Doe mee en deel je reiskennis!

Marokko: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Marokko

Default Banner.jpg

k (Wijzigingen door 194.109.204.157 hersteld tot de laatste versie door Gentenaar.)
(red. aanp. en kleine corr.)
Regel 16: Regel 16:
 
}}
 
}}
  
'''Marokko''' is een Noord-Afrikaans, Arabisch land, helemaal gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het grenst aan [[Algerije]], de [[Westelijke Sahara]] (dat het wel bezet) en overzees [[Spanje]]. Het is een koninkrijk en de hoofdstad is [[Rabat]], hoewel [[Casablanca]] groter en bekender is.
+
'''Marokko''' is een Noord-Afrikaans, Arabisch land, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het grenst aan [[Algerije]], de [[Westelijke Sahara]] (dat door Marokko bezet gehouden wordt) en [[Ceuta]], dat een overzees deel van [[Spanje]] is. Het is een koninkrijk, de hoofdstad is [[Rabat]]. [[Casablanca]] is de grootste en bekendste stad.
  
 
==Regio's==
 
==Regio's==
Regel 25: Regel 25:
 
| regionmapsize=350px
 
| regionmapsize=350px
  
| region1name=[[Mediterraans Marokko]]
+
| region1name=[[Mediterraan Marokko]]
 
| region1color=#dd8f0e
 
| region1color=#dd8f0e
 
| region1items=
 
| region1items=
| region1description=Hier zijn de steden als Tanger,  Tetuoan, de voormalige hoofdstad van het spaanse protectoraad, Nador, de tweede oversteekhaven tussen Marokko en Europa te vinden, en de Spaanse enclaves Cueta (Cebta) en Melilla. In het binnenland in het Rif gebergte moet zeker de plaats Chefchouen niet vergetenworden. Tanger is de belangrijkste haven in deze streek.
+
| region1description=Hier zijn de steden als Tanger,  Tetuoan, de voormalige hoofdstad van het spaanse protectoraad, Nador, de tweede oversteekhaven tussen Marokko en Europa te vinden, en de Spaanse enclaves Cueta (Cebta) en Melilla. In het binnenland in het Rifgebergte moet zeker de plaats Chefchouen niet vergetenworden. Tanger is de belangrijkste haven in deze streek.
  
 
| region2name=[[Noord Atlantische Kust (Marokko)|Noord Atlantische Kust]]
 
| region2name=[[Noord Atlantische Kust (Marokko)|Noord Atlantische Kust]]
Regel 45: Regel 45:
 
| region4description=Omvat het Hoge Atlasgebergte en het omliggende gebied inclusief Marrakesh
 
| region4description=Omvat het Hoge Atlasgebergte en het omliggende gebied inclusief Marrakesh
  
| region5name=[[Middel Atlas]]
+
| region5name=[[Midden Atlas]]
 
| region5color=#607d50
 
| region5color=#607d50
 
| region5items=
 
| region5items=
| region5description=Omvat het Middel Atlasgebergte en het omliggende gebied inclusief Fez en Meknes. In deze streek zijn aanraders de ruïnes van Volubilis en de nabij gelegen plaats Moulay Iddriss
+
| region5description=Omvat het Middel Atlasgebergte en het omliggende gebied inclusief Fez en Meknès. In deze streek zijn aanraders de ruïnes van Volubilis en de nabij gelegen plaats Moulay Iddriss
  
 
| region6name=[[Sahara (Marokko)|Sahara]]
 
| region6name=[[Sahara (Marokko)|Sahara]]
 
| region6color=#bc6973
 
| region6color=#bc6973
 
| region6items=
 
| region6items=
| region6description=De uitgestrekte woestijn regio van Marokko loopt langs de grens met Algerije; kameelsafari's en zandduinen en oases is wat hier te vinden is. In deze regio ligt ook de stad Ouarzazate, het Hollywood van Marokko, hier zijn tientallen grote bekende films gedraaid. Ook bevindt zich in deze regio het dromerige stadje Zagora waar het beroemde bord "tombouctou 52 dagen" staat.  
+
| region6description=De uitgestrekte woestijnregio van Marokko loopt langs de grens met Algerije; kameelsafari's en zandduinen en oases is wat hier te vinden is. In deze regio ligt ook de stad Ouarzazate, het Hollywood van Marokko, hier zijn tientallen grote bekende films gedraaid. Ook bevindt zich in deze regio het dromerige stadje Zagora waar het beroemde bord "tombouctou 52 dagen" staat.  
  
 
| region7name=[[Anti Atlas]]
 
| region7name=[[Anti Atlas]]
Regel 61: Regel 61:
 
| region7description=
 
| region7description=
 
<!--
 
<!--
In het hete zuidelijke gedeelte bevindt zich onder andere de plaatsen Tarouddant en Tan Tan in de richting van de grens van de Westelijke Sahara   
+
In het hete zuidelijke gedeelte bevinden zich onder andere de plaatsen Tarouddant en Tan Tan in de richting van de grens van de Westelijke Sahara   
 
-->
 
-->
 
}}
 
}}
  
 
<br>
 
<br>
:''For the sake of travel, [[Westelijke Sahara]] is treated as its own entity''
+
:''[[Westelijke Sahara]] heeft in deze Wikitravel een eigen lemma''
  
 
==Steden==
 
==Steden==
  
Marokko heeft vele mooie steden die internationale bekendheid genieten. Vaak worden rondreizen aangeboden met de titel '''Keizerlijke Steden'''.
+
Marokko heeft vele mooie steden die internationale bekendheid genieten. Vaak worden rondreizen aangeboden met de titel '''Koningssteden''', in België ook wel de '''Keizerlijke Steden''' genoemd.
  
* [[Agadir]]
 
* [[Casablanca]]
 
 
* [[Fes]]
 
* [[Fes]]
 
* [[Marrakech]]
 
* [[Marrakech]]
 +
* [[Meknès]]
 
* [[Rabat]]
 
* [[Rabat]]
 +
 +
ook doet men andere steden aan als:
 +
 +
* [[Agadir]]
 +
* [[Casablanca]]
 
* [[Tanger]]
 
* [[Tanger]]
  
Regel 87: Regel 91:
 
===Pasport en visa===
 
===Pasport en visa===
  
Voor Vlamingen en Nederlanders volstaat een identiteitskaart. Een visum is niet nodig indien je met een hotelvoucher reist. Voor wie "Flight-Only" reist (zonder verblijfsvoucher) is een internationaal reispas (paspoort) nodig.
+
Voor Belgen en Nederlanders volstaat een identiteitskaart. Een visum is niet nodig indien je met een hotelvoucher reist. Voor wie "Flight-Only" reist (zonder verblijfsvoucher) is een paspoort nodig.
Visa zijn niet nodig voor een maximaal verblijf van drie maanden. [http://visumdienst.com/'''Visumdienst''']
+
Visa zijn niet nodig voor een maximaal verblijf van drie maanden.
  
 
===Per vliegtuig===
 
===Per vliegtuig===
Regel 99: Regel 103:
 
===Per auto===
 
===Per auto===
  
Vele Marokkanen rijden nog jaarlijks vanuit Noord-Europa naar hun thuisland. De rit zal voeren naar Zuid-Spanje, waar in [[Algeciras]] of [[Tarifa]], of wellicht in het Engelse [[Gibraltar]], een ferry naar Marokko kan worden genomen.
+
Vele Marokkanen rijden nog jaarlijks vanuit Europa naar hun thuisland. De rit voert via Zuid-Spanje, waar een ferry naar Tanger in Marokko kan worden genomen.
  
 
===Per bus===
 
===Per bus===
Regel 110: Regel 114:
 
===Per trein===
 
===Per trein===
  
Marokko heeft een "langeafstand-trein-netwerksysteem" met de modernste treinen. Ze zijn zelfs van plan om een TGV-netwerk te aan te leggen, die [[Tanger]] en [[Marrakesh]] verbindt.
+
Marokko heeft een "langeafstand-trein-netwerksysteem" met moderne treinen. Men is van plan om een TGV-netwerk te aan te leggen, dat [[Tanger]] en [[Marrakesh]] verbindt.
  
 
==Taal==
 
==Taal==
  
Arabisch is de officiële taal, ook Berbers en Amizigh worden algemeen gesproken. Vrijwel elke marokkaan spreekt 3 of 4 talen. In de regio rond Tanger en het gebied van het Rif gebergte wordt, door de spaanse bezetting tussen 1909 en 1956, ook nog veel spaans gesproken. Dit geldt ook voor het Frans in het destijds door de fransen bezette zuidelijke gedeelte.
+
Arabisch is de officiële taal, ook Berbers en Amizigh worden algemeen gesproken. Vrijwel elke Marokkaan spreekt 3 of 4 talen. In de regio rond Tanger en het gebied van het Rifgebergte wordt, door de Spaanse bezetting tussen 1909 en 1956, ook nog veel Spaans gesproken. In de destijds door de Fransen bezette zuidelijk gebieden wordt veel Frans gesproken.
  
 
==Kopen==
 
==Kopen==
Regel 125: Regel 129:
  
 
==Uitgaan==
 
==Uitgaan==
Je kan in Marokko goed feesten en uitgaan
 
  
 
==Overnachten==
 
==Overnachten==

Versie van 7 nov 2010 om 19:16

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Mo-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Rabat
Regering Constitutionele monarchie
Munt Marokkaanse dirham (MAD)
Oppervlakte totaal: 446.550 km2
land: 446.300 km2
water: 250 km2
Bevolking 32.725.847 (juli 2006)
Taal Arabisch, Berbers, Frans
Religie Moslim 99%, Christelijk 1,1%, Joods 0,2%
Elektriciteit 127-220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +212
Internet TLD .ma
Tijdzone UTC


Marokko is een Noord-Afrikaans, Arabisch land, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het grenst aan Algerije, de Westelijke Sahara (dat door Marokko bezet gehouden wordt) en Ceuta, dat een overzees deel van Spanje is. Het is een koninkrijk, de hoofdstad is Rabat. Casablanca is de grootste en bekendste stad.

Regio's

Kaart van Marokko
Mediterraan Marokko
Hier zijn de steden als Tanger, Tetuoan, de voormalige hoofdstad van het spaanse protectoraad, Nador, de tweede oversteekhaven tussen Marokko en Europa te vinden, en de Spaanse enclaves Cueta (Cebta) en Melilla. In het binnenland in het Rifgebergte moet zeker de plaats Chefchouen niet vergetenworden. Tanger is de belangrijkste haven in deze streek.
Noord Atlantische Kust
De noordelijke helft van Marokko's westkust herberg de hoofdstad en Casablanca, met rustiger badplaatsen en plaatsjes als Asilah er tussen door
Zuid Atlantische Kust
De Zuidelijke kust is rustiger, prachtige badplaatsen als El Jaddida, Essaouira, het voormalige Mogador, en Agadir zijn hier te vinden.
Hoge Atlas
Omvat het Hoge Atlasgebergte en het omliggende gebied inclusief Marrakesh
Midden Atlas
Omvat het Middel Atlasgebergte en het omliggende gebied inclusief Fez en Meknès. In deze streek zijn aanraders de ruïnes van Volubilis en de nabij gelegen plaats Moulay Iddriss
Sahara
De uitgestrekte woestijnregio van Marokko loopt langs de grens met Algerije; kameelsafari's en zandduinen en oases is wat hier te vinden is. In deze regio ligt ook de stad Ouarzazate, het Hollywood van Marokko, hier zijn tientallen grote bekende films gedraaid. Ook bevindt zich in deze regio het dromerige stadje Zagora waar het beroemde bord "tombouctou 52 dagen" staat.
Anti Atlas
Westelijke Sahara heeft in deze Wikitravel een eigen lemma

Steden

Marokko heeft vele mooie steden die internationale bekendheid genieten. Vaak worden rondreizen aangeboden met de titel Koningssteden, in België ook wel de Keizerlijke Steden genoemd.

ook doet men andere steden aan als:

Andere bestemmingen

Info

Arriveren

Pasport en visa

Voor Belgen en Nederlanders volstaat een identiteitskaart. Een visum is niet nodig indien je met een hotelvoucher reist. Voor wie "Flight-Only" reist (zonder verblijfsvoucher) is een paspoort nodig. Visa zijn niet nodig voor een maximaal verblijf van drie maanden.

Per vliegtuig

Marokko heeft 9 luchthavens met internationale vluchten.

In een pakketreis is vaak een chartervlucht inbegrepen. Lijnvluchten kunnen met Royal Air Maroc, KLM, SNBA en Iberia. Overzicht van goedkope vliegtickets vind je op Vliegtuig Marokko.

Per auto

Vele Marokkanen rijden nog jaarlijks vanuit Europa naar hun thuisland. De rit voert via Zuid-Spanje, waar een ferry naar Tanger in Marokko kan worden genomen.

Per bus

Per boot

Het is mogelijk om een ferry te nemen vanuit Spanje (Tarifa of Algeciras) of Gibraltar naar Tanger.

Rondreizen

Per trein

Marokko heeft een "langeafstand-trein-netwerksysteem" met moderne treinen. Men is van plan om een TGV-netwerk te aan te leggen, dat Tanger en Marrakesh verbindt.

Taal

Arabisch is de officiële taal, ook Berbers en Amizigh worden algemeen gesproken. Vrijwel elke Marokkaan spreekt 3 of 4 talen. In de regio rond Tanger en het gebied van het Rifgebergte wordt, door de Spaanse bezetting tussen 1909 en 1956, ook nog veel Spaans gesproken. In de destijds door de Fransen bezette zuidelijk gebieden wordt veel Frans gesproken.

Kopen

De nationale munteenheid in Marokko is de Dirham. 11 Dirham is ongeveer 1 euro.

Kosten

Eten

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Afrika (Noord-Afrika,Sahara-Afrika,West-Afrika,Centraal-Afrika,Oost-Afrika,Zuidelijk Afrika)

Algerije | Angola | Benin | Botswana | Burkina Faso | Burundi | Centraal-Afrikaanse Republiek | Comoren | Congo-Brazzaville | Congo-Kinshasa | Djibouti | Egypte | Equatoriaal-Guinea | Eritrea | Ethiopië | Gabon | Gambia | Ghana | Guinee | Guinee-Bissau | Ivoorkust | Kaapverdië | Kameroen | Kenia | Lesotho | Liberia | Libië | Madagaskar | Malawi | Mali | Mauritanië | Mauritius | Marokko | Mozambique | Namibië | Niger | Nigeria | Oeganda | Rwanda | Sao Tomé en Principe | Senegal | Seychellen | Sierra Leone | Somalië | Soedan | Swaziland | Tanzania | Tsjaad | Togo | Tunesië | Zambia | Zimbabwe | Zuid-Afrika | Zuid-Soedan

Overige gebieden: Mayotte | Réunion | Sint Helena | Westelijke Sahara
Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika