Doe mee en deel je reiskennis!

Litouwen: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Litouwen

Default Banner.jpg

(Per vliegtuig)
(Infobox)
Regel 1: Regel 1:
 
{{quickbar
 
{{quickbar
| image=[[Image:VilniusOldTown014.jpg|noframe|250px]]
+
| image=[[Afbeelding:VilniusOldTown014.jpg|noframe|250px]]
| location=[[Image:LocationLithuania.png|noframe|250px]]
+
| location=[[Afbeelding:LocationLithuania.png|noframe|250px]]
| flag=[[Image:lh-flag.png]]
+
| flag=[[Afbeelding:lh-flag.png]]
 
| capital=[[Vilnius]]
 
| capital=[[Vilnius]]
| government=Parliamentary democracy
+
| government=Parlementaire democratie
 
| currency=Litas (LTL)
 
| currency=Litas (LTL)
 
| area=''totaal:'' 65.200 km<sup>2</sup>
 
| area=''totaal:'' 65.200 km<sup>2</sup>

Versie van 18 jan 2011 om 16:14

noframe
Locatie
noframe
Vlag
Lh-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Vilnius
Regering Parlementaire democratie
Munt Litas (LTL)
Oppervlakte totaal: 65.200 km2
Bevolking 3.585.906 (schatting juli 2006)
Taal Litouws (officieel), Pools, Russisch
Religie Rooms Katholiek (hoofdzakelijk), Luthers, Russisch Orthodox, Protestant, Baptist, Moslim, Joods
Elektriciteit 220V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +370
Internet TLD .lt
Tijdzone UTC+2

Litouwen (tot ver in de 20e eeuw meestal als Litauen of Lithauen gespeld; Litouws: Lietuva) is een Noord-Europees land tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland in het zuiden en de Oostzee in het westen. Het is het grootste en zuidelijkste van de drie Baltische landen. Van die drie is het het enige overwegend rooms-Katholieke land. De geschiedenis loopt ook pas relatief kort synchroon met die van de beide andere Baltische landen. Anders dan Letland en Estland was Litouwen ooit een machtig land, dat zelfs tot de Zwarte Zee reikte. De twintigste eeuw verliep grotendeels onder Russisch resp. sovjetbewind, waarvan het zich op 11 maart 1990 als eerste Baltische land definitief ontdeed. Op 1 mei 2004 is het land toegetreden tot de Europese Unie. Een geografische bijzonderheid van Litouwen is het feit dat het middelpunt van Europa binnen de Litouwse grenzen ligt.

Regios

Steden

Andere bestemmingen

Info

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Heel simpel te bereiken vanuit Brussels Airport dit met Brussels Airlines. Dagelijks op en af vluchten naar Vilnius.

Per trein

Litouwen per trein bereiken is geen sinecure. Doorgaans gaat de reis eerst naar Berlijn, waar men dient over te stappen naar het Poolse Warschau. Van daaruit heeft men twee mogelijkheden. Eentje reist onmiddellijk naar Litouwen, een andere spoort over Wit-Rusland naar Litouwen. Tenzij een visum geen probleem vormt, is de eerste mogelijkheid de meest logische. Nadeel is de lange reistijd en de relatief hoge kostprijs, voordeel is de mogelijkheid tot slapen in de nachttreinen.

Het treinnetwerk in Litouwen zelf is behoorlijk, te danken aan de Sovjetperiode. Echter dient men er rekening mee te houden dat de frequentie van de treinen er beneden peil is.

Per auto

Per auto is het prima mogelijk om Litouwen snel te bereiken. Vanuit Nederland en België kan men over Berlijn, vervolgens Poznan (Polen) te passeren en tenslotte via Warschau om al snel de grens van Litouwen over te gaan.

Per bus

Per boot

Rondreizen

Taal

Het Litouws behoort tot de Baltische taalfamilie, net als het Lets en het uitgestorven Oudpruisisch. Het Ests echter, behoort tot de Fins-Oegrische taalgroep, alsook het Fins en het Hongaars.

Kopen

Kosten

Eten

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Over het algemeen is Litouwen niet gevaarlijker dan andere West-Europese landen. Zaak is om je waardevolle spullen goed bij de hand te houden, zeker in verstedelijkt gebied, waar veel jong gespuis samentroept.

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika