Doe mee en deel je reiskennis!

Lubumbashi: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Lubumbashi

Default Banner.jpg

(Trein)
(Bus)
Regel 33: Regel 33:
  
 
===Bus===
 
===Bus===
 +
Er rijden bussen naar [[Lusaka]] en andere bestemmingen in Zambia.
  
 
===Boot===
 
===Boot===

Versie van 2 feb 2011 om 16:02

Zicht op het centrale plein van Lubumbashi.

Lubumbashi is de tweede stad van de Democratische Republiek Congo en de hoofdstad van de provincie Katanga. Lubumbashi telt naar schatting 1.374.808 inwoners (2005). De stad ligt in het uiterste zuidwesten van het land, dichtbij de grens met Zambia.

Begrijpen

Lubumbashi werd gesticht in 1910 onder Belgisch koloniaal bestuur en Elisabethstad genoemd ter ere van de Belgische koningin Elisabeth. De locatie van de stad, op een relatief verlaten hoogvlakte, werd door vice-gouverneur generaal Wangermée gekozen omwille van de nabijheid van de kopersmelterij aan de Lubumbashi-rivier en van één van de eerste kopermijnen in de streek. Elisabethstad vormde ook het (toenmalige) eindpunt van de spoorlijn die Katanga met Brits Rhodesië en Zuid-Afrika verbond. Na de industrie en de administratie, vestigde ook de Kerk haar hoofdkwartier in Elisabethstad, met de aankomst in 1911 van een eerste groep Benedictijnermonniken.

Bij de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960 had Elisabethstad nog een aanzienlijke Europese bevolking die van toen af aan wel snel afnam. In 1966, in het kader van president Mobutu's authenticiteitscampagne, verwierf de stad haar huidige naam Lubumbashi, naar de gelijknamige rivier.

Lubumbashi is de thuisstad van voetbalclub TP Mazembe. In 2010 bereikte TP Mazembe, als eerste Afrikaanse club, de finale van de FIFA Club World Cup, die het op 18 december 2010 in Abu Dhabi verloor van Inter Milan met 3-0.

Erheen reizen

Vliegtuig

De Internationale Luchthaven van Lubumbashi (IATA: FBM, ICAO: FZQA) biedt, naast binnenlandse vluchten, ook nog vluchten aan naar verschillende Afrikaanse steden.


De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden van en naar Lubumbashi zijn:

  • South African Airways
  • Kenya Airways
  • Ethiopian Airlines
  • Zambian Airways

Luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden zijn:

  • Hewa Bora Airways [1]
  • CAA [2]

Trein

Lubumbashi vormde vroeger het eindpunt van de spoorlijn die Katanga met Zuid-Afrika verbond. Daardoor zijn er tegenwoordig nog steeds goede verbindingen naar Zambia. Er zijn in mindere mate ook verbindingen met andere delen van de regio's Katanga en Kasai. De spoorlijn naar Kinshasa wordt ook heraangelegd.

Auto

Bus

Er rijden bussen naar Lusaka en andere bestemmingen in Zambia.

Boot

Rondreizen

Zien

Doen

Leren

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Telefoon

GSM

Internet

Veiligheid

In de omgeving

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!