Doe mee en deel je reiskennis!

Lissabon

Uit Wikitravel
Versie door Micropteron (overleg | bijdragen) op 9 okt 2009 om 17:40 (Zien)
Ga naar: navigatie, zoeken
Lissabon

Default Banner.jpg

Lissabon (Lisboa) is de hoofdstad van Portugal.

Begrijpen

Arriveren

Per Vliegtuig

De luchthaven ligt binnen de stad op zo'n 6 km van het centrum. Omdat er (nog) geen metroverbinding is worden transfers naar de hotels per bus of taxi gedaan. Vooraf de prijs met de taxichauffeur afspreken is aan te raden. Lijnbussen (lijnen 5, 22, 44, 45 of 83) zijn minder confortabel en soms zijn er gauwdieven actief.

Per Trein

Waarschijnlijk kom je aan in het station Santa Apolónia. Vandaar kan je verder per bus of taxi.

Per Auto

Vermijd de spitsuren tussen 8 en 10 uur en tussen 18 en 20 uur. Zoek een parkeergarage. Bijna overal is parkeren betalend.

Zich verplaatsen

Te voet

De beste manier om Lissabon te bezoeken is er rond te wandelen. Hier en daar kan je een lift (elevador) nemen: tussen de benedenstad en de bovenstad neem je de Elevador da Glória of de Elevador Santa Justa, tussen de bovenstad en de Taag de Elevador da Bica.

De benedenstad is in vele straten autovrij en de pleinen zijn aangename pleisterplaatsen ondanks het druk rondrazende verkeer.

Per metro

In de stad en omgeving kan men bijna overal geraken met de metro. Er worden momenteel nog steeds uitbreidingen aangelegd. Het is er goedkoop, snel en proper. Wie een abonnement "Sete colinas" koopt kan binnen één jaar gebruik maken van metro, tram, bussen en liften. Voor een verblijf van vijf dagen is de aankoop ervan al rendabel.

Per boot

Je kan oversteken naar de overkant van de Taag per overzetboot vanaf de Cais do Sodré.

Per bus

Overal rijden lijnbussen. Ook waar trams of metro niet komen.

Per tram

Belém bezoeken kan je vanaf de Praça Figueira en Praça do Comércio met de passerende tram. Oude tramstellen rijden overal rond om niet alleen de toeristen te vervoeren. Ook de lisboetas maken er veel gebruik van. Bekend is de tram Carreira nr 28 die tussen de west- en de oostzijde van de stad een groot deel van de stad en zijn bezienswaardigheden laat zien.

Zien

het hypermoderne station van Lissabon: Oriente
  • Bairro alto en Chiado

In deze trendy buurt bepalen winkels en (fado)restaurants het beeld. De metrouitgang geeft uit op een plein met het standbeeld van de dichter Luís Camões. A Brasileira is het café waar, na de schrijvers Fernando Pessoa en Eça de Queiroz, nu ook drommen toeristen zich verdringen voor een koffie of een koekje. Vandaar kan je via de kloosterruines van het Convento do Carmo, verwoest in de aardbeving van 1755, naar de Elevador de Santa Justa om af te dalen naar de benedenstad Baixa.

  • Baixa

De benedenstad ligt tussen twee heuvels met de wijken Alfama en Chiado in. Van de "Rossio" kan je richting Taag naar de Praça do Comércio langs de winkelstraten. Let daarbij op de straatbedekking met kunstige mozaieken. In de Rua Conceição kan de befaamde tram N°38 nemen naar andere delen van de stad.

  • Oriente en expoterrein

De metro brengt je naar het terrein van de wereldtentoonstelling Expo '98. Na afloop vonden allerlei moderne voorzieningen er een onderkomen: een gloednieuw trein- en metrostation, parken, expohallen, winkelcentra, het Oceanário[1] en een kabelbaan met een uitstekend zicht op de 17 km lange Vasco da Gamabrug over de Taag.

  • Museum Gulbenkian

De stemmige Avenida da Libertade brengt je naar de rotonde Praça Marquês Pombal en het Parque Eduardo VII met zijn twee plantenserres. Wie nog verder gaat bereikt de Fundação Calouste Gulbenkian. Het park en de gebouwen zijn indrukwekkend. In de aanpalende straat kan je in het voetpad de gedenksteen zien op de plaats waar de Vlaamse dichter Herman De Coninck stierf. De twee uiterst boeiende musea, het Gulbenkian Museum en het Centrum voor Moderne Kunst, brengen oude en moderne kunst van een hoog niveau.

  • Alfama en Castelo São Jorge

Alfama is de oudste buurt van Lissabon. In de nauwe straatjes en de kleine pleintjes kan je eindeloos flaneren. Op de top ligt het kasteel waar de eerste koninklijke families woonden en die een schitterend uitzicht op de stad biedt. Afdalen naar de benedenstad kan langs de , de kathedraal van Lissabon. De "dievenmarkt" rond het Pantheon (met het graf van Amália Rodrigues en overleden portugese staatslui) bezoek je op dinsdag of zaterdag. De bussen 28 of 12 rijden er langs.

  • Nationaal museum van de azulejo

Tegels in alle maten, vormen en kleuren door de eeuwen heen zijn het onderwerp van dit museum. De azulejos vind je overal in Portugal. Het is een levendige kunstvorm afkomstig van de islamcultuur die in de vroege Middeleeuwen het Iberisch schiereiland beheerste.

De fado en de legendarische Amália Rodrigues zitten vast verankerd in de ziel van de portugees. Het museum is één grote verheerlijking van deze muziek. De fadorestaurants geven graag aan de toerist een demonstratie (lijst).

  • '

Doe

Leren

Werken

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

  • NH Parque Lisboa [2]Het hotel heeft een exellente locatie in de stad van Lissabon. Gelegen aan het Praça Marquês Pombal,waar de historische en financiële sectoren van de stad samenkomen. NH Hotels beschikken over 3 hotels in Lissabon
  • Lisbon Hotels [3].

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb