Doe mee en deel je reiskennis!

Macedonië (land): verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Macedonië (land)

Default Banner.jpg

(Steden: taalk. corr./en meer verwijderd, dat moet je maar noemen)
Regel 31: Regel 31:
 
<!-- Alsjeblieft, nooit meer dan een top 7 a 9 steden per land -->
 
<!-- Alsjeblieft, nooit meer dan een top 7 a 9 steden per land -->
  
* [[Skopje]], de hoofdstad. Er bevinden zich veel historische en architecturale monumenten, een er is een groot aantal interessante culture plaatsen.
+
* [[Skopje]], de hoofdstad. Er bevinden zich veel historische en architectonisch interessante monumenten.
 
* [[Ohrid]], een aan een meer gelegen plaats die op de [[UNESCO-Werelderfgoed]]lijst staat.
 
* [[Ohrid]], een aan een meer gelegen plaats die op de [[UNESCO-Werelderfgoed]]lijst staat.
* [[Bitola]], de op een na grootste stad. Het is Macedonië's meest ''Europese'' stad. Het heeft een Middeleeuwse binnenstad, Ottomaanse monumenten, een mooie wandelboulevard, geweldig nachtleven en meer.
+
* [[Bitola]], de op één na grootste stad. Het is Macedonië's meest Europese stad. Het heeft een Middeleeuwse binnenstad, Ottomaanse monumenten, een mooie wandelboulevard en geweldig nachtleven.
  
 
==Andere bestemmingen==
 
==Andere bestemmingen==

Versie van 3 dec 2011 om 22:58

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Mk-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Skopje
Regering parlementaire democratie
Munt Macedonische dinar (MKD)
Oppervlakte 25.333 km 2
Bevolking 2,022,547 (schatting juli 2007)
Taal Macedonisch 68%, Albanees 23%, Turks 3%, Servisch 2%, anders 4%
Religie Macedonisch Orthodox 65%, Moslim 33%, anders 2%
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +389
Internet TLD .mk
Tijdzone UTC +1

Republiek Macedonië (Macedonisch: Република Македонија, Republika Makedonija) geregistreerd bij de UN onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, is een niet aan zee gelegen land op de Balkan. De buren zijn Servië en de omstreden regio Kosovo in het noorden, Albanië in het westen, Bulgarije in het oosten en Griekenland in de het zuiden. De constitutionele naam van het land is Republiek Macedonië en het wordt meestal genoemd Macedonië desondanks de ambiguë belangen van de Grieken in de naburige Griekse provincie Macedonië en de officiële naam die het land heeft bij de UN. Het land controleert een belangrijke transportcorridor tussen West-Europa en Centraal-Europa en de Egeïsche Zee en Zuid-Europa.

Gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende hoeken en ter beschikking met alle verworvenheden van de westerse wereld blijft Macedonië een van de grote onontdekte landen. Een natuurlijk paradijs van bergen, meren en rivieren waar het leven een ander ritme volgt tussen de grandeur van rijke historisch ruïnes en idyllische dorpen die praktisch intact gebleven zijn over eeuwen. Het grootste deel van de bevolking is Slavisch en Orthodox maar er is ook een significante Albanische moslimminderheid. Daarom kan men een mix van ethnisch erfgoed verwachten. Het land vertegenwoordigt een mix waar de voor Balkan staat, een fascinerende mix van Slavische, Albanische, Turke en Mediterrane invloeden.


Begrijpen

Regio's

Steden

  • Skopje, de hoofdstad. Er bevinden zich veel historische en architectonisch interessante monumenten.
  • Ohrid, een aan een meer gelegen plaats die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.
  • Bitola, de op één na grootste stad. Het is Macedonië's meest Europese stad. Het heeft een Middeleeuwse binnenstad, Ottomaanse monumenten, een mooie wandelboulevard en geweldig nachtleven.

Andere bestemmingen

Info

Geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië formeel een federale staat, waarbij voor het eerst ook het Macedonische volk een eigen territorium kreeg: de Socialistische Republiek Macedonië. Op 8 september 1991 werd deze deelstaat na een referendum onafhankelijk.

De naam Macedonië ligt gevoelig bij Griekenland, aangezien het noordelijke deel van Griekenland ook die naam heeft. Griekenland drong er bij de internationale gemeenschap op aan om het verschil tussen de twee 'Macedoniën' duidelijk naar voren te laten komen. Daarom is in de VN bepaald dat Macedonië in het internationale verkeer als 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' (in het Engels Former Yugoslav Republic of Macedonia of afgekort als F.Y.R.O.M.) wordt aangeduid.


De Grieken noemen het land ΠΓΔΜ (spreek uit: poe-ghoe-dhoe-moe), de Griekse afkorting voor F.Y.R.O.M., of simpelweg Skopje, naar de hoofdstad van het land. Op 17 maart 2008 onderhandelden Athene en Skopje over de naam, omdat er voor 2 april een oplossing gevonden moest worden naar aanleiding van de onderhandelingen over de toetreding van Macedonië tot de Navo. Er werd echter geen oplossing gevonden en Griekenland gebruikte zijn veto om de toetreding tot de Navo te blokkeren.

Nederland erkent de staat dus nu (zij het officieel 'tijdelijk') onder de officiële naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. In de Nederlandse omgangstaal wordt echter nog steeds de eenvoudige vorm 'Macedonië' gebruikt.

De nieuwe republiek Macedonië ondervond weinig tot geen gevolgen van de Oorlogen in Joegoslavië begin jaren 90. Dat veranderde toen in 1998 een extreem-nationalistische orthodoxe regering onder premier Gregoriefski aan de macht kwam en bovendien oorlog uitbrak in Kosovo. Veel etnische Albanezen vluchtten uit Kosovo, waarvan een deel naar Macedonië waar al een etnisch-Albanese minderheid woonde. De Albanezen in Macedonië, georganiseerd in de UÇK-M, streefden naar onafhankelijkheid. Dit leidde ertoe dat er in 2001 in Macedonië een korte maar hevige strijd woedde tussen etnische Albanezen en het Macedonische regeringsleger. Als gevolg hiervan stopte het geweld en werd door Macedonische en etnisch-Albanese leiders het Akkoord van Ohrid ondertekend.

Besloten werd dat de NAVO zou assisteren bij het innemen van de wapens van de etnische Albanezen. Deze missie kreeg de naam Task Force Harvest (oogst). De NAVO werd gevraagd om Macedonië na beëindiging van TFH te ondersteunen bij het vredesproces en de parlementsverkiezingen van 15 september 2002. Hierop stationeerde de NAVO de vredesmacht Task Force Fox in Macedonië. Nadat de verkiezingen naar tevredenheid verlopen waren werd deze missie opgevolgd door een kleinere EU-vredesmacht "Concordia", die later weer werd opgevolgd door een EU politie-missie met de naam "Proxima", die een jaar (tot 15 december 2004) actief zou zijn. Vlak voor die tijd werd de missie met één jaar verlengd (Proxima II). Deze missie eindigde op 15 december 2005.

Klimaat

In de zomer en herfst is Macedonië warm en droog. De winters zijn relatief koud en er valt vaak veel sneeuw.

Landschap

Macedonië is een bergachtig land, gekenmerkt door diepe bekken en valleien. Er zijn drie grote meren, die ieder gescheiden zijn door een grens, en door het land loopt ook de Vardar rivier.

Bevolking

Macedonië is een land met vele minderheden. Soms is er nog steeds spanning tussen Albaniërs (die een meerderheid vormen in het noordwesten van het land) en Macedoniërs, dus het is het beste om dit onderwerp te vermijden. Er vond een aantal jaar geleden bijna een burgeroorlog plaats.


Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Inwoners van de Europese Unie of van een land dat de Schengenovereenkomst getekend heeft, kunnen het land in met een geldige ID-kaart of geldig paspoort.

Per vliegtuig

Macedonië heeft twee internationale vliegvelden. Het grootste is die van de hoofdstad Skopje, het Alexander the Great Airport (SKP). Het andere vliegveld, wat in Ohrid staat, heet het St.Paul the Apostle Airport (OHD).

Per trein

Per auto

Per bus

EuroBus Macedonia, +436643014416 (), [1]. Website is in het Duits, men spreekt Duits en Engels. Bijna dagelijks van Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Slovenië.. Gaat naar Skopje, Tetovo, Gostivar, Kicevo, Ohrid, Struga. € 75 / € 140 retour uit Wenen, Oostenrijk. €75/€140rt aus Wien.

Per boot

Rondreizen

Per trein

De treinen in Macedonië zijn erg traag, maar toch een leuk alternatief tot overvolle, warme bussen in de zomer. De hoofdspoorwegen lopen van Skopje naar Bitola en van Skopje naar Gevgelia. Er gaan geen treinen naar Ohrid.

Per auto

Zorg ervoor dat uw auto goede banden heeft, vooral in de lente en herfst. Zelfs als de wegen slecht zijn, is er de mogelijkheid dat er tol gevraag wordt, die €1,50 voor 20 kilometer kan zijn (bijvoorbeeld van Kumanovo naar Skopje)

Per taxi

Taxi's is de meest gebruikte vorm van transport in Macedonië die door de toeristen wordt gebruikt. Meestal kost het zo'n dertig dinar (in Skopje 50 dinar) plus een bedrag per kilometer. Er kan altijd geprobeerd worden om af te dingen.


Taal

De enige officiële taal van Macedonië is het Macedonisch, dat in Bulgarije door sommigen als een dialect of variant van het Bulgaars wordt beschouwd.

In gemeenten in West-Macedonië (aan de grens van Albanië en Kosovo) waar meer dan 20% Albanezen wonen kan het Albanees gebruikt worden voor vragen aan de overheid.

Verder spreken de meeste mensen Servisch, doordat Macedonië onderdeel van Joegoslavië was. Ook wordt er lokaal Turks en Romani, de zigeunertaal van de Roma, gesproken. Verder kunnen Russisch en Duits handig zijn.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Macedonië is de Macedonische dinar (MKD), maar veel Macedoniërs geven hun prijzen aan in euro. De meeste steden hebben ATM's, waar je voor een kleine commissie geld kan pinnen. Verder zijn er ook vele banken waar je geld kan wisselen, maar doe dit niet op straat. Winkels accepteren mogelijk euro's terwijl dat eigenlijk niet legaal is.

Eten

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika