Doe mee en deel je reiskennis!

Maleisië

Uit Wikitravel
Versie door IBAlex (Overleg | bijdragen) op 17 jan 2013 om 01:19 (Geschiedenis: copyrighted content from http://www.veelzijdigmaleisie.nl/faq-hoogseizoen-klimaat-maleisie.htm page)
Ga naar: navigatie, zoeken
Maleisië

Default Banner.jpg

Prime Minister's Office, Putrajaya
Locatie
noframe
Vlag
My-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Kuala Lumpur
Regering Constitutionele Monarchie
Oppervlakte totaal: 329.750 km2
land: 328.550 km2
water: 1.200 km2
Bevolking 24.385.858 (schatting juli 2006)
Taal Maleisisch (officieel), Engels, Chinese dialecten (Mandarijns, Kantonees, Hokkien, Teochew, Hakka, Hainanees, Foochow, Hok-chew), Tamil, Telugu, Malayalam, Punjabi, en Thai; en nog een aantal inheemse talen in Oost-Maleisië, met name Iban en Kadazan
Religie Moslim, Boeddhist, Daoisme, Hindoe, Christen, Sikh; NB: Shamanisme/Animisme wordt beleden in het oosten en in minder mate het westen
Elektriciteit 230V/50Hz (Britse stekker)
Oproepcode +60
Internet TLD .my
Tijdzone UTC+8


Maleisië [1] is een land in Zuidoost-Azië, grotendeels gelegen op een schiereiland van het Aziatische vasteland en deels op het noordelijke deel van het eiland Borneo. Het westen (het schiereiland) van Maleisië deelt een grens met Thailand, en is met een brug verbonden met het eiland van de staat Singapore. De kusten zijn gelegen aan de Zuidelijke Chinese Zee en de Straat van Malakka. Oost-Maleisië {Borneo) deelt grenzen met Brunei en Indonesië (Kalimantan).

Regio's

Steden

Andere bestemmingen

Info

Geschiedenis

Bevolking

Kunst & cultuur

Feestdagen

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Nederlanders en Belgen mogen 90 dagen in Maleisië blijven zonder visum.

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Taal

In Maleisië wordt Maleisisch (Bahasa Malaysia) gesproken. De taal is sterk verwant aan het Indonesisch. Indonesië en Maleisië hebben de Dewan Bahasa opgericht, dit is een soort Taalunie die zich bezighoudt met samenwerking op taalgebied. Beide talen vinden hun oorsprong in het Maleis dat rond de straat van Malakka werd en wordt gesproken.

Ook met Engels kan men in Maleisië redelijk goed terecht. In een aantal gebieden worden nog diverse regionale talen gesproken.

Geldzaken

Kosten

Kopen

Eten

Maleisiërs zijn terecht trots op hun keuken. Deze keuken is een mix van de Indische, Chinese, Portugese en Maleise keuken. Er zijn ook een mengvorm tussen de Portugese en de Maleise keukens, namelijk Nyonya. Bovendien zijn er heel veel exotische vruchten in Maleisië. Aangezien Maleisië een enorme kustlijn heeft, zijn er zeer veel zeevruchten in hun eten verwerkt. Krab, garnalen, speciale vissen,... je hebt het er allemaal.

De Maleise keuken

Maleiers eten voornamelijk rijst, dit doen ze drie keer per dag. Dit wordt vaak met kokosnootmelk klaargemaakt. 's Ochtends eten ze gewoonlijk Nasi Lemak. Dit is een eenvoudige maaltijd, bestaande uit rijst, komkommer, gedroogde visjes en sambal. Over het algemeen is de Maleise keuken vrij pikant, maar meestal zijn de curry's gescheiden apart verkrijgbaar. Je kan het dus zo pikant maken als je zelf wil. Ook nasi goreng (fried rice) is zeer populair. Meestal gebruikt de chef de rijst van de vorige dag. Deze wordt dan gebakken en worden er groenten aan toegevoegd. Een ander typisch gerecht zijn de satés. Er zijn vele saté huizen, waar er kip en rundsvlees op een klein stokje wordt gestoken. Dit wordt geserveerd met pindasaus, blokjes rijst en komkommer.

De Chinese keuken

De Chinese keuken heeft meer noodles. Kuey Teow, Laksa, gewone noodles.

De Indische keuken

De Indische keuken is ook zeer verspreid. Je vindt de speciala 'mamak' (kleine restaurantjes) in ieder dorp of stad. Meestal is dit niet de meest hygiënische plaats om te eten, maar voor diegenen die echt onder de lokale bevolking wil eten moet dit zeker doen. Een roti canai is het simpelste gerecht. Het is een soort van deeg gebakken met een curry erbij. Ook heb je tandoori kip, en nog een hele boel specialiteiten.

Fruit

Maleisië is een hemel voor fruitliefhebbers. overal kan je heerlijk lekker vers fruit kopen. De meeste van deze fruitsoorten zijn ook onbekend voor westerlingen. Er zijn er verschillende die je moet proeven, maar als je er maar een kan proberen, eet dan de Durian. Dit is de trots van alle Maleisiërs. De meeste buitenlanders vinden dit fruit afschuwelijk. De voornaamste reden hiervoor is omdat durian ongelooflijk hard stinkt.

Andere minder controversiële vruchten zijn manggosteen. Paars vanbuiten, dit moet je pellen. Vanbinnen zit er een heerlijk zoete witte vrucht. Ook rambutan, starfruit, gele mango's, verse ananas,... zijn de moeite. Het beste is om als toerist naar een lokale markt te gaan, of als je in Kuala Lumpur bent, naar Chow Kit. Dan kan je aan de marktverkoper eens vragen om te proeven. Hij zal je vriendelijk helpen.

Drinken

Maleisië is hoofdzakelijk een moslimland, dus alcohol is niet in ieder restaurant verkrijgbaar. Maar in een Chinees-Maleisisch of een westers restaurant is dit helemaal geen probleem. De enige provincie waar er zelfs in de hotels geen alcohol verkrijgbaar is in het Noord-Oosten (provincie Kelantan). Traditioneel een conservatieve regio.

Maar dit wil niet zeggen dat de Maleisiërs niets lekkers drinken. Ze hebben een heleboel lekkere drankjes. Teh tarik is een van de must try's. Het is een erg zoete warme melk, die op een speciale manier gegoten wordt. Om de melk af te doen koelen gieten de opdieners het van op een grote afstand van de ene in een andere beker. Andere lekkere frisdranken zijn Teh 'o' Ais en Teh 'o' Ais limau.

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Azië (Centraal-Azië, Midden-Oosten, Noord-Azië,Oost-Azië,Zuidoost-Azië, Zuid-Azië)

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kirgizië · Koeweit · Laos · Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Noord-Korea · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tadzjikistan · Taiwan · Thailand · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Zuid-Korea

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika