Doe mee en deel je reiskennis!

Lissabon: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Lissabon

Default Banner.jpg

(Per Vliegtuig)
(Kleine aanpassingen en verbeteringen.)
(41 tussenliggende versies door 13 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Lissabon''' (Lisboa) is de hoofdstad van [[Portugal]].
+
'''Lissabon''' ([[Portugees]]: ''Lisboa'') is de hoofdstad van [[Portugal]], en is één van de oudste steden in [[Europa]]. De stad ligt aan de brede riviermonding van de Taag bij de Atlantische Oceaan. De stad Lissabon zelf telt iets meer dan een half miljoen inwoners, maar Groot-Lissabon telt bijna drie miljoen inwoners en is daarmee verreweg het grootste stedelijk gebied van Portugal. Lissabon is een belangrijke toeristische bestemming geworden voor een stedenreis, door de historie, sfeer en het aangename klimaat door het jaar heen.
  
 
==Begrijpen==
 
==Begrijpen==
 +
Net zoals [[Amman]], [[Bath]], [[Efrat]], [[Iasi]], [[Istanbul]], [[Moskou]], [[Plovdiv]], [[Rome]], [[San Francisco]], [[Seattle]], [[Sheffield]], [[Bergen]] en [[Yaoundé]], is Lissabon gebouwd op zeven heuvels.
 +
 +
Het nieuwe '''Lisboa Ask Me Centre''' (Praça do Comércio, Tel. +351 (21) 031-2815, dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00) is erg handig voor het vinden van een accommodatie of voor het verkrijgen van advies, plattegronden en brochures over de attracties die de stad rijk is. Deze '''Ask Me Lisboa-kiosken''' zijn ook te vinden in de buurt Rossio en het vliegveld.
 +
 +
Met de ''Lisboa Card'', die gekocht kan worden bij informatieloketten voor toeristen, kan gratis gebruik gemaakt worden van al het openbaar vervoer in de stad en ze biedt gratis of tegen gereduceerd tarief toegang tot vele musea, galerieën en toeristische attracties. Ze kunnen gekocht worden voor een tijdsbestek van 24 uur (volwassentarief/kindertarief: €14,85/€7,50), 48 uur (€25,50/€12,75) of 72 uur (€31,00/€15,50). Tenzij u veel museumbezoeken heeft gepland, is de ''Lisboa Card'' geen goedkope optie. Zeker als u in het bezit bent van een studentenkaart; de studentenkorting bij deze attracties is vaak hetzelfde als met de ''Lisboa Card''.
 +
 +
=== Klimaat ===
 +
Dankzij de zuidelijke ligging en de nabijheid van de Antlantische Oceaan heeft Lissabon een subtropisch Mediterraans klimaat, met milde winters en zeer warme zomers. Door de grote invloed van de Golfstroom is het één van de mildste klimaten van Europa en is Lissabon de warmste stad in Europa tijdens de winter, met een gemiddelde temperatuur van 15,2°C overdag en 8,9°C 's nachts tussen december en februari. Sneeuw en vorst zijn er onbekend, maar de winter kent veel regen. Het voor- en najaar zijn zacht en niet al te wisselvallig, met vaak temperaturen boven de 20°C overdag. Het zomerseizoen, tussen mei en oktober, is heet, zonnig en droog, met gemiddelde temperaturen van 25°C overdag en 16,2°C 's nachts. Ondanks dat is de hitte vaak goed uit te houden, vanwege een koele zeebries.
 +
Behalve in de zomer, kan het weer erg veranderlijk zijn vanwege de nabijheid van de Antlantische Oceaan, en staat er vaak een harde wind. Het is dan ook raadzaam om een jas en paraplu mee te nemen.
  
 
==Arriveren==
 
==Arriveren==
  
===Per Vliegtuig===
+
===Per vliegtuig===
*[http://ttaxi.pt Faro Airport Transfers]
+
Portugals grootste vliegveld is '''Aeroporto da Portela''' [http://www.lisbon-airport.com] ({{IATA|LIS}}), gelegen tussen Loures en Lissabon. ''Alameda das Comunidades Portuguesas'', Tel: +350 (21) 841-3000, Fax: +351 (21) 841-3675, [http://www.ana-aeroportos.pt]
 +
 
 +
Het is de voornaamste hub voor de luchtvaartmaatschappij TAP Portugal [[http://www.flytap.com]], een lid van de Star Alliance [[http://www.staralliance.com] dat een uitgebreid vliegnetwerk heeft naar Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Er zijn ook vele andere luchtvaartmaatschappijen die naar Lissabon vliegen, zoals Continental Airlines, US Airways, British Airways, Air France, Egypt Air, Turkish Airlines, Lufthansa, Finnair, Iberia, Easyjet en KLM.
 +
 
 +
De luchthaven ligt binnen de stad op zo'n 6 km van het centrum. Er is momenteel nog geen metroverbinding van het vliegveld naar de stad, deze is wel in aanbouw (als verlenging van de rode lijn) maar de opening wordt niet voor 2017 verwacht. De transfer van het vliegveld naar de hotels kan gemaakt worden met:
 +
 
 +
* '''Aerobus''' (lijn 91) verbindt het vliegveld met het stadscentrum. Deze rijdt elke 20 minuten tussen 07:00 en 21:00. '''Aeroshuttle''' (lijn 96) verbindt het vliegveld met het stadscentrum via het busstation Sete Rios en het financiële district. Kaartjes op beide bussen kosten €3,50 en zijn geldig op alle lijnen van het openbaar vervoer behalve de metro voor één dag.
 +
 
 +
* '''Bus'''lijnen 5, 8, 22, 44, 45, 83, 745. Een kaartje kost €1,45. De kaart voor het openbaar vervoer genaamd ''7 Colinas'' kan hier gebruikt worden, deze kan gekocht worden op het postkantoor in de luchthaven. In deze bussen is het echter niet toegestaan om je koffers mee te nemen.
 +
 
 +
* '''Taxi's''' kosten rond €10,00 van het vliegveld naar het stadscentrum, plus eventuele kosten voor uw koffer. Zoals in vele steden moet u uitkijken voor oplichting. Wanneer u denkt dat er oneerlijke prijzen worden gerekend, vraag de taxichauffeur om het bonnetje en het nummer van de taxi, en geef aan dat u een klacht gaat indienen. De politie zal hier zeker wat mee doen als er sprake is van fraude. Over het algemeen hebben inwoners van Lissabon een hekel aan oplichtende taxichauffeurs, dus het moet niet al te moeilijk zijn om steun van iemand te krijgen als er sprake is van een conflict. Om oplichting te voorkomen kunt u een taxi-voucher op het vliegveld kopen, deze kost €18,00. Deze voucher is zeker geen goedkope oplossing, maar u kunt dan wel standaard uw bagage meenemen.<br>Vraag altijd voordat u een taxi instapt aan de taxichauffeur hoeveel de rit ongeveer zal kosten; dit voorkomt verrassingen. Let ook goed op dat de chauffeur de meter pas start wanneer de rit is begonnen.<br>Een tip is om een taxi bij de ''vertrek''hal te nemen, de kans dat daar een eerlijke taxichauffeur te bekennen is, is groter dan bij de aankomsthal.
 +
 
 +
:Als u per vliegtuig aankomt in Lissabon, is het verstandig om per openbaar vervoer uw reis te vervolgen, in plaats van een taxi te nemen. Zoals eerder staat beschrijven hebben taxichauffeurs in Lissabon geen beste reputatie en komt oplichting vaak voor. Daarnaast zullen ritjes korter dan 2 kilometer van het vliegveld vrijwel altijd geweigerd worden.
 +
 
 +
===Per trein===
 +
Waarschijnlijk kom je aan in het station Santa Apolónia. Vandaar kan je verder per bus of taxi.
 +
 
 +
===Per auto===
 +
Vermijd de spitsuren tussen 8 en 10 uur en tussen 18 en 20 uur. Zoek een parkeergarage. Bijna overal is parkeren betalend.
 +
 
 +
==Zich verplaatsen==
  
===Per Trein===
+
===Te voet===
nfjdhgjl
+
De beste manier om Lissabon te bezoeken is er rond te wandelen. Hier en  daar kan je een lift ''(elevador)'' nemen: tussen de benedenstad en de bovenstad neem je de ''Elevador da Glória'' of de ''Elevador Santa Justa'', tussen de bovenstad en de Taag de ''Elevador da Bica''.
  
===Per Auto===
+
De benedenstad is in vele straten autovrij en de pleinen zijn aangename pleisterplaatsen ondanks het druk rondrazende verkeer.
  
===Per Bus===
+
===Per metro===
 +
In de stad en omgeving kan men bijna overal geraken met de [http://www.metrolisboa.pt/Default.aspx?alias=www.metrolisboa.pt/eng metro]. Er worden momenteel nog steeds uitbreidingen aangelegd. Het is er goedkoop, snel en proper. Wie een abonnement "Sete colinas" koopt kan binnen één jaar gebruik maken van metro, tram, bussen en liften. Voor een verblijf van vijf dagen is de aankoop ervan al rendabel.
  
===Per Boot===
+
===Per boot===
 +
Je kan oversteken naar de overkant van de Taag per overzetboot vanaf de ''Cais do Sodré''.
  
==Rondreizen==
+
===Per bus===
 +
Overal rijden lijnbussen. Ook waar trams of metro niet komen.
 +
 
 +
===Per tram===
 +
Belém bezoeken kan je vanaf de Praça Figueira en Praça do Comércio met de passerende tram.
 +
Oude tramstellen rijden overal rond om niet alleen de toeristen te vervoeren. Ook de ''lisboeta's'' maken er veel gebruik van. Bekend is de tram ''Carreira nr 28'' die tussen de west- en de oostzijde van de stad een groot deel van de stad en zijn bezienswaardigheden laat zien.
  
 
==Zien==
 
==Zien==
  
[[Afbeelding:Lissabon_Railway_Station.jpg|thumb|het hypermoderne station van Lissabon]]
+
[[Afbeelding:Lissabon_Railway_Station.jpg|thumb|het hypermoderne station van Lissabon: Oriente]]
 +
 
 +
* '''Bairro alto en Chiado'''
 +
In deze trendy buurt bepalen winkels en (fado)restaurants het beeld. De metro-uitgang geeft uit op een plein met het standbeeld van de dichter Luís Camões. ''A Brasileira'' is het café waar, na de schrijvers Fernando Pessoa en Eça de Queiroz, nu ook drommen toeristen zich verdringen voor een koffie of een koekje.
 +
Vandaar kan je via de kloosterruines van het ''Convento do Carmo'', verwoest in de aardbeving van 1755, naar de ''Elevador de Santa Justa'' om af te dalen naar de benedenstad ''Baixa''.
 +
 
 +
* '''Baixa'''
 +
De benedenstad ligt tussen twee heuvels met de wijken Alfama en Chiado in. Van de "Rossio" kan je richting Taag naar de ''Praça do Comércio'' langs de winkelstraten. Let daarbij op de straatbedekking met kunstige mozaieken. In de Rua Conceição kan je de befaamde tram N°38 nemen naar andere delen van de stad.
  
* '''station van Lissabon'''
+
* '''Oriente en expoterrein'''
 +
De metro brengt je naar het terrein van de wereldtentoonstelling Expo '98. Na afloop vonden allerlei moderne voorzieningen er een onderkomen: een gloednieuw trein- en metrostation, parken, expohallen, winkelcentra, het ''Oceanário''[http://www.oceanario.pt/] en een kabelbaan met een uitstekend zicht op de 17 km lange Vasco da Gamabrug over de Taag.
 +
 
 +
* '''Museum Gulbenkian''' [http://www.museu.gulbenkian.pt/main.asp?lang=en in Engels en Portugees]
 +
De stemmige ''Avenida da Libertade'' brengt je naar de rotonde ''Praça Marquês Pombal'' en het ''Parque Eduardo VII'' met zijn twee plantenserres. Wie nog verder gaat bereikt de ''Fundação Calouste Gulbenkian''. Het park en de gebouwen zijn indrukwekkend. In de aanpalende straat kan je in het voetpad de gedenksteen zien op de plaats waar de Vlaamse dichter Herman De Coninck stierf. De twee uiterst boeiende musea, het Gulbenkian Museum en het Centrum voor Moderne Kunst, brengen oude en moderne kunst van een hoog niveau. De collectie van de Franse juwelier Lalique is indrukwekkend.
 +
 
 +
* '''Alfama en Castelo São Jorge'''
 +
Alfama is de oudste buurt van Lissabon. In de nauwe straatjes en de kleine pleintjes kan je eindeloos flaneren. Op de top ligt het kasteel waar de eerste koninklijke families woonden en die een schitterend uitzicht op de stad biedt. Afdalen naar de benedenstad kan langs de '''', de kathedraal van Lissabon.
 +
De "dievenmarkt" rond het Pantheon (met het graf van Amália Rodrigues en overleden portugese staatslui) bezoek je op dinsdag of zaterdag. De bussen 28 of 12 rijden er langs.
 +
 
 +
* '''Nationaal museum van de azulejo''' [http://mnazulejo.imc-ip.pt/ in Portugees en Engels]
 +
Tegels in alle maten, vormen en kleuren door de eeuwen heen zijn het onderwerp van dit museum. De azulejos vind je overal in Portugal. Het is een levendige kunstvorm afkomstig van de islamcultuur die in de vroege Middeleeuwen het Iberisch schiereiland beheerste.
 +
 
 +
* '''Museu do Fado''' [http://www.museudofado.egeac.pt/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=5 website]
 +
De fado en de legendarische Amália Rodrigues zitten vast verankerd in de ziel van de Portugees. Het museum is één grote verheerlijking van deze muziek. De fadorestaurants geven graag aan de toerist een demonstratie  ([http://www.museudofado.egeac.pt/DesktopDefault.aspx?tabindex=13&tabid=20 lijst]).
 +
 
 +
* '''Berardo Collectie Museum''' [http://mirror.berardocollection.com/?ToplevelID=42&lang=en http://www.berardocollection.com/]
 +
Het Berardo Collectie Museum is een museum dat moderne en hedendaagse kunst voorstelt, samen met hedendaagse tijdelijke collecties. De vaste collectie van het museum bestaat uit de Berardo-collectie, die is opgemaakt uit moderne en hedendaagse kunst, met kunststroming zoals abstract expressionisme, Abstraction-Création, action painting, constructivisme, kubisme, De Stijl, Digital Art, experimentele kunst, geometrische abstractie, Minimal art, neo-expressionisme, neo-neoplasticisme, neorealisme, op art, pop art, realisme, suprematisme en surrealisme. De collectie bevat ook vele belangrijke artiesten zoals Piet Mondriaan, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Pablo Picasso en Jackson Polock.
  
 
==Doe==
 
==Doe==
Regel 32: Regel 92:
  
 
==Kopen==
 
==Kopen==
 +
De bekendste specialiteit van Lissabon is de Pasteí de Nata, een bladerdeegtaartje met een puddingvulling. In Belem vind je de oorspronkelijke bakker waar Pasteí de Belem te koop is, en waarvoor je soms tot buiten moet aanschuiven. Dit familiebedrijf is een ware toeristische attractie.
  
 
==Eten==
 
==Eten==
Regel 46: Regel 107:
  
 
===Budget===
 
===Budget===
 +
*<sleep name="Casa na Bica" alt="" address="Largo de St. Antoninho" directions="" phone="" url="    http://casanabica.blogspot.com/" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" email="[email protected]" fax="" hours="" tags="">Appartement in Largo de Santo Antoninho, in het hart van het historische Lissabon, direct naast kabelbaan Bica's, het appartement Casa na Bica is op loopafstand van Bairro Alto Baixa, Santos en Cais do Sodre.</sleep>
  
 
===Medium===
 
===Medium===
*'''NH Parque Lisboa''' [http://www.nh-hotels.nl/nh/nl/hotels/portugal/lissabon/nh-parque-lisboa.html?]Het hotel heeft een exellente locatie in de stad van Lissabon. Gelegen aan het Plaza “Marques do Pombal”,waar de het historisch en financieel gebied van de stad samenkomen. NH Hotels beschikt over 3 [http://www.nh-hotels.nl/nh/nl/hotels/portugal/lissabon.html? hotels in Lissabon]
+
*'''NH Parque Lisboa''' [http://www.nh-hotels.nl/nh/nl/hotels/portugal/lissabon/nh-parque-lisboa.html?]Het hotel heeft een excellente locatie in de stad van Lissabon. Gelegen aan het ''Praça Marquês Pombal'',waar de historische en financiële sectoren van de stad samenkomen. NH Hotels beschikken over 3 [http://www.nh-hotels.nl/nh/nl/hotels/portugal/lissabon.html? hotels in Lissabon]
  
 
===Duur===
 
===Duur===
  
 
==Communicatie==
 
==Communicatie==
 +
Portugees is als gesproken taal niet gemakkelijk om te begrijpen. Veel mensen die wat met toeristen te maken hebben spreken Engels of een beetje Duits. Maar de meesten houden het bij hun eigen landstaal (die overigens de vijfde wereldtaal is).
 +
 +
Toch probeert men het de toerist zo duidelijk mogelijk te maken. Folders en menu's zijn veeltalig. Wie een paar Portugese woorden spreekt kan op veel goede wil rekenen.
 +
 +
In de luchthaven en op strategische plaatsen (''Rua do Arsenal'', ''Praça do Comércio'', station ''Santa Apolónia'', ''Mosteiro dos Jerónimos'' in ''Belém'', ''Castelo São Jorge'', ''Palácio do Foz'' op de ''Praça dos Restauradores'') in de stad zijn toeristische bureau's waar graag en correct inlichtingen gegeven worden.
  
 
==Veiligheid==
 
==Veiligheid==
 +
Lissabon heeft problemen met gauwdieven. Bendes doorkruisen de stad. Ze zijn zeer actief op autobussen en trams, op de pleinen in de benedenstad (Rossio en Praça Figueira) en in de winkelstraten.
  
 
==Volgende bestemmingen==
 
==Volgende bestemmingen==

Versie van 14 apr 2012 om 10:07

Lissabon (Portugees: Lisboa) is de hoofdstad van Portugal, en is één van de oudste steden in Europa. De stad ligt aan de brede riviermonding van de Taag bij de Atlantische Oceaan. De stad Lissabon zelf telt iets meer dan een half miljoen inwoners, maar Groot-Lissabon telt bijna drie miljoen inwoners en is daarmee verreweg het grootste stedelijk gebied van Portugal. Lissabon is een belangrijke toeristische bestemming geworden voor een stedenreis, door de historie, sfeer en het aangename klimaat door het jaar heen.

Begrijpen

Net zoals Amman, Bath, Efrat, Iasi, Istanbul, Moskou, Plovdiv, Rome, San Francisco, Seattle, Sheffield, Bergen en Yaoundé, is Lissabon gebouwd op zeven heuvels.

Het nieuwe Lisboa Ask Me Centre (Praça do Comércio, Tel. +351 (21) 031-2815, dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00) is erg handig voor het vinden van een accommodatie of voor het verkrijgen van advies, plattegronden en brochures over de attracties die de stad rijk is. Deze Ask Me Lisboa-kiosken zijn ook te vinden in de buurt Rossio en het vliegveld.

Met de Lisboa Card, die gekocht kan worden bij informatieloketten voor toeristen, kan gratis gebruik gemaakt worden van al het openbaar vervoer in de stad en ze biedt gratis of tegen gereduceerd tarief toegang tot vele musea, galerieën en toeristische attracties. Ze kunnen gekocht worden voor een tijdsbestek van 24 uur (volwassentarief/kindertarief: €14,85/€7,50), 48 uur (€25,50/€12,75) of 72 uur (€31,00/€15,50). Tenzij u veel museumbezoeken heeft gepland, is de Lisboa Card geen goedkope optie. Zeker als u in het bezit bent van een studentenkaart; de studentenkorting bij deze attracties is vaak hetzelfde als met de Lisboa Card.

Klimaat

Dankzij de zuidelijke ligging en de nabijheid van de Antlantische Oceaan heeft Lissabon een subtropisch Mediterraans klimaat, met milde winters en zeer warme zomers. Door de grote invloed van de Golfstroom is het één van de mildste klimaten van Europa en is Lissabon de warmste stad in Europa tijdens de winter, met een gemiddelde temperatuur van 15,2°C overdag en 8,9°C 's nachts tussen december en februari. Sneeuw en vorst zijn er onbekend, maar de winter kent veel regen. Het voor- en najaar zijn zacht en niet al te wisselvallig, met vaak temperaturen boven de 20°C overdag. Het zomerseizoen, tussen mei en oktober, is heet, zonnig en droog, met gemiddelde temperaturen van 25°C overdag en 16,2°C 's nachts. Ondanks dat is de hitte vaak goed uit te houden, vanwege een koele zeebries. Behalve in de zomer, kan het weer erg veranderlijk zijn vanwege de nabijheid van de Antlantische Oceaan, en staat er vaak een harde wind. Het is dan ook raadzaam om een jas en paraplu mee te nemen.

Arriveren

Per vliegtuig

Portugals grootste vliegveld is Aeroporto da Portela [2] (IATA: LIS), gelegen tussen Loures en Lissabon. Alameda das Comunidades Portuguesas, Tel: +350 (21) 841-3000, Fax: +351 (21) 841-3675, [3]

Het is de voornaamste hub voor de luchtvaartmaatschappij TAP Portugal [[4]], een lid van de Star Alliance [[5] dat een uitgebreid vliegnetwerk heeft naar Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Er zijn ook vele andere luchtvaartmaatschappijen die naar Lissabon vliegen, zoals Continental Airlines, US Airways, British Airways, Air France, Egypt Air, Turkish Airlines, Lufthansa, Finnair, Iberia, Easyjet en KLM.

De luchthaven ligt binnen de stad op zo'n 6 km van het centrum. Er is momenteel nog geen metroverbinding van het vliegveld naar de stad, deze is wel in aanbouw (als verlenging van de rode lijn) maar de opening wordt niet voor 2017 verwacht. De transfer van het vliegveld naar de hotels kan gemaakt worden met:

 • Aerobus (lijn 91) verbindt het vliegveld met het stadscentrum. Deze rijdt elke 20 minuten tussen 07:00 en 21:00. Aeroshuttle (lijn 96) verbindt het vliegveld met het stadscentrum via het busstation Sete Rios en het financiële district. Kaartjes op beide bussen kosten €3,50 en zijn geldig op alle lijnen van het openbaar vervoer behalve de metro voor één dag.
 • Buslijnen 5, 8, 22, 44, 45, 83, 745. Een kaartje kost €1,45. De kaart voor het openbaar vervoer genaamd 7 Colinas kan hier gebruikt worden, deze kan gekocht worden op het postkantoor in de luchthaven. In deze bussen is het echter niet toegestaan om je koffers mee te nemen.
 • Taxi's kosten rond €10,00 van het vliegveld naar het stadscentrum, plus eventuele kosten voor uw koffer. Zoals in vele steden moet u uitkijken voor oplichting. Wanneer u denkt dat er oneerlijke prijzen worden gerekend, vraag de taxichauffeur om het bonnetje en het nummer van de taxi, en geef aan dat u een klacht gaat indienen. De politie zal hier zeker wat mee doen als er sprake is van fraude. Over het algemeen hebben inwoners van Lissabon een hekel aan oplichtende taxichauffeurs, dus het moet niet al te moeilijk zijn om steun van iemand te krijgen als er sprake is van een conflict. Om oplichting te voorkomen kunt u een taxi-voucher op het vliegveld kopen, deze kost €18,00. Deze voucher is zeker geen goedkope oplossing, maar u kunt dan wel standaard uw bagage meenemen.
  Vraag altijd voordat u een taxi instapt aan de taxichauffeur hoeveel de rit ongeveer zal kosten; dit voorkomt verrassingen. Let ook goed op dat de chauffeur de meter pas start wanneer de rit is begonnen.
  Een tip is om een taxi bij de vertrekhal te nemen, de kans dat daar een eerlijke taxichauffeur te bekennen is, is groter dan bij de aankomsthal.
Als u per vliegtuig aankomt in Lissabon, is het verstandig om per openbaar vervoer uw reis te vervolgen, in plaats van een taxi te nemen. Zoals eerder staat beschrijven hebben taxichauffeurs in Lissabon geen beste reputatie en komt oplichting vaak voor. Daarnaast zullen ritjes korter dan 2 kilometer van het vliegveld vrijwel altijd geweigerd worden.

Per trein

Waarschijnlijk kom je aan in het station Santa Apolónia. Vandaar kan je verder per bus of taxi.

Per auto

Vermijd de spitsuren tussen 8 en 10 uur en tussen 18 en 20 uur. Zoek een parkeergarage. Bijna overal is parkeren betalend.

Zich verplaatsen

Te voet

De beste manier om Lissabon te bezoeken is er rond te wandelen. Hier en daar kan je een lift (elevador) nemen: tussen de benedenstad en de bovenstad neem je de Elevador da Glória of de Elevador Santa Justa, tussen de bovenstad en de Taag de Elevador da Bica.

De benedenstad is in vele straten autovrij en de pleinen zijn aangename pleisterplaatsen ondanks het druk rondrazende verkeer.

Per metro

In de stad en omgeving kan men bijna overal geraken met de metro. Er worden momenteel nog steeds uitbreidingen aangelegd. Het is er goedkoop, snel en proper. Wie een abonnement "Sete colinas" koopt kan binnen één jaar gebruik maken van metro, tram, bussen en liften. Voor een verblijf van vijf dagen is de aankoop ervan al rendabel.

Per boot

Je kan oversteken naar de overkant van de Taag per overzetboot vanaf de Cais do Sodré.

Per bus

Overal rijden lijnbussen. Ook waar trams of metro niet komen.

Per tram

Belém bezoeken kan je vanaf de Praça Figueira en Praça do Comércio met de passerende tram. Oude tramstellen rijden overal rond om niet alleen de toeristen te vervoeren. Ook de lisboeta's maken er veel gebruik van. Bekend is de tram Carreira nr 28 die tussen de west- en de oostzijde van de stad een groot deel van de stad en zijn bezienswaardigheden laat zien.

Zien

het hypermoderne station van Lissabon: Oriente
 • Bairro alto en Chiado

In deze trendy buurt bepalen winkels en (fado)restaurants het beeld. De metro-uitgang geeft uit op een plein met het standbeeld van de dichter Luís Camões. A Brasileira is het café waar, na de schrijvers Fernando Pessoa en Eça de Queiroz, nu ook drommen toeristen zich verdringen voor een koffie of een koekje. Vandaar kan je via de kloosterruines van het Convento do Carmo, verwoest in de aardbeving van 1755, naar de Elevador de Santa Justa om af te dalen naar de benedenstad Baixa.

 • Baixa

De benedenstad ligt tussen twee heuvels met de wijken Alfama en Chiado in. Van de "Rossio" kan je richting Taag naar de Praça do Comércio langs de winkelstraten. Let daarbij op de straatbedekking met kunstige mozaieken. In de Rua Conceição kan je de befaamde tram N°38 nemen naar andere delen van de stad.

 • Oriente en expoterrein

De metro brengt je naar het terrein van de wereldtentoonstelling Expo '98. Na afloop vonden allerlei moderne voorzieningen er een onderkomen: een gloednieuw trein- en metrostation, parken, expohallen, winkelcentra, het Oceanário[6] en een kabelbaan met een uitstekend zicht op de 17 km lange Vasco da Gamabrug over de Taag.

De stemmige Avenida da Libertade brengt je naar de rotonde Praça Marquês Pombal en het Parque Eduardo VII met zijn twee plantenserres. Wie nog verder gaat bereikt de Fundação Calouste Gulbenkian. Het park en de gebouwen zijn indrukwekkend. In de aanpalende straat kan je in het voetpad de gedenksteen zien op de plaats waar de Vlaamse dichter Herman De Coninck stierf. De twee uiterst boeiende musea, het Gulbenkian Museum en het Centrum voor Moderne Kunst, brengen oude en moderne kunst van een hoog niveau. De collectie van de Franse juwelier Lalique is indrukwekkend.

 • Alfama en Castelo São Jorge

Alfama is de oudste buurt van Lissabon. In de nauwe straatjes en de kleine pleintjes kan je eindeloos flaneren. Op de top ligt het kasteel waar de eerste koninklijke families woonden en die een schitterend uitzicht op de stad biedt. Afdalen naar de benedenstad kan langs de , de kathedraal van Lissabon. De "dievenmarkt" rond het Pantheon (met het graf van Amália Rodrigues en overleden portugese staatslui) bezoek je op dinsdag of zaterdag. De bussen 28 of 12 rijden er langs.

Tegels in alle maten, vormen en kleuren door de eeuwen heen zijn het onderwerp van dit museum. De azulejos vind je overal in Portugal. Het is een levendige kunstvorm afkomstig van de islamcultuur die in de vroege Middeleeuwen het Iberisch schiereiland beheerste.

De fado en de legendarische Amália Rodrigues zitten vast verankerd in de ziel van de Portugees. Het museum is één grote verheerlijking van deze muziek. De fadorestaurants geven graag aan de toerist een demonstratie (lijst).

Het Berardo Collectie Museum is een museum dat moderne en hedendaagse kunst voorstelt, samen met hedendaagse tijdelijke collecties. De vaste collectie van het museum bestaat uit de Berardo-collectie, die is opgemaakt uit moderne en hedendaagse kunst, met kunststroming zoals abstract expressionisme, Abstraction-Création, action painting, constructivisme, kubisme, De Stijl, Digital Art, experimentele kunst, geometrische abstractie, Minimal art, neo-expressionisme, neo-neoplasticisme, neorealisme, op art, pop art, realisme, suprematisme en surrealisme. De collectie bevat ook vele belangrijke artiesten zoals Piet Mondriaan, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Pablo Picasso en Jackson Polock.

Doe

Leren

Werken

Kopen

De bekendste specialiteit van Lissabon is de Pasteí de Nata, een bladerdeegtaartje met een puddingvulling. In Belem vind je de oorspronkelijke bakker waar Pasteí de Belem te koop is, en waarvoor je soms tot buiten moet aanschuiven. Dit familiebedrijf is een ware toeristische attractie.

Eten

Budget

Medium

Duur

Drinken

Slapen

Budget

 • Casa na Bica, Largo de St. Antoninho, (), [1]. Appartement in Largo de Santo Antoninho, in het hart van het historische Lissabon, direct naast kabelbaan Bica's, het appartement Casa na Bica is op loopafstand van Bairro Alto Baixa, Santos en Cais do Sodre.

Medium

 • NH Parque Lisboa [7]Het hotel heeft een excellente locatie in de stad van Lissabon. Gelegen aan het Praça Marquês Pombal,waar de historische en financiële sectoren van de stad samenkomen. NH Hotels beschikken over 3 hotels in Lissabon

Duur

Communicatie

Portugees is als gesproken taal niet gemakkelijk om te begrijpen. Veel mensen die wat met toeristen te maken hebben spreken Engels of een beetje Duits. Maar de meesten houden het bij hun eigen landstaal (die overigens de vijfde wereldtaal is).

Toch probeert men het de toerist zo duidelijk mogelijk te maken. Folders en menu's zijn veeltalig. Wie een paar Portugese woorden spreekt kan op veel goede wil rekenen.

In de luchthaven en op strategische plaatsen (Rua do Arsenal, Praça do Comércio, station Santa Apolónia, Mosteiro dos Jerónimos in Belém, Castelo São Jorge, Palácio do Foz op de Praça dos Restauradores) in de stad zijn toeristische bureau's waar graag en correct inlichtingen gegeven worden.

Veiligheid

Lissabon heeft problemen met gauwdieven. Bendes doorkruisen de stad. Ze zijn zeer actief op autobussen en trams, op de pleinen in de benedenstad (Rossio en Praça Figueira) en in de winkelstraten.

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb