Doe mee en deel je reiskennis!

Madeira: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Madeira

Default Banner.jpg

(Andere Bestemmingen)
(Taal)
Regel 33: Regel 33:
 
==Taal==
 
==Taal==
  
Buiten Funchal zal men zelden iets anders dan Portugees horen spreken. Onder de druk van het toerisme neemt het gebruik van andere talen toe. Portugezen weten het heel erg te waarderen wanneer een buitenlander een poging doet om hun taal te spreken.
+
Buiten Funchal zal men zelden iets anders dan Portugees horen spreken. Onder de druk van het toerisme neemt het gebruik van andere talen toe. Portugezen weten het buitengewoon te waarderen wanneer een buitenlander een poging doet om hun taal te spreken.
  
 
==Arriveren==
 
==Arriveren==

Versie van 19 jul 2009 om 08:27

Madeira is een eilandengroep, die een autonome regio vormt, behorend bij Portugal, maar die op circa 500 km buiten de Afrikaanse kust ligt.


Regio's

  • Madeira - zie verder in de beschrijving.
  • Porto Santo - Zandstranden zijn er op Madeira niet. Daarvoor moet je op Porto Santo zijn. Dit eiland heeft nauwelijks 5.000 inwoners en geldt als het "weekendstrand" van de Madeirezen. Het 9 km lange zandstrand is een paradijs voor zonneaanbidders. Het hoogste punt is de Pico de Facho met 507 meter. De meeste inwoners wonen in de hoofdstad Vila Baleira. Het eiland is vanuit Funchal te bereiken per boot of vliegtuig.
  • De Ilhas Desertas (= Verlaten eilanden) bestaan uit 3 kleine eilandjes en zijn ontoegankelijk voor het publiek. Het is een broedplaats voor zeldzame diersoorten en samen met een groot deel van de omliggende oceaan beschermd gebied.
  • De Ilhas Selvagens (= Wilde eilanden) zijn onbewoonbaar en bevinden zich dichter bij de Canarische eilanden dan bij Madeira.

Steden

Andere Bestemmingen

Madeira werkt (met Europese steun) zeer hard aan de toeristische infrastructuur op het eiland. De meeste dorpen aan de zuidkust beschikken nu al over de elementaire uitrusting zoals een wandeldijk met palmen, een pretpark, hotels en appartementen. Nu nog de toeristen ...

De noordzijde van het eiland is grotendeels op landbouw afgestemd. Het klimaat is er ook meer winderig, vochtiger en koeler. Logeren kan er in vakantiehuizen.

Het binnenland bestaat uit bergachtig landschap. In het Oosten bieden enkele respectabele pieken (Pico Ruivo en Pico Areeiro) schitterende vergezichten. In het Westen ligt het plateau van Paúl da Serra met uitgestrekte varenvelden en heide. Afhankelijk van het seizoen is alles getooid onder een indrukwekkende bloemenpracht. Maar overal zijn de laurissilvas, de laurierbossen, aanwezig.

Info

Taal

Buiten Funchal zal men zelden iets anders dan Portugees horen spreken. Onder de druk van het toerisme neemt het gebruik van andere talen toe. Portugezen weten het buitengewoon te waarderen wanneer een buitenlander een poging doet om hun taal te spreken.

Arriveren

Rondreizen

Touroperators bieden rondreizen aan per auto en zelfs te voet. Voor elke etappe is er wel een goede overnachtingsplaats te vinden. Op die manier is iedere bezoeker in staat de meest afgelegen plekken van het eiland te verkennen.

Bekijken

Routes

Doen

Madeira is het hele jaar door gezegend met een heerlijk zacht klimaat. Het hele jaar door kunnen wandelaars zich uitleven. En de jaarlijkse festivals trekken altijd veel volk.

Om te beginnen wordt ieder jaar uitbundig Carnaval gevierd. Een aaneenschakeling van kleurrijke optochten en gekostumeerde bals dat zich vanwege het milde klimaat grotendeels op straat afspeelt. De parades geven het de allure van Rio in het klein. Het Bloemenfestival (Festa da Flor) dat ieder jaar eind april/begin mei plaatsvindt is zo mogelijk nog kleurrijker dan het Carnaval. Het Wijnfestival volgt in september, de maand waarin de druiven voor de maderawijn worden geoogst. Traditiegetrouw wordt het jaar in Funchal afgesloten met een reeks festiviteiten rond Kerstmis en Nieuwjaar. Een gigantisch vuurwerk in de oudejaarsnacht over de hele stad Funchal is het spetterende hoogtepunt.

Een van de bekendste producten van het eiland Madeira is de maderawijn. Er zijn vier soorten. Decennialang liggen ze in wijnzolders op fust te rijpen. U kan ze proeven in de talrijke wijnhuizen van Funchal.

Madeira staat bekend als het bloemeneiland. In de orchideeënkwekerij van de Jardim Orquídea zijn honderden soorten orchideeën te bewonderen. De botanische tuinen is vermaard. Een fenomeen op zich is de tropische tuin van Monte. Hoog boven Funchal tegen steile hellingen herbergt hij onder meer een grote verzameling cycaspalmen en is vanuit Funchal met de Monte-kabelbaan te bereiken. Terugkeren kan met de korfslede (toboggan) die je neemt naast de kerk van Monte.

Het gros van de hotels op Madeira ligt in Funchal. De meeste daarvan zijn nieuwe en moderne accommodaties. Een klassieke uitzondering is het uit de 19de eeuw daterende Reid’s. Dit eerbiedwaardige hotel wordt omgeven door een weelderig park.

Wandelaars die langs de levada's de intiemste plekjes van het eiland willen ontdekken kunnen logeren in de goed uitgeruste casa's en quinta's van het binnenland.

Eten

Vis, vlees, wijn en zoetigheden in een eigen uitvoering vullen de Portugese gastronomie aan. Madeira onderscheidt zich door ingrediënten verwerkt volgens een eigen traditie: een zwaardvisschotel met banaan (espada com bananas), een vleesspies op laurierhout (espetada), eenvoudige broodjes uit de steenoven (bolo do caco), wijn en honingkoek.

Toch loont het de moeite om de spijskaarten aandachtig te bekijken. Als voorgerecht zijn de lapas iets speciaals. Het zijn éénkleppige zeeschelpen die in een speciaal pannetje met boter en look worden klaargemaakt. Uit de vele vissoorten springt de lekkere papegaaivis (bodião) in het oog. De tonijn (atum) eet je als een gebakken biefstuk met onder meer gestoofde ajuin of tomaten.

Uitgaan

Veiligheid

Op wat zeldzame kleine criminaliteit na is Madeira veilig. Meer nog, de mensen zijn er vriendelijk en hulpvaardig zodat men zich daar - ook als buitenlander - gerust kan voelen.

Rondom

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!