosch en Tilburg. Een treinkaartje (dagretour) is maximaal 28 uur geldig, namelijk tussen 0.00 uur en 4.00 uur de dag er op.

Per boot

Nederland is een land vol rivieren, kanalen, meren en plassen. Van Friesland tot Zeeland en Noord-Holland tot Limburg, overal zijn watersport mogelijkheden en faciliteiten

Met de bus

Over de wat kortere afstanden kan men een streekbus nemen, omdat de trein op de lange afstand sneller is. In een enkel geval kan een streekbus tijdwinst opleveren, bijvoorbeeld tussen de kop van Noord-Holland (Alkmaar en noordelijker) en Friesland via de Afsluitdijk. In de meeste gevallen is de streekbus een aanvulling op de spoorwegen voor plaatsen zonder station. Met een abonnement of dagkaart en wat planning kan veel van de omgeving met de bus verkend worden. De concessies voor streekbussen waren de laatste jaren in beweging door dat die per opbod uitbesteed werden.

Per auto

Buiten de spitsuren (weekdagen 7-10 en 16-19) is het hele land goed bereikbaar per auto. Er ligt een fijnmazig netwerk van goed onderhouden snelwegen. De maximum snelheid is, heel verwarrend, iedere paar kilometer anders en varieert van 80, 100 tot 120.

De algemene regels voor de maximum snelheid in Nederland staan bij grensovergangen aangegeven:Zone Maximumsnelheid
(km/u)
Snelweg 120
Autoweg 100
Buiten bebouwde kom 80
Stilte gebieden 60
Binnen bebouwde kom 50
Woonwijk 30
Woonerf 15

Maximumsnelheden worden met radar gecontroleerd. Er staan veel flitspalen langs de weg.

Wegwerkzaamheden, plaatselijke omstandigheden en maatregelen van de wegbeheerders verlagen lokaal de maximum snelheid. Een automobilist, rijdend op een 80 km weg, moet bij het naderen van een plaats, bedacht zijn op bijvoorbeeld verkeersdrempels of een wegversmalling door betonnen bloembakken Bij verkeersdrukte gebruikt men matrixborden, die een maximumsnelheid aangeven. Waar het druk is, voor al in het westen, maar ook op andere drukke trajecten elders, geldt op de snelweg 100km. Waar snelwegen door steden lopen zijn vaak 80 km zones, onder andere A10 (Amsterdam), A12 (Den Haag, gedeeltelijk zelfs 70 km), A13 (Schiedam) en A20 (Rotterdam). Op de A12, A13 gebruikt men trajectcontrole, dus de gemiddelde snelheid over het traject wordt gemeten. Dus even afremmen bij de flitspaal heeft daar geen zin.

Met de duim (liften)

In algemeen redelijk tot goed. Minder goed van kleinere gemeenten of niet-auto(snel)wegen wegens verminderd doorgaand verkeer; soms zijn er hulpvaardige mensen van de plaatselijke bevolking. Benzine-pompstations aan auto(snel)wegen zijn vaak goede punten om meegenomen te worden. Voor snelle, doorgaande liften blijf reizen via autosnelwegen en autowegen! Bedenk wel dat door het grote aantal verkeersklaverbladen en 'fly-overs' (ongelijkvloerse kruisingen van snelwegen) in Nederland en het ontbreken op sommige punten van benzinepomp-stations en service-plaatsen het er niet altijd makkelijker opmaakt om snel over lange afstanden te verplaatsen.
Aan het begin van opritten waar het verkeer naar de auto(snel)weg wordt geleid is het niet officieel maar in algemeen wel gedoogd/toegestaan, zeker als men blijft vóór het bordje verkeersteken autoweg/autosnelweg dan wel op een plek / in de berm waar auto's/wagens afremmen of nog langzaam rijden. En het voor chauffeurs/bestuurder mogelijk is om kort te stoppen en iemand snel in te laten stappen. Ook verkeerslichten en (kleinere) rotondes bieden mogelijkheden.


Er is een aantal officiële liftershalte(s) (lift-stops) in/nabij 7 grotere steden in Nederland:

Amsterdam

 • Prins Bernhardplein, nabij NS Station Amsterdam Amstel (aan de oostzijde van de rivier Amstel) (na de bushaltes). Leidt naar de oprit van de S112 van de Amsterdamse ringweg A10, richting E231-A1/E35-A2. Het is aanbevelenswaardig voor de richtingen Midden- en Oost-Nederland. Voor andere richtingen/routes probeer ook alternatieve punten.
Alternatieve liftpunten / andere richtingen:

(Het is aanbevelenswaardig voor de richtingen West- en Zuid-Nederland)

 • Amstel (aan de westzijde van de rivier Amstel) bij de verkeerslichten/Utrechtsebrug en nabij het beginpunt/eindstop van Tram-lijn 25. Leidt naar de oprit S111 van de Amsterdamse ringweg A10, richting E35-A2-E25/E231-A1.
 • Oprit S109 van de Amsterdamse ringweg A10, nabij NS Station RAI (RAI Beurzen en Congres Centrum; speciaal wanneer er grote evenementen of congressen zijn). Leidt naar de oprit S109 van de Amsterdamse ringweg A10, richting E35-A2-E25/E19-A4/E231-A1.

Enschede

 • Westerval, bij de Parkweg, richting A1.

Den Haag

 • Utrechtsebaan / Boslaan nabij de noordzijde van het Malieveld, bij het begin van de E30-A12 richting Utrecht. Ook mogelijkheden richting E19-A4 Delft-Rotterdam en E19-A4 Leiden-Amsterdam
Alternatieve liftpunten / andere richtingen:
 • Hoek noordwest-zijde van het Malieveld/kruising Zuid-Holland-laan/Utrechtse baan/Benoordenhoutseweg, richting Leidsestraatweg N44 en Leiden E19-A44 en Amsterdam A44.

Groningen

 • Emmaviaduct (200m west van Groningen Centraal Station), aan de weg naar de A28
 • Europaweg, (500m west van de IKEA) om de A7 of de A28 op te komen.

Maastricht

 • Bij het begin/oprit van de A2 nabij het voetbal-stadion 'De Geusselt', naar E25-A2 (Eindhoven) en A79 (Heerlen).

Nijmegen

 • Graafseweg (N326 Venlo en 's-Hertogenbosch), aan de grote en bekende rotonde bij het Nijmeegse centrum (verkeersplein) Keizer Karelplein
 • nabij de Waalbrug/voor de brug in de richting Arnhem,
 • aan de Annastraat, nabij de Radboud Universiteit (RU) (v/h Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN))/Universitair Medisch Centrum (UMC)
Alternatieve liftpunten / andere richtingen:
 • Graafseweg (N326 Venlo en 's-Hertogenbosch), aan de rotonde bij het Nijmeegse wijkwinkelcentrum Dukenburg en NS-/Busstation Dukenburg. Eventueel ook mogelijkheden (voor knooppunt Lindenholt) richting E31-A73 Venlo en Rotterdam.

Utrecht

 • nabij benzinepomp-station en oprit naar de Waterlinieweg en nabij 'De Galgewaard' voetbal-stadion, richtingen noord naar A27/A28, zuid naar A2/A12/A27.


Met de fiets

De fiets is in Nederland een relatief veelgebruikt vervoermiddel. Er lopen veel fietspaden door Nederland. Soms langs de zelfde route als de snelweg, maar ervan gescheiden, of langs doorgaande wegen, maar ook apart als recreatief fietspad. Er zijn aparte wegwijzers voor wielrijders in twee vormen: Een kleinere variant op de bekende wegwijzers in wit met rode tekst, met een fietssymbool achter de plaatsnamen en de zogenaamde ANWB Paddenstoel, een verdikt vierkant bovenstuk op een zuiltje, met plaatsnamen en afstanden op de zijden. Verschillende organisaties, zoals het Landelijk Fietsplatform [3] zetten bewegwijzerde fietsroutes uit. De LF-fietsroutes vormen een netwerk van 6500 km, genoeg voor weken fietsvakantie.

Er zijn bij honderd treinstations fietsenstallingen, waar ook fietsen verhuurd en gerepareerd worden. In de meeste plaatsen is er wel een rijwielzaak voor onderdelen van en reparaties aan fietsen. Buiten de spits is het beperkt mogelijk om fietsen met de trein in een aparte ruimte mee te nemen. De voorwaarden zijn te vinden op de webpagina van de NS: [4]. Een vouwfiets mag gratis meegenomen worden, maar voor een niet opgevouwen fiets moet een speciaal kaartje worden gekocht.

De NS werkt samen met fietsenstallingen op stations in OV fiets. Met een abonnement op OV fiets kunnen reizigers goedkoop op veel stations in Nederland een fiets huren. 20 uur een fiets huren kost ongeveer 3 euro. Fietsen hoeven niet gereserveerd te worden. OV fiets biedt een goede mogelijkheid om lokaal flexibel rond te reizen, zeker naar plaatsen waar het openbaar vervoer niet al te goed is. Nadeel is dat de huurfiets binnen openingstijden van de stalling teruggebracht moet worden, en dat is niet altijd middernacht.

Te voet

Nederland lijkt redelijk volgebouwd. Het is echter goed mogelijk om je te voet door het land te begeven en te genieten van de rust. Er er zijn meer dan tien lange-afstand paden in Nederland. Het beroemdste traject is waarschijnlijk het Pieterspad tussen Pieterburen (Groningen) en de Sint Pietersberg bij Maastricht, (Limburg). Maar ook het Graaf Floris Pad in het westen van het land is een prachtig pad dat je langs mooie, rustige en pittoreske plaatsjes leidt. Webpagina Wandelplatform-LAW: [5]

Taal

In Nederland spreekt bijna iedereen Nederlands. Een andere officiële taal is Fries. Bijna elke regio heeft meerdere dialecten.

In de steden wordt ook veel in het buitenlands gesproken. Turks, Arabisch, Papiamento en Engels zijn hier naast het Nederlands de meest gesproken talen.

Geldzaken

Kosten

Kopen

Eten

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Budget

 • Vrienden op de Fiets, 3250 adressen voor leden die een fiets- of wandelvakantie door Nederland heen maken, [6].

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Trivia

Speciale feest- & herdenkingsdagen

Naast alle Christelijke feestdagen zijn er drie speciale dagen in Nederland:

30 april, Koninginnedag

Allereerst wordt er op 30 april Koninginnedag gevierd. Gebruikelijk was het om deze dag te vieren op de geboortedag van de zittende koningin. Echter, 30 april was de verjaardag van de oude Koningin Juliana, en haar dochter, Beatrix, heeft deze datum zo gelaten omdat er traditioneel op deze dag veel buitenactiviteiten plaatsvinden en Beatrix midden in de winter jarig is wanneer het weer zeker niet zo warm is.

In veel plaatsen is er op Koninginnedag de hele dag een grote vrijmarkt waarbij professionele handelaren zij aan zij staan met particulieren die de inhoud van hun zolder naar buiten hebben gesleept. Verder zijn er talloze bandjes, maar ook kinderen op de blokfluit te bewonderen. De Koningin en haar familie bezoeken op deze dag altijd een of twee plaatsen in het land waar schoolkinderen en notabelen dan de hele ochtend of middag kunstjes doen om de Koningin te vermaken.

4 mei, Dodenherdenking

4 mei is in het geheel geen feestdag maar wel een bijzondere dag in Nederland. Om precies 20:00 uur is het twee minuten stil in Nederland als de Nederlanders de gevallenen in de oorlogen herdenken. Van oorsprong een herdenking van de Tweede Wereldoorlog is het nu een herdenking voor alle Nederlandse gevallenen in de oorlogen en vredesmissies. Traditioneel wordt er door de Koningin en en andere hoogwaardigheidsbekleders een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam maar door het hele land tref je herdenkingen aan.

5 mei, Bevrijdingsdag

Slechts eens in de 5 jaar is deze dag een officiële vrije dag maar ieder jaar wordt toch gevierd dat de Tweede Wereldoorlog op deze datum in 1945 ten einde kwam. Tegenwoordig wordt dit vooral met (gratis) popfestivals gevierd. Vraag na wie er dit jaar waar optreedt.


Naast bovengenoemde drie, groots aangepakte, dagen zijn er nog tal van dagen die een speciale betekenis hebben en op een speciale manier gevierd worden. De meeste daarvan zijn echter regionaal gebonden. Vermeldenswaardig zijn de volgende dagen:

29 juni, Veteranen Dag

Op de verjaardag van de oude Prins Bernhard is een nieuwe viering tot stand gekomen. Het traditionele defilé in Wageningen op 5 mei is vervangen door een eerbetoon aan alle veteranen, die sinds de Tweede Wereld Oorlog uitgezonden werden. Voor hen is er een samenkomst op het Malieveld in Den Haag en een defilé door de stad.

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika