Doe mee en deel je reiskennis!

Macedonië (land): verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Macedonië (land)

Default Banner.jpg

(Klimaat)
Regel 51: Regel 51:
  
 
===Klimaat===
 
===Klimaat===
 +
In de zomer en herfst is Macedonië warm en droog. De winters zijn relatief koud en er valt vaak veel sneeuw.
  
 
===Bevolking===
 
===Bevolking===

Versie van 3 dec 2011 om 20:55

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Mk-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Skopje
Regering parlementaire democratie
Munt Macedonische dinar (MKD)
Oppervlakte 25.333 km 2
Bevolking 2.050.554 (schatting juli 2006)
Taal Macedonisch 70%, Albanees 21%, Turks 3%, Servo-Kroatisch 3%, anders 3%
Religie Macedonisch Orthodox 71%, Moslim 27%, anders 2%
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +389
Internet TLD .mk
Tijdzone UTC +1

Republiek Macedonië (Macedonisch: Република Македонија, Republika Makedonija) geregistreerd bij de UN onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, is een niet aan zee gelegen land op de Balkan. De buren zijn Servië en de omstreden regio Kosovo in het noorden, Albanië in het westen, Bulgarije in het oosten en Griekenland in de het zuiden. De constitutionele naam van het land is Republiek Macedonië en het wordt meestal genoemd Macedonië desondanks de ambiguë belangen van de Grieken in de naburige Griekse provincie Macedonië en de officiële naam die het land heeft bij de UN. Het land controleert een belangrijke transportcorridor tussen West-Europa en Centraal-Europa en de Egeïsche Zee en Zuid-Europa.

Gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende hoeken en ter beschikking met alle verworvenheden van de westerse wereld blijft Macedonië een van de grote onontdekte landen. Een natuurlijk paradijs van bergen, meren en rivieren waar het leven een ander ritme volgt tussen de grandeur van rijke historisch ruïnes en idyllische dorpen die praktisch intact gebleven zijn over eeuwen. Het grootste deel van de bevolking is Slavisch en Orthodox maar er is ook een significante Albanische moslimminderheid. Daarom kan men een mix van ethnisch erfgoed verwachten. Het land vertegenwoordigt een mix waar de voor Balkan staat, een fascinerende mix van Slavische, Albanische, Turke en Mediterrane invloeden.


Begrijpen

Regio's

Steden

  • Skopje - de hoofdstad
  • Ohrid - meer, UNESCO werelderfgoed

Andere bestemmingen

Info

Geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië formeel een federale staat, waarbij voor het eerst ook het Macedonische volk een eigen territorium kreeg: de Socialistische Republiek Macedonië. Op 8 september 1991 werd deze deelstaat na een referendum onafhankelijk.

De naam Macedonië ligt gevoelig bij Griekenland, aangezien het noordelijke deel van Griekenland ook die naam heeft. Griekenland drong er bij de internationale gemeenschap op aan om het verschil tussen de twee 'Macedoniën' duidelijk naar voren te laten komen. Daarom is in de VN bepaald dat Macedonië in het internationale verkeer als 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' (in het Engels Former Yugoslav Republic of Macedonia of afgekort als F.Y.R.O.M.) wordt aangeduid.


De Grieken noemen het land ΠΓΔΜ (spreek uit: poe-ghoe-dhoe-moe), de Griekse afkorting voor F.Y.R.O.M., of simpelweg Skopje, naar de hoofdstad van het land. Op 17 maart 2008 onderhandelden Athene en Skopje over de naam, omdat er voor 2 april een oplossing gevonden moest worden naar aanleiding van de onderhandelingen over de toetreding van Macedonië tot de Navo. Er werd echter geen oplossing gevonden en Griekenland gebruikte zijn veto om de toetreding tot de Navo te blokkeren.

Nederland erkent de staat dus nu (zij het officieel 'tijdelijk') onder de officiële naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. In de Nederlandse omgangstaal wordt echter nog steeds de eenvoudige vorm 'Macedonië' gebruikt.

De nieuwe republiek Macedonië ondervond weinig tot geen gevolgen van de Oorlogen in Joegoslavië begin jaren 90. Dat veranderde toen in 1998 een extreem-nationalistische orthodoxe regering onder premier Gregoriefski aan de macht kwam en bovendien oorlog uitbrak in Kosovo. Veel etnische Albanezen vluchtten uit Kosovo, waarvan een deel naar Macedonië waar al een etnisch-Albanese minderheid woonde. De Albanezen in Macedonië, georganiseerd in de UÇK-M, streefden naar onafhankelijkheid. Dit leidde ertoe dat er in 2001 in Macedonië een korte maar hevige strijd woedde tussen etnische Albanezen en het Macedonische regeringsleger. Als gevolg hiervan stopte het geweld en werd door Macedonische en etnisch-Albanese leiders het Akkoord van Ohrid ondertekend.

Besloten werd dat de NAVO zou assisteren bij het innemen van de wapens van de etnische Albanezen. Deze missie kreeg de naam Task Force Harvest (oogst). De NAVO werd gevraagd om Macedonië na beëindiging van TFH te ondersteunen bij het vredesproces en de parlementsverkiezingen van 15 september 2002. Hierop stationeerde de NAVO de vredesmacht Task Force Fox in Macedonië. Nadat de verkiezingen naar tevredenheid verlopen waren werd deze missie opgevolgd door een kleinere EU-vredesmacht "Concordia", die later weer werd opgevolgd door een EU politie-missie met de naam "Proxima", die een jaar (tot 15 december 2004) actief zou zijn. Vlak voor die tijd werd de missie met één jaar verlengd (Proxima II). Deze missie eindigde op 15 december 2005.

Klimaat

In de zomer en herfst is Macedonië warm en droog. De winters zijn relatief koud en er valt vaak veel sneeuw.

Bevolking

Kunst & cultuur

Feestdagen

Arriveren

Paspoort- & visuminfo

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

EuroBus Macedonia, +436643014416 (), [1]. Website is in het Duits, men spreekt Duits en Engels. Bijna dagelijks van Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Slovenië.. Gaat naar Skopje, Tetovo, Gostivar, Kicevo, Ohrid, Struga. € 75 / € 140 retour uit Wenen, Oostenrijk. €75/€140rt aus Wien.

Per boot

Rondreizen

Per vliegtuig

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Taal

De enige officiële taal van Macedonië is het Macedonisch, dat in Bulgarije door sommigen als een dialect of variant van het Bulgaars wordt beschouwd.

In gemeenten in West-Macedonië (aan de grens van Albanië en Kosovo) waar meer dan 20% Albanezen wonen kan het Albanees gebruikt worden voor vragen aan de overheid.

Verder spreken de meeste mensen Servisch, doordat Macedonië onderdeel van Joegoslavië was. Ook wordt er lokaal Turks en Romani, de zigeunertaal van de Roma, gesproken

Geldzaken

Kosten

Kopen

Eten

Geschiedenis

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Vertrekken

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika