Doe mee en deel je reiskennis!

Lima: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Lima

Default Banner.jpg

(Medium)
(Graag wat meer informatie en neem een kijkje in het stijlhandboek)
Regel 74: Regel 74:
  
 
===Medium===
 
===Medium===
Miraflores Suites, Lima - Peru. Seizoensverhuur vakantie voor toeristen en bezoekers. Kunnen meer dan een week. [http://mirafloresapt.hot.to/][http://enchantingapt.hot.to][http://charmingapt.hot.to]
+
Miraflores Suites, Lima - Peru [http://mirafloresapt.all.at/]
  
 
===Duur===
 
===Duur===

Versie van 3 mrt 2013 om 19:14

Lima is de hoofdstad van Peru en met meer dan vier miljoen inwoners (2006) ook de grootste stad van het land. De stad, specifieker benoemd als Lima Metropolitana en door de Spanjaarden gesticht als Ciudad de los Reyes, is tevens hoofdstad van de provincie Lima. Samen met het naburige Callao is het de grootste stedelijke agglomeratie van het land met ongeveer acht miljoen inwoners (in 2004). Lima-Callao is tevens de grootste stedelijke agglomeratie aan de Amerikaanse westkust.

Info

Lima werd op 18 januari 1535 gesticht door Francisco Pizarro, onder de naam La Ciudad de Los Reyes (de "Stad van de Koningen"). De naam Lima is afkomstig van het Quechua woord Rimac ("Spreker"), hetgeen ook de naam is van de rivier die door Lima loopt. Pas in de 16e eeuw kreeg de stad deze naam.

De stad werd al snel een van de belangrijkste bases van de Spaanse overheersing in Peru. De 16e-eeuwse kathedraal op de centrale plein (het Plaza de Armas) is daaraan een herinnering. Gedurende de Spaanse koloniale overheersing was Lima in cultureel opzicht een belangrijke stad in Zuid-Amerika. Ook was een groot deel van het koloniale bestuur gevestigd in Lima. De dichtbij gelegen haven Callao was een belangrijke doorvoerplaats voor goederen die van en naar Spanje vervoerd werden.

Arriveren

Gewoonlijk arriveert men in Lima met het vliegtuig of met de bus. Weinig toeristen arriveren met de auto. Een enkele maal rijdt een buitenlandse fietser Lima binnen. Nog zeldzamer is aankomst per boot, hoewel soms een cruiseschip Callao, de havenstad van Lima, aandoet.

Per vliegtuig

Na aankomst op de luchthaven van Lima is het aan te raden om de door de luchthaven aanbevolen "Taxi Green" te gebruiken. Een goed alternatief is om van tevoren met het hotel van je keuze te regelen dat je opgehaald wordt. Dit is zeer gebruikelijk op de luchthaven van Lima. "Taxi Green" heeft vaste prijzen per wijk van Lima. Deze staan op een bord aangegeven bij hun balie. Deze is te vinden direct rechts na het passeren van de schuifdeuren na de douanecontrole van de internationale vluchten. Als je met een lokale vlucht aankomt dan is "Taxi Green" direct voor je als je de bagage-ophaalruimte verlaat. Het is af te raden om in zee te gaan met willekeurige taxichauffeurs die hun diensten aanbieden. Het geven van fooien aan taxichauffeurs is niet gebruikelijk in Peru. Maar het is mogelijk dat de taxichauffeur om een fooi vraagt, vooral als hij met niet-Peruanen te maken heeft. De taxiprijs is per taxi, niet per persoon.

Per trein

In principe niet mogelijk. Er rijden geen passagierstreinen naar en vanuit Lima. Er is wel een toeristische trein die van april tot november ongeveer twee keer per maand heen en weer rijdt naar Huancayo. Over de op een na hoogste treinpas (4800 m) ter wereld. Doet er ongeveer twaalf uur over, en weer twaalf uur terug, een of twee dagen/nachten later. Dus het zal wel eens voorkomen dat iemand met die trein in Lima aankomt. Deze trein rijdt niet gedurende de rest van het jaar in verband met de mogelijkheid van zware regenval in de bergen, gepaard gaande met aardverschuivingen. Zie http://www.ferrocarrilcentral.com.pe

Per auto

Niet gebruikelijk. Het verkeer is erg druk en onoverzichtelijk. Geen goede infrastructuur, maar daar wordt aan gewerkt. Het is zaak om voor de nacht een goede stalling voor de auto te regelen.

Per bus

Peru heeft vele busondernemingen. Lima heeft geen centraal busstation, dus op welke plek in Lima je aankomt of vertrekt hangt af van het busbedrijf van je keuze. Als het enigszins mogelijk is, beperk je je om veiligheidsredenen tot de betere busondernemingen, zoals Cruz del Sur, Oltursa, Ormeño, Tepsa, Movil Tours, Civa, CIAL, Flores, ITTSA. Net als bij de luchthaven kunnen bij busstations de taxichauffeurs nogal agresief zijn en hoge prijzen vragen. Het is te overwegen om een eindje van het busstation weg te lopen alvorens een taxi aan te houden. Het geven van fooien aan taxichauffeurs is niet gebruikelijk in Peru. De taxiprijs is per taxi, niet per persoon.

Per boot

Zeer ongebruikelijk.

Rondreizen

Overheden zijn sinds enige tijd bezig orde op zaken te stellen. De Metropolitano en de Tren Eléctrico zijn voorbeelden daarvan. Steeds meer kleine oude busjes verdwijnen en worden vervangen door grotere nieuwere bussen. Vroeger stopten die overal waar iemand een hand opstak. Dat wordt minder, ze moeten zich aan de officiële halteplaatsen houden.

Binnen Lima reizen toeristen vrijwel altijd met taxi's, die goedkoop zijn en waarvan er veel rondrijden. Wat ander lokaal vervoer betreft zijn er de volgende mogelijkheden.

Per bus

El Metropolitano. Dit is een snelle moderne busverbinding met vrije baan die sinds een paar jaar functioneert. Dwars door het centrum van Lima van noord naar zuid en terug. Betaling geschiedt met een chipkaart die bij de stations gekocht kan worden (minimum 5 sol). Geschikt om bijvoorbeeld vanuit de wijk Miraflores heen en weer naar het historisch centrum te gaan.

Overige buslijnen. Een (voor buitenstaanders) wirwar van buslijnen waar toch wel organisatie achter zit. Van zeer kleine busjes tot grote. Kenners kunnen aan het kleurschema, nummering en opschriften op voor- en zijkanten zien welke routes die bussen rijden. Goedkoop, contant betalen, niet altijd even comfortabel. Dit op privé-ondernemingen gebaseerde systeem heeft in de jaren negentig een enorme stimulans gekregen toen de toenmalige president Fujimori aan de macht kwam. Als neo-liberaal vond hij dat het openbaar vervoer aan de werking van de markt moest worden overgelaten. Daarnaast ontsloeg hij een groot aantal ambtenaren, die naar zijn oordeel toch niet nodig waren. Zij kregen een zak geld mee. Velen van hen gingen naar een vrijhaven in het zuiden van Peru (Tacna) en kochten daar vanuit het buitenland ingevoerde tweedehands auto's en bussen om hun carrière als bus- of taxichauffeur voort te zetten. Vandaar dus het grote aantal taxi's en bussen in Lima.

Per trein

El Tren Eléctrico. De aanleg hiervan is in de jaren tachtig begonnen. Volgens de laatste berichten komt hij gereed in 2012. Aangezien er al meer dan 25 jaar aan gewerkt wordt met verschuivende opleveringsdata zou het ook nog wel wat langer kunnen duren. Voert, in belangrijke mate op een verhoogde baan, van buitenwijken in het Zuid-Oosten van Lima naar het centrum. Gezien de wijken waar deze doorheen gaat zal de Tren Eléctrico voor toeristen niet erg interessant zijn.

Doen

In het historisch centrum van Lima, bij de Plaza Mayor, is de kathedraal, het presidentieel paleis (wisseling van de wacht om ongeveer 11 uur), het San Francisco-klooster (catecomben en 16e eeuwse bibliotheek), het interessante museum van de Banco Central de Reserva (toegang gratis), het Parque de la Muralla rond opgegraven resten van vroegere stadsmuur, het Museum van de Inquisitie, naast andere bezienswaardigheden. Op loopafstand in de richting van Miraflores kom je langs het Museo de Arte van Lima (MALI), het Museum van Italiaanse Kunst en het “Parque de Lima”. Nog wat verder, bij het Nationale Stadion is het “Circuito Mágico de Aguas” (fonteinen, geluid- en lichtshow). Vooral 's avonds is dat een bezoek waard (op maandag en dinsdag gesloten).

In Pueblo Libre, vind je het Nationale Museum van Antropologie, Archeologie en Geschiedenis en het Museum Rafael Larco Herrera (grote selectie keramiek). Niet ver daar vandaan is de dierentuin (Parque de las Leyendas).

Voor een aangename avond met muziek, dans en gezellig eten is er vlakbij Plaza Bolognesi de welbekende “peña folklórica” Las Brisas de Titicaca.

Leren

Nogal wat reizigers komen onder meer naar Peru om Spaanse lessen te volgen. Velen geven hiervoor de voorkeur aan Cusco en Arequipa, maar Miraflores in Lima trekt ook een aantal studenten. Twee scholen zijn El Sol, http://elsol.idiomasperu.com/, en Hispana, http://hispanaidiomas.com/.

Werken

In een wereldstad als Lima met bijna 9.000.000 inwoners, waar een zeer groot deel van Peru´s economische activiteit is geconcentreerd, is een grote behoefte aan medewerkers die goed Engels spreken. Die zijn er veel te weinig. Dit biedt mogelijkheden voor buitenlanders die het Engels wel goed beheersen. Onder meer als leraar Engels aan een van de vele opleidings instituten die Lima rijk is. Moeilijker zal het zijn om in plaats van een informele een formele baan te krijgen. Van het salaris moet men zich niet al te veel voorstellen. Verder zijn er voor Engelssprekenden mogelijkheden in allerlei vertakkingen van de toeristische industrie.

Kopen

In Lima is vrijwel alles te koop. Er is een flink aantal winkelcentra, zoals Plaza Real nabij het Sheratonhotel in het centrum, Plaza San Miguel in de wijk San Miguel, Jockey Plaza (Javier Prado / wijk Surco, duur) en Larco Mar in Miraflores (toeristisch met uitzicht over de Stille Oceaan). Degenen die de weg kennen in Lima weten die te vinden naar Gamarra in La Victoria (zeer veel kleding van allerlei soort tegen lage prijzen) en de Mercado Central (allerlei producten, inclusief kleding, ook tegen lage prijzen). En dan is er ook nog Polvos Azules, niet ver van het Sheratonhotel in het centrum, voor goedkope kleding, schoenen, electrische artikelen, enz. Wees erop bedacht dat men in deze laatste drie markten wat meer kans koopt zakkenrollers te ontmoeten.

Voor handwerk, souvenirs, en autochtone producten kan men terecht tegenover de kerk Santo Domingo in het centrum, vlakbij de Plaza Mayor (plezierig, veel kralen, redelijk in prijs), de Mercado Indio in de straat La Marina in Pueblo Libre (redelijk in prijs) en in Miraflores in de straat Petit Thouars bij Ovalo de Miraflores / Parque Kennedy (toeristenprijzen maar goede selectie).

Eten

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

Overnachten

Budget

Casa Ana [1], Een vriendelijke rustige bed-and-breakfast in centraal Lima, gedreven door Peruaans gezin, met hulp van Hein (Nederlander). Op loopafstand van historisch centrum (routekaart gratis beschikbaar). Voor budgetreizigers. Warme douches, dakterras, gratis wifi. Ophalen van luchthaven op elk tijdstip van dag of nacht mogelijk.

Medium

Miraflores Suites, Lima - Peru [2]

Duur

Communicatie

Veiligheid

Het ligt voor de hand dat een stad met zo'n acht miljoen inwoners en veel armoede niet super veilig is. De criminaliteit waarmee een reiziger vooral te maken kan krijgen is diefstal, die in veel gevallen door meer oplettendheid voorkomen had kunnen worden. Als je in Lima de maatregelen treft die je overal in grote steden, zoals New York, Amsterdam, enz., in acht moet nemen, dan valt het allemaal wel mee. Loop met zo weinig mogelijk waardevolle dingen rond. Voor zover je dat toch doet, laat het niet opvallen. Draag geld, creditcards, paspoort, enz. op het lijf of laat die zaken in je hotel, loop niet door stille straten of verlaten parken, enz.

Een voorbeeld van beroving begin 2011 was toen op Paseo Colón bij een Deen zijn gouden halsketting werd afgerukt. De Deen vertelde dat hij die halsketting niet placht te dragen in omgevingen die hem erg arm voorkwamen. Maar bij zijn wandeling door het centrum van Lima had hij geconstateerd dat men er toch wel goed gekleed ging. Wel.... wat hiervan te denken?

Er zijn wijken die men beter kan mijden. Maar daar komen toeristen so wie so niet. Behalve de wijk Rimac, die een zekere aantrekkingskracht heeft als men vanaf de Plaza Mayor (Plaza de Armas) de kleurige huisjes tegen de heuvel San Cristóbal gebouwd ziet. Men wil nog wel eens de brug oversteken, maar bewoners en politie zullen je waarschuwen. Daar opereren jeugdbendes.

Taxi's worden nog wel eens in verband gebracht met onveiligheid. Er wordt aangeraden officiële taxi's te nemen, maar wat zijn officiële taxi's? Vanaf de luchthaven is dat wel duidelijk. Taxi Green wordt door de luchthaven aanbevolen. Zij hebben een balie in de aankomsthal na passeren van de douane en de glazen schuifdeuren. Daar zie je ook vele ophalers met bordjes met namen van mensen die met hun hotel hebben geregeld dat ze opgehaald worden.

Maar wat is een officiële taxi als je gewoon in de stad bent? Ooit moesten ze geel zijn, later moesten ze wit zijn. Tegenwoordig moeten ze duidelijk hun nummer op de zijkanten hebben en een rood-wit-rode streep en de kleur is niet meer belangrijk. Wanneer mogelijk is de beste oplossing om een taxi via het hotel te bestellen en verder je gezonde verstand te gebruiken. Bedenk wel dat een bijverdienende schoolmeester, politieman, enz. een onofficiële taxichauffeur kan zijn, maar daarmee is hij nog niet een gevaar.

Dagelijks leven

Rondom

Treinreis naar Huancayo. Het is een toeristische trein die van april tot november twee keer per maand heen en weer rijdt naar Huancayo [3], een afstand van 270 km. Over de op een na hoogste treinpas (4800 m.) ter wereld. Doet er ongeveer twaalf uur over, en weer twaalf uur terug, een of twee dagen/nachten later.


Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!