Doe mee en deel je reiskennis!

Malta

Uit Wikitravel
Versie door PeterW (Overleg | bijdragen) op 26 jan 2006 om 16:46 (Onafgemaakte eerst versie.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Malta

Default Banner.jpg

Malta is in Europa.

Regios

Malta is een piepklein landje maar men kan toch spreken van 3 aparte regio's. Ten eerste de drukke en volgebouwde noordkust van Malta waar praktisch alle touristen verblijven. Ten tweede het midden en zuiden van het hoofdeiland wat veel dunner bevolkt is, de kust bestaat hier echter ook vooral uit hoge klippen. De derde regio kan men zeggen zijn de twee andere bewoonde eilanden; Gozo (30,000 inwoners) en Comino (8 inwoners). Deze twee eilanden zijn minder aangetast door massa tourisme en hebben hun traditionele karakter beter kunnen bewaren.

Steden

  • Valletta — de hoofdstad, genaamd naar Jean de la Vallette, grootmeester van de Ridderorde van Sint jan, die in 1565 een grote Turkse armada versloegen, en toen hun eigen stad hebben gebouwd.
  • Cottonera (De Drie Steden) — De naam die gebruikt wordt als men het heeft over Vittoriosa, Senglea en Cospicua, drie stadjes die aan elkaar vast gegroeid zijn en omringd zijn door de zogenaamde Cottonera Lines, een 17e eeuws verdedigingslinie.
  • Marsaxlokk — Een charmant traditioneel vissersdorpje wat in tegenstelling tot dorpjes op de noordkust onaangetast is door moderne wildbouw.
  • Mdina — Malta's oudste stad en tot 1530 de hoofdstad.
  • Mellieħa — Malta's grootste strand.
  • Rabat — De wijken van Mdina die een eigen stadje vormen
  • Sliema — Het modernste gedeelte van Malta, waar veel 'packagedeal' touristen terecht komen

Andere bestemmingen

Begrijp

Geschiedenis

Malta heeft een zeer rijke en bewogen geschiedenis voor een zo klein eilandje. De eerste mensen kwamen waarschijnlijk in het stenen tijdperk via een landbrug uit Sicilie en zijn daar begonnen met een unieke beschaving die 's werelds oudste bouwwerken heeft opgeleverd. Weinigen weten dit, maar de nog staande Gigantija tempel op Gozo is 1000 jaar ouder dan Stonehenge of de oudste Pyramides en heeft daarmee een plekje verdient in het Guinness Book of Records als oudste gebouw ter wereld. Deze kultuur is weer uitgestorven en de volgende significante gebeurtenis was de komst van de Phoeniciers in de 9e eeuw voor Christus. Genetisch onderzoek zou ook aangetoond hebben dat de Maltezen hiervan afstammen.

Hierna zou het net als Sicilie deel uitgemaakt hebben van Magna Grecia, het groote Griekse Rijk, en vervolgens is het door de Romeinen overgenomen waar veel sporen nog te zien zijn. Net als de rest van Europa is er weinig bekend over Malta tijdens de 'dark ages' totdat in de 9e eeuw de Arabieren Malta veroveren. Zij hebben veel invloed gehad op dit land, de landbouw is revolutionair veranderd, de dorpen en stadjes werden met verbeterde methodes gebouwd, en wat nog het meeste heeft stand gehouden, de taal. Maltees is een verbasterde versie van Arabisch, met veel Italiaanse woorden erin. Vooral de plaatsnamen zijn een goede indicatie van de invloed, namen zoals Mdina wat vestigingsstad betekent, en Rabat wat buitenwijk betekent, zijn een goed voorbeeld hiervan.

In de 11e eeuw heeft Graaf Rogier de Normandier net als Sicilie ingenomen. De volgende paar honderd jaar is een verwarrende tijd in Malta's geschiedenis, het wordt steeds door verschillende landen geregeerd totdat in 1530 de paus Malta schenkt aan de Ridderorde van Sint Jan nadat zij uit Rhodos zijn verjaagd door de Turkse Sultan. De Ridders besluiten tot grote opluchting van de lokale adel om niet Mdina maar het havenstadje Birgu als nieuwe hoofdstad te kiezen en beginnen meteen met het verbeteren van de verdedigingswerken. De Ridderorde begint Malta als uitval basis te gebruiken om het midden van de Middellandse zee te patroeilleren en vooral om Islamitische scheepvaart aan te vallen, en Christelijke scheepvaart te beschermen.

Binnenreizen

vliegtuig

Auto

Bus

Boot

Rondreizen

Taal

De Maltezen spreken als enige Europeanen een Semitische taal, het Maltees. Deze afstammeling van oud Arabisch wordt geschreven met Europees schrift wat vaak onmogelijke combinaties oplevert zoals Jekk jogħġbok ("alsjeblieft") and M'hemmx mn'hiex ("graag gedaan"). Iedereen tot aan de regering claimt dat Malta een volstrekt twee talig land is waar iedereen Engels ook als moedertaal spreekt, dit is echter niet helemaal het geval. Maltezen spreken beter Engels dan praktisch alle andere zuid- Europese volkeren, maar toch als tweede taal.

Koop

Kosten

De meeste landen waar er veel massatourisme hebben een tourisme ekonomie met daaraan verbonden prijzen en een lokale ekonomie met veel lagere lokale prijzen. Omdat Malta zo klein is heeft de tourisme-ekonomie de lokale ekonomie verdrongen en is alles disproportioneel duur, ook voor de Maltezen zelf. Malta telde tot de jaren tachtig als een ontwikkelingsland, en velen zijn nog steeds erg arm, echter heb ik het meerdere malen gehoord van Maltezen dat Holland zo ongelooflijk goedkoop is, ook voor levensmiddelen.

Eet

Drink

Slaap

Leer

Werk

Maltezen zijn nogal nationalistisch en nemen bijna nooit buitenlanders in dienst, ook niet in het hoogseizoen.

Veiligheid

Malta is in het algemeen een veilig land, echter men doet er goed aan om op te letten op de weg.

Gezondheid

Misschien overbodig om te zeggen, maar men kan snel verbranden in de zon, Malta ligt meer zuidelijk dan Tunis en het licht kan dus zeer fel zijn.

Respect

Malta is een zeer conservatief Katholiek land, en dus als men kerken bezoekt wordt het gewaardeerd als men bedekende kleding draagt. Ook op het strand is topless gaan uit den boze.

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!