Doe mee en deel je reiskennis!

Madeira

Uit Wikitravel
Versie door 213.118.188.163 (overleg) op 24 mei 2009 om 07:44 (Rondreizen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Madeira

Default Banner.jpg

Madeira is een eilandengroep, die een autonome regio vormt, behorend bij Portugal maar op circa 500 km buiten de Afrikaanse kust ligt.


Regio's

Steden

Andere Bestemmingen

Desertas en Selvagens Eilanden.

Info

Taal

Buiten Funchal zal men zelden iets anders dan portugees horen spreken. Onder de druk van het toerisme neemt het gebruik van het engels toe.

Arriveren

Rondreizen

Touroperators bieden rondreizen aan per auto en zelfs te voet. Voor elke etappe is er wel een goede overnachtingsplaats te vinden. Op die manier is iedere bezoeker in staat de meest afgelegen plekken van het eiland te verkennen.

Bekijken

Routes

Doen

Funchal is het hele jaar door gezegend met een heerlijk zacht klimaat. Het hele jaar door kunen wandelaars zich uitleven. En de jaarlijkse festivals trekken altijd veel volk.

Om te beginnen wordt ieder jaar uitbundig Carnaval gevierd. Een aaneenschakeling van kleurrijke optochten en gekostumeerde bals dat zich vanwege het milde klimaat grotendeels op straat afspeelt. De parades geven het de allure van Rio in het klein. Het Bloemenfestival (Festa da Flor) dat ieder jaar eind april/begin mei plaatsvindt is zo mogelijk nog kleurrijker dan het Carnaval. Het Wijnfestival volgt in september, de maand waarin de druiven voor de maderawijn worden geoogst. Traditiegetrouw wordt het jaar in Funchal afgesloten met een reeks festiviteiten rond Kerstmis en Nieuwjaar. Een gigantisch vuurwerk in de oudejaarsnacht over de hele stad Funchal is het spetterende hoogtepunt.

Een van de bekendste producten van het eiland Madeira is de maderawijn. Er zijn vier soorten. Decennialang liggen ze in wijnzolders op fust te rijpen alvorens ze geproefd worden in één van de vele wijnhuizen van Funchal.

Madeira staat bekend als het bloemeneiland. In de orchideeënkwekerij van de Jardim Orquídea zijn honderden soorten orchideeën te bewonderen. De botanische tuinen is vermaard. Een fenomeen op zich is de tropische tuin van Monte. Hoog boven Funchal tegen steile hellingen herbergt hij onder meer een grote verzameling cycaspalmen en is vanuit Funchal met de Monte-kabelbaan te bereiken. Terugkeren kan met de korfslede die je neemt naast de kerk van Monte.

Het gros van de hotels op Madeira ligt in Funchal. De meeste daarvan zijn nieuwe en moderne accommodaties. Een klassieke uitzondering is het uit de 19de eeuw daterende Reid’s. Dit eerbiedwaardige hotel wordt omgeven door een weelderig park.

Wandelaars die langs de levada's de intiemste plekjes van het eiland willen ontdekken kunnen logeren in de goed uitgeruste casa's en quinta's van het binnenland.

Eten

Vis, vlees, wijn en zoetigheden in een eigen uitvoering vullen de Portugese gastronomie aan. Madeira onderscheidt zich door ingrediënten verwerkt volgens een eigen traditie: een zwaardvisschotel met banaan (espada com bananas), een vleesspies op laurierhout (espetada), eenvoudige broodjes uit de steenoven (bolo do caco), wijn en honingkoek.

Toch loont het de moeite om de spijskaarten aandachtig te bekijken. Als voorgerecht zijn de lapas iets speciaals. Het zijn éénkleppige zeeschelpen die in een speciaal pannetje met boter en look worden klaargemaakt. Uit de vele vissoorten springt de lekkere bodião (papegaaivis) in het oog. De tonijn eet je als een gebakken biefstuk met onder meer gestoofde ajuin of tomaten.

Uitgaan

Veiligheid

Rondom

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!