Doe mee en deel je reiskennis!

Lissabon

Uit Wikitravel
Versie door 193.141.37.130 (Overleg) op 9 jun 2010 om 12:05 (Zich verplaatsen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Lissabon

Default Banner.jpg

Lissabon (Lisboa) is de hoofdstad van Portugal.

Begrijpen

Arriveren

Per Vliegtuig

De luchthaven ligt binnen de stad op zo'n 6 km van het centrum. Omdat er (nog) geen metroverbinding is worden transfers naar de hotels per bus of taxi gedaan. Vooraf de prijs met de taxichauffeur afspreken is aan te raden. Lijnbussen (lijnen 5, 22, 44, 45 of 83) zijn minder confortabel en soms zijn er gauwdieven actief.

Per Trein

Waarschijnlijk kom je aan in het station Santa Apolónia. Vandaar kan je verder per bus of taxi.

Per Auto

Vermijd de spitsuren tussen 8 en 10 uur en tussen 18 en 20 uur. Zoek een parkeergarage. Bijna overal is parkeren betalend.


Zien

het hypermoderne station van Lissabon: Oriente
  • Bairro alto en Chiado

In deze trendy buurt bepalen winkels en (fado)restaurants het beeld. De metrouitgang geeft uit op een plein met het standbeeld van de dichter Luís Camões. A Brasileira is het café waar, na de schrijvers Fernando Pessoa en Eça de Queiroz, nu ook drommen toeristen zich verdringen voor een koffie of een koekje. Vandaar kan je via de kloosterruines van het Convento do Carmo, verwoest in de aardbeving van 1755, naar de Elevador de Santa Justa om af te dalen naar de benedenstad Baixa.

  • Baixa

De benedenstad ligt tussen twee heuvels met de wijken Alfama en Chiado in. Van de "Rossio" kan je richting Taag naar de Praça do Comércio langs de winkelstraten. Let daarbij op de straatbedekking met kunstige mozaieken. In de Rua Conceição kan je de befaamde tram N°38 nemen naar andere delen van de stad.

  • Oriente en expoterrein

De metro brengt je naar het terrein van de wereldtentoonstelling Expo '98. Na afloop vonden allerlei moderne voorzieningen er een onderkomen: een gloednieuw trein- en metrostation, parken, expohallen, winkelcentra, het Oceanário[1] en een kabelbaan met een uitstekend zicht op de 17 km lange Vasco da Gamabrug over de Taag.

De stemmige Avenida da Libertade brengt je naar de rotonde Praça Marquês Pombal en het Parque Eduardo VII met zijn twee plantenserres. Wie nog verder gaat bereikt de Fundação Calouste Gulbenkian. Het park en de gebouwen zijn indrukwekkend. In de aanpalende straat kan je in het voetpad de gedenksteen zien op de plaats waar de Vlaamse dichter Herman De Coninck stierf. De twee uiterst boeiende musea, het Gulbenkian Museum en het Centrum voor Moderne Kunst, brengen oude en moderne kunst van een hoog niveau. De collectie van de Franse juwelier Lalique is indrukwekkend.

  • Alfama en Castelo São Jorge

Alfama is de oudste buurt van Lissabon. In de nauwe straatjes en de kleine pleintjes kan je eindeloos flaneren. Op de top ligt het kasteel waar de eerste koninklijke families woonden en die een schitterend uitzicht op de stad biedt. Afdalen naar de benedenstad kan langs de , de kathedraal van Lissabon. De "dievenmarkt" rond het Pantheon (met het graf van Amália Rodrigues en overleden portugese staatslui) bezoek je op dinsdag of zaterdag. De bussen 28 of 12 rijden er langs.

Tegels in alle maten, vormen en kleuren door de eeuwen heen zijn het onderwerp van dit museum. De azulejos vind je overal in Portugal. Het is een levendige kunstvorm afkomstig van de islamcultuur die in de vroege Middeleeuwen het Iberisch schiereiland beheerste.

De fado en de legendarische Amália Rodrigues zitten vast verankerd in de ziel van de portugees. Het museum is één grote verheerlijking van deze muziek. De fadorestaurants geven graag aan de toerist een demonstratie (lijst).

  • '

Doe

Leren

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

  • NH Parque Lisboa [2]Het hotel heeft een exellente locatie in de stad van Lissabon. Gelegen aan het Praça Marquês Pombal,waar de historische en financiële sectoren van de stad samenkomen. NH Hotels beschikken over 3 hotels in Lissabon

Duur

Communicatie

Portugees is als gesproken taal niet gemakkelijk om te begrijpen. Veel mensen die wat met toeristen te maken hebben spreken Engels of een beetje Duits. Maar de meesten houden het bij hun eigen landstaal (die overigens de vijfde wereldtaal is).

Toch probeert men het de toerist zo duidelijk mogelijk te maken. Folders en menu's zijn veeltalig. Wie een paar Portugese woorden spreekt kan op veel goede wil rekenen.

In de luchthaven en op strategische plaatsen (Rua do Arsenal, Praça do Comércio, station Santa Apolónia, Mosteiro dos Jerónimos in Belém, Castelo São Jorge, Palácio do Foz op de Praça dos Restauradores) in de stad zijn toeristische bureau's waar graag en correct inlichtingen gegeven worden.

Veiligheid

Lissabon heeft problemen met gauwdieven. Bendes doorkruisen de stad. Ze zijn zeer actief op autobussen en trams, op de pleinen in de benedenstad (Rossio en Praça Figueira) en in de winkelstraten.

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb