Hoofdmenu openen

Wikitravel β

Melbourne is de op één na grootste stad van Australië en de hoofdstad van de staat Victoria.

Melbourne skyline.jpg


InfoBewerken

ArriverenBewerken

Per vliegtuigBewerken

Melbourne Tullamarine Intl.Airport is na Sydney het belangrijkste vliegveld van Australië. Er zijn rechtstreekse internationale vluchten naar o.a. Singapore, Kuala Lumpur, Bangkok, Hongkong, Auckland, Wellington en Christchurch. Belangrijkste maatschappijen die Melbourne aandoen zijn Qantas, Singapore Airlines en Air New Zealand.

Binnenlandse vluchten zijn er naar alle belangrijke Australische steden en tal van kleinere vliegvelden in de staat Victoria. Binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Qantas, Jetstar en Virgin Blue.

Per treinBewerken

V-Line is de spoorwegmaatschappij van de staat Victoria. Er zijn treindiensten naar diverse bestemmingen in de staat en daarnaast een nachttrein naar Adelaide in samenwerking met de spoorwegen van Zuid Australië. Tevens rijdt er 2x per dag een Countrylink XPT trein van Sydney naar Melbourne. Alle treinen van V-line en Countrylink komen aan op het station Sothern Cross (voorheen Melbourne Spencer Street Station)

Per autoBewerken

Vanaf de grens met New South Wales (bij Albury/Wodonga) volg de M31 (Hume Freeway) in Zuid-Westelijke richting. Deze komt ten noorden van Melbourne uit op de M80 (de ringweg van Melbourne). Vanaf de grens met South Australia volg de A8/M8 in oostelijke richting, deze komt ten westen van Melbourne uit op de ringweg van Melbourne of neem de A1 vanaf Mt.Gambier via Warnambool naar Geelong (Great Ocean Road) , alwaar deze overgaat in de M1 naar Melbourne.

Per busBewerken

Greyhound Australia en V-Line verzorgen het langeafstands busvervoer binnen Victoria en naar bestemmingen in de aangrenzende staten. Beide maatschappijen vertrekken vanaf het Southern Cross treinstation aan Spencer Street.

Per bootBewerken

de Spirit of Tasmania vaart 4x per week (in het hoogseizoen vaker) tussen Devonport op Tasmanië en Melbourne.

RondreizenBewerken

Van/naar het vliegveldBewerken

Skybus (uitgevoerd door Metlink) onderhoudt een frequente busdienst, 24 uur per dag tussen Tullamarine Airport en Southern Cross treinstation in het Centrum van Melbourne

Per TreinBewerken

Het openbaar vervoerbedrijf van Melbourne (METLINK), heeft een uitgebreid netwerk van voorstadstreinen rondom Melbourne. De belangrijkste treinstations zijn Flinders Street en Southern Cross

Per TramBewerken

In Melbourne is een uitgebreid netwerk van Tramlijnen. Het stadsvervoerbedrijf (METLINK) exploiteert dit netwerk.

De "Circle Tram" rijdt iedere 10 minuten van 10 tot 18 uur rondom het stadscentrum. Aan boord wordt toeristische informatie gegeven. Deze tramlijn is gratis.

Op de FietsBewerken

Daar Melbourne vrij vlak is, is de stad uitstekend op de fiets te verkennen. Let er wel op dat het verplicht is om een helm te dragen op de fiets en dat er in Australë links gereden wordt. Ook moet je goed rekening houden met de trams. Melbourne is de enige stad in Australië met een uitgebreid tramnetwerk.

Per AutoBewerken

Zoals in alle grote steden is het niet direct aan te raden om Melbourne per auto te bekijken. Het verkeer kan er druk zijn en parkeren is niet altijd even makkelijk. Beter is het om met het openbaar vervoer of op de fiets de stad te verkennen. Let op: Er is één verkeersregel die voor veel verwarring kan zorgen bij het linksrijdende verkeer: Auto's die in Melbourne op een kruispunt rechtsaf willen slaan, moeten helemaal links voorsorteren en wachten tot het kruispunt vrij is ofwel ze groen licht krijgen om naar rechts af te slaan.

BekijkenBewerken

Yarra River met z'n parken en de vele roeiers die op de rivier aan het trainen zijn. Vooral vanaf de brug in St.Kilda Road, nabij het Flinders Street Station heb je een prachtig uitzicht over de rivier. Even meer stroomopwaarts langs de Yarra vind je het Flinders Park Tenniscomplex, bekend van het Australian Open (het eerste Grand Slam toernooi van het jaar, meestal 2e en 3e week van Januari). Schuin tegenover het Flinders Park is het Olympic Park met het Olympisch Stadion, waar in 1956 de Olympische Spelen zijn gehouden.

Queen Victoria Market op de hoek van Victoria Street en Elizabeth Street (Tram 19,57 of 59): welliswaar erg op toeristen gericht, maar toch de moeite waard.

Melbourne Central Shopping Centre Elizabeth Street tussen La Trobe Street en Lonsdale Street (Metlink Trein station Melbourne Central; Tram 19,24,30,57 of 59).Groot overdekt winkelcentrum. Let ieder uur op de grote klok in de centrale hal van het complex: er wordt met de klokslag van het hele uur een voorstelling gegeven van de attracties van Australië.

DoenBewerken

Kijken naar een "Aussie Rules Football" wedstrijd. Dit is vooral in Melbourne een zeer populaire sport en een mengeling van voetbal, American Football en Rugby. De sport is zeer "hard" en wordt op proffesioneel niveau alleen door grote zware mannen (formaat rugby-spelers) beoefend. Bekende verenigingen zijn o.a. de Footscray Bulldogs en de Hawthorne Hawks.

LerenBewerken

WerkenBewerken

Voor werken in Australë zie de algemene sectie van Australië.

KopenBewerken

EtenBewerken

BudgetBewerken

MediumBewerken

DuurBewerken

UitgaanBewerken

OvernachtenBewerken

BudgetBewerken

Melbourne City YHA is in Howard Street (Neem Tram 55 of 57 en stap uit op de halte Peel Street/Victoria Street, hiervandaan is het 400m lopen).

The Nunnery Private Hotel in Nicholson Street tussen Hannover Street en King William Street. (Tram 86 of 96 tot Gertrude Street/Nicholson Street.) De naam zegt het al: Dit is een tot hotel/hostel omgebouwd klooster.

MediumBewerken

DuurBewerken

De bekende grote hotelketens vind je aan de zuidwestkant van het stadscentrum, nabij het Southern Cross treinstation.

CommunicatieBewerken

VeiligheidBewerken

Dagelijks levenBewerken

RondomBewerken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!