Doe mee en deel je reiskennis!

Leuven

Uit Wikitravel
Versie door Rein N. (overleg | bijdragen) op 16 jan 2008 om 12:25 (Versie 22629 van Special:Contributions/84.196.24.215 (User talk:84.196.24.215) ongedaan gemaakt * Schrijf Nederlands A.U.B.)
Ga naar: navigatie, zoeken
Leuven

Default Banner.jpg

Stadhuis en grote markt

Leuven ligt in Vlaams-Brabant, in Vlaanderen. In Leuven bevindt zich de meeste befaamde universiteit van België, namelijk de KU Leuven, meteen ook de oudste Katholieke universiteit in Europa.

Binnenreizen

 • Met de trein: Leuven heeft een groot station en is makkelijk te bereiken. Er is een non-stop verbinding met Brussel die er zo'n 20 minuten over doet.
 • Zie treinreizen in België voor meer informatie.

Rondreizen

Leuven is niet enorm groot en dus je kan makkelijk te voet gaan. De smalle en kronkelende straatjes nodigen uit tot slenteren en verkennen. Een andere mogelijkheid is de fiets, al zijn er niet meteen plaatsen waar je die als niet-student kan huren.

De auto is zeker en vast geen optimaal vervoermiddel aangezien delen van de stad autovrij of auto luw zijn, en van wat rest is een groot deel eenrichtingsverkeer. Je dient steeds de ring te gebruiken van waar er lussen zijn die je uiteindelijk terug naar de ring brengen. Bovendien is de maximumsnelheid op die ring dikwijls 50km/u. Gratis parkeerplaatsen zijn er niet zo veel, dus staan ze snel vol en moet je uitwijken naar de relatief dure ondergrondse parking onder het Ladeuze-plein of onder het station.

Door het centrum van Leuven rijden er gelukkig heel veel en heel regelmatig bussen. Er zijn twee knooppunten vanwaar je een bus kan nemen naar de volledige streek: het station, waar alle bussen voorbij komen, en het Foch-plein.

Zie

 • "Fonske", het standbeeld dat de studenten uitbeeldt;
 • Het stadhuis van Leuven;
 • De botanische Kruidtuin;
 • De Sint-Pieterskerk, inclusief enkele middeleeuwse schatten in het bijhorend museum;
 • Het kasteel van Arenberg in Heverlee;
 • Het begijnhof, een van de grotere in België;
 • De Oude Markt, behalve voor alcohol ook architectonisch interessant;
 • De vele gothische gebouwen, dikwijls eigendom van de KULeuven en als dusdanig semi-toegankelijk voor het publiek; bijvoorbeel de Centrale Bibliotheek op het Ladeuzeplein loont de moeite;
 • Zie de link naar WikiPedia voor uitgebreidere informatie over bezienswaardigheden.

Doe

 • Voor cultuur is er het Stuk [1] met bijbehorende alternatieve filmzaal CinemaZed [2];
 • Marktrock [3] is het jaarlijkse muziekfestival dat in de binnenstad doorgaat; voor de concerten op de Oude Markt betaal je, de andere podia zijn gratis;
 • Het internationaal gerenommeerde kortfilmfestival Leuven Kort [4];
 • De Beleuvenissen [5], een concertreeks op elke vrijdag in juli. Vier weekends brengen elk jaar vier totaal verschillende thema's aan bod: Jazz & Blues, Folk, Tropical, Visueel;
 • Hapje Tapje: culinair feest op de eerste zondag van augustus. Mogelijkheid tot het proeven van verschillende bieren en gerechten.

Koop

De winkelstraten van Leuven zijn de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan. Deze lopen naast elkaar met vele kleinere verbindingsstraatjes waar eveneens winkels gevestigd zijn. In de weekends of tijdens de solden kan het daar behoorlijk druk worden. Evenwijdig met de Oude Markt loopt de Parijsstraat, die verder uitkomt op de Brusselsestraat, en verbinding geeft naar de Vismarkt, drie stukjes Leuven met nog meer winkeltjes en horeca-zaken.

Eet

Door het grote aantal studenten kan je overal broodjes, kebab of friet kopen, desnoods om vijf uur in de ochtend. Wens je iets uitgebreider te eten, wandel dan eens door de Muntstraat, achter het stadhuis/politiekantoor, of door de Schapenstraat, achter de Oude Markt. Behalve de Belgische keuken heb je in Leuven ook ruime keuze uit wat de rest van de wereld biedt, zoals Mexicaans, Portugees, Marokkaans, Japans, enzovoort. Sommige restaurants onderscheiden zich met een vegetarisch of veganistisch menu (bv. in de Parijsstraat), andere door speciale openingstijden (bv. in de Nachtuil bestel je een fatsoenlijk gerecht tot drie uur 's ochtends).

Drink

Leuven is de thuishaven van een der grootste brouwerijen ter wereld, namelijk InBev (een fusie van het Leuvense Interbrew en het Braziliaanse AmBev), bekend van Jupiler, Stella Artois en andere bieren. De Leuvense Oude Markt wordt soms wel eens de langste toog ter wereld genoemd.

Slaap

Budget

 • Leuven heeft een jeugdherberg vlak buiten het centrum.
 • Vrienden op de Fiets, 2 adressen voor toeristen die fietsend of wandelend doorheen België reizen, [6]

Medium

Leuven heeft een aantal centraal gelegen hotels. Vlakbij het station is een Novotel.

Duur

Buitenreizen

Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!