Doe mee en deel je reiskennis!

Malta: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Malta

Default Banner.jpg

(Kosten)
(Hersteld, zie overlegpagina.)
(46 tussenliggende versies door 17 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{quickbar
 
{{quickbar
|image=[[Image:Marsaxlokk malta market.jpg|noframe|250px]]
+
|image=[[Afbeelding:Marsaxlokk malta market.jpg|noframe|250px]]
|location=[[Image:LocationMalta.png|noframe|250px]]
+
|location=[[Afbeelding:LocationMalta.png|noframe|250px]]
|flag=[[Image:mt-flag.png]]
+
|flag=[[Afbeelding:mt-flag.png]]
 
|capital=[[Valletta]]
 
|capital=[[Valletta]]
 
|government=republiek
 
|government=republiek
Regel 16: Regel 16:
 
}}
 
}}
  
'''Malta''' is een onafhankelijke eilandstaat in de Middellandse Zee in [[Europa]].  
+
'''Malta''' is een onafhankelijke eilandstaat (republiek) in de Middellandse Zee in [[Europa]].  
  
 
==Regio's==
 
==Regio's==
Malta is een piepklein landje maar men kan toch spreken van 3 aparte regio's. Ten eerste de drukke en volgebouwde noordkust van Malta waar praktisch alle toeristen verblijven. Ten tweede het midden en zuiden van het hoofdeiland wat veel dunner bevolkt is, de kust bestaat hier echter ook vooral uit hoge klippen. De derde regio kan men zeggen zijn de twee andere bewoonde eilanden; Gozo (30.000 inwoners) en Comino (8 inwoners). Deze twee eilanden zijn minder aangetast door massa toerisme en hebben hun traditionele karakter beter kunnen bewaren.
+
Malta is het op vier na kleinste land van Europa, maar men kan toch spreken van drie verschillende regio's. Ten eerste de drukke en volgebouwde noordkust van het hoofdeiland Malta, waar praktisch alle toeristen verblijven. Ten tweede het midden en zuiden van het hoofdeiland dat veel dunner bevolkt is. De kust bestaat hier vooral uit hoge klippen. De derde regio bestaat uit de twee andere bewoonde eilanden, Gozo (30.000 inwoners) en Comino (8 inwoners). Deze eilanden zijn minder aangetast door massatoerisme en hebben hun traditionele karakter beter kunnen bewaren.
  
 
*'''Malta''' (''Deze Pagina'')
 
*'''Malta''' (''Deze Pagina'')
Regel 26: Regel 26:
  
 
==Steden==
 
==Steden==
*[[Valletta]] — de hoofdstad, genaamd naar Jean de la Vallette, grootmeester van de Ridderorde van Sint jan, die in 1565 een grote Turkse armada versloeg, en toen hun eigen stad hebben gebouwd.  
+
*[[Valletta]] — de hoofdstad, genaamd naar Jean de la Vallette, grootmeester van de Ridderorde van Sint Jan, die in 1565 een grote Turkse armada versloeg en toen hun eigen stad hebben gebouwd.  
*[[Cottonera]] (De Drie Steden) — De naam die gebruikt wordt als men het heeft over Vittoriosa, Senglea en Cospicua, drie stadjes die aan elkaar vast gegroeid zijn en omringd zijn door de zogenaamde '''Cottonera Lines''', een 17e eeuws verdedigingslinie.
+
*[[Cottonera]] (De Drie Steden) — De naam die gebruikt wordt als men het heeft over Vittoriosa, Senglea en Cospicua, drie stadjes die aan elkaar vastgegroeid zijn en die omringd zijn door de zogenaamde '''Cottonera Lines''', een 17e eeuws verdedigingslinie.
 
*[[Mdina]] — Malta's oudste stad en tot 1530 de hoofdstad.
 
*[[Mdina]] — Malta's oudste stad en tot 1530 de hoofdstad.
 
*[[Rabat (Malta)|Rabat]] — de buitenwijk van Mdina die een eigen stadje vormt
 
*[[Rabat (Malta)|Rabat]] — de buitenwijk van Mdina die een eigen stadje vormt
 
*[[Sliema]] — het modernste gedeelte van Malta, waar veel 'packagedeal' toeristen terecht komen
 
*[[Sliema]] — het modernste gedeelte van Malta, waar veel 'packagedeal' toeristen terecht komen
 
*[[Marsaxlokk]] —een charmant traditioneel vissersdorpje dat in tegenstelling tot dorpjes op de noordkust onaangetast is door moderne bouw.
 
*[[Marsaxlokk]] —een charmant traditioneel vissersdorpje dat in tegenstelling tot dorpjes op de noordkust onaangetast is door moderne bouw.
*[[Mosta]] — een stadje dat vooral gekenmerkt wordt door zijn prachtige koepelkerk (naar verluid de 3de grootste ter wereld).
+
*[[Mosta]] — een stadje dat vooral gekenmerkt wordt door zijn prachtige koepelkerk (op drie na de grootste ter wereld).
  
 
==Andere bestemmingen==
 
==Andere bestemmingen==
*'''Hagar Qim en Mnajdra''' — Twee prachtige stenen tijdperk tempels.
+
*'''Hagar Qim en Mnajdra''' — Twee prachtige tempels uit het stenen tijdperk.
 
*'''Mellieħa''' — Malta's grootste strand.
 
*'''Mellieħa''' — Malta's grootste strand.
*'''Hal Saflieni Hypogeum &mdash'''; een ondergrondse tempel in Paola.  Opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.  Reserveren is nodig, want slecht 80 mensen per dag worden toegelaten.  Reserveren kan via het internet.
+
*'''Hal Saflieni Hypogeum &mdash'''; een ondergrondse tempel in Paola.  Opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.  Reserveren is nodig, want slecht 80 mensen per dag worden toegelaten.  Reserveren kan via het internet. Of per telefoon.
  
 
==Begrijp==
 
==Begrijp==
 
===Geschiedenis===
 
===Geschiedenis===
Malta heeft een zeer rijke en bewogen geschiedenis voor zo´n  klein eilandje. De eerste mensen kwamen waarschijnlijk in het stenen tijdperk via een landbrug uit [[Sicilië]] en zijn daar begonnen met een unieke beschaving die 's werelds oudste bouwwerken heeft opgeleverd. Weinigen weten dit, maar de nog staande Gigantija tempel op Gozo is 1000 jaar ouder dan Stonehenge of de oudste piramides en heeft daarmee een verdiend plekje in het Guinness Book of Records als oudste gebouw ter wereld. Deze cultuur is weer uitgestorven en de volgende significante gebeurtenis was de komst van de Phoeniciers in de 9e eeuw voor Christus. Genetisch onderzoek zou ook aangetoond hebben dat de Maltezers hiervan afstammen.
+
Malta heeft een zeer rijke en bewogen geschiedenis voor zo´n  klein eiland. De eerste mensen kwamen waarschijnlijk in het stenen tijdperk via een landbrug uit [[Sicilië]] en zijn daar begonnen met een unieke beschaving die 's werelds oudste bouwwerken heeft opgeleverd. De Gigantija tempel op Gozo dateert uit de periode 3600-2500 v.Chr en is daarmee ouder dan Stonehenge of de oudste piramides en heeft daarmee een verdiend plekje in het Guinness Book of Records als oudste gebouw ter wereld. Deze cultuur is uitgestorven en de volgende belangrijke gebeurtenis was de komst van de Phoeniciers in de 9e eeuw voor Christus. Genetisch onderzoek zou ook aangetoond hebben dat de Maltezers hiervan afstammen.
  
Hierna zou het net als Sicilië deel uitgemaakt hebben van Magna Grecia, het grote Griekse Rijk, en vervolgens is het door de Romeinen overgenomen waar veel sporen nog te zien zijn. Net als de rest van Europa is er weinig bekend over Malta tijdens de 'vroege middeleeuwen' totdat in de 9e eeuw de Arabieren Malta veroveren. Zij hebben veel invloed gehad op dit land, de landbouw is revolutionair veranderd, de dorpen en stadjes werden met verbeterde methodes gebouwd, en wat nog het meeste heeft stand gehouden, de taal. Maltees is een verbasterde versie van Arabisch, met veel Italiaanse woorden erin. Vooral de plaatsnamen zijn een goede indicatie van de invloed, namen zoals Mdina wat vestingstad betekent, en Rabat wat buitenwijk betekent, zijn een goed voorbeeld hiervan.
+
Hierna zou het net als Sicilië deel uitgemaakt hebben van Magna Grecia, het grote Griekse Rijk, en vervolgens is het door de Romeinen overgenomen waarvan veel sporen nog te zien zijn. Net als bij de rest van Europa is er weinig bekend over Malta tijdens de 'vroege middeleeuwen', totdat in de 9e eeuw de Arabieren Malta veroverden. Zij hebben veel invloed gehad op dit land. De landbouw is revolutionair veranderd, de dorpen en stadjes werden met verbeterde methodes gebouwd. Wat nog het meeste heeft stand gehouden is de taal. Maltees is een verbasterde versie van Arabisch, met veel Italiaanse woorden. Vooral de plaatsnamen zijn een goede indicatie van de invloed, namen zoals Mdina wat vestingstad betekent en Rabat wat buitenwijk betekent, zijn een goed voorbeeld hiervan.
  
In de 11e eeuw heeft Graaf Rogier de Normandiër net als Sicilië Malta ingenomen. De volgende paar honderd jaar is een verwarrende tijd in Malta's geschiedenis, het wordt steeds door verschillende landen geregeerd totdat in 1530 de paus Malta schenkt aan de Ridderorde van Sint Jan nadat zij uit [[Rodos (eiland)]] zijn verjaagd door de Turkse Sultan. De Ridders besluiten tot grote opluchting van de lokale adel om niet Mdina maar het havenstadje [[Birgu]] als nieuwe hoofdstad te kiezen en beginnen meteen met het verbeteren van de verdedigingswerken. De Ridderorde begint Malta als uitvalsbasis te gebruiken om het midden van de Middellandse zee te patrouilleren en vooral om Islamitische scheepvaart aan te vallen, en Christelijke scheepvaart te beschermen.
+
In de 11e eeuw heeft Graaf Rogier de Normandiër net als Sicilië Malta ingenomen. De volgende paar honderd jaar is een verwarrende tijd in Malta's geschiedenis, het wordt steeds door verschillende landen geregeerd totdat in 1530 de paus Malta schenkt aan de Ridderorde van Sint Jan nadat zij van [[Rodos (eiland)]] zijn verjaagd door de Turkse Sultan. De Ridders besloten tot grote opluchting van de lokale adel om niet Mdina maar het havenstadje [[Birgu]] als nieuwe hoofdstad te kiezen en begonnen meteen met het verbeteren van de verdedigingswerken. De Ridderorde begon Malta als uitvalsbasis te gebruiken om het midden van de Middellandse zee te controleren en vooral om Islamitische schepen aan te vallen en Christelijke te beschermen.
  
1565 wordt in het algemeen als een van de grootste keerpunten gezien van de Maltese geschiedenis. In dat jaar besluit de Turkse Sultan Suleyman dat hij het strategisch gelegen Malta in wilt nemen om zijn invloed over de Middellandse zee westelijk uit te breiden, en de Ridderorde voor goed te verslaan. Hij stuurt een gigantische armada van 30.000 man om het kleine landje te belegeren.
+
1565 wordt in het algemeen als een van de grootste keerpunten gezien van de Maltese geschiedenis. In dat jaar besloot de Turkse Sultan Suleyman het strategisch gelegen Malta in te nemen om zijn invloed over de Middellandse zee westelijk uit te breiden en de Ridderorde voorgoed te verslaan. Hij stuurt een gigantische armada van 30.000 man om het kleine land te belegeren. De aanval had geen succes en de Turken stopten hun pogingen verder naar het westen door te dringen.
 +
 
 +
Na een korte Franse bezettingkwam Malta in Britse handen. In 1921 kreeg het land beperkte autonomie, op 21 september 1964 werd het onafhankelijk van [[Groot-Brittannië]], maar bleef wel deel uitmaken van het Britse Gemenebest. In 1974 werd het onder de socialist Dom Mintoff een republiek. Malta trad op 1 mei 2004 toe tot de [[Europese Unie]].
  
; '''Onafhankelijkheid''' : 21 september 1964 (van VK)
 
 
; '''Nationale Dag''' : Onafhankelijkheidsdag, 21 september (1964)
 
; '''Nationale Dag''' : Onafhankelijkheidsdag, 21 september (1964)
  
Malta is wel in het Gemenebest gebleven toen het onafhankelijk werd van [[Groot-Brittannië]] in 1964.
+
Vanaf de jaren tachtig is Malta een vrachtdoorvoerpunt, een financieel centrum en toeristische bestemming geworden. Door de eeuwenlange Engelse overheersing is het een populaire vakantiebestemming voor Engelsen. En dat is vooral - en helaas - te merken aan de keuken van veel restaurants.
 
 
10 jaar later in 1974 werd het onder de socialist Dom Mintoff een republiek. Vanaf de jaren tachtig is Malta een vracht doorvoer punt, een financieel centrum en toeristische bestemming geworden.  
 
 
 
Malta kreeg [[EU]] lidmaatschap in mei 2004.
 
 
 
Door de eeuwenlange Engelse overheersing is het een populaire vakantiebestemming voor Engelsen. En dat is vooral -en helaas- te merken aan de keuken van veel restaurants.
 
  
 
===Klimaat===
 
===Klimaat===
Regel 75: Regel 70:
 
{{Visum eu}}
 
{{Visum eu}}
 
===Vliegtuig===
 
===Vliegtuig===
Malta heeft zijn eigen luchtvaartmaatschappij [http://www.airmalta.com/ Air Malta], die reguliere vluchten heeft naar Europa en het Midden Oosten. Er is maar een vliegveld, Luqa genaamd. Vanuit Nederland en België kan men enkele dagen per week naar Malta vliegen met Air Malta, maar ook met [http://www.transavia.com/ Transavia]. De kosten zijn vergelijkbaar, maar bij Air Malta krijgt men tenminste een maaltijd in plaats van een 5 euro broodje kaas. De vlucht duurt ongeveer 2.5 uur.
+
Malta heeft zijn eigen luchtvaartmaatschappij Air Malta [http://www.airmalta.com], die regelmatige vluchten heeft naar Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten. Er is maar één vliegveld, Luqa genaamd. Vanuit Nederland en België kan men enkele dagen per week naar Malta vliegen met Air Malta. In de winter worden Amsterdam en Brussel vaak gecombineerd. Ook met Transavia [http://www.transavia.com] kan naar Malta worden gevlogen. De kosten zijn vergelijkbaar. Bij Transavia moet wel een pakketreis worden geboekt, incl. accomodatie dus. De vlucht duurt op de heenweg 3 uur en op de terugweg 3 uur en 15 min.
  
 
===Boot===
 
===Boot===
Regel 87: Regel 82:
 
   
 
   
 
===Per bus===
 
===Per bus===
Een van de charmante aspecten van Malta, en een attractie op zich, is de antieke busvloot, bestaand uit Engelse jaren vijftig bussen die vaak prachtig versierd zijn met reli-kitsch. Deze bussen zijn eigendom van de bestuurder en gaan over van vader op zoon. Een kaartje kost niet veel (58ct tot 116ct) een deel daarvan moet door de chauffeur afgedragen worden aan de busmaatschappij [http://www.atp.com.mt/atp/servlet/ControllerServlet?action=loadUserPage&userPageName=mainPage], ook zijn er dag- en weekkaarten te koop.
+
Vroeger was de bus een van de charmante aspecten van Malta, en een attractie op zich, is de antieke busvloot, bestaand uit Engelse jaren vijftig bussen die vaak prachtig versierd zijn met reli-kitsch. Deze bussen zijn eigendom van de bestuurder en gaan over van vader op zoon.  
 
 
Er zijn 2 soorten bussen: bussen die naar Valetta rijden en rechtstreekse bussen.  De bussen naar Valetta rijden zeer frequent en kosten tussen 58ct en 116ct (afhankelijk van de afstand).  De rechtstreekse bussen kosten 116ct, maar rijden heel weinig.
 
 
 
Let er goed op dat je altijd kleingeld bij je hebt om irritatie of zelfs weigering te vermijden, en tel altijd je wisselgeld omdat het een ingebakken gewoonte lijkt om toeristen te weinig terug te geven.
 
 
 
Op Malta zijn er geen dienstregelingen voor de bussen.  De weinige uurregeling die je er wel vindt, worden niet echt gerespecteerd.  Om zeker op jouw bestemming te komen, vraag je best wanneer de laatste bus rijdt en trek je er een uur af.  Er is immers nooit zekerheid dat die bus rijdt.  Dit geldt voor alle bussen.  Van en naar Valetta rijden er echter genoeg bussen, waardoor dit niet echt problemen veroorzaakt.  Op de rechtstreekse bussen kan dit er wel voor zorgen dat je 2 uur moet wachten op de bus.
 
 
 
  
Het gebeurt soms ook dat een buschauffeur onderweg stopt met zijn dienst omdat er niet genoeg volk op zijn bus zit. Dit gebeurt meestal op de (veel minder gebruikte) rechtstreekse lijnen.
+
Sinds 1-07-2011 zijn alle buslijnen overgenomen door Arriva. Deze rijdt frequent, met modernere bussen met airconditioning. Meer informatie is te vinden op de [http://www.arriva.com.mt/ Arriva website]. In het menu 'tourist information' is hier een Tourist Brochure met lijnennetkaart te downloaden.
  
Busstations zijn chaotisch.  Vooral het busstation van Valetta, daar dit het grootste is. Bussen staan zelden op de goede plek: je kijkt het beste eens rond of er nergens anders een bus met het goede nummer staat.
+
Let er goed op dat je altijd kleingeld bij je hebt om irritatie of zelfs weigering te vermijden, en tel altijd je wisselgeld omdat het een ingebakken gewoonte lijkt om toeristen te weinig terug te geven. Op veel toeristische locaties en op het vliegveld zijn ook vooraf tickets te koop, zoals een dagkaart (€2.60) of een weekkaart (€12.00).
  
 
In het toeristenseizoen rijden er van 24:00 tot 3:00 uur nachtbusssen tussen Valetta, St-Julians en Bugibba/Qawra Bay.
 
In het toeristenseizoen rijden er van 24:00 tot 3:00 uur nachtbusssen tussen Valetta, St-Julians en Bugibba/Qawra Bay.
Regel 116: Regel 104:
  
 
==Taal==
 
==Taal==
De Maltezen spreken als enige Europeanen een Semitische taal, het Maltees. Deze afstammeling van oud Arabisch wordt geschreven met Europees schrift wat vaak onmogelijke combinaties oplevert zoals ''Jekk jogħġbok'' ("alsjeblieft") en ''M'hemmx mn'hiex'' ("graag gedaan"). Iedereen tot aan de regering claimt dat Malta een volstrekt twee talig land is waar iedereen Engels ook als moedertaal spreekt, dit is echter niet helemaal het geval. Maltezers spreken beter Engels dan praktisch alle andere zuid- Europese volkeren, maar toch als tweede taal. Bijna iedereen kan wel voldoende basis Engels om je verder te helpen.
+
De Maltezen spreken als enige Europeanen een Semitische taal, het Maltees. Deze afgeleide van oud Arabisch wordt geschreven met Europees schrift wat vaak onmogelijke combinaties oplevert zoals ''Jekk jogħġbok'' ("alsjeblieft") en ''M'hemmx mn'hiex'' ("graag gedaan"). Iedereen claimt dat Malta een volstrekt tweetalig land is waar iedereen Engels ook als moedertaal spreekt, dit is echter niet helemaal het geval. Maltezers spreken beter Engels dan de meeste andere zuid- Europese volkeren, maar toch als tweede taal. Bijna iedereen heeft wel voldoende basiskennis van het Engels om je verder te helpen.
  
 
Een paar woorden in het Maltees:
 
Een paar woorden in het Maltees:
Regel 157: Regel 145:
 
'''Maltese wijn''' is lekker.  Het is echter moeilijk te vinden.  In veel bars verkopen ze Maltese wijn, maar in werkelijkheid is het (volgens het etiket althans) Siciliaanse wijn.  Het is echter wel altijd wijn van goede kwaliteit.
 
'''Maltese wijn''' is lekker.  Het is echter moeilijk te vinden.  In veel bars verkopen ze Maltese wijn, maar in werkelijkheid is het (volgens het etiket althans) Siciliaanse wijn.  Het is echter wel altijd wijn van goede kwaliteit.
  
'''Bier''' wordt geserveerd in 'pints' (ongeveer een halve liter).  Dit kost meest 2,5Lm-3Lm.
+
'''Bier''' wordt geserveerd in 'pints' (ongeveer een halve liter).
  
'''Tequila''' is zeer veel aangeboden in het uitgaanscentrum en kost zo'n 50ct.
+
'''Tequila''' is zeer veel verkrijgbaar in het uitgaanscentrum.
  
 
==Slaap==
 
==Slaap==
Regel 179: Regel 167:
  
 
==Respect==
 
==Respect==
Malta is een zeer conservatief Katholiek land, en dus als men kerken bezoekt wordt het gewaardeerd als men bedekkende kleding draagt. Bij veel kerken wordt bij de ingang overigens vaak een omslagdoek aangeboden aan dames met blote schouders. Op het strand is topless gaan uit den boze.
+
Malta is een zeer conservatief katholiek land en als men kerken bezoekt wordt het dus gewaardeerd dat men bedekkende kleding draagt. Bij veel kerken wordt bij de ingang overigens vaak een omslagdoek aangeboden aan dames met blote schouders. Op het strand is topless gaan uit den boze.
  
 
==Contact==
 
==Contact==

Versie van 14 apr 2014 om 11:26

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Mt-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Valletta
Regering republiek
Munt euro (EUR) - sinds 1 januari 2008
Oppervlakte 316 km 2
Bevolking 400.214 (schatting juli 2006)
Taal Maltees (officieel), Engels (officieel), Italiaans
Religie Rooms Katholiek 98%
Elektriciteit 230V/50Hz (Engelse stekker)
Oproepcode +356
Internet TLD .mt
Tijdzone UTC +1


Malta is een onafhankelijke eilandstaat (republiek) in de Middellandse Zee in Europa.

Regio's

Malta is het op vier na kleinste land van Europa, maar men kan toch spreken van drie verschillende regio's. Ten eerste de drukke en volgebouwde noordkust van het hoofdeiland Malta, waar praktisch alle toeristen verblijven. Ten tweede het midden en zuiden van het hoofdeiland dat veel dunner bevolkt is. De kust bestaat hier vooral uit hoge klippen. De derde regio bestaat uit de twee andere bewoonde eilanden, Gozo (30.000 inwoners) en Comino (8 inwoners). Deze eilanden zijn minder aangetast door massatoerisme en hebben hun traditionele karakter beter kunnen bewaren.

 • Malta (Deze Pagina)
 • Gozo (Għawdex)
 • Comino (Kemmuna)

Steden

 • Valletta — de hoofdstad, genaamd naar Jean de la Vallette, grootmeester van de Ridderorde van Sint Jan, die in 1565 een grote Turkse armada versloeg en toen hun eigen stad hebben gebouwd.
 • Cottonera (De Drie Steden) — De naam die gebruikt wordt als men het heeft over Vittoriosa, Senglea en Cospicua, drie stadjes die aan elkaar vastgegroeid zijn en die omringd zijn door de zogenaamde Cottonera Lines, een 17e eeuws verdedigingslinie.
 • Mdina — Malta's oudste stad en tot 1530 de hoofdstad.
 • Rabat — de buitenwijk van Mdina die een eigen stadje vormt
 • Sliema — het modernste gedeelte van Malta, waar veel 'packagedeal' toeristen terecht komen
 • Marsaxlokk —een charmant traditioneel vissersdorpje dat in tegenstelling tot dorpjes op de noordkust onaangetast is door moderne bouw.
 • Mosta — een stadje dat vooral gekenmerkt wordt door zijn prachtige koepelkerk (op drie na de grootste ter wereld).

Andere bestemmingen

 • Hagar Qim en Mnajdra — Twee prachtige tempels uit het stenen tijdperk.
 • Mellieħa — Malta's grootste strand.
 • Hal Saflieni Hypogeum — een ondergrondse tempel in Paola. Opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Reserveren is nodig, want slecht 80 mensen per dag worden toegelaten. Reserveren kan via het internet. Of per telefoon.

Begrijp

Geschiedenis

Malta heeft een zeer rijke en bewogen geschiedenis voor zo´n klein eiland. De eerste mensen kwamen waarschijnlijk in het stenen tijdperk via een landbrug uit Sicilië en zijn daar begonnen met een unieke beschaving die 's werelds oudste bouwwerken heeft opgeleverd. De Gigantija tempel op Gozo dateert uit de periode 3600-2500 v.Chr en is daarmee ouder dan Stonehenge of de oudste piramides en heeft daarmee een verdiend plekje in het Guinness Book of Records als oudste gebouw ter wereld. Deze cultuur is uitgestorven en de volgende belangrijke gebeurtenis was de komst van de Phoeniciers in de 9e eeuw voor Christus. Genetisch onderzoek zou ook aangetoond hebben dat de Maltezers hiervan afstammen.

Hierna zou het net als Sicilië deel uitgemaakt hebben van Magna Grecia, het grote Griekse Rijk, en vervolgens is het door de Romeinen overgenomen waarvan veel sporen nog te zien zijn. Net als bij de rest van Europa is er weinig bekend over Malta tijdens de 'vroege middeleeuwen', totdat in de 9e eeuw de Arabieren Malta veroverden. Zij hebben veel invloed gehad op dit land. De landbouw is revolutionair veranderd, de dorpen en stadjes werden met verbeterde methodes gebouwd. Wat nog het meeste heeft stand gehouden is de taal. Maltees is een verbasterde versie van Arabisch, met veel Italiaanse woorden. Vooral de plaatsnamen zijn een goede indicatie van de invloed, namen zoals Mdina wat vestingstad betekent en Rabat wat buitenwijk betekent, zijn een goed voorbeeld hiervan.

In de 11e eeuw heeft Graaf Rogier de Normandiër net als Sicilië Malta ingenomen. De volgende paar honderd jaar is een verwarrende tijd in Malta's geschiedenis, het wordt steeds door verschillende landen geregeerd totdat in 1530 de paus Malta schenkt aan de Ridderorde van Sint Jan nadat zij van Rodos (eiland) zijn verjaagd door de Turkse Sultan. De Ridders besloten tot grote opluchting van de lokale adel om niet Mdina maar het havenstadje Birgu als nieuwe hoofdstad te kiezen en begonnen meteen met het verbeteren van de verdedigingswerken. De Ridderorde begon Malta als uitvalsbasis te gebruiken om het midden van de Middellandse zee te controleren en vooral om Islamitische schepen aan te vallen en Christelijke te beschermen.

1565 wordt in het algemeen als een van de grootste keerpunten gezien van de Maltese geschiedenis. In dat jaar besloot de Turkse Sultan Suleyman het strategisch gelegen Malta in te nemen om zijn invloed over de Middellandse zee westelijk uit te breiden en de Ridderorde voorgoed te verslaan. Hij stuurt een gigantische armada van 30.000 man om het kleine land te belegeren. De aanval had geen succes en de Turken stopten hun pogingen verder naar het westen door te dringen.

Na een korte Franse bezettingkwam Malta in Britse handen. In 1921 kreeg het land beperkte autonomie, op 21 september 1964 werd het onafhankelijk van Groot-Brittannië, maar bleef wel deel uitmaken van het Britse Gemenebest. In 1974 werd het onder de socialist Dom Mintoff een republiek. Malta trad op 1 mei 2004 toe tot de Europese Unie.

Nationale Dag 
Onafhankelijkheidsdag, 21 september (1964)

Vanaf de jaren tachtig is Malta een vrachtdoorvoerpunt, een financieel centrum en toeristische bestemming geworden. Door de eeuwenlange Engelse overheersing is het een populaire vakantiebestemming voor Engelsen. En dat is vooral - en helaas - te merken aan de keuken van veel restaurants.

Klimaat

Mediterraan met milde, regenachtige winters en hete, droge zomers.

Terrein

Veel lage, rotsachtige vlaktes, de prachtige kust heeft veel kliffen en meerdere baaien die goeie natuurlijke havens vormen. Malta is kaal, er zijn geen bossen te vinden. dat is een van de redenen dat men er nauwelijks vogels ziet. Een andere reden is dat de enkele verdwaalde (zee)vogel die Malta aandoet, bij wijze van sport wordt doodgeschoten. Het buureiland Gozo is groener en heeft een vriendelijker uitstraling.


Hoogste punt : Ta'Dmejrek 253 m (vlakbij Dingli)

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Vliegtuig

Malta heeft zijn eigen luchtvaartmaatschappij Air Malta [1], die regelmatige vluchten heeft naar Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten. Er is maar één vliegveld, Luqa genaamd. Vanuit Nederland en België kan men enkele dagen per week naar Malta vliegen met Air Malta. In de winter worden Amsterdam en Brussel vaak gecombineerd. Ook met Transavia [2] kan naar Malta worden gevlogen. De kosten zijn vergelijkbaar. Bij Transavia moet wel een pakketreis worden geboekt, incl. accomodatie dus. De vlucht duurt op de heenweg 3 uur en op de terugweg 3 uur en 15 min.

Boot

Er is een veerboot dienst van Catania op Sicilië, de afstand is tenslotte maar ongeveer 80 km. Echter bij slecht weer wordt de tocht snel afgelast.

Rondreizen

Per helikopter

Er zijn regelmatige helikoptervluchten van het vliegveld Luqa naar Gozo, een retourtje kost Lm 25, een enkeltje Lm16. Met de veerdienst kost dit natuurlijk een fractie van de prijs maar is men wel veel langer onderweg.

Per bus

Vroeger was de bus een van de charmante aspecten van Malta, en een attractie op zich, is de antieke busvloot, bestaand uit Engelse jaren vijftig bussen die vaak prachtig versierd zijn met reli-kitsch. Deze bussen zijn eigendom van de bestuurder en gaan over van vader op zoon.

Sinds 1-07-2011 zijn alle buslijnen overgenomen door Arriva. Deze rijdt frequent, met modernere bussen met airconditioning. Meer informatie is te vinden op de Arriva website. In het menu 'tourist information' is hier een Tourist Brochure met lijnennetkaart te downloaden.

Let er goed op dat je altijd kleingeld bij je hebt om irritatie of zelfs weigering te vermijden, en tel altijd je wisselgeld omdat het een ingebakken gewoonte lijkt om toeristen te weinig terug te geven. Op veel toeristische locaties en op het vliegveld zijn ook vooraf tickets te koop, zoals een dagkaart (€2.60) of een weekkaart (€12.00).

In het toeristenseizoen rijden er van 24:00 tot 3:00 uur nachtbusssen tussen Valetta, St-Julians en Bugibba/Qawra Bay.

Per taxi

Malta's taxi's zijn niet de beschaafdste ter wereld en nogal duur. Er zijn zogenaamde. zwarte taxi's die men van te voren moet bestellen, en witte taxi's die je op straat kan nemen. Beide hebben meters die gewoonlijk genegeerd worden, verwacht 10 euro zelfs voor korte ritten, en 25 euro voor een langere rit. NB: er zijn genoeg zwarte taxi's die wel op straat mensen meenemen als niemand het ziet, en dit is vaak goedkoper. Het is verstandig om bij beide soorten taxi´s te eisen dat de meter aan gaat of om een prijsafspraak te maken.

Per veerboot

Er is een regelmatige dienst tussen Ċirkewwa op Malta en Mġarr op Gozo, deze gaat elke 45 minuten 's zomers en bijna zo vaak in de winter. Een retour kost € 4.65 (zonder auto). Bewaar het kaartje voor de terugreis want je moet door een poortje. Er is ook een onregelmatige dienst naar Comino.

Per auto

Een auto huren is natuurlijk mogelijk. Echter, alleen als men bekend is met rijden aan de linkerkant van de weg en tegen het chaotische verkeer kan. Het is misschien het overwegen waard om het openbaar vervoer te nemen. Met uitzondering van een aantal wegen langs de noordkust, is de bewegwijzering uitermate slecht. Een goede kaart is onmisbaar. Bezienswaardigheden zijn vaak niet, of onduidelijk aangegeven. Eenmaal op de plaats van bestemming, moet je het verder zelf uitzoeken.

Belangrijk om weten is dat bij elk ongeval (zelfs zonder schade!!) de politie er bijgehaald moet worden.

Taal

De Maltezen spreken als enige Europeanen een Semitische taal, het Maltees. Deze afgeleide van oud Arabisch wordt geschreven met Europees schrift wat vaak onmogelijke combinaties oplevert zoals Jekk jogħġbok ("alsjeblieft") en M'hemmx mn'hiex ("graag gedaan"). Iedereen claimt dat Malta een volstrekt tweetalig land is waar iedereen Engels ook als moedertaal spreekt, dit is echter niet helemaal het geval. Maltezers spreken beter Engels dan de meeste andere zuid- Europese volkeren, maar toch als tweede taal. Bijna iedereen heeft wel voldoende basiskennis van het Engels om je verder te helpen.

Een paar woorden in het Maltees: Goedemorgen – Bonġu Dank u – Grazzi Alstublieft – Jek joġhgbok Strand – Ramla Ja – Iva Nee – le Bij – ‘Ta Haven – Marsa Tot ziens – Sahha

Telwoorden: 1. wiehed 2. tnejn 3. tlieta 4. erbgħa 5. hamsa 6. Sitta 7. sebegħa 8. tmienja 9. disgħa 10. għaxzra

Koop

Geldzaken

Per 1-1-2008 is de Euro ingevoerd.

Kosten

De meeste landen waar er veel massatoerisme hebben een toerisme-economie met daaraan verbonden prijzen en een lokale economie met veel lagere lokale prijzen. Omdat Malta zo klein is heeft de toerisme-economie de lokale economie verdrongen en zijn veel dingen disproportioneel duur, ook voor de Maltezers zelf. Malta telde tot de jaren tachtig als een ontwikkelingsland en velen zijn nog steeds erg arm. Echter je hoort af en toe van Maltezers zelf dat Nederland zo ongelooflijk goedkoop is, ook voor levensmiddelen.

Op minder toeristische plaatsen merk je soms het enorme prijsverschil. Soms is de prijs er slechts de helft of een derde van de prijs van de toeristische centra.

Textiel en kleding zijn op Malta zeer goedkoop, vooral op de talrijke markten.

Eet

De Maltezer keuken is sterk beïnvloed door de Italiaanse, maar heeft ook specifieke Maltezer gerechten. Vooral konijn is erg populair, als vleesgerecht of in ragouts. De moeite waard is ook Lampuka, een vissoort die slechts van september tot november gevangen wordt. Naast de Maltezer keuken is ook de Engelse keuken op Malta aanwezig.

Drink

Maltese wijn is lekker. Het is echter moeilijk te vinden. In veel bars verkopen ze Maltese wijn, maar in werkelijkheid is het (volgens het etiket althans) Siciliaanse wijn. Het is echter wel altijd wijn van goede kwaliteit.

Bier wordt geserveerd in 'pints' (ongeveer een halve liter).

Tequila is zeer veel verkrijgbaar in het uitgaanscentrum.

Slaap

Leer

Werk

Maltezers zijn nogal op zich zelf gericht en nemen niet zo snel buitenlanders in dienst, ook niet in het hoogseizoen in de horeca.

Veiligheid

Malta is in het algemeen een veilig land, echter men doet er wel goed aan om op te letten in het verkeer.

Ook natellen van teruggegeven wisselgeld is geen overbodige luxe: Maltese handelaars "vergissen" zich bij toeristen nogal eens bij het teruggeven van geld. Het gaat hier wel vaak om kleine bedragen.

Gezondheid

Misschien overbodig om te zeggen, maar men kan snel verbranden in de zon, Malta ligt meer zuidelijk dan Tunis en het licht kan dus zeer fel zijn. Een hoofddeksel is zeker geen overbodige luxe.

Aan de Maltese kust zwemmen ook veel kwallen. Een kwallensteek is daar zeker niet uitzonderlijk. Indien je een kwallensteek oploopt, doe je er best een beetje azijn op. Dat verzacht de pijn, anders blijft het nog een hele tijd aanvoelen als een wespensteek.

Respect

Malta is een zeer conservatief katholiek land en als men kerken bezoekt wordt het dus gewaardeerd dat men bedekkende kleding draagt. Bij veel kerken wordt bij de ingang overigens vaak een omslagdoek aangeboden aan dames met blote schouders. Op het strand is topless gaan uit den boze.

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika